Voorwaarts!? Natuurpunt

Natuurpunt lijkt jong, want de organisatie bestaat nog maar sinds 2000. Ze ontstond wel door de fusie van twee organisaties, De Wielewaal (focus op natuurstudie) en Natuurreservaten (focus op beleidsbeïnvloeding), die allebei al veeeel langer bestonden. Vandaar ook dat het een grote organisatie is, met 90.000 aangesloten gezinnen, 6000 actieve vrijwilligers, en 400 werknemers bovendien, een groot aantal daarvan sociaal tewerkgesteld door de dochter-vzw Natuur en Landschapszorg. Voor samenwerken met andere organisaties is er weinig tijd, maar het gebeurt wel: Natuurpunt geeft b.v. advies over wat men waar best aanplant. Ook in het beleid heeft Natuurpunt een stem via de MINA-raden, en lokaal, zoals  in Antwerpen b.v. via ADOMA. We leren verder wat een exoot is, waar natuurgebieden überhaupt vandaan komen, wat het verschil is tussen een park en een natuurgebied, en wat Natuurpunt aan studie- en educatie-activiteiten in huis heeft. Komend weekend is er zo het tuinvogel-tel-weekend, waaraan ook u kunt deelnemen. U kunt ook de Grote Enquête nog invullen, belangrijk als voorbereiding op een politiek debat in aanloop naar de verkiezingen. Verder kwamen de projecten in Antwerpen (eco-plantsoenen, ecologisch buurtbeheer, vleermuizen en bijen …) aan bod. Koen Van Keer en Rit Van Damme kwamen dit alles en nog meer interessants in onze studio uit de doeken doen.
Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

Coöperaties heroveren de economie

Vorige dinsdag stelde Dirk Barrez zijn nieuwe boek voor. Wij kregen een exemplaar mee om tegen vandaag ijverig door te lezen. Alleen een analyse van de titel levert al een half interview op. ‘De economie’ betekent hier b.v. heerlijk veel meer dan de beursprestaties van de aldaar genoteerde bedrijven. ‘Heel groot’ en ‘heel veel’ bestaan trouwens blijkbaar ook in coöperatieve kringen. Zo organiseren wereldwijd meer dan 1 miljard mensen zich in coöperaties, en verschaffen alle coöperaties samen méér jobs dan alle multinationals samen. In het boek komen een paar straffe voorbeelden aan bod, waaronder de in Zwitserland alomtegenwoordige distributiebedrijven Coop en Migros, allebei 3x groter dan Colruyt; en de sociale woningbouwers in Canada. Zo blijkt meteen dat uw redactrieze helemaal mis zat met haar idee dat coöperaties alleen gedijen in een crisissfeer die solidariteit noodzakelijk maakt. Fout gaat het wél als het coöperatief statuut misbruikt wordt om geld op te halen om dat dan als achtergestelde lening in een ander bedrijf te stoppen – zie hierover het interview over de ondergang van Electrawinds van vorige maand. Als een coöperatie De Zeven Principes volgt, kan zoiets niet gebeuren. Let op als u daar iets over in de media hoort: het moeten dan namelijk wel de ICA-principes zijn, niet die van de NRC (vergelijk!). Ter plechtige conclusie: “Het geldwezen moet in dienst staan van de economie, en de economie in dienst van de samenleving”.
Dinsdag 4 februari in de Vooruit in Gent: Coopy Paste – de toekomst is coöperatief

NewB update

Op zaterdag 18 januari was er weer een algemene vergadering van NewB, de nieuwe coöperatieve bank in oprichting. We hoorden van woordvoerder Marc Bontemps wat daar verteld, besproken en beslist werd. Een paar puntjes hieronder kort uitgeschreven, en nog meer interessants in de audio. En dan de hamvraag: wanneer zal NewB operationeel zijn? Wel: waarschijnlijk in 2015.

  • Het aantrekken van grote, professionele investeerders doet natuurlijk de vraag rijzen of die niet in die mate op de besluitvorming gaan doorwegen dat de mooie principes in het gedrang komen, maar blijkbaar zijn er zo toch nog die zich met de nieuwe bank kunnen identificeren.
  • Er werden twee nieuwe bankiers aan het team toegevoegd, die ongetwijfeld hogere salarissen graag inruilen voor de uitdaging van het NewB-project. Een pijnpunt blijft de onevenwichtige genderverdeling, tja, niks aan te doen.
  • Na een structurerende pauze kunnen nu weer nieuwe coöperanten zich aansluiten. Bepaalde leden, waaronder zowaar een bio-begrafenisondernemer, zullen ook voordelen aanbieden exclusief aan mede-coöperanten. Iets om  naar uit te kijken!

