Opnieuw onrust in Guinea

Vrije Radio – Uitzending 11 februari 2007
(Zie ook onze eerdere berichtgeving) Na 18 dagen algemene staking in januari konden de Guinese vakbonden een akkoord uit de wacht sleepten waarbij een belangrijk aantal van hun eisen ingewilligd werden. Vrijdag 9 februari werd echter Eugene Camara aangesteld als nieuwe eerste minister. Deze man is in tegenstelling tot de afspraken een getrouwe van de sinds 1984 aan de macht zijnde president Lansana Conté. Daarop braken manifestaties uit die door de ordediensten beschoten werden. Maandagmiddag (12/2) stond de dodentol reeds op 18 personen. Sinds maandag is er opnieuw een algemene staking in Guinea met als niet mis te verstane eis: het aftreden van president Conté.
We schetsen kort de situatie (in het nederlands) en contacteren Janek Kuczkiewicz van de Wereldvakbond/Confederation Syndicale Internationale die vorige week terugkwam van een bezoek aan Guinea (interview in het frans).

Staf Nimmegeers over homofobie en illegale wapenhandel

Afgelopen donderdag 8 februari interpelleerde Staf Nimmegeers (SP-a) ministers Dewael en De Gucht in de senaat naar aanleiding van homofobe uitspraken van president Poutin en de toegenomen homohaat die hij opmerkt in Brussel. Blijkbaar vinden extremistische moslims en het Vlaams Blok elkaar in deze zaak want deze laatsten vonden het nodig te proberen Nimmegeers  de mond te snoeren in het parlement.
De interpellatie over de illegale wapenhandel, vanuit Antwerpen via Rotterdam naar Eritrea, die Nimmegeers plande is uitgesteld tot 15 februari. Wel geeft hij aan dat de zaak mogelijks tot een diplomatieke aanvaring met Holland kan leiden.
De slechte geluidskwaliteit ligt wel degelijk aan de opname, niet aan uw oren. (Je hebt zo van die dagen waar ’t één en ander verkeerd loopt , en afgelopen zaterdag was er zo één.)

Eloi Glorieux over Groen!

Beleven we de laatste stuiptrekkingen van Groen! ?
Vlaams parlementslid Eloi Glorieux spartelt alvast hevig tegen als hij dit soort stellingen hoort, en trekt het groen gehalte van de SP-a in twijfel:
” ik kan heel wat voorstellen  opnoemen, die Groen! ingediend heeft rond groene thema’s en niet gesteund werden door de SP-a”
(Wegens een technisch probleem ging een stuk van de interviews met Jos Geudens en Eloi Glorieux verloren.)

Kenia na het wereld sociaal forum

Jos Geudens heeft het vanuit Mombasa over de aktualiteit in de nasleep van het WSF: de schuldenproblematiek, holebi’s, corruptie. Wegens een technisch probleem ging een stuk van de interviews met Jos Geudens en Eloi Glorieux verloren.
Jos heeft nu ook een  eigen website van waarop hij verslag doet over het WSF en zijn aktiviteiten in Kenia.

Sandra Sulca over de Quecha-indianen in Peru

Sandra Sulca Ayala is een Quecha-indiaanse uit de Peruaanse Andes. Zij strijdt al haar hele leven voor de rechten en cultuur van de Indianen. In een gesprek met Radio Centraal vertelt ze over de jaren van Lichtend Pad, de streken van oud- en huidige president Alan Garcia en de rivaliteit tussen Boliviaanse en Peruaanse Quechuas. Wie meer over haar project annex levenswerk te weten wil komen, kan best www.levensbergen.be een bezoekje brengen.

Terror-Free Oil

Nu ook “Terreur-Vrije” benzine te koop in de VS!
Het  zogenaamd  “terror-Free oil initiative” opende een paar dagen geleden zijn eerste pompstation in Nebraska. Het gaat om een brandstof-distributeur  die zijn stations vult met benzine en diesel die uit landen komt van waaruit geen steun gaat naar terrorisme. Hierbij bedoelen ze het Midden Oosten. Verder steunen ze  ook het gebruik van hybride auto’s en van  bio- brandstoffen. Klinkt niet  noodzakelijk als een slecht idee, maar waarover gaat het echt? De website met “god bless America”, “we stand with Israel”,  het toch niet hilarisch bedoelde “support Denmark”; en verder het logo met daarin de torens van het WTC, het pentagon en de 9/11 vluchtnummers, doen  al vermoeden uit welke politieke hoek de wind komt.
Continue reading “Terror-Free Oil”

Patiënten boven patenten

Artsen zonder Grenzen roept op om de pharmaciereus Novartis met een petitie onder druk te zetten een zaak tegen de Indische overheid te laten vallen. Novartis beweert dat hen onterecht een patent op een geneesmiddel werd geweigerd en dat de Indische wetgeving de afspraken binnen de Wereld Handels Organisatie (WTO) met de voeten treedt. Artsen zonder Grenzen ontkent dat. Volgens hen past Novartis een politiek toe om hun monopolie te behouden die in vele andere landen wel werkt. Er worden kleine, soms onbelangrijke wijzigingen doorgevoerd in de samenstelling (in dit geval bijvoorbeeld het wegnemen van een kalksmaak), het medicijn krijgt een nieuwe naam, en het patent – lees monopolie – kan worden behouden. “Evergreening” noemt men zoiets.
Door een technisch probleem is dit audiofragment niet beschikbaar.

4e IPCC klimaatrapport

Het IPCC bracht gisteren, 6 jaar na de vorige versie, een geaktualiseerde editie uit van zijn klimaatrapport. We vroegen Jean-Pascal van Ypersele, lid van het IPCC bureau, wat nu moet gebeuren. Een beetje te vroeg zo bleek want daarover spreekt het IPCC zich maar in mei uit. Toch geeft hij enkele hints.
In verband met het IPCC, klimaatwijziging: zie ook ons uitgebreid interview dat we van Jean-Pascal van Ypersele afnamen vorig jaar in oktober: Deel 1 en Deel 2

SP-A Congres: Van Brempt – Gennez – Vd Lanotte – Tobback

SPa
Gelijke kansen, onderwijs, klimaat en hogere pensioenen zijn de speerpunten van het nieuwe ideologische élan van de SP.a. De partij wil afspraken maken met het traditionele middenveld en de NGO´s. Het wordt geen formele samenwerking maar een inhoudelijke. Een brede frontvorming via de achterdeur, “omdat het via de voordeur niet kan”, zegt voorzitter Johan Vande Lanotte op Radio Centraal. Niet alleen de arbeider wordt opnieuw in de armen gesloten maar ook de middenstander. Na achttien jaar regeringsdeelname
is de SP.a blijkbaar weer op zoek naar de fundamenten.
Impressies van een ideologisch congres met SP.a tubbies Bruno Tobback, Kathleen Van Brempt, Caroline Gennez en Johan Vande Lanotte..