Humanitaire crisis in Tigray

commons.wikimedia.org

Begin november 2020 brak er een geweldadig conflict uit in Tigray, in het noorden van Ethiopië. Tigray wordt begrensd door Eritrea in het noorden, Sudan in het westen, de Amhara-regio in het zuiden en de Afar-regio in het oosten. De spanningen in de regio zijn allesbehalve opgelost, en de gevolgen zijn verstrekkend voor de lokale bevolking. We spraken erover met Jan Nyssen, als professor geografie verbonden aan de Universiteit Gent. Hij kent de regio al lang en volgt de situatie op de voet op.
In 2019 kreeg de premier van Ethiopië, Abiy Ahmed, de nobelprijs voor de vrede omwille van een vredesverdrag met Eritrea, dat een einde maakte aan een meer dan 20-jarig conflict. De vrede in de regio was echter niet van lange duur, want op 4 november 2020 barstte er een soort ‘Blitzkrieg’ los, tussen het Ethiopisch regeringsleger (onder leiding van Abiy Ahmed) en het Tigray People’s Liberation Front (TPLF). De spanningen met Tigray waren reeds lange tijd latent aanwezig, en met de steun van Eritrea zag Ahmed de kans om de regio onder de voet te lopen. Reeds enkele weken later was de regio volledig bezet door het Ethiopische leger en werd het gebied van de buitenwereld afgesneden. In het begin van 2021 sijpelden de eerste berichten door die spraken van massamoorden en zware mensenrechtenschendingen. Hulporganisaties kregen moeilijk toegang en de humanitaire situatie verslechterde snel. De covid19-pandemie en een sprinkhanenplaag gooiden nog meer olie op het vuur. Eind juni 2021 heroverde het TPLF de hoofdstad Mekele en een groot deel van Tigray, waarna de Ethiopische regering een wapenstilstand afkondigde. Het conflict was hiermee echter niet beëindigd. Een artikel van MO* uit augustus 2021 beschrijft hoe de toegang tot de regio wordt geblokkeerd en hoe hongersnood als wapen in de strijd wordt ingezet. De Verenigde Naties spreken van de zwaarste hongersnood in een decennium. 90% van de 7 miljoen inwoners in Tigray hebben te kampen met voedseltekorten. In juli 2021 was er sprake van 400 000 personen in hongersnood. Er vallen volgens ruwe schattingen tussen de 425 en 1200 hongerdoden per dag.
In het rapport ‘Tigray – atlas of the humanitarian situation’ wordt de situatie op regelmatige basis opgevolgd door Nyssen en enkele collega’s aan de Universiteit Gent. Het onderzoek gebeurt op basis van satellietbeelden en telefonisch contact met lokale bewoners. Geen evidente zaak, aangezien de regio door de militaire tactiek van blokkades volledig wordt afgesloten. Buiten de voedseltekorten is er ook een tekort aan medicijnen en allerhande levensmiddelen. Er zijn ernstige benzine- en stroomtekorten en het is moeilijk om aan geld te geraken, zelfs in de hoofdstad Mekele. Werknemers van het universitair ziekenhuis daar krijgen door de geldtekorten geen loon uitbetaald, maar worden vergoed met voedselpakketten. Op het platteland is de situatie nog prangender.
Het regenseizoen is net afgelopen in Tigray, en in november kan hopelijk een nieuwe oogst worden binnengehaald. Ook voor de crisis leefde de lokale bevolking van een subsistentielandbouw, waarbij men leeft van wat het land opbrengt en er nauwelijks wordt geproduceerd voor de markt. De traditionele manier van leven is hier de enige manier om te overleven. Ondanks de moeilijke informatievergaring is uit onderzoek van satellietfoto’s gebleken dat 80% van het land wel enigermate bewerkt is, maar dat slechts 20% daarvan een goede oogst zal opleveren.
Nyssen was na het einde van de burgeroorlog en de val van Mengistu in 1991 betrokken bij de heropbouw van het land met waterbeheer en herbebossingsprojecten. Het is voorlopig nog raden naar de exacte gevolgen van het hedendaagse conflict op het geleverde werk van reconstructie. Het tekort aan stroom en energie veroorzaakt sowieso extra houtkap. De gevolgen blijven ook niet beperkt tot Tigray. Specifiek de Amhara-regio heeft te lijden onder het conflict. In gans Ethiopië is er een enorme inflatie doordat Abiy Ahmed de staatskas heeft opgesoupeerd voor wapendeals met Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Een langdurige guerrillastrijd met de rebellen in Tigray loert om de hoek.
De internationale druk op nobelprijswinnaar Abiy Ahmed is beperkt. De internationale gemeenschap blinkt vooral uit in ‘wegkijken’. Landen als Italië als Frankrijk hebben commerciële banden met het land en dus hefbomen in handen om invloed uit te oefenen, maar doen voorlopig weinig. Wapenleveringen aan Ethiopië door Italië blijven doorgaan. Ethiopian Airlines kan ook nog steeds landen in Brussel en Washington. Mogelijke sancties blijven uit.
Meer info over het conflict kan men vinden op de blog die Nyssen publiceert, waar relevante info en artikels worden verzameld.

