Superdiversiteit in Antwerpen

 
In onze studio: Dirk Geldof. Aanleiding voor ons gesprek is o.m. de recente uitspraak van onze Burgervader over ‘de berberse gemeenschap’, maar die uitspraak kan je optellen bij een hele reeks kleine en grotere incidenten in onze stad over diversiteit. Terwijl er nog steeds geworsteld wordt met racisme en sommige mensen multiculturaliteit niet of net teveel omarmen, wijst Geldof erop dat de superdiverse stad er al is. We bevinden ons zelfs op een kantelpunt: over tien jaar bevinden we ons in een Antwerpen waarin er geen ‘echte’ meerderheid zal zijn. Net als New York zal het een stad zijn waarin minderheden de meerderheid hebben. (zie figuur hieronder)
Het boek van Dirk Geldof is bijna aan de 5de druk toe. Je kan het in huis halen of even ontlenen bij de plaatselijke bib.
Continue reading “Superdiversiteit in Antwerpen”

Masterclass: hoe word je president van de VS? – deel 1

 
Democraten en Republikeinen scherpen messen, Donald Trump (en zijn haar) lanceert een exploratory committee, vlaggetjes worden bijgedrukt en iedereen drukt snel badges: de presidentsverkiezingen in de VS van A zijn volledig gelanceerd. Geen enkele verkiezingen krijgt zoveel aandacht in de pers als deze van de VS, maar snappen we de procedure wel? Hoe kan iemand kandidaat zijn? Wat zijn Super PAC’s, Primary, Caucus en Delegates? En kan ik ook president worden?
Onze huispoliticoloog Wolf van Tulden geeft tekst en uitleg over wat er voorafgaat aan de verkiezingen. Vandaag in deel 1: wie kan er kandidaat zijn? Wat is de macht van de grondwet? Moet je partijlid zijn? Wat is een primary en wat is een caucus? En moet je veel geld of zeer zeer zéér veel geld hebben om een geloofwaardige kandidaat te zijn?

Drijfkrachtbelasting: verouderd? Pesttax? Angstaanjagend?

Het leek wel alsof een persbericht van VOKA letterlijk afgedrukt was op de site van de BRTN: ‘1 op de 5 gemeenten heft nog compleet verouderde “belasting op drijfkracht‘. Volgens werkgeversorganisatie VOKA is de drijfkrachtbelasting verouderd, jaagt ze bedrijven weg en is het soms ook een beetje absurd: zo zou zelfs de motor van je pc of garagepoort belast kunnen worden. De zwarte zone is volgens VOKA de regio Antwerpen, waar diverse gemeentes de belasting heffen: de stad Antwerpen, Beveren maar ook Zwijndrecht.
We bellen met de Zwijndrechtse schepen van Financiën Theo Van Roeyen (CD&V). Hij legt ons uit wat de belasting inhoudt, en waarom ze voor Zwijndrecht niet zo negatief is. Ook legt hij uit dat met bedrijven steeds overlegd wordt over o.m. de belasting. O ja: geen enkel bedrijf is voorlopig gaan lopen voor de belasting.

