Hoe de Antwerpse drugscriminaliteit onder controle krijgen?

De middenstand van de wijk rond de Diepestraat is de intimidatie en overlast door drugdealers beu en liet haar ongenoegen blijken in de media. Het stadsbestuur wijst naar het beleid van de Europese staten, maar er worden vragen gesteld bij het door de stad gevoerd politiebeleid.
Karen Maes, gemeenteraadslid van oppositiepartij Groen, stelt dat het stadsbestuur wel degelijk iets kan doen: “Het gaat niet alleen over de Diepestraat. Het drugsgeweld is de laatste maanden ook opgelaaid in andere buurten zoals Borgerhout en Deurne.”
“De bewoners uiten hun ongenoegen in open brieven aan het stadsbestuur en de handelaars stellen dat de toestand erger wordt. Het politiekantoor in de Handelstraat is gesloten en er is niet langer een lokaal preventief politiebeleid. Er wordt enkel tussengekomen ná de feiten. Dat bevestigen de handelaars, die ook stellen dat ze nergens terecht kunnen met hun klachten omdat de politie moeilijk aanspreekbaar is.”

“De politie komt enkel tussen ná de feiten. Er is nood aan een constante aanwezigheid die luistert en preventief  werkt”

Continue reading “Hoe de Antwerpse drugscriminaliteit onder controle krijgen?”

Fornuisgate: Apache krijgt gelijk

foto: Tunnelplaats (RC)

Erik Van der Paal,  de voormalige projectontwikkelaar die probeerde nieuwssite Apache.be het zwijgen op te leggen, moet Apache een boete betalen. 
In 2017 ging het bijna voltallige Antwerps schepencollege in sterrenrestaurant Het Fornuis de verjaardag vieren van   projectontwikkelaar Erik Van der Paal. Net daarvoor had Van der Paal enkele grote projecten vergund gekregen van hetzelfde stadsbestuur. Apache vatte de ontvangst op beeld.
De duidelijke schijn van belangenvermenging straalde af op de betrokken politici en in het bijzonder op Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en jeugdvriend van Van der Paal.  Toch waren het niet de N-VA-politici die in de tegenaanval gingen, maar eerder randfiguren, en in het bijzonder Van der Paal zelf. Hij klaagde Apache aan wegens ‘Schending van de privacy’. Continue reading “Fornuisgate: Apache krijgt gelijk”

Bestand Antwerpse sociale woningen zakt onder de 22.000

foto: RC

Na een persbericht van de PVDA vorige week over het falend Vlaams beleid in verband met sociale woningbouw trok ook Groen enkele dagen geleden aan de alarmbel over de toestand in Antwerpen.

Ondanks de lange wachtlijsten heeft het stadsbestuur bij haar aantreden geen engagement gemaakt om sociale woningen bij te bouwen. Nu blijkt het sociaal woonbestand zelfs af te nemen. “Voor de eerste maal sedert 2012 zakt het aantal sociale woningen in Antwerpen onder de 22.000”, zegt Groen gemeenteraadslid Karen Maes.

Het stadsbestuur stelt dat ze met ‘de renovatie van 5000 sociale woningen’ wel degelijk voldoende investeert in sociale woningbouw. Maes vindt die ambitie veel te laag gegrepen: “Mensen die op de wachtlijst staan moeten nu gemiddeld al bijna 5 jaar wachten op en sociale woning, dat is onaanvaardbaar. Bovendien blijkt dat er 70.000 duizend Antwerpenaren zijn die recht hebben op een sociale woning, dus nog veel meer dan er op de wachtlijst staan. Het is onduidelijke wat er dan eigenlijk gebeurt, want de stad geeft geen inzage in de stand van zaken van de renovatie en nieuwbouw.” Continue reading “Bestand Antwerpse sociale woningen zakt onder de 22.000”

De Buildrager komt terug thuis

De Buildrager op het Schengenplein (foto: RC)

De Buildrager, het iconisch standbeeld van een Antwerpse dokwerker door Constantin Meunier, keert terug naar de Grote Markt. “De Buildrager is de ‘patroonheilige’ van de vijfduizend resterende havenarbeiders”, zegt Danny Nevelsteen die 36 jaar aan de Antwerpse dokken gewerkt heeft. “Tijdens de renovatie van het stadhuis was de Buildrager opeens verdwenen. Hij bleek verhuisd te zijn naar de beeldenopslag van het Middelheimmuseum. Morgen, op 1 mei,  wordt hij dus opnieuw onthuld  op de Grote Markt.”
“Er is veel verandert sedert ik (begin jaren ’80) begonnen ben. Alles gaat sneller maar ook gelukkig veiliger. Toch blijft het een beroep met risico’s.”
Een gesprek over De Buildrager, de dokkersstiel en de Wet Major.

