Syrië – een interventie?

Arnold Karskens, oorlogscorrespondent, sprak zich sinds de ingrijp-tendens in Syrië toenam al verschillende malen duidelijk uit tegen een buitenlandse interventie. De ‘beperkte’ expeditie, zoals ze nu wordt voorgesteld, kan in geen geval veel effect scoren: om het regime te doen vallen, zou een veel uitgebreider programma nodig zijn. Het enige effect dat te voorzien valt, is een verdere escalatie van het conflict met alle gevolgen vandien voor de burgerbevolking in Syrië en mogelijk daarbuiten. “Het kan nog veel erger.”
Bovendien worden er nu beslissingen genomen nog voor de resultaten van het VN-onderzoek bekend zijn, wat sterk aan de start van de interventie in Irak doet denken. Dat onderzoek moet uitmaken of het inderdaad om Sarin-gas gaat, en kan mogelijk ook bepalen waar dat gas geproduceerd werd, wat kan aantonen wie de aanval pleegde. Sarin-gas valt onder de Internationale Conventie tegen Chemische Wapens, die door een paar landen in de regio, waaronder Syrië en Israël, niet ondertekend werd. Andere akelige zaken vallen blijkbaar niét onder die conventie, daaronder witte fosfor, wat door b.v. de VSA in Irak gebruikt werd.
Groot-Britannië koos er alvast voor eerst op de resultaten van het VN-onderzoek te wachten. Zonder VN-mandaat zou een interventie in principe sowieso helemaal niet van start mogen gaan.
De enige echt oplossing lijkt utopisch: geen militair ingrijpen, alle buitenlandse wapentoevoer stoppen, en alle partijen nu rond de tafel zetten waar ze nà het conflict sowieso terecht zouden moeten komen. En er zijn nogal wat partijen in Syrië, een lappendeken van minderheden, en nu ook het extremistische Al-Nusra, sterk gesteund vanuit Qatar en Saoedi-Arabië.
De buitenlandse grootmachten is het in deze om de verzwakking van Iran’s positie te doen. Zowel Rusland als China hebben directe belangen in de grondstoffenvoorraden daar. Niemand wil een wereldoorlog, maar als het conflict zich naar Iran verplaatst, vallen de gevolgen niet te voorspellen.

Renaultsite: lucratieve deal en verrassende politieke connecties

Nieuwsagentschap Apache  zette zijn tanden in de deal rond de verkoop van de Antwerpse Renaultsite aan de  Tunnelplaats waar de Konijnepijp op de Leien uitkomt. De woekerwinst die Think Media met de verkoop opstreek en de onverwachte zakenconnecties tussen PS en N-VA gezinden maken dit een merkwaardig dossier.
De exacte plannen van de nieuwe eigenaar met de site zijn nog niet duidelijk. Die plannen moeten ook nog de goedkeuring krijgen van het stadsbestuur. Joeri Dillen, de kabinetchef van Burgemeester De Wever was vóór hij aan de slag ging bij N-VA operationeel directeur bij de nieuwe eigenaar van de Renault-site.
Tom Cochez van Apache geeft tekst en uitleg.
Het volledig dossier is op de Apache-site te lezen. Continue reading “Renaultsite: lucratieve deal en verrassende politieke connecties”

Voorwaarts!? Elcker-Ik

Een cv die er mag wezen: uit Elcker-Ik ontsproten sinds 1970 actiegroepen van gehandicapten, vrouwen, en holebi’s, JAC, Free Clinic, Vitamine W, de Kringwinkels, tweedekansonderwijs, VAKA, Hand in Hand … Uit de stencilmachine groeide coöperatieve drukkerij De Wrikker, uit de gemeenschappelijke geïmproviseerde maaltijden de eerste bio-winkel De Brandnetel. En Elcker-Ik evolueert. Sinds de nieuwe start in 2003, toen de subsidies wegvielen, is er een focus op toegankelijke Nederlandse lessen voor nieuwkomers, ook voor degenen die buiten het officiële circuit vallen, zoals analfabeten en mensen zonder papieren. Er is nog steeds een breed vormingsaanbod, en ondersteuning van initiatieven als Ademloos en Occupy. En in het café kunt u een paar avonden per week De Enige Echte Jean-Jacques achter de toog aantreffen. Yael Brakin en Stefaan Vermeulen kwamen dit alles in onze studio uit de doeken doen.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

