Cultuurbezuinigingen

Het Vlaamse cultuurland stond in juli in rep en roer: een heleboel cultuurhuizen en gezelschappen greep naast subsidies, waardoor de culturele wereld op een slagveld begon te lijken. Wij probeerden het dossier over de bezuinigingen in de cultuursector wat beter te begrijpen.
In het eerste deel spreken we met Stefan Gevaerts van Rataplan. Hij reageert op het positieve advies dat Rataplan heeft gekregen, en vertelt over de werking van Rataplan.
In deel 2 hebben we een aangeslagen Mia Grijp van Sering VZW aan de lijn. Sering greep naast de subsidies.
In deel 3 wordt de werking van de cultuurcommisies uit de doeken gedaan. Ook hebben we Patrick de Grootte van de Zomer van Antwerpen en het Sfinks-festival aan de lijn. Hij schreef op de Wereldmorgen een opiniestuk over de besparingen in de muzieksector.
Deel 4 behandelt de zogezegde “elitaire” visie van de commisie “multidisciplinaire kunsten”. We overlopen voorts grote en kleine namen die al dan niet nog cultuursubsidies zullen krijgen.
Uiteindelijk besluiten we in deel 5 met het speciale verhaal van Studio 100, en hoe ze vakkundig ervoor gezorgd hebben dat Musichall naast subsidies greep. Ook brengen we het specifieke verhaal van de Roma.

De dag van de sociale huurder

Op zaterdag 16 juni was het de Dag van de Sociale huurder. Ter gelegenheid van deze occasie vond in een Grote Cinemazaal op de Luchtbal een debat plaats over sociaal huren, met 8 diverse politieke partijen, georganiseerd door het Platform Antwerpse Sociale Huurders. Radio Centraal was erbij, en bracht live verslag uit. Tussendoor hoort u ook de Keek op de Week van Onze Man.
U hoort achtereenvolgens in deel 1:
0:00 – Onze Man probeert in geuren en kleuren verslag te brengen van het debat.
10:45 – Interview met organisator Freddy Beuckelaers van PASH.
14:51 – Visie van verschillende partijen over sociale woningen.
18:00 – 100 kilometer fietspaden, en een opmerkelijke uitspraak uit het verleden
21:46 – N-VA maakt kandidaten bekend, en de Open VLD slaat terug
22:50 – Ook André Gantman staat plots op de N-VA-lijst
25:12 – Meyrem Almaci in Joods Actueel, deWereldMorgen in rep en roer
In deel 2 krijgt u dit te horen:
0:00 – Vanop onze staande studio in de Grote Cinemazaal: Francois de Bouw, ex-voorzitter van een huurdersvereniging
03:53 – Interview met de échte Frank Baeyens van Rood!, over zijn exit bij de SP.a, het aansluiten bij Rood! en het debat
06:01 – Interview met een opgewekte schepen van Wonen Guler Turan
16:41 – Over het afschaffen van de aanplakborden
20:27 – Voorstelling “De Beste Stad”, door 5 jonge SP.a-gemeenteraadsleden
23:29 – Peter Mertens (PVDA) over aanplakborden, en sociaal huren in Antwerpen
27:50 – Vergaderingen alom in ’t Stad: CD&V en ROSSEM
28:38 – Afscheid

Hans Versluys over media in Nieuw Zeeland

Hans Versluys  was van ’81 tot ’87 medewerker van Radio Centraal. Daarna emigreerde hij naar Nieuw-Zeeland, waar hij nu programmadirecteur is voor Triangle Television, een gemeenschaps-TV-station.
Hij doet een boekje open over het medialandschap in Nieuw Zeeland, en het ziet er niet goed uit. De digitalisering van het televisielandschap in Nieuw Zeeland dreigt nu Triangle van het scherm te duwen; de parallellen met een eventuele digitalisering van de radio in Europa zijn opvallend.

Debat memorandum ontwikkelingssamenwerking

In onze studio: Cis Van Den Bogaert en Jan Leysen, voorzitter en secretaris van AROSA, de Adviesraad Ontwikkelingssamenwerking Antwerpen, naar aanleiding van het verkiezingsdebat volgende dinsdagavond waar vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen hun standpunt inzake de stedelijke verantwoordelijkheid t.o.v. dit beleidsdomein zullen verkondigen naar aanleiding van het door AROSA opgestelde memorandum ontwikkelingssamenwerking.

de Antwerpse Lighttrain

Aktiegroep/Denktank stRaten Generaal (SG) onderzocht in haar studie van 2010  de Antwerpse mobiliteits problematiek.  Daarbij werd verder gekeken dan de Oosterweelknoop en kwam men tot de vaststelling dat ook het openbaar vervoersbeleid moest herdacht worden.
De stelling is dat zelfs  met het door SG voorgesteld Meccano alternatief niet alles opgelost is. Het openbaar vervoer van de  suburbane woonkernen rond Antwerpen is nu al ondermaats terwijl de bevolking de komende decennia er sterk zal toenemen.
Daarom stelt stRaten Generaal voor om een “Lighttrain” net van snelle en lichte treinen te ontwikkelen dat gebruik maakt van het onderbenut spoorwegnet rond Antwerpen. Ze halen hun inspiratie in Zwitserland, waar een gelijkaardig systeem  in Basel en Zurich erin slaagde de gebruikers te doen overstappen van auto naar trein.
Manu Claeys van stRaten generaal doet het plan uit de doeken en legt ook nog uit waarom SG een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie tegen de Vlaamse Regering.
Links:
– Lighttrain  net
Lightrain+Tram net
Continue reading “de Antwerpse Lighttrain”

Keek op de week

Onze redacteur-in-de-blok, ondersteund door de Captitaine, over de laaste politieke geruchten en feiten  in het Antwerpse: PVDA congres ( (sociale) woonproblematiek, deconventionering), de Stadslijst-vorming, affiche- en stijgerdoeken campagnes, Ergun Top, Van Rossem

Syrië update

Deze voormiddag in Elcker-Ik kwamen Ludo De Brabander van Vrede en Brigitte Herremans van Pax Christi / Broederlijk Delen een bijpraat-ronde begeleiden rond Syrië. We belden die tweede na afloop voor een update. Vreedzaam protest versus militarisering van het conflict, bevolking voor/tegen het regime …