Big Tech aangeklaagd voor wantoestanden in Congolese mijnbouw

foto: Terry Collingsworth

In december 2019 spande de International Rights Advocates (IRA) een rechtszaak aan tegen 5 big-tech bedrijven: Apple, Alphabet (moederbedrijf van Google), Dell, Microsoft en Tesla, omwille van hun betrokkenheid bij de mensonterende kobaltontginning in de Democratische Republiek Congo (DRC). In 2016 publiceerde Amnesty International een rapport, waarbij sprake is van 40000 kinderen die actief zijn in de Congolese mijnbouw. In de rechtszaak, die aangespannen is bij de US District Court in Washington DC, vertegenwoordigt de IRA een vijftiental families van kinderen die in de mijnbouw werkten. In de 79-pagina tellende aanklacht worden de gruwelijke details beschreven van de werkomstandigheden in de mijnindustrie in de DRC. We spraken met Terry Collingsworth , executive director van de IRA, over de inhoud en de huidige status van de rechtszaak.
De IRA is een non-profit organisatie, met een focus op mensenrechtenschendingen door grote multinationals. Terry Collingsworth heeft als advocaat reeds 30 jaar ervaring met rechtszaken tegen grote bedrijven zoals Walmart, Nestle, Chiquita, ExxonMobil en Shell. De problematische situatie in de Congolese mijnbouw is geen nieuws onder de zon, en gaat in feite reeds terug tot de Belgische koloniale tijden. Het eerder vernoemde rapport van Amnesty International trok ook de aandacht van Terry Collingsworth. Vervolgens werd hij in 2019 benaderd door Siddarth Kara (auteur van het artikel ‘Is your phone tainted by the misery of 35000 children in Congo’s mines‘), om actie te ondernemen. In september van datzelfde jaar reisden zij naar de DRC om de situatie in de mijnen te observeren en om een rechtszaak voor te bereiden. “It was the worst violation of human rights I had witnessed in 30 years”, zegt Terence Collingsworth hierover. De kinderen belanden vaak in de gevaarlijke mijnbouw, omdat ze niet in staat zijn de noodzakelijke schooltaksen te betalen, of omdat hun ouders – ook werkzaam in de mijnen- gewond geraakten en ze de kostwinning voor de familie op zich moeten nemen. Voor de kinderen was het vaak een kwestie van werken of omkomen door ontbering. De grote bedrijven werken bovendien met tussenpersonen die extra druk uitoefenen op de kinderen. De rechtszaak die is aangespannen hoopt dan ook duidelijk te bewijzen dat er sprake is van slavernij en gedwongen arbeid.
Foto: Terry Collinsworth

