Afrin (Syrië) onder Turks vuur


Het Turks leger begon deze week een offensief tegen de kleine regio in het noorden van Syrië die sedert bijna twee jaar onder de controle staat van de Koerdische  PYD.
Achtergrond door Ludo De Brabander van Vrede vzw: “Erdogan zegt dat hij actie onderneemt tegen terroristen, maar er is geen enkele aanval geweest tegen het militair grondgebied vanuit Afrin. ”
“Er is een akkoord tussen Turkije en Rusland, maar ook de VSA waren betrokken bij het overleg over deze operatie. De VSA zit in een zeer ongemakkelijke positie en oefent ongetwijfeld druk uit op Turkije om niet te ver te gaan.”

Woodstock van het grootkapitaal // #MeToo


Met het hem kenmerkend cynisme geeft journalist /activist Derek Monroe  zijn visie op het optreden van president Trump op het jaarlijks Wereld Economisch Forum in Davos.
“Trump is in Davos om zichzelf te promoten en om weg te geraken van de media-aandacht in  de VSA. Zijn speech zal eerder irrelevant zijn dan controversieel. De grote lijnen van de sociaal-economische politiek verschuiven te langzaam om merkbaar te zijn over één of zelfs twee presidentiële termijnen.”
Volgens Monroe betalen de aanwezigen 750.000$ om aanwezig te zijn op Davos. We hebben geverifieerd of er inderdaad bijna anderhalf miljoen uitgegeven  wordt om deelpremier Bourgeois en minister Kris Peeters naar Zwitserland te sturen. Een artikel op cnbc.com laat uitschijnen dat de bedragen lager, maar toch zeer aanzienlijk, zijn.  “De stelling van politici dat ze naar Davos gaan om contracten te helpen afsluiten en jobs  creëren is belachelijk. Ik denk dat ze vooral uitkijken of er geen opportuniteit is voor een jobje na hun politiek leven. Davos is een woodstock voor de elite van het grootkapitaal.”
Trump in Davos:

 
Derek Monroe laat ook nog zijn licht schijnen op #MeToo en de impact ervan:  “De institutionalisering kan de relaties tussen de sexen verzuren.” Ook hier ziet hij de band met corporatisme en neo-liberalisme. ” Ook communistische en fascistische regimes moeiden zich met het sexleven maar er was een terughoudendheid als het over de private levenssfeer ging. Nu bestaat er zelfs een app waarop koppels kunnen verklaren dat ze ermee instemmen om te poepen.”
#MeToo:

Borgerhout door de ogen van CD&V

In de Borgerhoutse districtsraad speelde Nahima Lanjri de afgelopen 5 jaar een prominente rol. Ze voerde als enige verkozene van CD&V (die niet uit de partij stapte) constructieve oppositie. Zij krijgt een prominente rol tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.
CD&V vernieuwt dan ook haar ploeg in postcode 2140: Eva Van Keer is een van de talloze christendemocratische jongeren die bij de verkiezingen een prominente rol mag spelen. De 27-jarige Van Keer trekt de lijst in Borgerhout.
Aflossing van de wacht dus. Een gesprek over de uitdagingen voor Borgerhout.
(foto: CD&V Antwerpen)

CD&V Antwerpen zet in op verjonging

De Antwerpse CD&V trekt alleen naar de gemeenteraadsverkiezingen. Onder aanvoering van federaal Minister Kris Peeters willen de Antwerpse christendemocraten vermijden om weer platgedrukt te worden tussen N-VA enerzijds en Links anderzijds. Wat opvalt is dat Peeters gesteund wordt door heel wat jongeren. Nadat de 29-jarige Orry Van De Wauwer Caroline Bastiaens opvolgde in het Vlaams Parlement, staken nog jongeren hun neus prominent aan het venster.
In 2012 was Sam Voeten (29) de jongste kandidaat op de Stadslijst. Vandaag is hij een van de sterkhouders van CD&V en woordvoerder van de CD&V-fractie in het federaal parlement. Hij geeft tekst en uitleg bij de verjonging op de nieuwjaarsreceptie vam de christendemocraten.

Twee voorzitters van lokale afdelingen komen rechtstreeks van de CD&V-jongeren. In Merksem leidt Thomas Ven (29) de afdeling. In Antwerpen is de scepter in handen van Jan Braeckmans (29). Braeckmans trekt de lijst zelfs in het district Antwerpen waar hij nu al districtsraadslid is. Een gesprek met beide heren, over de verjonging van de partij en de kijk van jonge christendemocraten op de stad.

(foto: CD&V Antwerpen)

Start aanplanting nieuwe bomen Noorderlijn // Leienknip: Stand van zaken


De stad meldt via Noorderlijn dat men begonnen is met de aanplanting van 73 bomen op het eilandje aan de Sint-Laureiskaai. Binnenkort start de aanplant op de Noorderlaan en aan de noordelijke leien, waar in totaal een 900-tal nieuwe bomen komen. De aanplanting is vooral een herstel  na de kap die eerder dit jaar plaatsvond.
“De bomen die aangeplant worden hebben hebben al een serieuze omtrek. Dat was een voorwaarde die opgelegd was in het bestek.” zegt Cheryl Horemans van Noorderlijn. “De bomen op het eilandje zijn het dunst, maar die op de Noorderlaan zijn echt wel al veel meer opgeschoten.  De platanen die op de leien geplant zullen worden, zijn twaalf tot veertien meter hoog. ”
Noorderlijn doet ook de communicatie rond de heraanleg van het Operaplein en de leienknip. De werken zitten op schema en de auto’s zullen  eind 2018 weer het centrum kunnen doorsteken via de leien. Voor de fietsers lopen de zaken evenwel niet zoals  gepland: Het was voorzien dat de doorgang voor de fietsers aan de leien opnieuw zou mogelijk zijn eind 2017. Nu blijkt dat ze een jaar lang zullen moeten rondrijden via de parallelwegen en ook pas eind 2018 de leien zullen kunnen gebruiken ter hoogte van het Operaplein.
 

