NAVO top-madrid: Europa hangt kar achter confrontatiepolitiek

bron: www.nato.int

Op de tweejaarlijkse NAVO-top in Madrid, eind juni, werd  een  Nieuw Strategisch Concept goedgekeurd. China en Rusland worden expliciet rivalen genoemd, en de NAVO herbevestigt de focus op atoomwapens.
Ludo De Brabander (Vrede vzw): “De NAVO zegt dat ze ontwapening bepleit maar de NAVO-lidstaten hebben de militaire budgetten nog nooit zo verhoogd als nu. Het ICAN rapport toon ook aan dat de VSA veruit de grootste investeerders zijn in kernwapens. Het argument is dan dat de NAVO voor democratie en internationale orde zou staan, in tegenstelling tot China en Rusland. Toch is bijvoorbeeld NAVO-lidstaat Turkije een autoritaire staat die het internationaal recht niet respecteert, evenmin als de VSA trouwens.”
“België heeft ondertussen al beslist om 20 miljard uit te geven aan militair materieel. Opvallend is dat het niet alleen gaat om verdedigingsmaterieel, maar ook om interventiewapens. Er is inderdaad een verwaarlozing geweest van defensie, maar die is deels het gevolg van de keuze voor bijvoorbeeld dure gevechtsvliegtuigen.” Continue reading “NAVO top-madrid: Europa hangt kar achter confrontatiepolitiek”

Turkije valt Noord-Irak binnen

De vorige weken begon Turkije een nieuw lucht- en grondoffensief  in buurland Irak, operation ‘claw lock’. De NAVO, waarvan Turkije lid is, zwijgt over de militaire invallen.

“Turkije zegt dit te doen om een grote militaire actie van de Koerdische organisatie PKK te voorkomen”, aldus Ludo De Brabander (Vrede vzw). “Dit kadert binnen het neo-Ottomaans streven van president Tayyip Erdoğan, die refereert naar een pact van 1920 waarbij delen van Noord-Irak en Syrië beschouwd worden als Turks grondgebied. Turkije heeft verschillende militaire basissen op Iraaks grondgebied, een inbreuk op de Iraakse soevereiniteit.”
“Het gebied wordt bestuurd door Koerden, door de KDP, de partij van Masrour Barzani, die er met zijn clan een corrupt, niet echt democratisch systeem leidt. De Koerdische regionale regering doet zaken met Turkije en probeert met Turkije  de gasreserves te ontsluiten.”
“Turkije heeft het economisch moeilijk, met hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Er zijn dus wederzijdse belangen, waardoor Barzani de militaire operaties in zijn gebied tolereert. De centrale regering in Bagdad protesteert echter wel. Die regering strijdt dan weer tegen een militaire groepering van Jezidi’s die banden heeft met de PKK. Een kluwen dus van conflicten die kunnen escaleren.”
“Er zijn al drie invasies geweest door Turkije in Noord-Syrië: in 2016, 2018 en 2019. Sindsdien bezet Turkije er grote zones, samen met extremistische islamistische  organisaties. De NAVO rept met geen woord over de Turkse invallen. Bij één gelegenheid is ooit door de NAVO gesteld dat Turkije het recht heeft om zich te verdedigen. Turkije werd helemaal niet bedreigd door het Koerdisch bestuur in noord Syrië.”

Ondertussen in Jemen

Taizz , Jemen (foto: Apie via wikipedia)

Moestafa is een jongeman uit Taiz in Jemen. Hij werkt als hulpverlener en getuigt over de staat van zijn land waar een burgeroorlog door de omringende landen gebruikt wordt in een stijd  over regionale controle.
“De buurlanden (Saoedi Arabië, VAE en Iran) en de VSA denken dat ze te winnen hebben met een voortdurende oorlog, daarom leveren de onderhandelingen die aan de gang zijn niets op. De regering van president Mansoer Hadi heeft geen controle over het land. Iran gebruikt de Houti’s en de Verenigde Arabische Emiraten hebben met de Transitional Council ook een militie gecreëerd. ”
“Door de oorlog is de economische toestand bar slecht, met de grote meerderheid van de bevolkingen in armoede. Er is ondervoeding en geen werk. De mensen willen het land uit om de miserie te ontvluchten, ik ook.”
Twee weken geleden bombardeerde de Saoedische coalitie een gevangenis met meer dan honderd burgerdoden als resultaat. Door nog een bombardement van een datacentrum op dezelfde dag, zat een groot deel van het land vijf dagen lang zonder internet en telefoonverkeer.