 

Schoolbankentekort vermeden, maar probleem blijft prangend- Claude Marinower

Schepen Claude Marinower over het financieringstekort voor de Antwerpse  scholen: 
“Ik ga ervan uit dat Vlaanderen meer dan de al beloofde 18,5 miljoen ter beschikking zal stellen. In Vlaanderen moet men beseffen hoe groot de problematiek in Antwerpen is.”
“Ik heb genoteerd dat burgemeester De Wever gisteren zei dat hij de indruk heeft dat er bijkomende middelen zullen komen en dat hij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat dit ook zal gebeuren.” 

Deze week kon Schepen Claude Marinower aankondigen dat het gevreesd tekort aan Antwerpse schoolbanken vermeden is.  Of toch zo goed als: alhoewel er nog 1700 vrije plaatsen zijn in de groot-Antwerpse scholen stelt er zich voor 16 kinderen nog een probleem door lokale tekorten. Maar dat zal twee weken na de aanvang van het schooljaar opgelost zijn, aldus de Schepen.
Het resltaat is bereikt mede dankzij het werk van de  Lokale Taskforce Antwerpen,  een samenwerkingsverband over de verschillende netten dat de aanpak van de tekorten coördineert. Zo zijn sedert april 1100 extra plaatsen gecreëerd  dankzij 19 projecten.
Maar daarme is het langere termijn probleem niet opgelost: de Taskforce heeft ook 97 bijkomende projecten ingediend om de nood voor de volgende jaren meer structureel aan te pakken. Samen worden die gebudgetteerd op 102 miljoen €.  De Vlaamse regering stelt voorlopig slechts 18,5 miljoen € beschikking. Maar bovendien lenigen die 97 projecten de bijkomende behoefte aan 20,000 extra plaatsen tegen 2030 niet. Maar ze lossen wel de nood in aan plaatsen in het middelbaar niveau die een gevolg zijn van de doorstroming van de kinderen die nu in het lager- en kleuteronderwijs zitten.
Omdat het ernaar uitziet dat de Vlaamse regering niet de volledige nood zal lenigen richt Antwerpen nu een beheersstruktuur op die het mogelijk moet maken om scholenbouw via  alternatieve wegen, zoals pps,  te financieren.

Ontwapeningskamp bij Burghfield 26/8 – 7/9

Vanaf maandag bent u welkom op het anti-militaristisch actiekamp bij Burghfield, één van de twee plekken waar in Groot-Britannië de kernraketten geassembleerd worden die dan deel gaan uitmaken van het Trident-defensiesysteem. Al sinds de voorloper daarvan in de jaren vijftig geïnstalleerd werd, is er ook protest tegen geweest. We belden met Angie Zelter van het organiserende Trident Ploughshares. Zij legde uit hoe Trident in mekaar zit, en wat er tijdens het kamp op het programma staat. Verder hadden we het over geweldloosheid, Britse en Belgische politie, de politieke haalbaarheid van anti-nucleaire acties, en zin en onzin van juridische actie in een land waar defensie-zaken sowieso buiten het gewone rechtssysteem vallen.
U kunt het kamp ook voor een kortere periode bijwonen, dan liefst voor de grote bezetting op maandag 2 september: spring op de trein naar Londen, doortreinen naar Redding, een telefoontje & men haalt u op.

