Covid-19 contact-tracing: 'crushing the cruve' in Hoboken

foto: RC

Nadine Peeters, districtsraad voor de PVDA, werkt bij Geneeskunde voor het Volk in Deurne. Na de ‘flatten the curve’-missie, die zeker nodig was bij het uitbreken van het Covid-19 virus, is het nu tijd voor ‘crush the curve’.
De dokters van Geneeskunde voor het Volk in Hoboken zetten een systeem op voor contact tracing voor mensen die positief testen. De groepspraktijk gaat zelf op zoek naar lokale broeihaarden. Omdat ze lokaal werken en de patiënten hen kennen, is er meer vertrouwen en kan men beter inspelen op de situatie.  De aanpak om iemand in kansarmoede te contacteren of een hoogopgeleide verschilt bijvoorbeeld.
Inmiddels werd het voorstel ook positief onthaald door de wijkgezondheidscentra in Borgerhout en Antwerpen Noord. De provincie zal proberen een budget te voorzien.
We beginnen het gesprek met de vaststelling dat het huiselijk geweld tijdens de lock-down steeg.

De kerncentrale van Doel relevant voor Antwerpen? "Neenee maar jaja."

facebook 17 juli 2020

Hoe relevant is het nationaal beleid rond de kerncentrale in Doel voor de stad Antwerpen? Zowel zeer relevant als juist absoluut irrelevant, blijkt uit enkele interventies van burgemeester De Wever.
Op haar facebook-pagina publiceert de stedelijke N-VA-afdeling een pleidooi van burgemeester De Wever tegen de geplande sluiting van de kerncentrale van Doel, “omdat anders de CO2-uitstoot en de prijs van elektriciteit fors zullen stijgen.”.
De oproep van de Antwerpse N-VA-afdeling en van de burgemeester contrasteert scherp met het debat over Doel dat eind 2016 gevoerd werd in de gemeenteraad.
De ‘noodplanzone’ rond de kerncentrale van Doel stopt net vóór het Antwerps stadscentrum. Eind 2016 was er sprake van een uitbreiding van de veiligheidszone, waarbij ook het Antwerps stadscentrum een noodplan zou krijgen. Toen eind 2016 gevraagd werd of hij de uitbreiding van de veiligheidszone een goed idee vond, weigerde De Wever te antwoorden: “Dat is de bevoegdheid van het federaal parlement en dus ga ik er niet op antwoorden, want dan zijn we een cafégesprek aan het voeren.”
Kernenergie heeft in België nooit voor een lagere elektriciteitsfactuur van de gezinnen gezorgd, en ook het argument van de CO2-uitstoot is verrassend, aangezien De Wever geen ambitie aan de dag legt op gebied van klimaatbeleid.
De werkelijke motivatie zit in de elektriciteitskost voor de Antwerpse grootindustrie. Die profiteert namelijk wél van een lagere kost van de nucleaire elektriciteit. Die lagere kost is het gevolg van het feit dat enkel werkingskost aangerekend wordt. De hoge investeringskosten voor de kerncentrales werden doorgefactureerd aan de gezinnen. Verder moeten de nucleaire centrales zich enkel verzekeren voor een kleine fractie van de gevolgen van een kernramp.

Stroomplein van start

Zaterdag 18 juli start het Stroomplein op de Tavernierkaai. Het Stroomplein is een initiatief van Onder-Stroom, een collectief van creatievelingen dat een platform aanbied voor beginnende kunstenaars.
Het plein aan de Tavernierkaai, dat eerder gebruikt werd als parking, zal tot september gebuikt worden voor verschillende activiteiten. Er staat een ‘Kookbus’ en er zijn een podium en een tribune gebouwd waar optredens zullen doorgaan. Vanaf maandag zitten er artiesten in residentie op de site. Er is nog een tweede bus waar een documentaire kortfilm vertoont wordt over de druk op vrije ruimte in steden als Antwerpen, San Francisco en Berlijn.

