Niger update


Een korte nieuwsflash over Niger:
1) Hoera! Er zijn geruchten over een vredesbestand tussen de overheid en de rebellen!
2) Vier van de zes gijzelaars die een paar maanden geleden bij diverse gelegenheden in Niger geplukt werden, zijn in het noorden van Mali vrijgelaten. Twee van hen zijn VN-diplomaten, die in vreemde omstandigheden verdwenen. Ze bevonden zich toen namelijk ergens waar ze volgens hun missie helemaal niet hadden moeten zijn. Wie van ingewikkelde ontvoer-verhalen houdt, waarbij per paragrafe onduidelijker wordt wie nu eigenlijk in wiens belang waarmee bezig is, kan hun geschiedenis terugvinden op Temoust. Merk daarbij op dat de engelstalige posts merkelijk van invalshoek verschillen van de franstalige.
 

Slovenië economisch bekeken


Financiële crisis bij ons, financiële crisis in de derde wereld … Maar hoe zit het elders? Bij de ex-oostbloklanden bijvoorbeeld? Jong EU-lid Slovenië deed het spectaculair goed de afgelopen jaren. Sacha Fischler maakte er een eindwerk over, en legt ons uit hoe dat kwam, én komt. En gaan mooie groeicijfers er niet ten koste van mens en milieu?

Haiti: problemen, oplossingen en verkiezingen

Onze ex-hoofdredacteur Joris WIllems sprak met Camille Chalmers, coordinator van PADPA. Die is zeer kritisch over het plan dat de Britse econoom Paul Collier voorstelt en nu blijkbaar als referentie genomen wordt.
Over wat de voorgestelde oplosingen zijn, waarom ze niet werken en wat er wel moet gebeuren. En verder en vooruitblik op de verkiezingen morgen, die alvast voor de nodige spanning zorgen.
Continue reading “Haiti: problemen, oplossingen en verkiezingen”

Hoe groot is het gat in het budget voor het opkuisen van het atoompark?

Als het van de bevoegde overheidsinstelling NIRAS afhangt zult u het nog niet direct weten.
Elke vijf jaar wordt door NIRAS een rapport opgesteld dat een staat geeft van het nucleair afval. Enerzijds bevat deze inventaris een lijst met de hoeveelheden kernafval; en  anderzijds een overzicht van de verwachte kosten voor de opkuis van het kernpark en de hoeveelheid geld die daarvoor opzij gezet is.
NIRAS probeert echter met alle mogelijke middelen de vrijgave van de  inventaris  tegen te houden om redens van “openbare veiligheid en het vertrouwelijk karakter van commerciele en industriele informatie”.  
Op 14 april gaf de Raad van State (het hoogste rechtsorgaan van het land) het NIRAS echter ongelijk in een procedure die het aanspande tegen (o.a.) de minister van Energie, de minister van binnenlandse zaken en Tinne Van der Straeten (Groen!) om de vrijgave tegen te houden.
Het NIRAS zelf wil (nog?) niet met de pers over de zaak spreken en overweegt  alsnog juridisch de publicatie vijf jaar tegen te houden door een beslissing ten gronde te vragen.  
Zeer eigenaardig dat een overheidsinstelling een zaak aanspant tegen haar ministers om informatie voor het publiek achter te houden in het zogezegde belang van buitenlandse prive bedrijven, zegt Tinne Van der Straeten
Het bestuur van NIRAS is politiek samengesteld. De NIRAS voorzitter is een VLD-man.   
Continue reading “Hoe groot is het gat in het budget voor het opkuisen van het atoompark?”

Stemmen voor dummies

Het kinder- en jongerenkunstencentrum Villanella maakt deze week al werk van een inleiding op het verkiezingswezen voor de jeugd. Die loopt grotendeels via scholen, maar donderdagavond komt er een openbare sessie in het Zuiderpershuis, met zo divers mogelijke kopstukken uit de politiek, waarmee dan aan den toog gedebatteerd kan worden. Alerteer uw (achter)kindertjes, nichtjes en neefjes. Ook grote mensen zijn welkom!
We spraken met Marc Verstappen, artistiek leider van Villanella.

Wereldfilms in Turnhout

Vanaf vrijdag 24 april loopt tien dagen lang de alreeds zeventiende editie van Open Doek, het wereldfilmfestival in Turnhout. Programmator Marc Boonen kwam vertellen over vroeger en nu, over de evenwichtsoefening tussen commercieel en elitair, en gaf al een impressie van het rijk gevarieerde programma. Doelgroepspecifiek, thematisch, toegankelijk, met of zonder ontbijt … maar steeds films ‘die toch een inspanning vergen’ van het publiek.

Democratie in Zuid-Afrika

Volgende woensdag, 22 april, worden er in Zuid-Afrika algemene verkiezingen gehouden. Die avond gaat in het Vredescentrum Antwerpen een film- en debatavond door over ‘vijftien jaar democratisch Zuid-Afrika’. In de studio was Mart Leys die de inhoud van deze avond toelichtte, waar ze de spits zal afbijten met een voorstelling van haar studie over de geopolitieke rol van middle income country Zuid-Afrika op het Afrikaans continent – een studie in opdracht van de Vlaamse overheid, via het Vlaams Steunpunt Buitenlands Beleid. Verder gaf ze ook wat achtergrond bij het Zuidafrikaanse politieke landschap aan de vooravond van de verkiezingen.
Programma van woensdagavond 22 april
Independent Electoral Commission

Doelsloop en – verzet

Persbericht Doel 2020:
“Dinsdag 14 april willen de slopers in Doel het voormalige Hotel Europe en een belendend pand slopen. Daarvoor werd vrijdag reeds een deel van de straat afgezet. Doel 2020 zal – ondanks dwangsommen – werken opnieuw stilleggen vanaf 6.30u. En dat met dakbezettingen en de instelling van een cordon sanitaire rond het aanwezige werfmateriaal. ” Continue reading “Doelsloop en – verzet”