Voorwaarts!? deBuren

Na een aantal andere samenwerkingsverbanden ter bevordering van de uitwisseling binnen het Nederlandstalig gebied, en met het belang van de Europese context in het achterhoofd, stichtten in 2004 de Vlaamse en Nederlandse regeringen in Brussel het Vlaams-Nederlands Huis voor Europa, na een naam-verzin-prijsvraag herdoopt tot deBuren. Opdracht: ons ons leren kennen, Europa ons leren kennen, ons Europa leren kennen, en dat op zowel cultureel als wetenschappelijk als politiek vlak. Naast boekvoorstellingen, optredens, tentoonstellingen, films en dergelijke staan er dus ook colloquia, debatten en lezingen op het programma over allerlei maatschappelijke thema’s, zoals nu b.v. de toekomst van het leger, de kortere werkweek, migratie …
We ontvingen in onze studio adjunct-directeur Willem Bongers-Dek, die in 2009 bij deBuren begon als literair programmator. Hij kwam er dus bij op het moment dat er een nomadische periode van zo’n vier jaar aanbrak, toen het eigen huis gerenoveerd werd. Door deze tijdelijke noodzaak om steeds op locatie te gaan, leerde deBuren heel wat interessante partners kennen, en gaat nu nog steeds zowat de helft van de ongeveer tweehonderd activiteiten per jaar elders door.
Een bijzonder project waarvoor Willem Bongers-Dek instaat, heet Citybooks. Daarbij verblijven telkens vijf auteurs en een fotograaf in een bepaalde stad en schetsen daar een ‘psychogeografisch’ beeld van. Alle teksten zijn gratis downloadbaar als lees- en als luistertekst, in het Nederlands, Engels, Frans en eventueel de nog andere moedertaal van de auteur. Ter herdenking van de gasaanval van 1915 komt er ook zo één in Ieper, met een Syrische dichter en een Algerijnse, een Canadese en een Vlaamse auteur, aangevuld met een Duitse fotograaf. Het project is een voortzetting van de Radioboeken, honderd eveneens gratis downloadbare luisterverhalen die door Nederlandse en Vlaamse auteurs speciaal op verzoek van deBuren geschreven en voor een live publiek ingelezen waren. Veel zijn er vertaald (Dimitri Verhulst in het Spaans!), maar ze verschijnen niet op papier, waardoor ze minder geschikt zijn als lesmateriaal. De Citybooks-teksten kun je b.v. lezen in de ene en beluisteren in een andere taal.
De ploeg van deBuren bestaat uit een tiental collega’s, elk met een eigen expertise. Daarnaast is er bij de samenstelling van het programma samenwerking met allerlei kenniscentra: cultuurhuizen, media-organisaties, universiteiten … Op 1 september volgt mediaman Wim Vanseveren directeur Dorian van der Brempt op.
deBuren krijgt subsidies van de Vlaamse en Nederlandse overheid, en projectsubsidies van Europa. Ook bij hen waren de besparingen goed voelbaar. Hoewel ze zelf nog behoorlijk rond komen, maken ze zich wel hardop zorgen over wat er met het culturele landschap in onze contreien gebeurt.
Om met een feestelijke noot te eindigen: deBuren coördineert langs Vlaamse kant het gezamenlijk Vlaams-Nederlands initiatief Beste Buren, dat een jaar lang uitbundig en divers de twintigste verjaardag van het Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland viert, met een grande finale tijdens het Valentijnsweekend van 2016.
Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

Draai de kraan niet dicht


Vandaag voert StopArmoede.nu, een actieplatform van verschillende organisaties en verenigingen, actie tegen het afsluiten van water in Antwerpen en voor voldoende en betaalbaar water voor iedereen. U dacht dat water een evidente zaak ijjs voor iedereen? Helaas: jaarlijks worden meer dan 2000 Antwerpenaren afgesloten van het water omwille van niet-betaalde rekeningen aan water-link (vroeger het AWW). In tegenstelling tot bij elektriciteit en gas is er geen systeem dat de gebruiker toch nog water garandeert: geen budgetmeter, afgesloten is afgesloten.
In de studio Jasmien en Maya van het CAW. Zij brengen een hallucinante toelichting en verhalen over hoe gezinnen van water worden afgesloten.
Op woensdag 22 april 2015 wordt actie gevoerd aan het gebouw van water-link (hier!) met getuigenissen en eendjes. Allen daarheen om 16u!