Abortus: stemming over versoepeling uitgesteld

foto: RC

In 2018 werd abortus uit het strafwet gehaald, maar de strijd voor een volledige depenalisering en aanpassing van voorwaarden wordt verdergezet. Nadine Peeters (PVDA) vertelt vanuit haar betrokkenheid bij het Collecti.e.f 8 maars wat zich de afgelopen weken afspeelde. Noch Valerie Van Peel van N-VA, noch vertegenwoordigers van CD&V wilden over de zaak praten. 
Sinds april 1990 heeft België een abortuswet, destijds parlementair bekrachtigd (de mini-koningskwestie), die abortus de facto decriminaliseerde. In 2018 werd abortus dan formeel uit het strafwet gehaald. Toch is  strijd voor een volledige depenalisering en aanpassing van voorwaarden niet gestreden.
Op 12 maart 2020 stemde de plenaire Kamer NIET over het wetsvoorstel om de abortuswet te versoepelen. CD&V en cdH dienden amendementen in en ontvingen de nodige steun om opnieuw advies van de Raad van State in te winnen. De Raad van State gaf eind februari reeds aan geen bezwaar te hebben.
Het voorstel dat op tafel lag, betreft het verlengen van de toegelaten abortusperiode van 12 naar 18 weken en het inkorten van de verplichte  bedenktijd van 6 naar 2 dagen. In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, gaat dit over de minimale bedenktijd en spreekt het voor zich dat men ook langer kan wachten alvorens tot een beslissing over te gaan. Ook de vergelijking van een abortus met ‘het weghalen van een tand’ (Bart De Wever) leidt enkel tot een polarisering van het debat. Jaarlijks vinden ongeveer 20.000 abortussen plaats in België, zwangerschappen die dus binnen de 12 weken worden afgebroken. Een kleine minderheid van de vrouwen – jaarlijks bijna 500, of zo’n 3 procent – ontdekt pas na die wettelijke termijn dat ze ongewenst zwanger is.
Afgelopen woensdag hielden enkele Antwerpse leden van vrouwenrechtenbeweging ‘Collecti.e.f 8 maars’een symbolische actie tegen Bart De Wever (N-VA) en alle andere politici die de versoepeling van de abortuswetgeving boycotten.
Peeters: “N-VA, CD&V en Vlaams Belang willen de indruk wekken dat dit voorstel er snel snel gekomen is, maar het is al twee jaar in behandeling: in commissies, op parlementaire hoorzittingen met experts, en zelfs al drie keer voor de Raad van State. Donderdag zou er opnieuw gestemd worden in het parlement. Wegens het nogmaals indienen van amendementen kon dit uiteindelijk niet gebeuren, en wordt dit hete hangijzer uitgesteld tot na het zomerreces.”

Waalse wapenexports via Antwerpen hervat

foto: wikipedia

In maart verkreeg Vredesactie de opschorting van 17 wapenexportvergunningen naar Saoedi-Arabië. Nu blijkt dat Waals deelpremier Di Rupo amper een maand na de uitspraak van de Raad van State opnieuw zes vergunningen heeft verleend voor exports naar Saoedi-Arabië. 
Vredesactie doet een oproep aan de burgers om wapentransporten te melden.
In maart dit jaar schorste de Raad van State 17 vergunningen naar Saoedi-Arabië voor de Waalse wapenbedrijven FN Herstal, Mecar en John Cockerill. Onderzoek toonde vorig jaar aan dat wapens van deze drie bedrijven ingezet worden in de oorlog in Jemen. Dat werd door de Raad van State in strijd geacht met minimale ethische criteria.
Ondanks de uitspraak van de Raad van State blijkt uit cijfers van de Canadese douane dat er in mei, twee maanden na het arrest, voor 137 miljoen euro aan onderdelen van gepantserde voertuigen werd geëxporteerd van België naar Canada. In Canada worden deze Belgische geschutskoepels geassembleerd en verder geëxporteerd naar Saudi-Arabië. Het Waals Gewest bevestigt nu dat de deelpremier Elio Di Rupo zes nieuwe vergunningen heeft verleend in april en juli voor de levering van geschutskoepels en vuurwapens aan Saoedi-Arabië.
We bellen Mattijs van Vredesactie: “De Waalse regering heeft de vergunningen ingetrokken om nieuwe te kunnen uitschrijven. Daardoor werd de lopende schorsingsprocedure zonder voorwerp en zinloos. De regering had de verplichting om dat te melden, maar heeft dat nagelaten.” Continue reading “Waalse wapenexports via Antwerpen hervat”

Slachthuissite: witte rook!

