Afghanistan: Tijd voor meer dan een debat over buitenlandse militaire interventies

Kaboel Aug.’21 (foto: VSA overheid, publiek, via wikipedia)

Afghanistan was volop in het nieuws de afgelopen weken, maar aan introspectie over de Belgische rol in het  debacle zijn de beleidsmakers nog niet toegekomen. Voor Ludo De Brabander van Vrede is het tijd voor een parlementaire Afghanistan onderzoekscommissie. Maar ook de media hebben boter op het hoofd.

Ludo De Brabander: “Sinds 2001 heeft België  zich geëngageerd in deze oorlog. Vanaf 2003  gebeurde dit binnen het kader van de ISAF NAVO-missie, vanaf 2014 -en bijna tot het einde- gebeurde dit via de trainingsmissie  ‘Resolute Support’ .  Er zijn allerlei argumenten gebruikt om de deelname aan de oorlog goed te praten. Vooral Pieter De Crem  – defensieminister van 2007 tot 2014 – liet zich horen, maar alle andere defensieministers hebben ook boter op het hoofd.  De Crem had het voortdurend over hoe goed het ging met de mensenrechten, specifiek de vrouwenrechten, sinds de start van de NAVO-aanwezigheid. In werkelijkheid beseften experts als snel dat de oorlog uitzichtloos was en geen legitimiteit had onder de bevolking.  Nu zien we het resultaat. Er is door België zeker 500 miljoen in de oorlog gepompt. Het wordt dus tijd om te onderzoeken wat de verantwoordelijke politici wisten.”

“Op een goed blaadje staan bij de VS primeerde, en eigenlijk is dat ook zo voor veel andere Europese landen”

“Op een goed blaadje staan bij de VSA primeerde, en eigenlijk is dat ook zo voor veel andere Europese landen: de VS zet de lijnen uit binnen de NAVO en de rest volgt. Onder De Crem is de Belgische aanwezigheid vergroot tot zes gevechtsvliegtuigen en bijna 700 soldaten. Die vragen zich ondertussen af wat ze daar eigenlijk gedaan hebben. Die vraag moet beantwoord worden, want er waren duidelijke signalen dat het een zinloze en bij voorbaat mislukte oorlog was; een financieel bodemloze  put die een corrupt regime steunde.”
Continue reading “Afghanistan: Tijd voor meer dan een debat over buitenlandse militaire interventies”

Veiligheid thuis onder de aandacht met nieuwe editie van het Reuzenhuis.

bron: nieuws.gezinsbond.be/

Huisongevallen zijn de grootste oorzaak van dodelijke kwetsuren en letsels die leiden tot invaliditeit bij jonge kinderen. Om ouders bewust te maken van de gevaren heeft de gezinsbond een ‘reuzenhuis’ gebouwd waarin volwassenen de huisomgeving ervaren .
De zesde Reuzenhuiseditie start vandaag en gebruikt  van augmented reality. Voorlopig  moet je naar Kortrijk maar het Reuzenhuis gaat op tourné en komt in maart naar Antwerpen. We spreken met Erik Boon van de Gezinsbond.

Verkavelingsvergunning voor omstreden Tivoli-project goedgekeurd

foto:RC

Supermarktgroep Lidl wil met projectontwikkelaar Immpact op de site van de voormalige Tivoli-brouwerij aan de Markgravelei een complex met een supermarkt en 70 woningen neerzetten. Ook het stadsbestuur is enthousiast. De buurt vreest voor nog meer autoverkeeroverlast.
Buurtbewoner Chris Van Ginneken: “De oude Tivoli-brouwerij wordt behouden en omgevormd tot luxe-lofts. Het gebouw aan de voorkant wordt afgebroken om een parkeergarage van twee verdiepingen diep te bouwen onder een nieuwe supermarkt, en daarboven appartementen. Er wordt gesproken over groen. Rond de oude brouwerij komt er publieke ruimte met ‘grindgazons’.”
In een publireportage in het dagblad De Standaard werd gesproken over 3.300 vierkante meter ‘groen voor de wijk’. Maar volgens Chris Van Ginneken is dat groen enkel toegankelijk voor de eigenaars, niet voor de andere wijkbewoners: “In de beslissing van de stad staat dat het niet de bedoeling is om publieke groene ruimte te creëren. Het terrein zal ’s nachts afgesloten worden. Het project lijkt dus bijna een gated community (die zich afschermt van de wijk errond).”

“Het stadsbestuur is heel duidelijk in haar visie van privatisering. Zowel N-VA als Vooruit hebben vóór op de tsjeven dat ze duidelijker zijn. Ook in het onfatsoenlijke. “

“Wat er zal komen is iets helemaal anders dan de Cashwell groothandel die er tot 2010 was.”, aldus Paul de Hert, die ook in de Markgravelei woont. “De openingstijden van Cashwell waren beperkt en de winkel was enkel toegankelijk voor zelfstandigen. Lidl wil op de site een ‘flagship store’ van 2000 vierkante meter neerzetten die zoveel mogelijk open zal zijn. Details van het project ontbreken, en doordat er een vergunning voor verkaveling gegeven is, niet voor de supermarkt, worden er geen antwoorden gegeven op de vragen van de buurt. Die zouden er komen als Lidl een omgevingsvergunning zal indienen.”
Continue reading “Verkavelingsvergunning voor omstreden Tivoli-project goedgekeurd”