Collingsworth vermeldt twee bedrijven, Huayou en Glencore, die verantwoordelijk zijn voor de ontginning van kobalt in de DRC. Ze hebben beiden industriële mijnen, waarbij er met machines kobalt wordt ontgonnen, maar ze zijn evengoed betrokken bij de zogenaamde ‘artisanal mining’, waarbij op kleinere schaal en met zware en gevaarlijk handenarbeid naar kobalt wordt gezocht. Kinderen worden in nauwe tunnels naar beneden gelaten, zonder rekening te houden met enige veiligheidsvoorschriften. Zowel de kobalt uit de reguliere als de artisanale mijnbouw komt terecht in de ‘supply chain’ van de grote bedrijven. Umicore (het Belgische bedrijf wordt 53 keer genoemd in de aanklacht) koopt deze kobalt van Glencore, verwerkt deze verder en verhandelt deze vervolgens aan de grote tech-bedrijven. Omwille van gerechtelijke jurisdictie worden niet de bedrijven Glencore of Umicore aangeklaagd, maar wel de grote tech-bedrijven, die directe banden hebben met deze ontginningsbedrijven, en bovendien beweren dat ze hun kobalt verkrijgen met respect voor mensenrechten en internationale standaarden. Continue reading “Big Tech aangeklaagd voor wantoestanden in Congolese mijnbouw”

Regering geeft (opnieuw) groen licht voor stadion/parking in Vlaamse polders

Foto: Erik Ver Eecke

Na een positief advies van de Raad van State keurde de Vlaamse regering gisteren haar plan goed om een voetbalstadion met grote parking te laten bouwen in de West-Vlaamse polders. “De inhoud van het advies is niet publiek gemaakt en we hebben ook geen inspraak gehad  in de aanpassing van het plan”, reageert de lokale milieuorganisatie die de vernietiging had gevraagd van het oorspronkelijk plan.
In oktober had de raad van state het deel van het GRUP stedelijk gebied Brugge vernietigd dat bedoeld was om de bouw van een voetbalstadion voor Cercle Brugge mogelijk te maken. De Raad van State oordeelde echter dat het omzetten van kustpolders tot een parking voor 7.200 auto’s geen zorgvuldig ruimtegebruik was.
De stadiondossiers van Cercle en grote boer Club Brugge staan niet los van elkaar en de firma’s worden in hun uitbreidingsplannen gesteund door de lokale en Vlaamse overheden. Onmiddellijk na de afkeuring werd het RUP dan ook licht ‘geremedieerd’ waarna een advies gevraagd werd aan de Raad van State. Dat advies kwam er in december en was volgens minister Zuhal Demir positief. Gisteren kwam dan het bericht dat de Vlaamse regering haar plan Continue reading “Regering geeft (opnieuw) groen licht voor stadion/parking in Vlaamse polders”

Libië: pushbacks door Europa ondanks gekend grootschalig misbruik (AI)

‘Italian navy rescue asylum seekers’ by vfutscher (commons)

Amnesty International stelde systematische mensenrechtenschendingen van vluchtelingen vast in Libische kampen: folteringen, verkrachtingen, kidnappingen, uithongering … Een aantal Europese landen helpt actief mee om de vluchtelingen in de kampen te krijgen.

Lore Van Welden (AI): “Verschillende partijen maken zich schuldig aan de misbruiken, maar een belangrijke speler is toch de internationaal erkende GNA-regering. Deze regering sluit mensen op in onterende omstandigheden en heeft ook banden met allerhande milities die zelf detentiecentra hebben.” Continue reading “Libië: pushbacks door Europa ondanks gekend grootschalig misbruik (AI)”

ISVAG-dosser. Sp.a: "We hebben alle vertrouwen"

foto: RC

Na het gesprek over de Antwerpse wapentrafiek naar Saoedie Arabië vagen we aan Yasmine  Kherbach waarom sp.a van houding veranderde in verband met de bouw van een nieuwe ISVAG afvalverbrandingsoven.
Begin oktober diende ISVAG opnieuw een vergunningsaanvraag in voor een nieuwe over terwijl er sedert juli een onderzoek naar alternatieven loopt.  In het verleden was sp.a kritisch (zie presentatie van sp.a over het ISVAG-project) maar tijdens  de gemeenteraad stemde sp.a een motie weg die vroeg om te wachten met het starten van de vergunningsprocedure voor de oven  tot de resultaten van de alternatievenstudie bekend zijn.