Bron: Perstekst Damcomité

Witte rook in het Slachthuissite-Noordschippersdok-dossier: buurtbewoners verenigd in het Damcomité en de projectontwikkelaar bereiken een akkoord over een aangepaste aanleg van de wijk. Het akkoord komt er na een wissel van projectontwikkelaar en na een klacht bij de Raad van State door de buurtbewoners.
Jarenlang was de Slachthuissite een probleemdossier. Eerst leek de reconversie niet van de grond te komen. Dat lukte wel nadat schepen Rob Van de Velde het dossier in handen nam tijdens de vorige stedelijke coalitie (De Wever I, 2013-2018). Een constante in het dossier sedert 2013 was echter het ontbreken van een eigen visie over stedelijke ontwikkeling aan de kant van de stad. De focus van de stedelijke overheid lag op de samenwerking met de projectontwikkelaar, waarbij buurtbewoners en leefbaarheid uit het oog verloren werden.
Het resultaat was een deal tussen stad en projectontwikkelaar die de buurt niet zag zitten, met een zaak bij de Raad van State tot gevolg. Pas op dat punt gekomen kwamen er inhoudelijke gesprekken op gang met de projectontwikkelaar. Ondertussen was Land Invest door Triple Living ingewisseld, en daar bleek men meer open te staan voor overleg.
Joke Laukens (Damcomité): “Er was in 2012 (onder burgemeester Janssens, nvdr) al een visienota van de stad die er heel goed uitzag. De nota bestond uit enkele bladzijden, bevatte nog geen ontwerpdetails, maar vermeldde wel al een dichtheid, het aantal woningen per hectare. Maar het project kwam niet van de grond en toen Rob Van de Velde schepen voor stadsontwikkeling werd, zei die dat hij ‘het dossier uit het slop ging halen’. Er werd een participatiecharter ondertekend en er kwamen gesprekken.”

“Wettelijk moet de stad alle belangen bij elkaar brengen en nadenken over goede toekomstgerichte stadsontwikkeling. Maar dat kon natuurlijk niet, omdat er al deals afgesloten waren die gans het kader vastlegden.”

“Plots kwam er een ‘nieuw beleidskader’, met twee lijnen waar we ons aan moesten houden. Eén van die lijnen was de dichtheid, die niet opgegeven werd, en de andere was de snelheidslimiet op de Slachthuislaan, die opgetrokken werd naar 70 kilometer per uur. Dat beleidskader kwam als een donderslag bij heldere hemel. Bovendien bleek later dat de bouwdichtheid verdubbeld was. ”
“Er zijn afspraken gemaakt tussen de stad en Land Invest, dat controle had verworven over zowel Slachthuissite als Noordschippersdok. Er was ook afgesproken hoeveel er aan de stad betaald zou worden voor bepaalde bouwhoogtes. Het project was helemaal beklonken tussen stad en projectontwikkelaar nog voor de bestemming van het gebied wettelijk was vastgelegd en goedgekeurd in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Het RUP moet alle belangen bij elkaar brengen en los van financiële overwegingen nadenken over goede toekomstgerichte stadsontwikkeling. Maar dat kon natuurlijk niet, omdat er al deals afgesloten waren die gans het kader vastlegden.”
Continue reading “Slachthuissite: witte rook!”

Waarom de reductie van het aantal atoombommen toch geen goed nieuws betekent

B-61 bom, foto: US Air force

In 2019 daalde het aantal aantal kernkoppen wereldwijd van 13.900 naar 13.500. Toch was er vooral slecht nieuws als het over nuclaire bewapening gaat, aldus Ludo De Brabander van Vrede vzw.
“De daling in 2019 is het gevolg van een aantal akkoorden uit het verleden tussen de de VSA en Rusland, en vooral het New START verdrag van 2010.  Dat bevat afspraken over de reductie van het aantal strategische nucleaire wapens. Het probleem is dat dat verdrag in 2021 afloopt en mogelijks niet verlengd wordt. De VS eist dat China in het verdrag stapt, maar China ziet dat niet zitten”
RC:  Rusland en de VSA hebben elk ongeveer 6.000 kernkoppen, China heeft er 320.
Ludo De Brabander: “Het argument dat China moet meestappen is een drogreden om het verdrag te kunnen afvoeren. China heeft gezegd dat het wil deelnemen, als de VSA en Rusland hun arsenalen eerst reduceren tot hun niveau, wat natuurlijk ook een manier is om ‘neen’ te zeggen. Maar de prioriteit zou toch moeten zijn om de grote arsenalen van de VSA en Rusland af te bouwen; daarna zouden de andere er ook bij betrokken kunnen worden, niet alleen China maar ook Frankrijk en het VK. ” Continue reading “Waarom de reductie van het aantal atoombommen toch geen goed nieuws betekent”

