Russel Tribunal over illegale Dexia-investeringen in Palestina

Van 22 tot 24 november was er een sessie van het Russell Tribunaal (RT) over Palestina. Meer bepaald werden de, naar internationaal recht illegale, investeringen van buitenlandse bedrijven in de Israëlische  kolonies op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever  onder de loep genomen. Daar kwam Dexia opnieuw ter sprake als financier van kolonistenwoningen.
Eva Brems (Groen!), die op de Londense zitting van het tribunaal aanwezig was, was niet bereikbaar. Matthias Diependaele (N-VA) was niet op het RT, maar interpelleerde afgelopen woensdag wel Deelpremier Kris Peeters over de zaak, samen met Jan Roegiers (SP-a).
Het is voor Diependaele duidelijk dat de bewering van Dexia, dat haar betrokkenheid stopte in 2008, niet klopt. Maar hij klaagt vooral aan dat Dexia geen duidelijkheid schept over de zaak. Het beperkt aandeelhouderschap van de Vlaamse regering is niet de enige verklaring. “Alle Belgische overheden samen hebben 14 % van Dexia in handen. En je gaat me niet wijs maken dat Jean Luc Dehane, de voorzitter van de Raad Van Bestuur va Dexia, niet aan de nodige informatie kan geraken” . Verder stelt hij vast dat  Europa in haar samenwerkingsakkoord met Israël (maar ook met andere staten) Artikel 2 over de mensenrechten niet toepast.

Our Dreams & Nightmares InsideOUT

Een Brits fotograaf die jonge Palestijnen inwijdt in de wereld van de fotografie, dat levert krachtige beelden op. Ze vertellen het boeiende verhaal van jonge mensen in ballingschap.Van BinnenUIT. De toeschouwer ontwaart hun dromen & nachtmerries, hun hoop & angst en hun verzet.”
Zo luidt de inleidende tekst van “Our Dreams & Nightmares InsideOUT”, een tentoonstelling die in het Antwerpse fotomuseum van 18 november tot en met 12 december loopt. Om meer te weten, belden we met Greet van Riel, organisator van deze tentoonstelling.
Wie interesse heeft om (een) foto(s) te kopen, kan altijd contact opnemen met Greet van Riel zelf:
greetvanriel@yahoo.com
0474/97806

Morals & banking

Wat is de taak van een bankbediende: de klant degelijk lange termijn-advies geven, of de winst van de bank maximaliseren door zoveel mogelijk producten te verkopen? De sector is duidelijk erg in één richting gaan overhellen, met alle desastreuze gevolgen van dien. U kunt deze week in het gebouw van de Nationale Bank in ’t stad in het Engels komen meemijmeren over hoe het wél zou moeten.
Woensdag 1 december, 17u-20u: Lezing en paneldebat Integrity and trust in the banking sector
Donderdag 2 en vrijdag 3 december: Internationale Engelstalige conferentie Morals & Banking

Ijsbaan Ruggeveld dicht?!

In 1972 opende de stedelijke olympische ijsbaan in Deurne. Bepaald niet de eerste Antwerpse ijsbaan, vertelt ons Christian Pierre van de Antwerp Phantoms, één van de ijshockey-clubs die op Ruggeveld actief zijn. Een sluiting voelden ze al wel een tijdje aankomen, maar toch nog niet meteen! Verschillende verenigingen en heel wat occasioneel-recreatieve schaatslustigen zouden zo verweesd achterblijven. Want Antartica is geen volwaardig alternatief, en er zou wel een verse stedelijk-olympische ijsbaan komen, maar pas over een paar jaar. Het actiecomité ‘Hard/t voor ijs’ wil garanties op continuïteit: nog effe openhouden graag.
Persbericht
Facebook
Officieel standpunt college ivm ijspiste Ruggeveld

De Staking Van De Eeuw

Vijf verhitte weken in het midden van de winter, nu vijftig jaar geleden. Peter Veltmans van ACOD kwam naar onze knusse studio voor een terugblik. De ‘eenheidswet’, een hele rits maatregelen die België uit het economische slop moesten helpen, veroorzaakte een crescendo aan protest dat uiteindelijk heerlijk uit de hand liep, tot verbijstering van de tamme vakbondstop. Aan de relevantie van dit epos voor het Hier en Nu kwamen we helaas amper toe, maar geen nood: u komt wat dat betreft desgewenst ruimschoots aan uw trekken tijdens onderstaand evenement.
Zaterdag 4 december: 50e verjaardag van de Staking van de Eeuw – Lessen voor vandaag

Haïtianen betogen tegen VN-missie

In Haïti worden Nepalese blauwhelmen ervan beschuldigd de cholera geïmporteerd te hebben. De VN ontkent in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn voor de introductie, maar dat kan de gemoederen niet bedaren. In Cap Haïtien, de tweede stad van het land, braken eerder deze week onrusten uit waarin de blauwhelmen kop van jut waren. Er viel tenminste één dode, en verschillende mensen kwamen in het hospitaal terecht met schotwonden. Ook in de hoofdstad Port-au-Prince was het onrustig deze week. Veel Haïtianen zien de buitenlandse troepen op Haïtiaanse bodem hoe langer hoe meer als een nieuw bezettingsleger van de oude koloniale machten. Continue reading “Haïtianen betogen tegen VN-missie”