Nieuw record wasbare-luiers-verwisselen

Op 288 plaatsen ter wereld kregen zaterdag tussen 11u en 12u (telkens lokale tijd) zo veel mogelijk baby’s een schone wasbare luier aan tijdens de vijfde Great Cloth Diaper Change. Ondanks de geslaagde opzet resulteerde deze editie helaas niet in een vermelding in het Guinness Book of Records. Dit jaar kwamen er namelijk kort op voorhand plots strengere regels, wat een nieuwe poging niet haalbaar maakte, vooral omdat in de VSA het nu verplichte filmen (!! van !! naakte !! baby’s !!) onzedelijk werd geacht.
We belden met José Delameilleure van Klein Spook, één van de wasbare-luiers-verkopers die het evenement in Vlaanderen dragen. Hij legde uit dat er qua gebruiksvriendelijkheid, uitzicht en baby-comfort een groot verschil is met de luiers van een halve eeuw geleden. De voornaamste reden om voor herbruikbaar te kiezen, blijkt de zorg om het milieu. Iedere wegwerp-luier-baby produceert een ton afval, en verbruikt 6 volwassen bomen en 70 liter petroleum. Petroleum? Ja, daarvan wordt de ‘superabsorber’ gemaakt waardoor een baby een bevuilde wegwerpluier wel drie uur aan kan houden zonder hinder te ondervinden. Dat maakt wel dat ze in vergelijking met herbruik-luier-baby’s later zindelijk zijn.
De kostenvergelijkingen lopen wat uiteen: volgens José Delameilleure kom je sowieso goedkoper uit, volgens andere bronnen is dat pas vanaf hergebruik bij een tweede of zelfs derde baby. Een flinke aanmoediging is de subsidie die intussen 40% van de Belgische gemeenten (niét Antwerpen) geven aan wie voor wasbare luiers gaat. Dat doen ze omdat ze zo zelf hun uitgaven voor afvalverwerking kunnen verminderen, want maar liefst 8% van ons restafval bestaat nu uit wegwerpluiers. José Delameilleure berekende voor de lol dat China vijfhonderd extra verbrandingsovens nodig zou hebben als men daar naar Belgische normen wegwerpluiers zou consumeren. Momenteel draagt 95% van de Chinese baby’s die namelijk niet.

Tegenlicht in Antwerpen vanaf 20 april


Op maandag 20 april vindt de eerste Tegenlicht Meet-Up plaats in de Groene Waterman. Het concept is simpel: eerst wordt samen naar een documentaire van het Nederlandse VPRO-programma ‘Tegenlicht’ gekeken, daarna volgt een debat met interessante sprekers over het onderwerp van de docu. Het concept leeft in Nederland al jaren, en wordt nu door boekhandel de Groene Waterman, het Bos en theater Zuidpool naar Antwerpen gebracht. Gratis, maar niet voor niets.  Robrecht Vanderbeeken modereert de eerste avond. Hij sprong binnen om duiding te geven bij de Meet-Ups en ons warm te maken voor de eerste avond.
Niet vergeten op maandag 20 april om 20u: Tegenlicht-Meet-Up ‘Red de mens (met verzwegen boeken)’ @ De Groene Waterman met Joris Note, Ludo De Witte en Matthias Lievens. Gratis, maar niet voor niets. Meer info: http://groenewaterman.mijnboekhandelaar.com/index.php?option=com_content&view=article&id=381

Frankrijk erkent Parkinson bij landbouwers als beroepsziekte door gebruik pesticiden

Naar aanleiding van bovenstaand onderwerp belden we met Angeliki Lysimachou, milieu-toxicologe bij het Pesticide Action Network Europe, de Europese tak van een wereldwijd netwerk met meer dan zeshonderd lidorganisaties in meer dan zestig landen. Doel van de koepel is om het gebruik van pesticiden drastisch te verminderen, door met de nodige wetenschappelijke studies de overheid van de noodzaak daarvan te overtuigen.
Voor PAN is deze erkenning uiteraard een blijde, zij het late gebeurtenis, en zij hopen dat andere landen snel zullen volgen. Dat de erkenning zo laat komt, is omdat Parkinson zich pas manifesteert decennia na de blootstelling aan de stoffen die de ziekte veroorzaken. De onweerlegbare statistische cijfers dateren dan ook nog maar van 2008. PAN pleit voor een Europese dienst die op lange termijn zo’n gegevens verzamelt en bestudeert.
Alhoewel de Parkinson-veroorzakende component intussen verboden is, zoals ook de componenten die al snel op korte termijn schadelijk bleken, blijven er volgens PAN nog gevaarlijk veel te veel pesticiden in gebruik. Tot nog toe is er alleen de verplichting om die te controleren op kankerverwekkende eigenschappen. Er bestaan dus geen verplichte testen op andere effecten op lange termijn, of b.v. op kinderen of embryo’s, of b.v. in combinatie met het gebruik van de pil. Sommige voedingsstoffen bevatten bovendien meerdere pesticiden (14 op aardbeien!), en zo’n cocktail kan ook onvoorziene gevolgen hebben.
Wat u misschien niet wist: iedereen heeft pesticiden in het lichaam. Wie boven de dertig is, heeft zelfs nog steeds residu’s van pesticiden die intussen als onveilig verboden zijn. Het gehalte is lager als men bio eet, en hoger bij inwoners van landen waar meer pesticiden gebruikt worden. Er bestaat geen enkel middel om deze stoffen weg te krijgen, ook niet uit de bodem, dat moet langzaam ‘slijten’.
Het besef dat de pesticiden-besmetting van onze omgeving en onszelf onomkeerbaar en mogelijk schadelijk is, en dat er alternatieven bestaan, leidde tot een Europese richtlijn ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden. Die ging op 1 januari 2014 van kracht. Daarin staat dat pesticiden enkel gebruikt mogen worden als het strikt noodzakelijk is. We beschikken momenteel namelijk over de nodige wetenschappelijke kennis om het grotendeels zonder te kunnen doen. Bij gebrek aan informatie over alternatieven, en door de lobby- en wervingskracht van pesticiden-producenten, lijkt er van de implementatie voorlopig niet veel in huis te komen.