't Schijnverbond: "De afspraken van het Toekomstverbond zijn onvoldoende nagekomen"

foto: RC

De  manier waarop het Oosterweelproject zou gerealiseerd worden aan de Schijnpoort is niet aanvaardbaar voor de buurtbewoners. Frans Teuchies van buurtbewonersgroep ’t Schijnverbod legt uit waarom ze bezwaarschriften indienden tegen de bouwaanvraag.
Voor alle duidelijkheid: ’t Schijnverbond verwerpt het Oosterweelproject in zijn geheel niet, maar vraagt aanpassingen ter hoogte van de Schijnpoort. “We willen suggesties doen om de plannen te verbeteren voor er echt gebouwd wordt. Ons uitgangspunt blijft het Toekomstverbond van 2017.  Toen zijn een aantal zaken afgesproken, zoals de volledige overkapping van de ring, een vermindering van het autogebruik in de Antwerpse regio (32 gemeenten) van 70% naar 50%, en een afgeslankte versie van de Oosterweelverbinding. In de bouwaanvraag die nu voorligt, zijn die afspraken onvoldoende nagekomen. Het werk moet verbeterd worden. ”
Dat er volgens ’t Schijnverbond geen ‘Oosterweel light’  is  de kern van het probleem.

“In geval van 50% autoverkeer zouden twee rijstroken volstaan per rijrichting in  de Oosterweeltunnel, nu wil men er drie aanleggen. Dus het is geen echte Oosterweel Light”

Frans Teuchies: “Het is geen Oosterweel Light. Het ontwerp zoals het nu voorligt gaat uit van 60% autoverkeer in plaats van 50%, dus maar de helft van de daling die is afgesproken. Moest men zich wel aan de afspraak gehouden hebbe,n dan zou er een heel ander ontwerp kunnen gemaakt zijn.  Een dergelijk stuk infrastructuur bouw je voor op zijn minst vijftig jaar. Als er dan afgesproken is om het autoverkeer te brengen naar 50%, waarom bouw  je dan een constructie gericht op 60% auto’s? In geval van 50% autoverkeer zouden twee rijstroken per rijrichting volstaan in de Oosterweeltunnel, nu wil men er drie aanleggen. Dus het is geen echte Oosterweel Light”
” Een andere pijler van het Toekomstverbond is het omleiden van het havenverkeer rond de stad via het zogenaamd ‘Haventracé’.  Ook wat betreft de uitvoering van het Haventracé is weinig terug te vinden in de huidige vergunning. ” Continue reading “'t Schijnverbond: "De afspraken van het Toekomstverbond zijn onvoldoende nagekomen"”

het Verhalenfestival van Chiny, anders dan anders.

Bron: http://www.conte.be/

Omwille van de coronamaatregelen moest het jaarlijkse verhalenfestival in Chiny, s’écouter ça conte, ditmaal een andere manier vinden om het woord te verspreiden.
Dat doet het interculturele festival door on air te gaan.  Van 10 juli 14u tot 12 juli een minuut voor middernacht zal het festival uitgezonden worden op de lokale Radio Sud en de Brusselse zender Air Libre, die dit jaar, net als Radio Centraal, 40 kaarsjes uitblaast. De vertellingen zullen worden aangepast aan het medium, aangezien men nu geen gebruik kan maken van visuele aspecten.

Open brief uit de scheikunde aan patronaat en politiek

Foto: Leen N. (RC)

Een aantal delegees kropen in de pen en schreven een open brief uit de scheikunde gericht aan VBO, VOKA en minister van Werk.
Raf Van Gestel, vakbondsafgevaardigde bij Air Liquide (Chemie, Haven van Antwerpen) over Helden blijven helden“Het zijn geluiden  van de werkvloer die we vertolken, want het is daar dat de rijkdom wordt geproduceerd. Uiteraard willen we ook de hand reiken naar andere sectoren die het minder gemakkelijk hebben, zoals de zorg, werknemers van de grootwarenhuizen, vuilnisophaling, openbaar vervoer, schoonmaak etc. Allen hebben we onze plicht gedaan. Het is in deze tijden dat duidelijk werd welke beroepen ertoe doen in onze maatschappij: niet die van de mannen in hun chique kostuums, maar van diegenen in hun schort of hun overall.”
De afgevaardigden vinden dat de werkgevers proberen van deze crisisperiode gebruik te maken om een nieuwe aanval in te zetten op verworven rechten. Van Gestel: “We hebben het onder andere over hyperflexibiliteit, waarbij overuren niet meer als overuren worden beschouwd. Bij de dienstencheques spreekt men zelfs over ‘minuren’. Het Voka stelt ook éénzijdig dat er meer nachtwerk moet gebeuren om de schade in te halen terwijl de vakbonden buitenspel worden gezet.”