Schriftvervalsing door afbrekers Doel?

Als je als eigenaar een huis afbreekt moet je de buren raadplegen. De Maatschappij van de Linkeroever die na de onteigeningen in Doel de meeste huizen bezit en ze nu wil afbreken doet dat niet, zegt de aktiegroep  Doel 2020.  Doel 2020 heeft daarom een administratieve klacht ingediend. Volgens Jan Creve van Doel2020 illustreert dit de handelswijze van de overheid . Hij stelt echter vast dat de verschillende overheden niet optreden tegen inbreuken.

Kolencentrales, economische crisis en CO2 opslag

Electrabel wil meer biomassa verstoken in zijn kolencentrale van Langerloo . Dat zal de uitstoot van CO2 verminderen maar anderzijds die van fijn stof, chloor en stikstofoxides verhogen.  Daarom vraagt Electrabel een versoepeling van de emissie normen. Bond Beter Leefmilieu gaat niet akkoord. We vragen aan Bram Claeys van BBL of hij dan liever heeft dat ze gewoon kolen stoken in plaats van biomassa.
Verder hebben we het over de komende jaarlijkse VN klimaatconferentie , deze keer in Poznan. De economische crisis, nog met moeite begonne,  zet blijkbaar al druk op de klimaatdoelstellingen. Alhoewel die formeel niet afgezwakt worden, blijkt de uitwerking ervan stil te vallen. De Polen en anderen pleiten er nu voor om een aantal maatregels uit-of af te stellen.
Tenslotte bespreken we de technologie van CO2 opslag onder de grond . Voor een deel van de industrie de manier om economische groei te kunnen koppelen aan minder CO2 emissies. Bram Claeys somt zijn bezwaren op.

Libanon of Afganistan?

Er is onvoldoende  geld voor de Belgische militaire operaties in Libanon en Afganistan. Minister De Crem wil de Belgische soldaten nu terugtrekken uit Libanon om langer te kunnen blijven in Afganistan.
Voor  Ludo De Brabander van Vrede is dat de slechte keuze. Alhoewel hij ook bij Libanon bedenkingen heeft, steunt hij die opdracht toch grotendeels omdat het duidelijk om een humanitaire aktie gaat. Volgens hem is de Afganistan missie naar een oorlogsoperatie afgegleden die vooral aan de Amerikanen moet tonen dat we een goede NAVO-partner zijn.

Antwerpse actie wonen

Antwerpse Actie wonen verenigt een aantal middenveldorganisaties rond de implementatie van het recht op wonen. Artikel 23 van de Belgische grondwet stelt dat eenieder recht heeft op behoorlijke huisvesting. Dit recht werd vertaald in de Vlaamse wooncode. Toch schat het platform ‘Antwerpse actie wonen’ de woonsituatie van heel wat Antwerpenaren een pak minder rooskleurig in. Het recht op behoorlijke huisvesting is immers niet meer voor iedereen weggelegd. Heel wat mensen zoeken dan ook noodgedwongen hun toevlucht tot de huisjesmelkerij en zelfs de straat. Er bestaan tal van goede alternatieven en maatregelen, maar deze zijn onvoldoende uitgebouwd om de huidige woningnood op te vangen.
We spraken met Ellen Baert van Samenlevingsopbouw Antwerpen over de Antwerpse Actie Wonen. Deze actie op de tijdelijke camping (z)onderdak op het Astridplein kaderde in de actieweken van het Ministerie van Wooncrisis die het recht op wonen in de kijker willen zetten.

Canadese premier kopieerde Oorlogsspeech

Op 18 maart 2003, een paar dagen voor de Amerikaanse invasie in Irak,  hield Jon Howard, premier van  Australie, een parlementaire speech waarin hij opriep tot aktie tegen Saddam Hoessein.
Nu blijkt dat twee dagen later de Canadese conservatieve oppositieleider Stephen Harper de speech bijna letterlijk zou na-apen.   De Canadese regering besliste destijds om niet deel te nemen aan de inval in Irak, iets dat Harper veroordeelde. Logistieke steun aan de invasie heeft Canada wel verleend, net zoals Belgie trouwens.
Harper werd in 2006 premier en won de verkiezingen 2 weken geleden.

