ABVV wil het anders in Antwerpen. En u?

ABVV trekt strijdvaardig naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Met de campagne ‘Ja ik wil het anders in Antwerpen’ wil ze niet alleen haar leden sensibiliseren en actiepunten vooruit schuiven, maar ook de discussie aangaan. Met u misschien? Dirk Schoeters (algemeen secretaris ABVV Antwerpen) licht de campagne toe.

Pleidooi voor het sluiten van de Antwerpse Ring … voor de fiets

De Deurnese en Berchemse afdeling van de Fietsersbond pleiten voor een versnelde aanleg van een volwaardige fietsring rond Antwerpen. Een fietsring? Verwacht geen copy-paste van wat een autostrade is, of enkele fietspadjes die rechts en links neergegooid worden, maar een weg voor fietsers die minstens 6 meter breed is en geen kruispunten of verkeerslichten heeft. De fietsring zorgt ervoor dat fietsers veilig, snel en efficiënt van zuid naar noord kunnen en van west naar oost, van Beveren naar Deurne of van Merksem tot helemaal in het pittoreske Schelle. Volgens de Fietsersbond is dit een voorwaarde om de modal split van 70/30, laat staan die van 50/50 waar te maken. Jos Van Hoofstat (Fietsersbond Deurne) geeft tekst en uitleg. Continue reading “Pleidooi voor het sluiten van de Antwerpse Ring … voor de fiets”

F35: it's the nukes, stupid!

Bron: Wikipedia (creat.Commmons)

In de discussie over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen ontbreekt de koppeling aan nucleaire wapens  die gemaakt werd, aldus Ludo De Brabander van Vrede. In de gelekt nota uit 2015 staat dat de toestellen  kernbommen moeten kunnen droppen en daarbij onzichtbaar moeten kunnen blijven. Die twee randvoorwaarden  sluiten ieder ander toestel uit. Zo haakte het Zweedse Gripen zelf al af omdat de Zweedse wetgeving verbiedt  om toestellen te maken die nucleaire massavernietigingswapens kunnen dragen. “De Franse Rafale komt niet in aanmerking omdat de Amerikanen nooit de technologie zullen leveren voor de upgrade van de nucleaire bommen voor de Franse toestellen.”
Continue reading “F35: it's the nukes, stupid!”

Protest in Armenië


Ook in Armenië  is een partij  met geaffilieerde oligarchen al veel te lang aan de macht. De bevolking is het beu en komt massaal op straat. Achtergrond bij de protesten door Gor, een Armeense Antwerpenaar.
“Er is een vreedzame revolutie gaande. De president/premier moet opstappen en er moet een dialoog komen over nieuwe verkiezingen. Het regime is er beducht voor dat dit de westerse media haalt.”
 
 
 
 

Overkapping Oosterweel-Heavy van Alexander D'Hooghe wordt kaas met gaten

De komende weken zijn cruciaal voor de toekomst van Antwerpen, alweer.

Een ‘light’ versie van het Oosterweel project zou de leefbaarheid van Antwerpen ten goede komen en de overkapping van de ring een stuk goedkoper en dus meer haalbaar maken. De Project-MER van het Oosterweel-project wordt woensdag gepresenteerd aan de actiegroepen en dan kan de discussie starten over de Oosterweel versie.
Toch is er nu al reden tot  ongerustheid: Vooralsnog zijn er geen tekens waaruit blijkt  dat de overheid het engagement van 2017 om de ‘light’ versie te onderzoeken effectief ter harte neemt. Ondertussen blijkt de overkapping van de Oosterweel Heavy van langs om meer op een kaas met gaten uit te draaien.
Hebben de actiegroepen hun wapens te vroeg uit handen gegeven?

Wim van Hees: “Ik ben geen technisch expert. Ik bewaak het proces en de afspraken en daar heb ik wel verstand van.  En ik weet wat een volledige overkapping is: Dat is geen overkapping die iedere twee kilometer open is.”

Intendant Alexander D’Hooghe: “Wij werken wel samen met Ringland, maar Ringland werkt niet altijd samen met ons”

Continue reading “Overkapping Oosterweel-Heavy van Alexander D'Hooghe wordt kaas met gaten”

De Vlaamse strijd van Wim van Hees

Wim van Hees- Flower Power

“Ik ben meer een toeschouwer geweest dan een participant” zegt Wim van Hees (Ademloos) als we hem vragen wat mei ’68 en Flower Power voor hem betekenden. “Ik ben te jong getrouwd want was op mijn 23ste al vader. Ik had toen al twee kinderen en iets later een derde op komst. Ik werkte in de reclame-industrie en werd relatief slecht betaald. Ik verdiende 7000 frank netto en de bus kostte 500 frank. Met de rest moesten we met vier rondkomen. We hadden het dus eigenlijk wel moeilijk. We wisten niet waar de beenhouwer woonde. Alle twee weken kwam mijn schoonvader uit Eindhoven langs met volle zakken eten. Die toestand klopt niet met het beeld dat men heeft van die tijd.”
RC: Maar je bent wel geïnteresseerd in 1968, want je komt hier binnen met het boek van Paul Goossens over ’68.
WvH: “In mei 1968 woonde ik een jaar in Kortenberg. Na verloop van tijd bleek dat al de mensen met wie we spraken in ons lokaal café Volksuniërs waren. Ik begon me in de Volksunie te interesseren, ook al omdat ik in Brussel werkte. Rond die tijd werd het FDF gesticht. Ik zie de affiches nog: ‘Brussel Vlaams Jamais’. Ik begreep niet wat er aan de hand was. Zonder enige opzet was ik verantwoordelijk voor de eerste taalrel in het bureau waar ik werkte. Continue reading “De Vlaamse strijd van Wim van Hees”

