'Israël kan ook zonder geweld'

Raanan Forschner van de anti-militaristische en feministische Israëlische beweging New Profile  – ‘Movement for the Civil-ization of Israeli Society’ – vertelt waar die beweging nu precies voor staat en waarom hij momenteel in België is. We praten ook  over de grote protestgolf van vorig jaar & wat daar van overschiet.
Vrijdagavond 5 oktober om 19u in het Karel Cuypershuis (Lange Leemstraat 57): fototentoonstelling, lezing door Raanan Forschner en aansluitend discussie. Meer info hier.

Verkiezingen 2012 – PVDA+ : Peter Mertens

Een gesprek met de PVDA+ lijsttrekker over onderwijs, dure dokters in Antwerpse hospitalen, lege serviceflats, vertimmerde buskotjes, buslijnen, water,  veiligheid en  het maken van een vuist naar de Vlaamse regering.
Volgens Peter Mertens komen  de juiste thema’s wel aan bod in de kiescampagnes,  maar zal het na 14 oktober bij woorden blijven. Hij vindt dat Antwerpen zelf het beleid in handen moet nemen en niet overlaten aan autonome bedrijven die een commerciele logica volgen.
Over de mediaverenging van de Antwerpse verkiezingen: “Dit is een schijngevecht, want als je voor Bart De Wever stemt krijg je er toch gratis Patrick Janssens bij en vice versa.”

Verkiezingen '12 – Open VLD – Annemie Turtelboom

Annemie Turtelboom trekt de lijst voor Open VLD in de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Met haar hebben we het over veiligheid en onderwijs die volgens de huidige minster van justitie onlosmakelijk met mekaar verbonden zijn. Ze wil een uitbreiding van de bekritiseerde GAS-boetes maar wil ook investeringen in het terkortschietende onderwijs. Wat betreft het woonbeleid wil Turtelboom enerzijds privé-eigendom aanmoedigen maar anderzijds, net als Peter Veltmans (Rood!) vorige week, een beleid waarbij bijvoorbeeld grote handelspanden op de Meir een toegang moeten bieden tot de leegstaande appartementen erboven. In het Oosterweeldossier wil Open VLD snel werk maken van de “twee bretellen“, maar blijft de partij weigeren zich uit te spreken over de oeverkruising. En waarom precies was Annemie Turtelboom nu te laat op onze afspraak ?

[display_podcast]

Verkiezingen ’12: Debat Ontwikkelingssamenwerking

Vorig najaar al stelde in heel wat gemeenten het GROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) een memorandum op om de politici te polsen naar hun goede voornemens na een eventuele verkiezing. De Antwerpse GROS, die AROSA heet, schreef zo’n memorandum voor de stad Antwerpen, en  organiseerde bovendien begin juni al een verkiezingsdebat. Dat namen we integraal op. De meest relevante fragmenten daaruit kunt u vandaag in onze debatten-reeks horen: over het budget, fair trade, de zuidwerking & ethisch bankieren. Wie er nauwlettend op wil toezien dat de toen aanwezige politici zich aan hun woord houden, kan de volledige opname (meer dan twee uur!) herbeluisteren.
Herbeluister ook ons interview met AROSA-leden over het memorandum.
 

Verkiezingen '12 – Groen – Wouter Van Besien

Staat op de tweede plaats van de  Groen-lijst in de aanstaande Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen, maar is vooral bekend als voorzitter van Groen en zijn rol in het district Borgerhout. We hebben het dan ook eerst even over de relletjes vorige week tijdens de reuzenstoet die worden uitvergroot in het verkiezingsdebat. Van Besien gaat dan wel akkoord gaat met de ad hoc aanpak van de relletjes met GAS-boetes, maar er is te weinig werk gemaakt werk gemaakt van een structurele aanpak van de sociaal-economische ongelijkheid. Met onderwijs is men ruimschoots te laat met de capaciteitsuitbreiding, maar ook het tewerkstellingsbeleid en jeugdwerk schiet tekort. Wat mobiliteit voor bewoners en gebruikers betreft pleit Groen voor meer autoluwe en autovrije straten binnen de stad, maar ook voor meer participatieve inspraak van gebruikers en minder gewicht voor het prestige van internationale architecten. En hoe zat dat nu precies met die bomen op de Keizerlei ?

