Opstand in de Rif #1

Hanane Llouh, historica in spe, werkt momenteel haar masterproef Geschiedenis af aan de Universiteit Antwerpen over ritueel slachten in een groot stedelijke context.
Ze getuigt over haar familie, die afkomstig is uit het Rifgebergte in Noord-Marokko, de bredere sociale context in het gebied en de historische achtergrond.  Niet te onderschatten daarin is de waarde van mondelinge geschiedenis.
Hanane is nog geboren in Marokko, haar ouders zijn pas laat geëmigreerd naar België. Ze heeft er nog veel familie en gaat geregeld terug. De familie komt uit een afgelegen, klein dorpje in het Rifgebergte, in het noorden van Marokko, waar nog maar net elektriciteit en stromend water werd aangelegd.
“Het noorden van Marokko kent nog een sterke stammencultuur, en ik dacht altijd dat mijn moeder én vader tot een en dezelfde stam behoren. Plots blijkt dat niet zo te zijn. Zijn familie kwam uit een regio waar gevochten werd tegen het centrale regime; ze vluchtten naar het dorp om er bescherming te zoeken. Zo kwam ik te weten dat mijn overgrootvader een verzetsleider was die meevocht tegen de Fransen en Spanjaarden en het centraal koningshuis.”
In het boekje ‘Een erwt maakt nog geen snert. ‘ gaat ook Asis Aynan op zoek naar zijn eigen familiegeschiedenis en identiteit, waar hij stuit  op de verschrikkingen die door de Franse en Spaanse kolonisatoren, en daarna door de terreur van de Marokkaanse koning(en) zijn aangericht in de Rif.
Aynan stelt dat de Marokkaanse mannen die hierheen kwamen Continue reading “Opstand in de Rif #1”

Agro-ecology met Voedsel-Anders

Ingrid Pauwels van Voedsel-Anders vertelt over agro-ecology.
Velt en Voedsel-Anders organiseren in 2021 een online editie van hun jaarlijks publieksfestival, Kiemkracht. Van februari tot begin april staan tal van workshops en lezingen op de agenda.
Voedselsoevereiniteit en voedselzekerheid
De Voedsel Anders beweging streeft naar eerlijke en duurzame voedsel- en landbouwsystemen met een verantwoord beheer van bodems, landschap, planten, dieren en water. Een voedsel- en
landbouwsysteem waarbinnen boeren en burgers meer zeggenschap hebben met eerlijke, kostendekkende prijzen voor de boer in alle delen van de wereld en genoeg en gezond voedsel voor iedereen.
Het landbouwbeleid, met zijn nadruk op productiviteit en specialisatie, stimuleert wereldwijd vooral monoculturen, gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en transport over grote afstanden. De situatie is verslechterd sinds de neoliberale hervormingen in de jaren 90, toen landbouw onderdeel ging uit maken van vrijhandelsverdragen. Burgers en boeren hebben steeds minder te zeggen over wat ze produceren en consumeren. In feite beheersen zo’n twintig transnationale bedrijven nu het mondiale landbouw- en voedselsysteem. Met name onder zaadbedrijven, internationale graanhandelaren, verwerkende bedrijven en supermarktketens zijn het slechts enkele multinationals die het grootste deel van de markt in handen hebben. Met de wereld als werk- en afzetgebied hebben zij belang bij open grenzen en zo min mogelijk regelgeving. Hun economische én politieke macht bepaalt in grote mate landbouw- en voedselmarkten, maar ook de richting van onderzoek, het landbouwbeleid en de wetgeving.
In de praktijk is Voedsel Anders vooral actief op vier gebieden: agro-ecologie, regionale voedselsystemen, een rechtvaardig handels- en landbouwbeleid en tenslotte landrechten en grondpolitiek (land governance). Ingrid legt uit.