Mondiaal akkoord over reductie CO2 uitstoot scheepvaart

commons.wikimedia.org

Op 13 april werd een wereldwijd akkoord getekend over de vermindering van de CO2 uitstoot door de scheepvaart. Het doel wordt gesteld om de CO2 uitstoot tegen 2050 te verminderen met 50% ten opzichte van 2008.
Bas Eickhout, Nederlands EU parlementslid van GroenLinks, volgt het dossier op.

“een typisch geval van een half vol/ half leeg glas”

Bas Eickhout: “Het akkoord van Parijs van 2015 verwees naar de andere VN organisatries om de uitstoot door scheep-en luchtvaart aan te pakken. Dat duurde veel te lang voor er iets gebeurde en toen begon het Europees parlement druk uit te oefenen om actie te nemen op Europees niveau als de Internationale Maritieme Organisatie, de IMO (een VN instelling), bij de pakken zou blijven zitten. Dat heeft zeker geholpen. ”
“De scheepvaart vertegenwoordigt momenteel slechts 2.5% van totale uitstoot aan broeikas gassen. (De scheepvaart stoot jaarlijks ongeveer een miljard ton CO2 uit, nvdr). Maar als we niets doen dan zal dat belang ervan toenemen. Bovendien moeten we Continue reading “Mondiaal akkoord over reductie CO2 uitstoot scheepvaart”

De Oekraïense oligarchie op zoek naar steun tegen Rusland

Derek Monroe, onze man uit Chicago brengt verslag vanuit Kiev in Oekraïne over het 11de Kyiv Security Forum  (#ksf2018) dat er deze week doorging.
“Een keure van neo-conservatieven van over de ganse wereld komt af op deze conferentie die samengeroepen werd door   verschillende lokale stichtingen, zoals de Yatsenyuk Foundation van de voormalige eerste minister van Oekraïne, de Pinchuk Foundation van de gelijknamige oligarch; maar ook de conservatieve Amerikaanse Hudson Foundation. BBC correspondent David Eades was moderator. ”
“Dit is een poging van de elites van  Oekraïne om steun te krijgen van de  VS en de EU lidstaten waarbij Rusland als grote bedreiging wordt voorgesteld. Twee derden van de tussenkomsten gingen over Rusland. Het was een soort echokamer waar iedereen dezelfde mening toegedaan was. Zo sprak Jeffrey Gedmin, voormalig hoofd van Radio Free Europe, op de conferentie. Mijn vraag waarom iemand zijn organisatie, die mee verantwoordelijk is voor het verkopen van de oorlogen in Irak, Libië en Afghanistan,  zou geloven werd niet geapprecieerd Continue reading “De Oekraïense oligarchie op zoek naar steun tegen Rusland”

Erfgoeddag 2018: De doden van Borgerhout

In april is het 125 jaar geleden dat er bij rellen aan ‘den Bougie’ 5 doden vielen. De rellen waren de druppel die de emmer liet overlopen: de strijd om het algemeen stemrecht werd beslecht in het voordeel van de talloze stakende arbeiders, het parlement moest plooien.
Op erfgoeddag wordt in Borgerhout de ‘ambras aan den Bougie’ herdacht met een tentoonstelling en een voorstelling van de feiten, bekeken door de bril van twee verschillende bronnen.
We spreken erover met Gerrit De Poortere (organisatie), Geert Janssens (Heemkundige kring van Borgerhout) en Hanne Buys (Federatie voor Marokkaanse Verenigingen)
In het eerste deel komt de geschiedenis van de staking en het algemeen stemrecht aan bod.

In deel 2 gaan we dieper in op de rol van het FMV bij de herdenking en staan we stil bij een andere recente strijd: het migrantenstemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen. De procedure is eenvoudig maar te weinig gekend aldus Hanne Buys.

Het laatste deel dient als opwarmer: we spelen de Bloedige Ballade, een gelegenheidslied geschreven door Steven Boers (van o.m. Katastroof). We zetten ook nog wat praktische info op een rij en we sluiten af met de vijf namen van de mensen die stierven voor ons stemrecht.

22 april in het districthuis van Borgerhout (Moorkensplein 1) van 14u tot 18u.
Op het programma: tekst en uitleg door historicus Vincent Scheltiens, en een reenactment door o.m. acteur Dirk Tuypens, rapper MC Lily en schilder-zanger Steven Boers.
Radio Centraal zendt van 14u tot 18 uur live uit vanuit het districthuis van Borgerhout.