Hollandse Klimaatzaak nadert ontknoping

Een groep burgers klaagde de Nederlandse overheid 2 jaar geleden aan voor het uitblijven van een afdoend klimaatbeleid. Het officieel standpunt van de  Nederlandse (liberaal/ sociaal democratische) regering is dat ‘we toch niet alleen voorop kunnen lopen’, maar de realiteit is dat Nederland het Gidsland geworden is voor hoe het niet moet.  De kolencentrales in aanbouw en het uitblijven van investeringen in hernieuwbare energie zijn symptomen van de malaise.
Aanstaande dinsdag volgt het slotpleidooi in Den Haag en de uitspraak wordt verwacht tegen de zomer. Indien de klagers gelijk krijgen, zijn de gevolgen verstrekkend. De media volgen de zaak dan ook op en de zitting van dinsdag zal live gestream worden (via urgenda.nl).
In België werd er, in navolging van Nederland, eind vorig jaar ook een Klimaatzaak opgestart.
Tekst en uitleg door Marjan Minnesma van Urgenda, de organisatie die de Nederlandse  zaak aanspande.
Link: Interview met klimaat-advocaat Roger Cox, december 2014

Foor, Park, Parking en Evenementenzone? Laat maar komen

De periode is afgesloten om bezwaar aan te tekenen tegen de plannen van het stadsbestuur om van de Spoor Oost-site geen park maar een parking en evenementenzone te maken. Via buurtbewonersgroep Park Spoor Oost (PSO) werden 170 bezwaarschriften ingediend. We bellen Michel Franssens van PSO.
Ondertussen blijkt dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid stelde dat de impact van de plannen op luchtkwaliteit en geluidsoverlast beperkt kan blijven. Anderzijds wordt (gezien de dichte bewoning en het gebrek aan groen in de buurt) gesuggereerd om toch naar alternatieve locaties te zoeken voor de sportpaleis-parking, iets dat PSO vraagt, maar dat het stadsbestuur niet gedaan heeft. Het advies is niet bindend.
Maar niet iedereen in de buurt lijkt akkoord te zijn met voorstellen PSO. Althans, dit is de teneur van een artikel in de Gazet van Antwerpen/ Nieuwsblad met als titel ‘De Sinksenfoor? Laat maar komen’.
GvA Antwerpen ging op zoek naar een aantal andersgezinden en vond buurtbewoners die niet alleen positief staan tegenover de komst van de Sinksenfoor, maar ook hun steun geven aan de plannen van de stad om van Spoor Oost een parking/evenementenzone te maken ( ‘We zijn ook niet tegen de plannen van de stad om van Spoor Oost een evenementenzone te maken’).
Dit laatste is toch enigszins verrassend, want alvast  één van de geïnterviewden deed 2 maanden geleden op de site van PSO nog een warme oproep voor de aanleg van een park. Met de plannen die voorliggen komt geen park de naam waardig op Spoor Oost.
De bezorgdheid van de ‘andere’ buren ligt vooral  bij de onveilige verkeerssituatie. De komst van de Sinksenfoor is positief omdat tezelfdertijd het sluikverkeer in de Buurtspoorweglei zal aangepakt worden.
Link: advies Zorg Gezondheid