Persvrijheid in Congo: moord op Serge Maheshe

Radiocafé – Kongo in Vlaanderen – 30 juni 2007 – Live van bij La Maman Congolaise
Katrien Pype (KUL) kwam reeds enkele malen in de Democratisch Republiek Congo om er onderzoek te verrichten naar de rol van lokale soaps op de maatschappij. Ze volgt vanuit dat onderzoek de Congolese media al enkele jaren. We hebben het met haar over de persvrijheid die recent nog een ernstige knauw kreeg met de moord op 13 juni op Serge Maheshe, radiojournalist bij Radio Okapi. “Van zodra het over politiek gaat wordt niet enkel persvrijheid, maar elke vorm van vrije meningsuiting beknot”, zegt Pype, “of men nu journalist, acteur of muzikant is“. Jammer genoeg is het geval Meheshe geen alleenstaand geval. Pype geeft ons enkele voorbeelden van andere journalisten die de recent om het leven gebracht werden.
Wat is de rol die België in zo’n geval nog in Congo te spelen heeft ? Welke garanties zijn er dat een zogenaamde democratie de persvrijheid zal vrijwaren ?

Aanval op de persvrijheid in Mali

In Mali – lang een schoolvoorbeeld voor de democratie in Afrika – lagen enkele kranten van de Malinese pers in de maand juni onder zwaar juridisch geschut. Verantwoordelijken van een vijftal kranten werden opgesloten en kregen een klacht aan hun been voor vermeende “medeplichtigheid aan belediging van het staatshoofd”. De historie begon toen Seydina Oumar Diarra, journalist bij Info-Matin, op 1 juni een satirisch artikel publiceerde over de opdracht die Bassirou Kassim Minta, leraar letteren te Bamako, aan zijn studenten meegaf. Onderwerp van deze verhandeling was een “studente, economische prostituée” die zwanger wordt van een imaginair staatshoofd en vecht voor de erkenning van haar kind.
Continue reading “Aanval op de persvrijheid in Mali”

Stijgt Uw elektriciteitsfaktuur als de kerncentrales sluiten?

Pijsevolutie Uranium Met 60% volgens LijstDeDecker, met 170% volgens de Commissie 2030, “fors” volgens de Standaard. Waarop zijn al die stellingen gebaseerd? En kloppen ze?
Neen! We leggen uit waarom.
Toch kan een meer beperkte prijsstijging verwacht worden. Voorspellen hoe groot die precies zal zijn is als in een kristallen bol kijken. Maar we doen toch een poging.
Verder spraken we met Bart Martens (SP-a) over het rapport waaruit De Decker zijn 60% haalde en met Jim Williame van Ecopower over de “forse” prijsstijging waarover de Standaard het had.
Continue reading “Stijgt Uw elektriciteitsfaktuur als de kerncentrales sluiten?”

Snel-Belgwet onder druk/ Migrantendollars

De juni-editie van MO-magazine behandelt twee migratie-dossiers:
Met Tine Danckaers, de auteur van beide artikels, hebben we het eerst over de snel-Belgwet en de discussie die er rond heerst.
Verder hebben we het over  het artikel over “migrantendollars” dat ze schreef naar aanleiding van het eerste Forum voor Migratie en Ontwikkeling dat in Belgie doorgaat. De houding van de  beleidsmakers tegenover de miljarden euros die immigranten terugsturen naar het land van oorsprong is aan het veranderen.

Mieke Vogels stapt op uit het Vlaams parlement

… nadat de bespreking van de begrotingswijziging was verzet om aan de persoonlijke agenda van ex Vlaams Premier Yves Leterme tegemoet te komen, aldus de politika van Groen! .
En verder: “Tussen het groen hoofdstukje in het programma van eerste minister Peeters en een echte groene economie is een wereld van verschil.” Aldus Vogels; en ze legt uit wat ze bedoelt.
…En  waarom ze voor een lijstverbinding met SP-a is.

Europese Grondwet wordt 'Hervormingsverdrag'

De Europese Grondwet heet niet langer grondwet. Daarover hebben vannacht de Europese regeringsleiders in Brussel een akkoord bereikt. Er komt een wijzigingsverdrag dat uit twee delen zal bestaan: het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Unie. In de praktijk komt het erop neer dat de nieuwigheden die in de grondwet waren voorzien als amendementen zullen worden opgenomen in de bestaande verdragen.
Omdat ook de vlag en de hymne van de Europese Unie niet in de teksten worden vermeld, hebben de 2 nieuwe verdragen geen ‘grondwettelijk karakter’. Daardoor hopen Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië geen refendum meer te moeten organiseren.
In het najaar moet een INTERGOUVERNEMENTELE CONFERENTIE onder leiding van Portugal de definitieve teksten uitwerken.
(Klik HIER voor een kopie van het verdrag )
Continue reading “Europese Grondwet wordt 'Hervormingsverdrag'”

BorgeRio

Het Ecohuis, gelegen op de Turnhoutse baan, organiseert jaarlijks een milieufeest. Dit jaar loopt het in samenwerking met de lokale middenstand en het district Borgerhout. Met spectaculaire parade, exotische feestmarkt Ramblas en optredens van oa Sven Van Hees, Fixkes, Douzi, Billy King, Tom Pintens, kraampjes, terrasjes, restaurants, bars, winkels, kledingzaken, muziekpodia, straatartiesten, exotische parade, milieumarkt, snuffelmarkt …
Verder is het 15 jaar geleden dat de conferentie van Rio plaatsvond; vandaar de naamsverandering.

Over Bahrein

Bahrein WTC in aanbouwEen deel(tje) van de redactie spendeerde de vorige twee weken in het golfstaatje Bahrein. Een landje van nog geen 700km2 groot, maar strategisch gelegen in de Perzische golf tussen Saoedi Arabie, Katar en Iran. Een kort verslag.