Antwerpen schendt handelsverdrag met Emiraten

… althans toch volgens containerbehandelaar DP World.
In juni 2017 legde het bedrijf uit Dubai (Emiraten) in Washington een klacht neer tegen België omdat de haven van Antwerpen een concessieovereenkomst in het Deurganckdok zou geschonden hebben.
Dat de nationale overheid opdraait voor een beslissing van  de stad Antwerpen is een gevolg van een verdrag met de Emiraten uit 2007. Dat verdrag bevat een zogenaamde ISDS clausule die het voor een multinational mogelijk maakt om een land aan te klagen voor een private rechtbank in Washington als het bedrijf vindt  dat een beslissing of wet van een overheid haar financiële belangen schaadt. Het was dat type clausules dat voor Wallonië en Brussel een reden was om het CETA-verdrag met Canada niet te ondertekenen.
DP World is aandeelhouder van Antwerp  Gateway dat de oostelijke kant van het Deurganckdok op linkeroever uitbaat. Het dispuut heeft  te maken met de overdracht door Antwerpen van (een deel van) de uitbatingsvergunning van het Deurganckdok van Antwerp Gateway naar  concurrent MSC. MSC wilde haar activiteiten van het Delwaidedok op rechteroever naar het Deurganckdok  overzetten en had daar dus ruimte nodig.  Eind 2014 werd een compromis bereikt over de overdracht. DP World lijkt daar nu op terug te komen daarop en doet dat via de schadeclaim tegen België. Hoeveel DP World vraagt wil niemand zeggen.

“Zelfs rechtse denktanks zoals het Cato Institute vinden arbitrage geen goed idee, want het creëert een verzorgingsstaat voor het kapitalisme.”

Tine Hens van MO bond de kat de bel aan: “Het is heel moeilijk om te weten te komen waar het echt over gaat. Havenschepen Marc Van Peel antwoordt niet op vragen over de zaak, de Haven van Antwerpen ook niet, Continue reading “Antwerpen schendt handelsverdrag met Emiraten”

#DekoloniseerMijnStad


Op woensdag 17 januari worden in diverse Vlaamse steden pleinen en straten gedekoloniseerd. Een debat over de kolonisatie, oei? Neenee, zegt Hand In Hand Tegen Racisme vzw. Broodnodig als we racisme structureel willen aanpakken. Er is namelijk een verband tussen ons koloniaal verleden en het racisme dat nog te vaak voorkomt:

De eeuwenlange uitbuiting door de koloniale mogendheden heeft nog steeds nefaste gevolgen voor de machtsverhoudingen in de wereld.
De grootschalige propaganda die deze uitbuiting goedpraatte door de gekoloniseerden te ontmenselijken (vaak letterlijk door er slaven van te maken) werkt nog steeds door in allerlei racistische denkbeelden en vooroordelen over de “andere”, of ze nu in het Globale Zuiden wonen of in Europa.

In Antwerpen wordt de naam van het De Coninckplein veranderd naar het Lumumbaplein, ter ere van de 1ste Congolese premier die op 17 januari 1961 vermoord werd.
We spreken met Marius Dekeyser van Hand in Hand.
Het facebookevenement
Radio Centraal brengt samen met Stream Media verslag uit van de actie, live op woensdag 17 januari tussen 18u en 19u.

Tjerk Sekeris (N-VA Deurne): "De Vlaamse administratie is hemeltergend traag"

Van alle districten presteert Deurne het best als het gaat over het realiseren van de geplande investeringen. Het is niet vanzelfsprekend om als district een project uitgevoerd te krijgen en districtsvoorzitter Tjerk Sekeris wijst daarbij naar stedelijk en Vlaams niveau.
“We zijn in het vijfde jaar van de huidige legislatuur nog altijd bezig met de uitvoering van de plannen van de vorige legislatuur (2006-2012). Op het moment dat de Vlaamse overheid of de Lijn erbij betrokken geraakt, verstopt het ongelooflijk. De werking van het Vlaams gewest daarin is hemeltergend. Het duurt 2 tot 3 jaar voor je een antwoord krijgt van het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Ook gewoon het schilderen van een fietsstrook  duurt 2 tot 3 jaar .”

“De Vlaamse mentaliteit helpt niet: Er wordt weinig beslist tijdens de vergadering. Wel daarna in de lift.”

“De administraties zijn nochtans niet contraire. Als je er apart mee praat kun  je een normaal gesprek hebben. Maar als je met de verschillende partijen tezamen in een zaal zit, dan zijn ze besluiteloos. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk maar de Vlaamse mentaliteit heeft er ook iets mee te maken. Er wordt weinig beslist tijdens de vergadering maar wel daarna in de lift. Men is de structuren wel aan het veranderen maar dat is een schip dat heel traag draait.”
Maar ook voor het stedelijk niveau is hij scherp: “Als een district tien vragen stelt aan de stad worden er twee onmiddellijk beantwoord, op twee vragen krijg je 10 jaar later een antwoord, twee verdwijnen er. De rest wordt ooit wel eens beantwoord dan krijg je plots vier adviezen terug die je niet gevraagd hebt. Continue reading “Tjerk Sekeris (N-VA Deurne): "De Vlaamse administratie is hemeltergend traag"”