CD&V-Zuid alternatief voor R11bis

CD&V in de Antwerpse zuidrand is niet gelukkig met de mobiliteitsplannen voor hun gemeentes. Meer bepaald de zuidelijke variant op de R11bis-link tussen E313 richting Luik en de E19 richting Brussel, die vorig jaar vanuit de stad Antwerpen op tafel gelegd werd is  hen een doorn in het oog. ” Onaanvaardbaar N-VA voorstel uit de stad” wordt gesteld op de site van CD&V Edegem.
CD&V uit Edegem, Hove, Kontich en Mortsel komen nu zelf  met een alternatief naar voor. Dat voorziet in een geboorde tunnel op het R11-bis tracé die dan nog een stuk verder zuidelijk doorloopt onder de E19. Ze lichten hun voorstel verder toe op een infobeurs volgende week zaterdag 1 februari van 14 tot 18u in het OLVE college in Edegem.
De Vlaamse parlementsleden Dirk de Kort en Caroline Bastiaens geven dan ook toelichting over de stand van zaken van het Antwerps mobiliteitsdossier.  Opvallend, want Caroline Bastiaens is ook de fractieleidster van CD&V in Antwerpen waar CD&V deel uitmaakt van de coalitie die het nu verguisde voorstel  op tafel legde.
We bellen met Klaas Meesters, CD&V gemeenteraadslid in Edegem. Daarna vragen we aan Manu Claeys van stRaten Generaal  wat zijn visie is op het mobiliteitsvraagstuk in de zuidrand.
Link: kennisgevingsdossier R11bis / A102 (13MBytes!) Continue reading “CD&V-Zuid alternatief voor R11bis”

Correctionele vervolging van geweldloze actie

Op 14 en 15 november 2008 werden overal in Europa acties georganiseerd onder het motto War starts from Europe. Daarmee wilde de vredesbeweging erop wijzen dat oorlogen ver weg gevoerd worden met de steun en in het belang van Europese landen. Hier in België nam de actie de vorm aan van een symbolische sluiting van het ministerie van defensie. Daar kwam heel wat theaterbloed aan te pas, spul dat makkelijk te verwijderen is. Zo’n vijf jaar na datum ontving Vredesactie bericht dat zij als organisatie moeten voorkomen voor de correctionele rechtbank voor beschadiging van het gebouw. Roel Steynen van Vredesactie lichtte de voorgeschiedenis en context toe. We praatten verder nog over de algemene trend, in ons land en daarbuiten, om democratisch protest te criminaliseren. In internationaal jargon heet zoiets SLAPP, oftewel ‘strategic lawsuit against public participation’, vrij vertaald: het instellen van juridische procedures om maatschappijkritische elementen de mond te snoeren.
Vredesactie moet op donderdag 6 februari om 14u voorkomen in het justitiepaleis in Brussel. Vanaf 13u30 is er een steunactie op het Poelaertplein daarvoor, met koffie, soep en muziek. Men kan als individu of organisatie via deze link ook het steunregister tekenen om ongerustheid te laten blijken over de graduele ondermijning van onze democratische rechten. Een kleine honderd organisaties (vakbonden, 11.11.11, BBL, Greenpeace  ….) tekenden tot nog toe.

Timm's reis naar Israël en bij nader inzien toch ook maar naar Palestina

Timm ging op reis naar Israël, en ging  zich daar niét met Het Conflict bezighouden. Daar bleek echter niet omheen te reizen. Toch ook naar de Westelijke Jordaanoever dan maar. Omdat hij iets met film doet, en iets had opgevangen over een bioscoop ofzo in Jenin, koos hij dat stadje als bestemming. Onderweg werd hij geconfronteerd met wat de opdeling van het gebied in zone A, B en C in de praktijk inhoudt. Ter plaatse bleek dat hij terechtgekomen was in wat als de grootste ‘leverancier’ van Palestijnse zelfmoordaanslagplegers beschouwd wordt. Het stadje-annex-vluchtelingenkamp kende dan ook al een zware voorgeschiedenis. Het leven gaat daar uiteraard desondanks ook gewoon zijn gangetje, met als sterke bekommernis hoe het met Real en Barcelona gesteld is. Hij werd meegetroond naar de universiteit (jawel, er is daar een universiteit), en werd prompt tewerkgesteld. Wordt vervolgd!
Documentaire Arna’s Children over The Freedom Theatre in Jenin