 
Net zoals schepen Fons Duchateau tijdens de gemeenteraad probeert Kherbache de logica om te draaien door  verkeerdelijk te stellen dat de motie de bouw van de ISVAG oven zou onmogelijk maken.  We merken op dat het stadsbestuur net door het verwerpen van de motie de toestemming krijgt om de procedure voor de bouw van de ISVAG oven te starten nog voor het duidelijk is dat er geen betere alternatieven zijn:  “Wij lezen het anders, we hebben alle vertrouwen.”

De Wever belooft Loemoembastraat te laten onderzoeken

foto: GaHetNa.nl via wikipedia

Burgemeester Bart De Wever belooft het hernoemen van een Antwerpse straat naar de vermoorde nationalistische Congolese premier Patrice Loemoemba te laten onderzoeken door de Straatnamencommissie. De vraag zelf kwam er op de gemeenteraad van juni met een motie ingediend door de democratische oppositie. Het Blok verliet de raad toen de motie ter tafel kwam.
De motie zelf werd echter verworpen door de meerderheid zonder een duidelijke verantwoording. Axel Polis van de kleine Open-VLD fractie was de enige van de meerderheid die over de zaak het woord nam. Daarbij nam hij grotendeels de argumentatie over van de indieners van de motie. Verder had hij het over de nood aan een ‘breed debat’, zonder echter aan te geven wat hij daar mee bedoelde. Burgemeester De Wever merkte op dat volgens de administratieve regels een persoon naar wie een straat vernoemd wordt ‘een band moet hebben met de stad’.
Het lijkt erop dat de Antwerpse meerderheid van de N-VA, CD&V en Open-VLD en het Blok geen afstand willen nemen van het Belgisch koloniaal verleden, maar dat niet willen gezegd hebben.  Door zijn belofte te houden kan de burgemeester het tegendeel bewijzen …

Mijnbouw op uw agenda

De organisatie CATAPA werkt sinds 2005 rond de negatieve impact van mijnbouwprojecten in het zuiden. Sinds kort volgen ze ook twee dossiers in Europa op. Binnenkort staan de volgende activiteiten rond dit thema op de agenda in Antwerpen.
Op zondag 21/2 organiseren Groen Antwerpen en Pax Christi Vlaanderen een filmvertoning (Katanga Business) + lunchdebat in Filmhuis Klappei. In het panel zit onder andere ook Charlotte Christiaens van CATAPA, die we aan de telefoon hadden.
-> meer info en inschrijven hier
Van 22 t.e.m. 24 februari loopt in het UA-gebouw aan de Rodestraat de Antwerpse editie van het jaarlijkse DocuLatino-festival van CATAPA, het achtste al, dat overigens ondertussen méér dan Latino is. Iedere documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding.
-> meer info hier
Tenslotte is er tussen 2 en 12 maart de jaarlijkse Academische Week van CATAPA, met gesloten en publieke leerzame momenten aan een hele reeks hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. In Antwerpen zijn er op 10 maart zowel overdag als ’s avonds dingen bij te wonen in de Karel De Grote-hogeschool, campus Groenplaats.
-> meer info hier

Vredesweek: focus op Oost-Congo

Maandag start de 26ste Vlaamse Vredesweek, zoals steeds op de internationale dag van de vrede. Die duurt trouwens langer dan een week, want sinds de instelling van de dag van de geweldloosheid op de geboortedag van Gandhi, 2 oktober, werd dit het eindpunt van de jaarlijkse evenementenreeks.
Deze editie staat helemaal in het teken van het conflictgebied in Oost-Congo. Ondanks verschillende vredesakkoorden blijft het daar broeien. In 2016 komen er in Congo verkiezingen, wat de gemoederen pleegt te verhitten en het geweld te doen oplaaien. Om dat te voorkomen willen de bij de Vredesweek betrokken organisaties nu de politieke druk opvoeren om grondig werk te maken van de afgesproken ontwapening en herintegratie van de vele rebellengroepen, een degelijke hervorming van het leger (met fatsoenlijke lonen die corruptie, muiten en plunderen vanuit deze groep al minder waarschijnlijk maken), en de aanpak van de illegale mijnbouw.
Lokale vredeswerker Jean-Jacques Nganya komt her en der getuigen over de positieve evoluties in het gebied. Dat doet hij o.a. ook op woensdagavond 23 september in Antwerpen, naar aanleiding van een politiek Oost-Congo-debat.
We spraken hierover met Vredesweek-coördinator Olivier Forges. Hij vertelde o.a. ook – interessant – dat in Brussel de lokale Pax Christi-afdeling sinds een paar jaar focust op het oplossen van ‘geïmporteerde conflicten’ in ons land, o.a. tussen verschillende Congolese diaspora-groepen, tussen Koerden en Turken …
Een overzicht van wat er in deze Vredesweek nog allemaal op het programma staat, een petitie, een online-quiz … vindt u op de Vredesweek-website.