Tiers Bakker (SP) over de Toeslagenaffaire die Rutte III ten val brengt

foto Leen Nicolas

Doordat daadkracht in het oog moest springen, werd de menselijke maat uit het oog verloren.
Tiers Bakker (SP, Amsterdam)
Het onderzoeksrapport ‘Ongekend onrecht‘ windt er geen doekjes om: de belastingdienst was meedogenloos in het opsporen van zogenaamde fraude in de kinderopvangtoeslag. 26.000 ouders werden slachtoffer van de belastingdienst/toeslagen tussen 2013 tot 2019, velen van hen kwamen in de schulden terecht.
Inmiddels is het Kabinet Rutte III afgetreden, 2 maanden voor de verkiezingen van 17 maart 2021. Er kwam een 26 pagina’s lange brief aan de Tweede Kamer,  die oproept voor een hervorming van de verzorgingsstaat en een nieuwe relatie met de burger. Alle documenten waarop wetgeving is gebaseerd zullen voortaan openbaar zijn.  Een staatscommissie discriminatie en racisme wordt in het leven geroepen. Hoe geloofwaardig is hun mea culpa als dezelfde kandidaten straks weer naar de stembus trekken? Mark Rutte zal de lijst gaan trekken van de VVD, Wopke Hoekstra, voormalig minister van financiën doet hetzelfde voor het CDA, enkel voor Lodewijk Asscher (sociale zaken) zoekt de PVDA nog een vervanger.
Hoe is het zover kunnen komen? Populistische drift en mediaspektakel kopt de Groene Amsterdammer.
Er ontstond een heuse fraudejacht nadat een reportage van Brandpunt Continue reading “Tiers Bakker (SP) over de Toeslagenaffaire die Rutte III ten val brengt”

Inspraak/Samenspraak #01: Hoe burgers bewegen in Frankrijk en België


Eerste captatie van Inspraak/Samenspraak met Thomas Decreus (filosoof, DeWereldMorgen.be). Hij leidt ons in in de wereld van het sociale bewegen en maakt een vergelijking tussen bewegingen in Frankrijk en hier. Thomas vertelt ons ook meer over de gele hesjes beweging in Frankrijk.
In het eerste deel is er Inspraak en interviewen onze reporters Decreus. In het tweede deel is er Samenspraak als de zaal tussenkomt, vragen stelt of kritische commentaar levert.
Inspraak – Samenspraak zijn een reeks interactieve gespreksavonden waar we via creatieve vormen van inspraak en samenspraak met elkaar en experten in debat gaan over maatschappelijke, politieke en sociale onderwerpen waar mensen van wakker liggen. Door uitwisseling en dialoog willen we elkaar informeren, sensibiliseren en mobiliseren om actief te participeren in de publieke ruimte. Zo ondersteunen we het weerwerk tegen een samenleving waarin het beleid verzuurt, verhard en vervreemd van de menselijkheid en democratie en burgerschap lege dozen dreigen te worden.
Dit is een samenwerkingsverband tussen Climaxi Antwerpen, HART BOVEN HARD – Antwerpen, Elcker-Ik-Centum en Radio Centraal, dat tot stand kwam n.a.v. de gelijknamige vormings- en ontmoetingsdag, georganiseerd in maart 2019.

jineology


Koerdische vrouwenbeweging Europa, Jineology Center
Koerdische vrouwen hebben een belangrijke maatschappelijke transformatie op gang gebracht door jaren zelfverdediging en deelname in het politieke en sociale arena. Het co-voorzitterssysteem en gelijke vertegenwoordiging zijn maar enkele van deze verwezenlijkingen. De revolutie van de vrouwen in Rojava en hun sociaal contract toont dat leven wars van de patriarchale mentaliteit mogelijk is. De veelgehoorde slogan Jin Jiyan Azadi (vrouw, leven, vrijheid) werd een levensfilosofie.
De website Navbel brengt Koedische actualiteit, jineologi.org handelt over de wetenschap van vrouw en samenleving.

De fixer van Trump in de problemen

Derek Monroe, onze man in Chicago, verwijst naar de berichtgeving over de half miljoen dollar die Michael Cohen, de advocaat/fixer van  Trump, ontving van Oekraïne. Het geld zou bedoeld zijn om de vertroebelde relaties tussen Oekraïne te herstellen. Die waren vertroebeld doordat president Poroshenko er in 2016 erop gegokte dat Hillary Clinton de presidentsverkiezingen zou winnen en had daarom meegeholpen aan de verdachtmakingen dat Trump zou samenspannen met Rusland.
Het was al bekend dat  de firma’s AT&T en Novartis  hopen geld gegeven hadden aan Cohen om Trump te kunnen benaderen. In het geval van Oekraine gaat het over een vreemd land dat probeert invloed te verwerven.
Daarna hebben we over een nieuw lijk dat enkele weken uit de kast viel bij het establishment van de Democratische partij: uit een opname bleek dat iemand van de partijleiding had gevraagd aan een  linkse kandidaat om zijn kandidatuur bij de voorverkiezingen in te trekken om zo verzekeren dat de preferentiële kandidaat van de  DCCC (de partijleiding) het zou halen.  Opnieuw een bewijs voor Derek Monroe dat de Democratische partij niet te hervormen valt.
Verder nog met Derek Monroe over de uit/afgestelde top tussen Trump en Kim Jong Oen, en over de oorlogsvoorbereidingen van Zweden.
Eerste geluidsbestand: uitzending met interview Derek Monroe. (38min40sec)

