Gezichtsherkenning: Quo tendimus?

Kunstenaar Dries Depoorter liet  op de leden van het Vlaams parlement gezichtsherkenningssoftware los die bijhield wie  op zijn/haar  GSM bezig was.  Het is slechts een kleine illustratie van de mogelijkheden van gezichtsherkenning, een technologie die al dichter bij ons staat dan we denken.
Christophe Cop van de Piratenpartij: “Op Time Square of Londen experimenteert men  met gezichtsherkenning om aan gerichte reclame te doen, bijvoorbeeld voor mannen als er op dat moment een meerderheid van mannen rondwandelt. De camera’s die gebruikt wordt voor nummerplaatherkenning kan ook voor gezichtsherkenning gebruikt worden. De technologie staat dus al in de straten en we moeten opletten dat Continue reading “Gezichtsherkenning: Quo tendimus?”

Buurtwerking Elegast – Den Dam

Timor Nonneman licht voor ons de werking toe van buurtwerking Elegast Den Dam, naar aanleiding van hun filmavond in de reeks Maandelijks op Maandag in Filmhuis Klappei.
De buurtwerking in ‘het dorp Den Dam’ ontstond een goeie dertig jaar geleden uit een samengaan van een enthousiaste parochiewerking met sociale professionals van het netwerk Elegast. De gebruikte lokalen zijn dan ook nog steeds die van de (mogelijk binnenkort afgebroken) Sint Lambertus-kerk. Daar, en in de voormalige Sint Lambertusschool, vind je een breed scala aan activiteiten: een fietsatelier, een kledijzolder, een hobbykelder, een vrouwengroep, een digitale vraagavond, een puzzelkliekje, oefenkansen Nederlands, naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding, hulp bij administratief ingewikkelde toestanden met belasting, vakbond, mutualiteit, bank of huisbaas … Daarnaast zijn er minder frequente evenementen, zoals repair cafés (volgende op 26 maart) en het jaarlijkse buurtfeest (11 juni). In de zomer gaat een nest Dam-kinderen altijd in Vorselaar wat natuur opdoen.
Elegast Den Dam was ook samen met de bewonersgroep het Damcomité betrokken bij het tot stand komen van de plannen voor de slachthuissite, alhoewel het b.v. nog steeds niet duidelijk is of het project naast een verdubbeling van het aantal Dam-inwoners ook enige verhoging van het aantal sociale woningen zal voorzien. Zij zien het vooral als hun taak om de buurtbewoners goed op de hoogte te houden en hun noden en bezorgdheden door te geven aan de projectontwikkelaar.

Oekraїne: "De Russische teksten kunnen dienen als basis voor een akkoord"

Kiesresultaten Oekraine 2014 (bron: Vasyl`Babych, via wikipedia)

De spanning tussen de NAVO en Rusland rond Oekraїne loopt op.  Al enkele weken wordt in de westerse media gewezen op een troepenopbouw door Rusland aan de Oekraїense grens. “Een inval is imminent”.  De Russen, van hun kant, voelen zich bedreigd door het oprukken van de vijandige NAVO tot aan hun grens. Ludo De Brabander van Vrede pleit voor een deëscalatie.
Ludo De Brabander: “Rusland en de NAVO zijn beiden kernmachten. Een verdere escalatie kan leiden tot een confrontatie tussen twee grootmachten. Europa moet alles uit de kast halen om te zorgen dat het niet zover komt. De spanning gaat terug tot de eerste uitbreiding van de NAVO in 1997. Op de NAVO-top in 2008 werd dan de deur opengezet voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraїne en Georgië. Niet toevallig dat de Russen kort daarna tussenkwamen toen Georgië een opstand van nationalisten in Zuid- Ossetië wilde onderdrukken.”
“Voor de Russen is er een rode lijn: een uitbreiding van de NAVO met Oekraїne ziet het als een rechtstreekse bedreiging voor haar veiligheid, want het zou betekenen dat er een directe grens van 3.200 kilometer komt tussen het Westers militair blok en Rusland.  De NAVO stelt dat elk land het recht heeft om zijn eigen veiligheidssysteem te kiezen. Stel je voor dat China een militair akkoord zou sluiten met Mexico en/of Canada…   Verder moeten we ook op de Monroe-doctrine wijzen, waarbij de VSA zich het recht toeëigenen om te interveniëren in Latijns-Amerika. De VSA heeft met de Cubacrisis heel duidelijk gemaakt dat ze geen troepen van andere grootmachten in hun hemisfeer dulden.Continue reading “Oekraїne: "De Russische teksten kunnen dienen als basis voor een akkoord"”

Afghanistan: "De Taliban zijn niet veranderd"