Rekenhof hard voor Vlaamse overheden ivm Oosterweel: "Waar blijft de financiering?"

foto: RC

Jaarlijks bekijkt het Rekenhof  de financiering van het Oosterweelproject. Tijdens de zitting in het Vlaams Parlement van 24 maart was het hof niet mals voor de Vlaamse en Antwerpse overheden: de werken voor de aanleg van de nieuwe autosnelweg naar Antwerpen zijn gebudgetteerd en gefinancierd, maar na vijf jaar is er nog altijd geen duidelijke budgetterig van de maatregels die de  mobiliteit en leefbaarheid in het Antwerpse moeten verbeteren.
Peter Vermeulen van Ringland  zegt  dat de trein ondertussen wel degelijk  in beweging gezet is. “Tegen het einde van de legislatuur zal er duidelijkheid zijn over alle projecten en de financiering ervan.” 
Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat er enkel financiering voorzien is voor de nieuwe autosnelweg naar en rond Antwerpen. In 2017, met het afsluiten van het Toekomstverbond,  was ook afgesproken om 1,25 miljard aan de kant te zetten voor de zogenaamde leefbaarheidsprojecten rond de Antwerpse ring. Sedertdien werken de voormalige actiegroepen Ringland, Ademloos en stRaten Generaal samen met de overheden om die projecten uit te werken. Dit  gaat echter enkel over een eerste, beperkte fase van de overkapping (1,5 km).
 
Haventracé, Modal Shift, Overkapping: “Geen budget, geen informatie”
Naast de nieuwe Scheldetunnel, het sluiten van de ring en de leefbaarheidsprojecten gaat het Oosterweel/ Toekomstverbond dossier ook over het Haventracé, de modal shift en de verdere overkapping van de ring. Het Haventracé moet het verkeer verder van de stad houden en de modal shift moet de stad ontlasten door vooral het openbaar vervoer te verbeteren.
Bij al die projecten wringt het schoentje ernstig volgens het verslag van het Rekenhof (kopie HIER): “Voor geen enkel onderdeel van het Haventracé is een taakstellend budget bepaald”, luidt het op pagina 19 van het verslag. Idem dito voor de modal shift: “Er bestaat geen taakstellend budget op totaalniveau voor Routeplan 2030.” Wat betreft de verdere overkapping is het verdikt helemaal  vernietigend want er blijkt zelfs nog geen begin van plan te zijn, laat staan een budget: “Over de volgende fase, namelijk die van de overkapping, is er nog geen informatie bekend.”(p27)
Maar ook de financiering van de leefbaarheidsprojecten is onzeker: het politiek comité van BAM/Lantis (met daarin Antwerpse  Burgemeester De Wever en schepen mobiliteit Kennis) hebben vastgelegd dat de kost, inclusief inflatie, met niet meer dan 2% per jaar mag stijgen. Volgens het Rekenhof is de kost echter al gestegen tot 1,65 miljard waardoor het onduidelijk is of ook die afspraken van 2017 zullen uitgevoerd worden.
Naast de 1,25 miljard wordt het Oosterweel/Toekomstverbond project gefinancierd door tolgelden. Voor de aanleg van de autosnelwegtunnel en het rondmaken van de ring is zijn Vlaamse en Europese leningen  van 3,6 miljard beschikbaar. Die lening zal dus terugbetaald worden door tolgelden (ook aan de Kennedytunnel). Het Rekenhof heeft het over 3,5 tot 4 miljard extra geld dat nodig is voor Haventracé en modal shift, dus zonder de verdere overkapping, die bijkomend nog verschillende miljarden zal kosten. Met andere woorden: het financieel model van de Vlaamse overheden dekt nog niet de helft van de Oosterweel-kosten.
Continue reading “Rekenhof hard voor Vlaamse overheden ivm Oosterweel: "Waar blijft de financiering?"”

