Landbouwgrond te huur in 3e wereld

Sinds de voedselprijzen twee jaar geleden flink stegen, zijn landen die een gebrek hebben aan landbouwgrond op zoek gegaan naar partners in ontwikkelingslanden.
In plaats van voedsel te kopen op de wereldmarkt, kopen of huren regeringen landbouwgrond in het buitenland, waarop ze voedsel produceren en naar het moederland verschepen.
Maar verloopt alles wel eerlijk? Of hebben we hier te maken met een nieuwe vorm van kolonisatie? Wij hebben Gert Engelen van Vredeseilanden aan de lijn.

Rapport over 4e Oosterweel tracé, De Standaard en N-VA

We nemen het rapport door waarin ARUP-SUM het 4e tracé vergelijkt met het Wapper alternatief van BAM.
Het ARUP-SUM tracé stemt overeen met dat van stRaten generaal, maar dan zonder verkeersknoop aan Oosterweel/Noordkasteel. Dit 4e tracé scoort technisch  beter  maar is vooral beter voor de leefbaarheid van de stad. Anderzijds is het BAM trace sneller uitvoerbaar en ligt de rendabiliteit hoger. We nemen het rapport door met een samenvatting in de hand die in de Standaard verscheen. Het leek alsof de Standaard journalist een ander rapport in handen had gekregen.
ARUP-SUM herhaalt echter dat het verbod van kamions in de kennedytunnel dat de Vlaamse overheid oplegde achterhaald is. Dat werd ingevoerd om de rendabiliteit van het BAM tracé te garanderen. Als dat verbod opgeheven wordt, dan scoort het ARUP-SUM trace beter op alle punten, behalve de snelheid van uitvoering.
De bal ligt nu weer in de handen van de politiek.
Verder hebben we het over de houding van N-VA  en de mediacampagnes. We belden Jan Peumans om te horen wanneer de Vlaamse regering iets over Oosterweel zal beslissen, maar die veinsde van niets te weten.  De aanstelling van niet-verkozen  Philippe Muyters als N-VA minister geeft  echter aan waarvoor N-VA kiest. Voor Muyters is de keuze voor de Wapper een zaak van “5 minuten politieke moed”. (zie hier).
Links:
Standaard artikel: HIER
ARUP-SUM rapport (opgelet: grote bestanden!):
Hfst.5: Synthese (33MByte): HIER;
Hfst.6: Conclusie (16MByte): HIER
Andere Hoofdstukken: #1: Inleiding (13MByte): HIER#2: Routevoorstel (20MByte): HIER#3: Evaluatie (78MByte !! ): HIER#4: Verfijnd Trace (29MByte): HIER
Appendix (33MByte): HIER

Bent u ook de bankier die gratis krediet geeft aan zijn gasleverancier?

Door het feit dat de groothandelsmarkt voor gas en elektriciteit niet geliberaliseerd is, is er weinig verschil in de eindfactuur van de verschillende gasverdelers.
Maar er zitten wel grote verschillen in de voorschotten die de leveranciers aan hun klanten aanrekenen. Zelf ervaarden we dat Nuon het voorschot met 70% optrok, ondanks het feit dat de firma al geld terug moest terugbetalen van de vorige afrekening. De leverancier weigerde de voorschotten terug te verlagen. De stijging bleek achteraf inderdaad onterecht.
“Er bestaat geen enkele regelgeving rond die voorschotten” beaamt Nico De Bie van Testaankoop. “Er zijn ook gevallen bekend waar de gasleverancier veel te weinig voorschot aanrekende.”
Wees dus op uw hoede. Vraag een aanpassing indien nodig, en verander desnoods van leverancier.

VS laten Irak achter in puin

… zegt Ludo De Brabander van Vrede vzw.
De toestand in Irak is opnieuw verslechterd. De verbeterde situatie de afgelopen 2 jaar, was niet een gevolg van de 30.000 soldaten die Bush naar Irak stuurde, maar wel van het feit dat de milities hun etnische zuiveringen succesvol afgewerkt hadden.
Verder hadden de Amerikanen destijds met Soennitische milities een akkoord afgesloten om bewapeningsopdrachten uit te voeren. De Sjiitische premier Maliki wil die Soennitische milities nu niet integreren in het leger, en dus gaan die opnieuw in het verzet. Met de opflakkering van geweld tot gevolg…

Weinig verdere actie te verwachten tegen fijn stof

Vlaanderen haalt de fijn stof normen niet en België krijgt daarvoor onder zijn voeten van Europa. Die wil België geen verder uitstel geven voor het halen van de normen.
“Geen probleem”, lijkt minister Hilde Crevits te zeggen: “De anderen krijgen ook geen uitstel en we voldoen aan de jaarnorm. Het is een kwestie van ons fijn stof plan beter uit te leggen”.
De publieke verklaringen van Crevits zijn half juist tot helemaal verkeerd, zo blijkt uit ons gesprek met Bram Claeys van Bond Beter Leefmilieu.

Kaping in Middellandse Zee

Op 30 juni kaapte het Israëlisch leger een bootje dat op weg was met hulpgoederen van Cyprus naar Gaza. Het gaat om een initiatief van de “Free Gaza Movement“, die er vorig jaar  wel een aantal keer in slaagde om hulpgoederen naar Gaza te voeren. Deze keer was de boot bemand met onder andere voormalig Amerikaans presidentskandidate Cynthia McKinney en Nobelprijswinnares Mairead Maguire.  Ze werden afgevoerd en gevangen gezet met 14 in een cel van 7 op 7meter. Ze worden  beschuldigd van het illegaal binnenkomen van Israël.
We praten met Greta Berlin van Free Gaza. Ze wijst erop dat de blokkade vooral economische redens heeft: Eerst wordt de economie van Gaza vernield, dan krijgt Gaza humanitaire steun die Israël ten goede komt, want Israël levert de goederen en belast de import. Het openen van de haven van Gaza brengt dit ‘economisch model’ in gevaar.

BAM/stRaten Generaal over negatief advies voor Raad van State

…en nog veel meer: Er kwamen ons de afgelopen 10 dagen weer wat perscommuniqués en mediaberichten tegemoet.
Eerst stelde BAM de 17.000 bezwaarschriften in vraag, daarna verscheen er een interview met de ontwerpers van de Lange Wapper brug. Daarin verdedigden ze enerzijds het viaduct maar hadden ze wel kritiek op de aansluiting van dat nieuwe brug op de ring, ter hoogte van Merksem en Deurne.
En op 3 juli kwam dan dus het bericht dat de auditeur aan de Raad van State een negatief advies geeft over het Ruimtelijk UitvoeringsPlan. Als dat over 2 maanden bevestigd wordt betekent dat drie jaar uitstel, aldus BAM.
We hebben achtereenvolgens Manu Claeys van stRaten Generaal en Nick Orbaen van BAM aan de lijn.
De saga gaat door want volgende week komt de laatste ARUP-SUM studie uit met de evaluatie van het 4e tracé. De traject is gelijkaardig aan het stRaten Genraal-tracé, maar zonder de Oosterweelknoop; stad ziet dat wel zitten. Voor BAM gelden de destijds door het vlaams parlement opgelegde randvoorwaarden, en daarin stond de Oosterweelknoop: “het is dus evident dat dit 4e tracé geen goede oplossing is“. Wordt woensdag vervolgd…