Second sound file: full interview with Derek Monroe, English only. (26min50sec)

 
 

Voor wie voert Zweden spionagevluchten uit voor de Libanese/Syrische kust? – Derek Monroe


The Aviationist kwam erop uit dat Zweden spionagevluchten uitvoert voor de kusten van Libanon en Syrië.  Het lijkt erop dat dat de Zweden de Russische installaties aan het bespioneren zijn. Voor wie de Zweden dit doen is niet geweten maar Derek  Monroe vermoedt in opdracht van de NAVO of VSA.
Recentelijk neemt  Zweden een belangrijke rol op in de militaire acties van de NAVO tegen de ‘Russische dreiging’. Opmerkelijk aangezien Zweden geen lid is van de NAVO.
Enkele dagen terug publiceerde het (toevallig ook) Zweeds onderzoeksinstituut SIPRI haar rapport over de wereldwijde militaire uitgaven. Die zitten op 1.700 miljard dollar waarvan de VSA 620 miljard voor haar rekening neemt. De militaire uitgaven van de VS daalden de afgelopen jaren maar aan die trend kwam in 2017 een einde. De militaire uitgaven van Rusland daalden voor het eerst in 20 jaar, met 13 miljard $. Rusland gaf in 2017 66 miljard dollar uit aan defensie en offensie.
Derek Moeroe komt aan het begin en aan het einde van ons gesprek nog terug op zijn bezoek aan Oekraïne. Daar sprak hij ook de Canadese ambassadeur aan over de wapenverkoop  door Canada aan Saoedie Arabië.
Eerste geluidsbestand: uitzending met interview Derek Monroe
Second sound file: full interview with Derek Monroe, English only

Verdrag Verbod op Kernwapens

Vrijdag 7 juli tekenden 122 landen een historisch verbod tegen kernwapens.  De ondertekenaars verbinden zich ertoe productie, bezit en transport van kernwapens te verbieden op hun grondgebied. We bellen met Pol D’Huyvetter die nu in Brazilië zit.

“De hypocrisie is verbazend: het non -proliferatieverdrag wordt door België aangehaald om tegen het nieuw verdrag te stemmen. Maar artikel 6 van het non-proliferatieverdrag verplicht de ondertekenaars juist om alles te doen wat ze kunnen om tot een verbod te komen. “

“Dit verdrag is belangrijk. Hier is een internationale norm neergezet. Voor de kernmogendheden wordt het een stuk moeilijker om aan hun massavernietigingswapens vast te houden.”
De kernmachten en hun sattelietstaten boycotten het overleg en de stemming.   Europese landen die geen lid zijn van de NAVO zoals Oostentijk, Zwitserland en Zweden stemden wél voor het verdrag. Ook Iran stemde voor. Het België van Michel en De Wever zit samen met de VS van Trump, het Frankrijk van Macron en Noord Korea in een Coalition of the Unwilling. De Hollandse regering werd door het parlement verplicht om deel te nemen aan het proces maar stemde in de VN tegen. Pol D’Huyvetter verwacht dat dit nog een staartje krijgt in het Hollands parlement.
Links:
Resultaat stemming 7 juli 2017
Verdragtekst
Webpagina VN

Lagarde schuldig maar blijft op post

IMF-directrice Christine Lagarde werd deze week schuldig bevonden aan nalatigheid in een zaak waarin ze als Frans minister van economische zaken in 2007 onterecht € 400 miljoen belastinggeld aan Bernard Tapie liet uitkeren. Ze kreeg echter geen straf opgelegd, meer nog, ze kan gewoon haar mandaat bij het IMF verder uitoefenen.
Freddy De Pauw schreef voor Uitpers een stuk over de zaak en doet dat bij ons uit de doeken. Het verhaal begint in 1990 maar is brandend actueel: ondernemer/ministers, arbitragerechters, fiscale paradijzen, draaideur-politiek en de corruptie van de politiek klasse, inclusief de sociaal-democratie, het zit er allemaal in. Continue reading “Lagarde schuldig maar blijft op post”

De Kolonistenkoekjesrel

Toen Brussels Airlines besliste om niet langer een koekje te serveren dat in de illegale Israëlische kolonies op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever wordt geproduceerd zei de Israelische minister van openbare veiligheid en toerisme Yariv Levin (Likud) dat de luchtvaarmaatschappij uit het Isrealisch luchtruim moet geweerd worden. Jan Walraven van apache.be legt uit.
Het effect van het dreigement liet niet op zich wachten: na een paar dagen  staat het koekje terug op de menu.