Bouwregels Pelikaanstraatwijk vastgelegd

Pelikaanstraat 112 foto: RC

Het Antwerps stadsbestuur heeft de regels vastgelegd voor de heraanleg van de wijk aan de Pelikaanstraat. “Meer aandacht voor wonen en een flexibele invulling”, communiceert de stad. “We wapenen ons tegen de gevolgen van klimaatverandering en er komen groene hoven”.
Volgens oppositiepartij Groen is het plan gemaakt op maat van de projectontwikkelaar Cordeel zelf en houdt het helemaal geen rekening met klimaatverandering.  
Er kwam geen respons op onze vraag aan  het  kabinet van schepen Annick De Ridder voor een woordje uitleg. Gemeenteraadslid  Ilse Van Dienderen ging wel op onze uitnodiging in.
“De bestaande voorschriften lieten al heel wat toe. In 2016 heeft de stad beslist, in samenwerking met Cordeel (projectontwikkelaar en één van de eigenaars, nvdr), om de regels aan te passen via een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De voornaamste reden daarvoor was dat Cordeel hoger wilde bouwen (dan toegelaten).” “Zo gaat het in deze stad: een projectontwikkelaar heeft een idee, stapt naar  de Stad en probeert samen met de stad de regels aan te passen aan het idee van de projectontwikkelaar.” Continue reading “Bouwregels Pelikaanstraatwijk vastgelegd”

Protest aan banden: Poetin in Antwerpen

In Vlaanderen wordt het steeds moeilijker om een mening publiekelijk te laten horen. In Antwerpen moeten manifestaties minstens drie weken op voorhand aangevraagd worden, waarna ze  gebannen worden van de belangrijkste stedelijke pleinen. Ook in Gent werden al GAS-boetes uitgedeeld. Thomas Goorden  kreeg na een Critical Mass Bike Ride vorige zomer een GAS-boete . “Ik had al gehoord van anderen die hetzelfde overkomen was, dus dat leek mij een goede gelegenheid hier iets mee te doen.”
Volgens Goorden gaat de stad Antwerpen haar boekje te buiten. “De overheid kan inderdaad wel vragen dat manifestaties gemeld worden, dat  gebeurt ook elders. Het probleem in Antwerpen is dat gevraagd wordt om de melding drie weken vóór het evenement te doen. Dat zorgt ervoor dat je niet op de actualiteit kan reageren, wat problematisch is. Dat was het geval vorige zomer, toen twee kinderen doodgereden waren in de Lange Leemstraat (nadat schepen Koen Kennis de verkeersregeling had laten aanpassen, nvdr). Wat ook gebeurt is dat de aanvragers van een manifestatie uitgenodigd worden voor een gesprek, en daar wordt dan druk uitgeoefend op die mensen.
Dat kan allemaal niet. De grondwet stelt dat er recht is op vereniging en protest. Dat mag onderworpen worden aan politiewetten, maar er mogen geen onredelijke beperkingen opgeworpen worden, en dat gebeurt ondertussen in Antwerpen wel. Bovenop de meldplicht van drie weken mag je geen protesten meer houden op de Grote Markt, Meir, Astridplein …  Er wordt opgemerkt dat je in Rusland niet meer op het Rode Plein mag staan, en met en wit blad als protest kunt opgepakt worden, maar in Antwerpen is dat dus ook zo.”
Eind april komt de GAS-boete-zaak van Thomas Goorden voor: “Ik zal proberen een pre-judiciële vraag bij het grondwettelijk hof uit te lokken, dus de rechter erop opmerkzaam te maken dat dit een zeer belangrijk onderwerp is, dat het advies van het Grondwettelijk Hof verdient.”

Kaaien: verkeersluw of expressweg?


De heraanleg van de Antwerpse kaaien is volop aan de gang en daarbij valt vooral de gedaanteverwisseling van de voormalige parkeerzone  op. Minder bekend is dat ook de kaaiweg zal aangepakt worden.
Bewonersgroep Kaailink vreest dat het stadsbestuur zich niet aan eerder gemaakte afspraken wil houden en de doorgang van autoverkeer als prioriteit stelt. In een petitie wordt opgeroepen om van de kaaien geen expresweg te maken. 