 Lailuma Sadid is een Afghaanse journaliste die in Brussel belandde, er nog altijd woont en werkt, en vooral voor vrouwenrechten opkomt.
In 2002, dus na de val van het  Taliban-regime, was ze de eerste Afghaanse vrouw die weigerde een hoofddoek te dragen op TV. “Het was niet gemakkelijk. De mentaliteit van de Afghaanse mannen en maatschappij in het algemeen, blijft een probleem. Maar nu is de tijd voor verandering gekomen. Indien nu niet, wanneer dan wel? Ik blijft voor gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid vechten. De oorlog in Afghanistan duurt nu al 42 jaar en in die jaren heb ik 35 familieleden verloren, waaronder mijn vader. Miljoenen families hebben hetzelfde meegemaakt. Dat is onaanvaardbaar. Hoelang gaat dit nog duren?” Continue reading “Afghanistan: "De Taliban zijn niet veranderd"”

De Praagse mobiliteit: parallellen en verschillen

Foto: ŠJů (cs:ŠJů) via wikimedia commons

De mobiliteit in Praag is twee verhalen. Enerzijds is de verkeerscongestie in de Tsjechische hoofdstad is zo mogelijk nog erger dan die in Brussel en Antwerpen, anderzijds is er een uitgebreid, goed werkend en stipt openbaar vervoer.
Het resultaat van een combinatie van een ver verleden van overheidsplanning gevolgd door decennia van vrije markt politiek, corruptie en politieke conflicten tussen lokaal en nationaal niveau.
Fred Stoobants
legt uit.

Wat met de Modal Shift? "De stad Antwerpen is de mol onder de leden van het Toekomstverbond"

foto: RC

Met het  Toekomstverbond dat in maart 2017 afsloten werd, engageerden de overheid en de toenmalige actiegroepen zich ertoe om samen een aantal zaken te verwezenlijken. De actiegroep Recht op Lucht vraagt om het engagement om tot een modal shift te komen van onder het stof te halen.
De modal shift moet de mobiliteit van de Antwerpse regio minder afhankelijk maken van de auto.
Marlies Lenaerts van Recht op Lucht: “We zijn nu bijna vijf jaar na de ondertekening van het Toekomstverbond en constateren dat van het engagement rond de modal shift niets te merken valt in de stad. Nochtans is dat met een aantal eenvoudige en weinig omstreden maatregels te realiseren. Het zou nuttig zijn om het Toekomstverbond te evalueren op elk van de vijf  engagementen. De (Oosterweelwerken aan) de ring van de stad is een machine die dendert maar de modal shift wordt stiefmoederlijk behandelt en een aantal leden van het Toekomstverbond wil er ook gewoon niet aan werken.”
Inge Salden (Recht op Lucht): “Het gaat dan in de eerste plaats over de stad Antwerpen die tegenwerkt en blijft parkeerplaatsen aanleggen, wat enkel tot een toename van het autoverkeer zal leiden. Nu de Oosterweelwerken even gestaakt zijn, is het moment gekomen op eens opnieuw naar de andere zaken van het Toekomstverbond te kijken.”
Marlies Lenaerts: “Het is choquerend om vast te stellen hoe de overheid nu iemand in de burgerbeweging naar voor schuift om het Oosterweelproject vooruit te stuwen. Dat is de taak van de overheid zelf en bovendien moet ze de rest van de in het Toekomstverbond aangegane engagementen nakomen.
We hebben de indruk dat de stad de mol is onder de leden van het Toekomstverbond: een partij die de modal shift écht niet onderschrijft. Bij elke heraanleg is de focus de aanleg van parkings en de doorstroming van het autoverkeer. In andere steden durft men wél het aantal parkeerplaatsen in het centrum te verminderen. Er zou ook nog veel meer moeten geïnvesteerd worden in parkings aan de rand van de stad.”
Continue reading “Wat met de Modal Shift? "De stad Antwerpen is de mol onder de leden van het Toekomstverbond"”

Oosterweel: herstart aangekondigd, wachten op verduidelijking hoe

foto: RC

De afgelopen weken kwam het PFAS-schandaal in een stroomversnelling: op 18 december  waarschuwde Thomas Goorden dat er een uitspraak van de Raad van State in de lucht hing die  een impact kon hebben op het Oosterweel-project. Een week later oordeelde de auditeur van de Raad  inderdaad dat Greenpeace en de burgerbeweging Grondrecht gelijk hadden, waarna het overheidsbedrijf BAM/Lantis de werken op linkeroever moest stilleggen. Niet voor lang, want gisteren kondigde BAM/Lantis aan dat de werken ‘mogelijk volgende maand weer op volle snelheid’ zullen zitten.
We bellen met Eva Frooninckx van Grondrecht voor een stand van zaken.