Oekraїne: "De Russische teksten kunnen dienen als basis voor een akkoord"

Kiesresultaten Oekraine 2014 (bron: Vasyl`Babych, via wikipedia)

De spanning tussen de NAVO en Rusland rond Oekraїne loopt op.  Al enkele weken wordt in de westerse media gewezen op een troepenopbouw door Rusland aan de Oekraїense grens. “Een inval is imminent”.  De Russen, van hun kant, voelen zich bedreigd door het oprukken van de vijandige NAVO tot aan hun grens. Ludo De Brabander van Vrede pleit voor een deëscalatie.
Ludo De Brabander: “Rusland en de NAVO zijn beiden kernmachten. Een verdere escalatie kan leiden tot een confrontatie tussen twee grootmachten. Europa moet alles uit de kast halen om te zorgen dat het niet zover komt. De spanning gaat terug tot de eerste uitbreiding van de NAVO in 1997. Op de NAVO-top in 2008 werd dan de deur opengezet voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraїne en Georgië. Niet toevallig dat de Russen kort daarna tussenkwamen toen Georgië een opstand van nationalisten in Zuid- Ossetië wilde onderdrukken.”
“Voor de Russen is er een rode lijn: een uitbreiding van de NAVO met Oekraїne ziet het als een rechtstreekse bedreiging voor haar veiligheid, want het zou betekenen dat er een directe grens van 3.200 kilometer komt tussen het Westers militair blok en Rusland.  De NAVO stelt dat elk land het recht heeft om zijn eigen veiligheidssysteem te kiezen. Stel je voor dat China een militair akkoord zou sluiten met Mexico en/of Canada…   Verder moeten we ook op de Monroe-doctrine wijzen, waarbij de VSA zich het recht toeëigenen om te interveniëren in Latijns-Amerika. De VSA heeft met de Cubacrisis heel duidelijk gemaakt dat ze geen troepen van andere grootmachten in hun hemisfeer dulden.Continue reading “Oekraїne: "De Russische teksten kunnen dienen als basis voor een akkoord"”

Vredesinstituut pleit voor bemiddeling en het weghalen van de kernwapens

B-61 bom, foto: US Air force

Het Vlaams Vredesinstituut, een overheidsinstelling, pleit er in een advies aan het parlement voor dat Vlaanderen en België actief zouden helpen streven naar nucleaire ontwapening. Op termijn moet ons land het Verbod op Nucleaire Wapens (het TPNW-verdrag) ondertekenen en de atoombommen opgeslagen in Kleine Brogel laten verwijderen. Een logisch maar toch opmerkelijk advies van de aan het Vlaams Parlement verbonden onderzoeksinstelling.
In het non-proliferatieverdrag (NPV) van 1970 verbinden de ondertekenaars (waaronder België) zich ertoe geen kernwapens te ontwikkelen en hun bestaand kernwapenarsenaal af te bouwen. De VSA en Rusland hebben de afgelopen dertig jaar het aantal kernkoppen inderdaad sterk verminderd, maar de laatste jaren is er een stilstand en worden er daarentegen nieuwe nucleaire wapensystemen ontwikkeld. Het NPV blijkt voor de kernmachten iets dat enkel voor anderen geldt. Daarom nam een aantal staten het initiatief voor het nieuw, strenger TPNW-verdrag dat in januari in werking trad. Dat verdrag maakt bijna alle aspecten die te maken hebben met kernwapens illegaal: de ontwikkeling en het gebruik, en ook het bezit.
Continue reading “Vredesinstituut pleit voor bemiddeling en het weghalen van de kernwapens”

Afghanistan: Tijd voor meer dan een debat over buitenlandse militaire interventies

Kaboel Aug.’21 (foto: VSA overheid, publiek, via wikipedia)

Afghanistan was volop in het nieuws de afgelopen weken, maar aan introspectie over de Belgische rol in het  debacle zijn de beleidsmakers nog niet toegekomen. Voor Ludo De Brabander van Vrede is het tijd voor een parlementaire Afghanistan onderzoekscommissie. Maar ook de media hebben boter op het hoofd.