Kosten-batenanalyse van het WK voetbal

We praten met Michiel de Nooy van SEO, een Nederlands onderzoeksbureau dat in opdracht van de overheid de kosten van de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal afwoog tegenover de baten (kopie HIER). Hij stelt dat de kosten systematisch onderschat worden, en de opbrengsten overschat.
Wereldkampioenschappen leveren een land geen geld op. Wel zou men kunnen stellen dat bijkomend ‘geluk, plezier en samenhorigheid’ als gevolg van het organiseren van het evenement opwegen tegen de kost; die wordt ingeschat op € 9 per inwoner.
België heeft geen kosten-baten analyse laten uitvoeren in de aanloop van haar kandidaatstelling voor het WK.

Biobrandstoffen: over de soorten, de Europese plannen en landbouw in Afrika

Begin oktober hadden we het al over biodiesel, ondertussen zijn we wat verder de kennisladder opgeklommen.
Tegen 2020 moet er 10% biobrandstof zitten in de Europese benzine en diesel zitten (zie EU site). Verder moeten de lidstaten ook een bepaalde doelstelling halen wat betreft het gebruik van hernieuwbare energie in het algemeen. Ze moesten tegen september een plan inleveren waarin staat hoe ze daar zullen geraken. België is 1 van de 4 lidstaten dat dat nog niet heeft gedaan.
Naast de eerste generatie biobenzine en biodiesel die gemaakt worden uit suiker en plantaardig of dierlijk vet, bespreken we kort de mogelijke alternatieven of 2e generatie (zie ook HIER) : algen olie, gebruik van enzymen , pyrolyse, Fischer Tropsch synthese en behandeling met waterstof (niet vermeld in de uitzending). Elk hebben ze hun voor en nadeel. We stootten echter op een goed geargumenteerd artikel (kopie HIER) dat aantoont dat biobrandstof uit algen niet direct en misschien zelfs nooit economisch haalbaar zal zijn, een duidelijk andere visie dan die van Marc Van Driessche .
Het heikel punt in het biobrandstoffen-debat is het gebruik van de grond waarop ze verbouwd worden. Daarbij gaat het over de inname van landbouwgrond en het kappen van bossen voor het verbouwen van brandstofgewassen. De biobrandstofboeren argumenteren dat meer dat 80% van de beschikbare landbouwgrond in Afrika momenteel gewoon braak ligt en dat de kweek van biobrandstofgewassen kan afgewisseld worden met voedingsgewassen. Een gebruik van grond voor biobrandstoffen levert dus in principe niet direct een bedreiging op voor de voedselvoorziening en kan zelf de voedselproductie stimuleren. Toch is daarmee nog niet alles gezegd: voor Afrika werd Jatropha als de wonderplant voorgesteld die zou gedijen op plaatsen waar toch niets anders kan gekweekt worden. In de praktijk blijkt dat, om een economisch te verantwoorden rendement te halen, toch goede grond en een goed klimaat nodig zijn. Bovendien zijn de jatropha-plantages wel degelijk monoculturen.
Een ander discussiepunt is het verdwijnen van bosgebieden voor het telen van biobrandstoffen. Er is in Indonesië oerwoud gekapt voor de kweek van palmolie. Dat gebeurde dan wel vooral door  algemene stijging van de vraag naar palmolie, eerder dan voor de specifieke vraag naar biodiesel. Europa heeft in zijn directieve opgenomen dat de gebruikte biobrandstoffen niet mogen afkomstig zijn van gewassen die gekweekt zijn op gekapte bosgebieden.   Maar naast eventuele problemen met verificatie is er ook een discussie over de indirecte impact van het kweken biobrandstoffen op de biodiversiteit. Zo bevindt de Braziliaanse Amazone  zich op bijna tweeduizend kilometer van de suikerriet plantages, maar is er toch discussie over de indirecte impact van de bio industrie op het Braziliaans regenwoud en de Cerrado. Graaslanden worden omgezet tot soja-of suikerrietvelden, en de veeteelt zou zich daardoor verplaatsen naar bosgebieden.

UFSIA -> UCSIA

De eind jaren zestig erkende Universitaire Faculteiten Sint Ignatius Antwerpen smolten in 2002 met RUCA en UIA samen tot de pluralistische UA. Prompt werd UCSIA, het Universitair Centrum Sint Ignatius Antwerpen, opgericht. Waarom? Door wie? Wat doen zij? En met welk door UCSIA ingericht evenement hebben die vogeltjes hier links iets te maken: ‘Hedendaags leiderschap in de jezuïtische traditie’, ‘De revival van de pelgrimage’ of ‘Morals and banking’ ? Professor Luc Braeckmans, onderdirecteur van UCSIA, kwam het in onze studio uitleggen.
www.ucsia.org