Eva Frooninckx:   “De wet verplicht BAM/Lantis om technische verslagen op te stellen; het technisch verslag dat ze in november indienden was in strijd met de milieuwetgeving. Het plan was  namelijk om de vervuilde grond over de kilometers lange werfzone te verplaatsen, met daardoor een risico op verspreiding van PFOS/PFAS. De Raad van State heeft geoordeeld dat het niet wettig is om gans de Oosterweel-projectzone als één werf te beschouwen. BAM/ Lantis moest dus ophouden met het verplaatsen van grote volumes vervuilde grond over lange afstanden naar de zogenaamde ‘veiligheidsberm’  op de 3M-site. Die berm is een strook van anderhalve kilometer lang, meters hoog en breed, zogezegd om inbrekers tegen te houden. Tijdens de zitting gaf de auditeur aan dat de ‘veiligheidsberm’ een classificatie is die onterecht gecreëerd was om het terrein niet te moeten laten goedkeuren als stortplaats. Hij stelde dat de zwaarder vervuilde gronden moeten beschouwd worden als afval zoals bepaald in het Materialendecreet.” Continue reading “Oosterweel: herstart aangekondigd, wachten op verduidelijking hoe”

35-tal gezinnen rond complex Essenhof worden uitgezet voor tijdelijke bewoning

foto Leen

Een 35 -tal gezinnen in voormalige OCMW-woningen naast dienstencentrum Essenhof worden uit hun huis gezet om plaats te maken voor tijdelijke bewoning voor andere kwetsbare groepen. Deze omzetting van woningen met sociale huurtarieven naar precaire noodwoningen vindt niet enkel plaats in het complex rond de Essenstraat-Dambruggestraat, maar kadert in een ruimer verhaal. Het idee van  het creëren van crisiswoningen is op zich goed, maar dat dit ten koste moet gaan van andere sociale huurders is op z’n minst gezegd jammer.
“Eerst kregen de bewoners één voor één een opzegbrief (de eerste brieven vielen in juli 2020 in de bus). Pas toen hier enige ongerustheid over bestond en een aantal mondige bewoners erop aandrongen, kwam de schepen van sociale zaken T. Meeuws begin maart 2021 langs voor een eenzijdig info-bezoek.” Johan de Greef, bezorgde buurtbewoner uit de Essenstraat in de Antwerpse seefhoek, organiseerde samen met bewoners en omwonenden van het Essenhof een vijftal bijeenkomsten waarop de belangrijkste vragen zouden worden gebundeld om mee te nemen in een overleg met de instanties. “Van een participatie-moment, al was het maar om de mogelijkheden op de woonmarkt te verkennen en (eindelijk) de begeleiding op een gestructureerde en participatieve manier aan te vatten, was geen sprake.” Nog later, onder toenemende druk en na schriftelijke vragen, werd de kwestie voorgelegd aan de gemeenteraad. “Op het eerste zicht valt iets te zeggen voor het standpunt dat in deze de perspectieven van verhuurder en huurder niet te verzoenen zijn en inspraak geen uitweg biedt. Uit de voorafgaande gesprekken die wij als buren voerden met de bewoners bleek evenwel dat minstens een deel van hen bereid is om mee te denken aan mogelijke oplossingen en trajecten, dat een deel van hen zelfs bereid is te verhuizen mits de nodige begeleiding en alternatieven worden voorzien. Bovendien hadden zij graag greep op het traject dat hierin gevolgd wordt. Het is dan ook bijzonder jammer dat dergelijk participatietraject van meet af aan in de kiem werd gesmoord en dat pas aan het eind van de rit en onder druk een verzoeningsprocedure via de vrederechter nodig wordt.”
Johan schreef hierover een opiniestuk in De Wereld Morgen: “woonbeleid stad Antwerpen: machtsvertoon rond een woonladder met doorgezaagde sporten:”
“In zijn zoektocht in het eigen patrimonium stuit de stad op een contingent ‘precaire woningen’.  Het betreft onder andere woningen die begin deze eeuw met SIF-middelen werden gebouwd en als sociale woningen werden aangekondigd en vergund. Ze worden ook wel beschreven als aanvulling bij het aanbod van de sociale huisvestings­maatschappijen. De omschrijving als ‘precaire woningen’ gebeurde pas later, in 2013, bij het begin van de vorige legislatuur.Het vorige stadsbestuur voorzag nog contracten van onbepaalde duur voor gezinnen die op korte termijn geen woning vonden of toegewezen kregen. Binnen het huidige stadsbestuur wordt ook deze buffer tussen de crisiswoningen en de woningen van sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren weggehaald in het kader van de zogenaamde doorstroming. Dat de inwonende gezinnen intussen niet doorstroomden naar een andere woning wordt volledig op hun conto geschreven. Bij het dagen van de huurder voor de verzoenings­procedure stelt de stad als verhuurder zelfs dat “de huurders de woning niet willen verlaten”, terwijl hier veeleer de mogelijkheid tot vinden van een alternatief problematisch is: het aanbod aan sociale woningen is veel te laag. De huidige bewoners van onder andere het Essenhof vinden er geen plek. Ook toekomstige rechthebbende bewoners zullen er hun gading niet vinden. De vraag is maar of een huurpremie hier of een huursubsidie daar zoden aan de dijk zal brengen in een markt waar bovendien ook tal van uitsluitingsmechanismen spelen die niet van nabij worden opgevolgd en gesanctioneerd.