Iris Vandewalle van Kaailink legt uit: “In 2008 is een Participatiecharter afgesloten tussen de stad en en een aantal burger- en middenstandsverenigingen, waarin afgesproken werd om de kaaiweg verkeersluw te maken zodat de stad weer verbonden zou worden met de Schelde.”
Plannen
Tijdens een voorstelling over de heraanleg van de kaaien in januari wilde schepen Annick De Ridder niets kwijt over wat met de kaaiweg zal gebeuren, behalve dat ‘opties onderzocht worden’.
Iris Vandewalle: “Midden vorig jaar gingen we op zoek naar plannen en we vonden er enkel met tunnels. Zo was er  een variant met een tunnelsleuf van 800 meter ter hoogte van het Steen en de Suikerrui, en een andere met een sleuf van 200 meter. Informeel horen we dat de 800-meter-sleuf afgevoerd is en dat verder gewerkt wordt aan het 200-meter-scenario. Die versie overkapt de Via Sinjoor (het  shopping/wandel-tracé van het Centraal station naar Schelde, nvdr) voor de toeristen, maar is geen connectie voor de Antwerpenaars naar de Schelde. Tenzij we allemaal aan de Suikerrui oversteken …” Continue reading “Kaaien: verkeersluw of expressweg?”

Antwerps vastgoed: Ghelamco

Ghelamco-arena, Gent, foto: Paul Hermans, GFDL

Opnieuw komt er een vastgoeddossier uit de kast vallen waarbij het stadsbestuur de regels aanpast om de wensen van een projectontwikkelaar tegemoet te komen, deze keer Ghelamco.  Tom Cochez van Apache beet zich in het dossier vast en legt uit.
Projectontwikkelaar Ghelamco is bekend van het Gents voetbalstadion maar is nu ook duidelijk geland in Antwerpen.  Ghelamco-baas Paul Gheysen heeft de controle over voetbal-firma Royal Antwerp en gebruikt die om politieke invloed te verwerven via het uitdelen van aan bestuurdersposten aan N-VA-politici (Philippe Muyters, Bart Van Camp) en ook  havenbaas Jacques Vandermeiren.
Tom Cochez: “Ghelamco heeft de Copernicussite aan het Kievitplein waar de VDAB zit in handen en wil er een project neerzetten van 23.000 vierkante meter, 40% meer dan de 16.000 vierkante meter die vastgelegd was in de verkoopsvoorwaarden vijftien jaar geleden. Ghelamco zou graag de zegen krijgen van de stad om die voorwaarde te kunnen negeren. Het eigenaardige is dat er op 24 december een brief klaar lag van de stad aan Ghelamco waarin stond dat de voorwaarden van de verkoop destijds nog steeds van toepassing zijn, en dat die brief niet verstuurd werd. Amper een week later zou de stad in plaats daarvan een brief sturen naar Ghelamco waarin het tegenovergestelde staat, en die dus wél groen licht geeft voor de uitbreiding van het project. De stad zal het project zelfs actief vooruithelpen. Dat zal gebeuren door het klooster en de kerk van de Provinciestraat die de stad recentelijk kocht te integreren in het Ghelamco-project.” Continue reading “Antwerps vastgoed: Ghelamco”

Buurtwerking Elegast – Den Dam

Timor Nonneman licht voor ons de werking toe van buurtwerking Elegast Den Dam, naar aanleiding van hun filmavond in de reeks Maandelijks op Maandag in Filmhuis Klappei.
De buurtwerking in ‘het dorp Den Dam’ ontstond een goeie dertig jaar geleden uit een samengaan van een enthousiaste parochiewerking met sociale professionals van het netwerk Elegast. De gebruikte lokalen zijn dan ook nog steeds die van de (mogelijk binnenkort afgebroken) Sint Lambertus-kerk. Daar, en in de voormalige Sint Lambertusschool, vind je een breed scala aan activiteiten: een fietsatelier, een kledijzolder, een hobbykelder, een vrouwengroep, een digitale vraagavond, een puzzelkliekje, oefenkansen Nederlands, naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding, hulp bij administratief ingewikkelde toestanden met belasting, vakbond, mutualiteit, bank of huisbaas … Daarnaast zijn er minder frequente evenementen, zoals repair cafés (volgende op 26 maart) en het jaarlijkse buurtfeest (11 juni). In de zomer gaat een nest Dam-kinderen altijd in Vorselaar wat natuur opdoen.
Elegast Den Dam was ook samen met de bewonersgroep het Damcomité betrokken bij het tot stand komen van de plannen voor de slachthuissite, alhoewel het b.v. nog steeds niet duidelijk is of het project naast een verdubbeling van het aantal Dam-inwoners ook enige verhoging van het aantal sociale woningen zal voorzien. Zij zien het vooral als hun taak om de buurtbewoners goed op de hoogte te houden en hun noden en bezorgdheden door te geven aan de projectontwikkelaar.