Gaza twee jaar na datum

Op 18 januari was het twee jaar geleden dat het heftig treffen tussen Israël en Gaza tot een einde kwam. Een VN-onderzoek bevond dat er oorlogsmisdaden begaan waren. Beide partijen kregen vervolgens de gelegenheid om hun eigen misdadigers te bestraffen, maar daar kwam niet veel van in huis. Amnesty International voert naar aanleiding daarvan een wereldwijde campagne om de zaak op internationaal niveau te laten berechten. Pieter Stockmans van AI Vlaanderen kwam in onze studio meer uitleg verschaffen.
Over de actie

Marie-Rose Morel: bruine standpunten, slechte vrienden en vooral veel ambitie

De afgelopen weken werden hopen kranten verkocht en stemmen gekocht  met plat sentiment rond  de  ziekte en het overlijden van  Marie-Rose Morel.   Over de politieke standpunten die Morel innam tijdens haar carriere -toch hetgeen dat van haar een BV maakte-  werd weinig gezegd of geschreven.
Geert Cool van Blokbuster legt uit dat haar vertrek van het Vlaams Blok meer te maken had met een visie op strategie en communicatie dan met inhoud.
“Ze heeft nooit geaarzeld om mee te gaan met (de fascistoide politiek van, nvdr) het Vlaams Blok. Zo liet ze zich fotograferen met de Bulgaarse neo-nazi Volen Siderov die de holocaust ontkent en vindt dat zeep moet gemaakt worden van de Roma.”
“In Belgie was ze vooral bezig met aktie tegen de vakbonden. Verder nam ze afstand van racistische de stijl van Philip De Winter, maar niet van de inhoud.”

Vrijwillig

Nééééé! Fout prentje! In 2011 wil het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk net wijzen op de grote diversiteit aan vrijwillige inzet in ons land. Deze tekst kwam b.v. volledig onbezoldigd tot stand, alsook de volledige werking van uw dierbaar radiostation. Naar aanleiding van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk praatten we met Eva Hambach, die (wél bezoldigd) hogervernoemd Steunpunt coördineert, over de mérites en de evoluties in vrijwilligersland.

Electrabel erkent (deeltje) nucleaire winst

Electrabel erkende onlangs in het Federaal Parlement dat ze inderdaad extra winst haalt uit haar kerncentrales. Evenwel niet de jaarlijkse 2 miljard zoals door de energieregulator CREG berekend, maar “slechts”  600 miljoen.
Als bij toeval toevallig komt de belasting die ze dan op dit bedrag zou moeten betalen overeen met de heffing die de regering Leterme I twee jaar geleden in een koehandel met Electrabel afsprak. Dit akkoord geraakte dankzij de val van de regering echter niet gestemd. Sara Van Dijck van de Bond Beter Leefmilieu legt uit.
Electrabel de betaalde vorige jaren geen belastingen.