Voor meer info, kijk ook op de website van de woonzaak.

Terugblik op enkele decennia drugs- en daklozenbeleid met Tony Van Montfoort

foto Leen

Op de eerste dag van het jaar blikken we samen met Tony Van Montfoort van de  Belangenvereniging Antwerpse Druggebruikers, activist en gebruiker, terug op enkele decennia drugs- en daklozenbeleid in Antwerpen. Er is nog heel wat werk aan de winkel. Sinds 1999 wordt er al gepleit voor het opzetten van gebruikersruimtes. In 2001 werd persoonlijk drugsgebruik uit het strafrecht gehaald in de nieuwe drugswet. Het opende perspectief, maar de verwachte vooruitgang in het beleid bleef uit. In 2007 kwam er eindelijk uitspraak in de zaak tegen Trekt Uw Plant vzw, die jarenlang gecriminaliseerd werd. Deze vereniging had de bedoeling om de teelt van cannabis, voor het eigen gebruik van haar meerderjarige leden, gezamenlijk te organiseren. Met deze uitspraak negeerden het Openbaar Ministerie én de rechtbank het politieke besluit om bezit en teelt van cannabis voor eigen gebruik niet meer te vervolgen. Dat besluit werd genomen na 8 jaar van politieke discussies en maatschappelijk debat. Het gaat hier dan ook om een politieke uitspraak.
Op de website van INPUD, International Network of People Who Use Drugs, kan je de video Taking back what’s ours zien, waar Tony aan participeert.
Een andere interessante organisatie uit Nederland is Mainline. Hun magazine richt zich primair op mensen die, samenhangend met het druggebruik, problemen op verschillende leefgebieden ervaren en daardoor in de marge van de samenleving (dreigen te) raken en/of mensen die door middelengebruik (aanzienlijke) gezondheidsrisico’s lopen. Ze geven ook trainingen, verrichten veldwerk en zetten peer-2-peer projecten op poten.
In Antwerpen heb je het succesvolle Hepatitis C project met Dr. Stefan Bourgeois in het Stuivenbergziekenhuis. Het HVC-management project werd zelfs bekroond met een award voor één van de 10 ‘best practice models’ wereldwijd. Het is een samenwerking met C-buddy, spuitenruil en MSOC  dat inzet op screening en behandeling van Hepatitis-C bij druggebruikers.
Een testlabo voor drugs is in Vlaanderen nog steeds ondenkbaar. Ooit was er wel de (ex-) gebruikersgroep Breakline die op feestjes de boodschap verspreiden je XTC-pil eerst in tweeën te breken en een kleine dosis uit te testen. Omdat drugstests op parties bij wet verboden zijn, was dat de enige manier om overdosissen terug te dringen. Vandaag zien we enkel in Brussel zo’n labo.
Het toedienen van Naloxon door niet-medisch-geschoolden, zoals bijvoorbeeld in de daklozen- en nachtopvang om sterfte door overdosis te voorkomen, is nog één van die dossiers die blijven hangen in een juridisch kluwen.
Harm reduction als ruimere visie heeft nog veel veld te winnen op het huidige war on drugs beleid.
“Harmreductionbenaderingen zijn praktisch, haalbaar, doeltreffend en kosteneffectief. Harm reduction als combinatie-interventie is niet enkel een pragmatische, uit noden gegroeide strategie, maar is tevens een evidence based strategie. Harm reduction is een verbintenis om beleid te maken en om praktijk te baseren op het sterkste bewijsmateriaal dat beschikbaar is. De meeste harmreductionbenaderingen zijn goedkoop, eenvoudig te implementeren en hebben een grote impact op de gezondheid van het individu en de gemeenschap. In een periode waar er nooit voldoende middelen zijn, worden de te behalen doelstellingen gemaximaliseerd en is er een voorkeur voor lage kosten/hoge impact projecten boven hoge kosten/lage impact interventies” (bron: dossier harm reduction VAD, Windelinckx Tessa, 2005).