Ludo De Brabander: “Sinds 2001 heeft België  zich geëngageerd in deze oorlog. Vanaf 2003  gebeurde dit binnen het kader van de ISAF NAVO-missie, vanaf 2014 -en bijna tot het einde- gebeurde dit via de trainingsmissie  ‘Resolute Support’ .  Er zijn allerlei argumenten gebruikt om de deelname aan de oorlog goed te praten. Vooral Pieter De Crem  – defensieminister van 2007 tot 2014 – liet zich horen, maar alle andere defensieministers hebben ook boter op het hoofd.  De Crem had het voortdurend over hoe goed het ging met de mensenrechten, specifiek de vrouwenrechten, sinds de start van de NAVO-aanwezigheid. In werkelijkheid beseften experts als snel dat de oorlog uitzichtloos was en geen legitimiteit had onder de bevolking.  Nu zien we het resultaat. Er is door België zeker 500 miljoen in de oorlog gepompt. Het wordt dus tijd om te onderzoeken wat de verantwoordelijke politici wisten.”

“Op een goed blaadje staan bij de VS primeerde, en eigenlijk is dat ook zo voor veel andere Europese landen”

“Op een goed blaadje staan bij de VSA primeerde, en eigenlijk is dat ook zo voor veel andere Europese landen: de VS zet de lijnen uit binnen de NAVO en de rest volgt. Onder De Crem is de Belgische aanwezigheid vergroot tot zes gevechtsvliegtuigen en bijna 700 soldaten. Die vragen zich ondertussen af wat ze daar eigenlijk gedaan hebben. Die vraag moet beantwoord worden, want er waren duidelijke signalen dat het een zinloze en bij voorbaat mislukte oorlog was; een financieel bodemloze  put die een corrupt regime steunde.”
Continue reading “Afghanistan: Tijd voor meer dan een debat over buitenlandse militaire interventies”

De installatie, en stoemelings, van kernwapens in België

B-61 bom, foto: US Air force

De grondwet neemt de aanwezigheid van buitenlandse troepen en materieel ernstig en eist een wettelijke basis. Hoe is het dan mogelijk dat er toch al bijna zestig jaar Amerikaanse kernbommen opgeslagen liggen op Belgische bodem, zonder democratisch toezicht?
Artikel 185 van de Belgische grondwet verbiedt in principe dat buitenlandse troepen of materieel in België zouden gestationeerd zijn. Enkel via een wet kan dat mogelijk gemaakt worden.
Terwijl  regering Van Acker (BSP) in 1957 besliste om geen kernwapens toe te laten, wilde de volgende regering Eyskens  (in 1959) dat net wel. Uiteindelijk lukte het de regering Lefèvre  (CVP/BSP) in april 1962, toen een wet gestemd werd om de stationering van NAVO-troepen mogelijk te maken, en doordat socialist Paul-Henri Spaak een amendement blokkeerde van partijgenoot Rolin dat een verbod op kernwapens in de NAVO-stationeringswet zou toevoegen. Continue reading “De installatie, en stoemelings, van kernwapens in België”

Groot-Britannië dreigt met uitbreiding kernwapenarsenaal

foto: Will Haigh, UK MoDefence, via wikipedia

Groot Brittannië dreigt ermee haar kernwapenarsenaal te vernieuwen en uit te breiden. “Een schending van het non-proliferatieverdrag” aldus Ludo De Brabander van Vrede vzw.
Ludo De Brabander: “Momenteel heeft Groot Brittannië 180 kernkoppen. Premier Boris Johnson kondigde aan dat aantal te willen uitbreiden naar 260. Groot Brittannië heeft vier (nucleaire) Vanguard-duikboten die de Britse kernwapens dragen. In 2016 stemde het parlement voor de vervanging van die boten. Terzelfdertijd was er ook een plan om het Trident-kernwapensysteem te vernieuwen. Elke Trident-raket kan vier kernkoppen dragen. Het Trident-systeem is met de hulp van de VSA ontwikkeld. De raketten zelf zijn gebouwd door Lockheed-Martin, de kernkoppen hebben de Britten grotendeels zelf ontwikkeld en ze worden gebouwd in Aldermaston waar in de jaren ’50 de eerste anti-kernwapenbetogingen werden gehouden. Ook de  duikboten assembleren ze zelf, die liggen in Faslane, in Schotland.”
“De Britse plannen zijn in strijd met het non-proliferatieverdrag dat niet alleen de bedoeling had om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan, maar ook om de kernwapenarsenalen van bestaande kernwapenstaten af te bouwen. Artikel VI van het NPV zegt dat Continue reading “Groot-Britannië dreigt met uitbreiding kernwapenarsenaal”