Red de Middenvijver

De Middenvijver is een stuk groen op Linkeroever dat zich recht tegenover de oude gebouwen van Gazet van Antwerpen bevindt. Er is veel groen, wandelaars komen daar graag en honden komen daar vrij rondlopen. Het terrein is nu door Waterwegen en Zeekanaal in concessie gegeven aan Docking Station dat o.a. de festivals Laundry Day en Summerfest organiseert.
Greet Wilssens van de actiegroep kwam tekst en uitleg geven in onze studio. Zij kwam samen met haar twee honden net van haar wandeling op de Middenvijver.
De petitie tekenen kan via deze link.
Website: www.reddemiddenvijver.be

Bewonersvereniging de Ploeg ziet bouwplannen Zoo niet zitten

Bewonersvereniging De Ploeg dient een bezwaarschrift in tegen de plannen van de Antwerpse Zoo. Zij vrezen dat een lange blinde muur in het midden van de wijk verloedering en onveiligheid in de hand zal werken en de aangename sfeer in de wijk zal reduceren tot het nulpunt.
Alweer een episode in de bewogen geschiedenis van de wijk dus. We bellen met Patsy Goderis, buurtbewoonster en lid van de bewonersvereniging.
 
 

100 jaar radio

Op 28 maart is het een eeuw geleden dat – ja, dat wat eigenlijk? Het heeft iets met radio te maken. En op 1 april bestaat Radio Centraal bovendien precies 1/3 eeuw. Redenen genoeg dus voor een interview met Daniël de Wereldvermaarde Botanicus, voorzitter van ons stationnetje. Hij vertelde o.a. over Marconi en Tesla, en over pogingen om met heel sterke radiosignalen contact te leggen met radiomakers elders in het heelal. Goed nieuws: ’t is niet omdat u ons buiten de ring niet meer per fm kunt bereiken, dat ons signaal daar stopt! Nee hoor, dat deint eindeloos, zij het steeds zwakker, de ruimte in.

Hoe zit het nu met de oceanen?

Uw redactrice vroeg zich af wat het waarheidsgehalte nu eigenlijk is van de regelmatig terugkerende berichten over 1) een oceaan barstensvol plastic en 2) Fukushima-gerelateerde ontoelaatbaar hoge kernstraling aan de westkust van de VSA (vissen dood, vissen niet meer geschikt voor consumptie, vreemde mutaties …). Fluks de wetenschap opgezocht, en gevonden, bij monde van Corina Brussaard, werkzaam als microbioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee en hoogleraar aan de universiteit Amsterdam. We hoorden van haar dat er gelukkig niet overal flessen e.d. dobberen. Er zijn op een paar punten, waar de stroming iets circulairs uitvoert, wel grote knoedels met plastic zakken e.d. onstaan. Als microbioloog werkt zij niet op het probleem van de vis/albatros/zeeschildpad die plastic dopjes inslikt, maar onderzoekt ze het effect van de aanwezigheid van microscopische stukjes plastic, o.a. aanwezig in heel wat verzorgingsproducten en nu dus ook wel in heel de oceaan, op de minuscule levensvormpjes in de oceaan. Die maken – jawel, in massa! – 98% uit van al het leven in de zee, en, belangrijker, vormen de basis van de oceanologische voedselpiramide. Daarnaast bevestigt ze dat de oceaan door de hogere CO2-uitstoot langzaam verzuurt, en dat dit invloed (soms goed, soms slecht) heeft op bepaalde levensvormen. Punt 2) zouden we eerder aan een stralingsdeskundige moeten voorleggen, maar voor zover zij weet gaat het hier om ongefundeerde paniekberichten. PS: Op de foto staat geen ronddobberend plastic ding, maar een van nature op onze heerlijk gevarieerde planeet voorkomend zeebeest.