Oosterweel-agenda

Wim van Hees van Ademloos brak in onze uitzending binnen om uit te leggen wat er tot december op stapel staat in het kader van de Oosterweel/ Lange Wapper :
1) Dinsdag 21 oktober, van 13u tot 15u: medisch kongres over Mobiliteit en Gezondheid in Tropisch instituut. Inschrijven aangeraden via 03/254.26.60 of mailen naar: verbeke.guido-apenstaart- gmail.com
2) Zondag 26 oktober: Panorama-special over Oosterweel
3) Maandag 3 november: debat  in de Bourla schouwburg, om 20u,  tussen Straten Generaal (de andere aktiegroep tegen de Lange Wapper brug) en BAM (de bouwer). Met Rik Van Cauwelaert (Knack) als moderator.
4) Woensdag 26 november, Provinciehuis 14-16u: Congres door Straten Generaal over tunnelbouw. Moderne tunnelbouw technieken worden gepresenteerd. De toepassing van deze methodes in het oosterweelproject zou voor veel minder milieu- en andere overlast bezorgen, zegt straten generaal. Maar volgens BAM kunnen ze niet gebruikt worden in Antwerpen
5) donderdag 4 december  Vlaams Parlement:  Ademloos krijgt “spreekgunst” + vooruitgangs rapportering door BAM (=BAM brengt verslag uit over hoe de zaken staan) 
-Deel 1: over het Medisch congres, de Panorama-special, het BAM-straten generaal debat en tunnelbouw-congres.
-Deel2: over de spreekgunst

de groene Federale Begroting

We bespreken de federale begroting die afgelopen  week gepresenteerd werd met Jan Turf van BBL.
Hij betwist dat de maatregels die als Groene Heffingen voorgesteld worden dat effektief zijn:
Hogere belasting op brandstof zou moeten gekompenseerd worden door dalende belasting op auto’s en dat gebeurt niet. Hij betwijfelt verder of de heffingen op vluchten veel zullen uithalen.
Van de voorgestelde heffing van 500miljoen voor electriciteitsproducenten Electrabel en SPE is Turf ook niet onder de indruk. “Veel te weinig want de onterechte winsten lopen op to 1 miljard per jaar. Bovendien zou Electrabel mogen meebeslissen wat met dat geld moet gebeuren. Electrabel heeft zich ingewerkt in de samenleving en wordt politiek altijd ontzien.”

red-de-keer

RED DE KEER Veerle Verhulst van het actie comite Red-de-keer. De keer is de naam voor de woon- landbouwzone in Wommelgem-Ranst die de Vlaamse regering graag zou invullen als nieuwe industriezone. Het zou gaan over zo’n 200 hectare, te vergelijken met 400 voetbalvelden. Het plan kadert in het Economisch Netwerk Albertkanaal dat dan weer haar plaats heeft in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Er wordt voornamelijk gedacht aan transport en distributiezone en watergebonden bedrijven. Ook zou er spraken zijn van het neerplanten van zogenaamde Sevesobedrijven. Reddekeer heeft zo net een ‘najaarsoffensief’ achter de rug met allerhande activiteiten en is nog lang niet moe gestreden.

Andere Boek 2008

Op 4 en 5 oktober vond de 32e editie van Het Andere Boek plaats. Een jaarlijkse beurs die in tegenstelling tot de boekenbeurs ook een minder commercieel aanbod op de plank heeft. Een festijn voor subversieve en minder subversieve boekenwurmen.
Naar goede gewoonte bracht Radio Centraal ook vanop deze editie live verslag uit. Bivakkerend in een koude en vochtige tent op de binnenkoer van het Antwerpse Zuiderpershuis trotseerden moedige medewerkers op diverse manieren het overstromingsgevaar in de tent. Gekleed in termische kledij en verwarmd door een kleine gasbrander werd het uiteindelijk nog een gezellige boel in de tent die geïsoleerd en gedrapeerd in rode gordijnen iets kreeg van het “bordel ambulant” waar Jacques Brel nog over zong.
De zestien interviews met diverse auteurs zijn herbeluisterbaar via onderstaande links. Alvast onze excuses voor de lamentabele geluidskwaliteit van de eerste 6 opnames van de interviews, de rechtstreekse uitzending was wel in orde.