"NATO 2030": NAVO op Zoek naar een Bestaansreden

De NAVO liet een ‘onafhankelijke reflectiegroep’ onderzoeken hoe ‘de politieke dimensie van de organisatie kan versterkt worden’. 
Ludo De Brabander van Vrede vzw ging door het rapport dat de groep publiceerde en las  een document dat het bestaan van het bondgenootschap op twee manieren probeert te verantwoorden: enerzijds door het opstarten van een nieuwe koude oorlog, anderzijds door  vredesverdragen  te verwerpen.
Het ‘NATO 2030’ rapport van de reflectiegroep bevat 138 aanbevelingen.
Ludo De Brabander: “Het idee voor dit rapport kwam er na de uitspraken van de Franse- en VS- presidenten Macron en Trump, die de NAVO  disfunctioneel of irrelevant noemden.”

“Het idee voor dit rapport kwam er na de uitspraken van de Franse- en VS- presidenten Macron en Trump, die de NAVO  disfunctioneel of irrelevant noemden.”

“Het resultaat is een zeer militaristische visie op de wereldproblemen. Zelfs problemen die niet militair zijn, zoals klimaatwijziging en verlies aan biodiversiteit, worden geformuleerd als militaire bedreigingen. Zolang de NAVO bestaat, zoekt de organisatie bestaansredenen, en dit is ook hier het geval. Een van de zaken in het rapport die ons het meest zorgen baren, is de ontwikkeling van een nieuwe koude oorlog. Er wordt gesproken over ‘systemische rivalen’ Rusland en China. De economische opkomst van China wordt gelijkgesteld aan een bedreiging  van de hegemonie van de NAVO. China wordt inderdaad een mondiale speler en de militaire budgetten van China stijgen inderdaad. De zorg is terecht, maar de positie van de NAVO is dat ze geen gelijkwaardige machten naast zich duldt, en daarom komt er een militair in plaats van een diplomatiek antwoord.”
Continue reading “"NATO 2030": NAVO op Zoek naar een Bestaansreden”

Wapenexports: de juridische truks van Di Rupo en de boter op het hoofd van Jambon

Foto: Wikipedia

De Waalse regering blijft gerechtelijke uitspraken via juridische spitsvondigheden naast zich neerleggen om zo wapens naar Saoedi-Arabië te kunnen blijven exporteren. Maar ook Vlaanderen heeft boter op het hoofd.
We bellen met Stefanie van Vredesactie, dat de wapentransporten probeert tegen te houden: “De Waalse overheid verleent exportlicenties voor wapenleveringen aan de Saoedische Nationale Garde met het argument dat die niet actief is in Jemen. Maar in februari bracht Vredesactie een rapport uit waaruit bleek dat de Nationale Garde wel degelijk nog altijd oorlog voert in Jemen. De Raad van State schorste de exportvergunningen maar de regering Di Rupo trok die vergunningen in en schreef gewoon nieuwe vergunningen uit voor export van dezelfde wapens met dezelfde bestemming.
Toch werken de acties remmend, want de wapenexport naar Saoedi-Arabië is vorig jaar sterk afgenomen in vergelijking met het jaar ervoor.”
“Het Waals regeerakkoord voorziet een adviescommissie voor nieuwe vergunningen, maar dat werkt niet: die commissie adviseert positief voor de vergunningen die de Raad van State dan illegaal verklaart.”
In Vlaanderen wordt graag gewezen naar de Waalse wapenexport, maar ook Vlaanderen heeft boter op het hoofd, zegt Vredesactie. Daarom maakte Vredesactie een deep-fake filmpje waarin deelpremier Jambon uitlegt welke wapens Vlaanderen allemaal naar Turkije, Saoedi-Arabië  en de Emiraten exporteert die ze dan inzetten in oorlogsgebied. “De regering geeft al jaren vergunningen voor wapenexport maar controleert amper waar die wapens terecht komen. Behalve voor Israël moet in Vlaamse exportvergunningen de eindbestemming niet opgenomen worden. De Vlaamse regering kijkt weg en dit moet veranderen.”