Britse Schaliegas-boringen stilgelegd na protest

, een bedrijf met aan het hoofd voormalig BP topman John Browne, zoekt naar  schaliegas in het Verenigd Koninkrijk door middel van hydraulisch kraken van aardlagen, oftewel ‘fracking’. Deze technologie is controversieel maar voor de Britse  eerste minister David Cameron en  zijn collega George Osborne van financiën kan het alvast niet snel genoeg gaan. Energieminister en Liberal  Democrat Edward, van de andere kant, heeft toch enige reserves.
Cuadrilla was al aan de slag in Lancashire op een zevental lokaties, wat tot dusver al tot twee aarbevinkjes leidde, en nu wordt er ook in West-Sussex naar schaliegas gezocht. In Balcombe, 60 km ten zuiden van centraal London, legde Cuadrilla  een proefinstallatie stil na  akties van ‘No Dash For Gas’.  No Dash for Gas organiseert in het landelijk dorp het ‘Reclaim The Power’ kamp waarbij duizend-of-meer occupisten worden verwacht. CEO Francis Egan spreekt ondertussen over doodsbedreigingen, en werden al een veertigtal actievoerders gerarresteerd, waaronder Natalie Hynde, dochter van Chrissie Hynde (Pretenders) en Ray Davies (Kinks). We spraken met Delilah, één van de organisatoren.
Zie ook onze eerdere bijdragen over schaliegas.

Egypte: machtstrijd tussen elites

We bellen Ludo De Brabander van Vrede over de toestanden in respectievelijk Syrië en Egypte.
De aandacht is de laatste dagen naar Egypte verschoven maar de Syrische tragedie gaat gewoon door. De bevolking is de strijd duidelijk moe maar van vredesbesprekingen is er momenteel geen sprake en militair is er ook  geen oplossing in zicht. Ondertussen stromen de wapens binnen, niet zozeer vanuit het westen, aldus Ludo De Brabander, maar vooral vanuit Katar en Saoedi-Arabië. Katar steunt de Moslimbroeders binnen de Syrian National Council  en Saoedie-Arabië steunt dubieuze islamistische fracties. De rivaliteit tussen de 2 landen uit zich niet alleen in het Syrisch, maar ook in het Egyptisch conflict.
De situatie in Syrië is gelukkig niet over te zetten naar Egypte. Toch is het volgens =De Brabander niet uit te sluiten dat Egypte afglijdt naar Syrische toestanden.
De Moslimbroeders begonnen belangrijke machtsposities over te nemen wat de bestaande machthebbers zorgen baarde, en daarom moest Morsi verdwijnen.Volgens hem is de elite die de touwtjes in handen had ten tijde van voormalig president Moebarak erin geslaagd de burgerbeweging Tamarod te infiltreren en een belangrijk deel van de bevolking te mobiliseren tegen president Morsi.    “Eerder dan een gevecht tussen de religieuze en seculiere delen van de samenleving zien we in Egypte vandaag een machtstrijd tussen elites.”

Voorwaarts!? Unrepresented Nations and Peoples Organization

 
De VN is de internationale organisatie waarin alle staten vertegenwoordigd zijn. Tenminste, alle erkénde staten. Sommige de facto staten, zoals Somaliland, worden gewoon niet erkend, wat maakt dat ze over allerlei niet mee kunnen beslissen. Elders zijn er bevolkingsgroepen die een eigen staat ambiëren, of tenminste meer autonomie en zeggenschap binnen hun land. Voor al die niet in de VN vertegenwoordigden is er de Unrepresented Nations and Peoples Organization of UNPO. Wat UNPO precies doet krijgt u te horen van Jeroen Zandberg uit Den Haag en Maud Vanwalleghem uit Brussel.
Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

Militair Europa

We belden met Tom Cox over de nieuwe campagne van Vredesactie rond het militaire beleid van de EU. Wie wapens maakt, wil die uiteraard graag zo veel mogelijk verkopen, en wil dus een beleid dat het aanschaffen van deze producten als oplossing voor onveiligheid ziet. Middels een uitgebreide lobbycratie omheen de Europese instellingen dicteert de wapenindustrie blijkbaar ongeveer letterlijk het Europees beleid op gebied van defensie en veiligheid. Is dat wel de juiste aanpak van de bestaande problemen?
Dinsdagavond is er een info-avond over deze campagne in het kantoor van Vredesactie.