Eddy Bruyninckx: "Fernand Huts is een groot ondernemer maar niet nauwgezet in het rekenen"

Vorige week gaf de regering groen licht voor de bouw van het Saeftinghedok. Tijd voor een gesprek met Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Antwerps Havenbedrijf en tevreden met de beslissing.
“Zonder het dok gaan we de voordelen missen van de containertrafiek maar wel de nadelen ervan ondervinden.”
 
RC: Had de regering niet al lang geleden groen ligt gegeven voor  de bouw van het Saeftinghedok?
Eddy Bruyninckx: “Dat klopt en het staat ook in het bestuursakkoord van de regering. De goedkeuring is het afsluiten van de fase waar ook de Maatschappelijke Kosten Bate Analyse (MKBA) een onderdeel van is. (Kopie MKBA HIER, nvdr). Nu moeten de financiering met de Vlaamse regering afgesproken worden, er moet een onteigeningsplan opgesteld worden en men heeft op 17 juli dus beslist om dat te doen. De beslissing is één stap in een complexe reeks van beslissingen die er hopenlijk toe zal leiden dat er in 2021 uiteindelijk schepen zullen aanmeren aan een stuk van het Saeftinghedok. Een Stuk, want we gaan niet meer bouwen dan wat we kunnen overzien. Er zijn 1070 hectaren beschikbaar voor de haven om te groeien en daarop kunnen drie soorten aktiviteiten ontwikkeld worden: 1) containeroverslag, 2) logistieke activiteiten en 3) industriële vestigingen. Met een verwachte gematigde groei van de containertrafiek van 3 a 4% de volgende jaren denken we dat we een dok met twee maal 1300meter kaailengte nodig te hebben. Daarna kunnen we zien hoe het verder evolueert en een verdere uitbouw hangt  af van de  groei van  economie en  haven.”

RC: U bent tevreden. Waarom is dit zo belangrijk voor Antwerpen?
EB: “We moeten allemaal tevreden zijn. Ten eerste omdat de haven het heel goed doet in vergelijking met andere havens in Noord-West Europa. Dan heb ik het niet over de andere Vlaamse havens maar vooral over bijvoorbeeld Rotterdam. We hebben een uitstekend eerste semester achter de rug met 9,5% groei in de 20-voet containers. We plukken nu de vruchten van de vroegere inspanningen, namelijk de uitdieping van de Schelde en de bouw van het Deurganckdok. Gelukkig maar, want dat laat ons vandaag toe om de overheveling van de MSC terminal van rechter-naar linkerover mogelijk te maken. We moeten verder kijken dan vandaag en met en bescheiden groei van 3 á 4% hebben we tegen 2021 de nieuwe capaciteit nodig om de economische motor van Vlaanderen te zijn. Dat is heel belangrijk. Antwerpen wordt in speeches and fora dikwijls vernoemd als economische motot van Vlaanderen. Welnu, willen we die motor draaiende houden dan hebben we af en toe behoefte aan infrastructuur. “
Noot van de redactie: Zeebrugge meldt een daling van de containertrafiek over de zelfde periode met 26%. Gezien het verschil in schaal van de containertrafiek tussen Zeebrugge en Antwerpen (2 miljoen versus 9 miljoen verhandelde containers respectievelijk) kan de stijging voor Antwerpen waarschijnlijk niet volledig verklaard worden door de daling in Zeebrugge, maar het is duidelijk dat de 9.5% groei geen representatief cijfer is voor wat kan verwacht worden in de toekomst.
Continue reading “Eddy Bruyninckx: "Fernand Huts is een groot ondernemer maar niet nauwgezet in het rekenen"”