[display_podcast]

Verkiezingen ’12: Debat Mobiliteit

Aanwezig in onze studio:
Joris Giebens, Groen!
Koen Kennis, N-VA
Axel Polis, Open VLD
Dirk Wiesé, SP.a
Het mobiliteitsdebat verloopt in twee luiken:
In deel 1 gaat het over de lokale, binnenstedelijke, mobiliteit: welk beleid wordt gevoerd naar voetganger, fietser, automobilist en gebruiker van het openbaar vervoer toe?
Er zijn een aantal, soms verrassende, punten van overeenstemming tussen de kandidaten. Maar er is wel duidelijk een verschil in visie betreffende de plaats van de auto in de stad. Alle partijen zien wel ruimte voor autobezit door de stadsbewoners. Maar terwijl Open-VLD en N-VA stellen dat alles bereikbaar moet zijn met de auto vinden SP.a en Groen! dat de instroom van auto’s van buiten de stad afgeremd moet worden.
In deel 2 hebben we het over de Grote Mobiliteit, hoe het verkeer niet alleen naar, maar ook voorbij Antwerpen gevoerd wordt.  Lossen we de Antwerpse verkeersknoop op met het Masterplan van de Deelregering via het BAM/Oosterweel-tracé, kiezen we voor het Maccano alternatief, of moeten er nog andere keuzes gemaakt worden?
Dirk Wiesé (SP.a) houdt zich voorlopig aan het politiek akkoord van 2009 (Masterplan). Een eventuele bocht in de toekomst sluit hij niet uit, maar hangt af van het resultaat van de aan de gang zijnde milieustudie.
Groen! verwerpt het Masterplan met BAM-tracé -dat meer verkeer op de ring in de stad houdt-, maar vindt dat een aantal andere maatregels zich opdringen alvorens eventueel kan overgegaan worden  tot  het aanleggen van . Joris Giebens wijst er verder op dat het BAM/ Oosterweeltracé de overkapping van de ring onmogelijk gemaakt.
Voor Axel Polis van Open-VLD is het vooral belangrijk dat de eerste spade in de grond gaat. Daarom pleit hij voor  de snelle aanleg van oostelijke en westelijke  verbindingswegen om de ring te ontlasten.
Koen Kennis (N-VA) ontkent dat hij, zoals te lezen in de pers,  te vinden zou zijn voor het eerst aanleggen van de tangenten en blijft bij het Masterplan van de Vlaamse regering. Hij stelt verder dat er wel degelijk veel overleg gepleegd werd met de actiegroepen. Continue reading “Verkiezingen ’12: Debat Mobiliteit”

Ig Nobel-prijs

Kees Moeliker vertelde ons meer over  de jaarlijkse Ig Nobel-prijzen, voor wetenschappelijk werk dat mensen eerst doet lachen, maar dan toch ook doet nadenken. Eerder kwam er zo b.v. erkenning voor onderzoek naar waarom spechten geen hoofdpijn krijgen, waarom mensen griezelen van over het bord krassende nagels … en hoe je het probleem van hinderlijk fout geparkeerde luxe-wagens kunt oplossen: door er met een tank overheen te rijden.
Wilt u de hilarische uitreikings-ceremonie van dit jaar volgen, dan kan dat komende donderdagnacht vanaf 1u30 live op internet. Als u snel bent, kunt u ook nog naar de plechtigheid met aansluitend samen kijken op groot scherm in Leiden.
Wilt u iemand voordragen voor één van de prijzen van volgend jaar? Dat kan hier!
Volledige lijst met winnaars & hun onderzoek per jaar

Verkiezingen '12 – Rood! – Peter Veltmans

Peter Veltmans (Rood!) bijt de spits af in de gesprekken die de redactie van Radio Centraal heeft met partijkopstukken naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Veltmans staat op de 7e plaats bij Rood! die voor het eerst naar de verkiezingen trekken. Hij schetst de visie van Rood! aan de hand van enkele hete hangijzers die vorige week naar voren werden geschoven door Eric Corijn en Dave Sinardet. Rood! zet huisvesting voorop in haar programma, drukt op de noodzakelijke investeringen in het onderwijs, hekelt het gebrek aan participatieve democratie en een duurzaam mobiliteitsbeleid. En hoe zit dat nu eigenlijk met die politieke samenwerking aan de linkerzijde ?

Verkiezingen '12: Debat Sociale Huisvesting

Radio Centraal zendt in aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober 6 thematische debatten uit. Vandaag bediscussiëren wij met onze gasten het thema van de sociale huisvesting.
Aanwezig in onze studio:
– Seppe de Blust (Stadslijst, sp.a)
– Nadine Peeters (PVDA+)
– Jan van der Vloet (N-VA)
Volgende week krijgt u ons groot mobiliteitsdebat. Herbeluister intussen ons groot Onderwijsdebat (zaterdag 01/09).

Overcamping

Veel politici spreken zich luchtigjes uit voor een overkapping van de ring, maar van Yves Pepermans hoorden we dat die beslissing met één en ander samenhangt. Voor een degelijke overkapping moet immers ook het verkeer op de ring verminderen. Om de noodzaak van dit scenario in de verf te zetten, trekt de maandelijkse Critical Mass Bikeride op vrijdag 28 september langs de ring naar een weitje boven de ingang van de tunnel. Daar wordt gekampeerd, en zaterdagvoormiddag volgen dan nog informatieve sessies. Hier meer over de overcamping.