Wat had de president van Guatemala te zoeken in Oekraïne?

president Giammattei ( Creative Commons via wikipedia)

In juli ging de Guatemalteekse president Giammattei op bezoek bij de Oekraïense president Zelensky. “Het bezoek leverde niet echt veel op“, stelt Guido De Schrijver, maar dat was waarschijnlijk ook niet echt de bedoeling.

Guatemala heeft een bewogen politieke geschiedenis. Enkele jaren na de omverwerping van de democratische president Jacobo Árbenz, met steun van de VSA, in 1954, brak een burgeroorlog uit die pas in 1996 eindigde. Het democratisch stelsel van het land blijft echter kwetsbaar: de familie en de entourage van de vorige president Jimmy Morales waren actief betrokken bij de drughandel, de huidige president Alejandro Giammattei brengt volgens Guido De Schrijver, die 15 jaar in Guatemala woonde, geen beterschap, in tegendeel.

Corruptie

Guido De Schrijver:”Twintig jaar na het einde van de burgeroorlog piekte de corruptie in het land. In 2007 werd een VN-commissie opgezet om de corruptie en de straffeloosheid aan te pakken. In 2019 doekte (de vorige) president Morales de commissie op. Ondertussen waren al enkele honderden verdachten, waaronder een voormalige president, veroordeeld.Continue reading “Wat had de president van Guatemala te zoeken in Oekraïne?”

Haïti – Bendes hebben rechtstreekse banden met mensen aan de macht

Meer dan een jaar geleden, op 7 juli 2021, werd de Haïtiaanse president Jovenel Moïse vermoord. Het ging al geruime tijd bergaf in Haïti, sinds de moord gaat het van kwaad naar erger. Het onderzoek op de moord op de president is inmiddels aan z’n vijfde onderzoeksrechter toe en gaat geen kant op. Sinds 7 juli 2022 stierven meer dan 300 mensen  door bendegeweld in één wijk nabij de hoofdstad Port-au-Prince. Onophoudelijk bendegeweld tussen 24 april en 6 mei in een andere wijk kostte tenminste 191 mensen het leven.
Radio Centraal spreekt met Rosy Auguste Ducéna – programmaverantwoordelijke bij het Réseau National de Défense des Droits Humains (RNDDH) in Haïti. Ze publiceerden een rapport op 13 juli, waarin toen nog “maar” sprake was van 89 doden sinds 7 juli. We proberen te achterhalen wie er baat heeft bij deze maar ook andere slachtpartijen en – meer algemeen – het bendegeweld. Tussen 2018 en vandaag waren er een twintigtal slachtpartijen in arme wijken, daarbij zijn zo’n duizend doden bij gevallen vertelt Auguste.
Continue reading “Haïti – Bendes hebben rechtstreekse banden met mensen aan de macht”

Voor en na de moord op de Haïtiaane president Moïse


Woensdag werd de Haïtiaanse president Moïse vermoord. Door onduidelijkheden rond de bepalingen in de grondwet zijn er twijfels over de opvolging waardoor er gepleit wordt voor het sturen van militairen en het zo snel mogelijk organiseren van verkiezingen.
Verkiezingen zullen niet volstaan om de structurele problemen van het land op te lossen, aldus Joris Willems: “In 1986 is dictator Jean Claude ‘Baby Doc’ Duvalier vertrokken. Sedertdien zijn er tal van verkiezingen geweest maar er is nooit gewerkt aan een langetermijn  visie voor het land en haar economie met daarbij de  ontwikkeling van een sociaal systeem.”
We bellen ook met journaliste Colette Lespinasse in Port-au-Prince. Ze heeft het over de vele vraagtekens bij de omstandigheden van de moord die wijzen richting staatsgreep. Interne medeplichtigheid was er, zoveel is duidelijk. Volgens sommigen zou Claude Joseph, de ontslagnemende eerste minister die nu alsnog – met goedkeuring van de VN – tijdelijk de functie van president waarneemt, eerder op de beklaagdenbank moeten zitten in plaats van het onderzoek in de richting van buitenlandse huurlingen te sturen. “Hoe komt het dat men niet eens weet hoeveel personeel van de presidentiële garde aan het werk waren, maar dat men al wel 28 buitenlanders kon opsporen die de moord zouden hebben gepleegd ?” Er wordt Continue reading “Voor en na de moord op de Haïtiaane president Moïse”

Colombia in opstand

Op  28 april startte een volksopstand in Colombia. Bij de repressie door leger en politie vielen al 500 gewonden en meer dan 50 doden. De directe aanleiding zijn een reeks asociale hervormingen die de regering wil doordrukken, maar er is een dieper probleem.
Rudy Sohier coördineert de solidariteitswerking van het ABVV in Colombia. Hij legt uit dat het al langer verkeerd aan het gaan was.
MOORDEN
Rudy Sohier: “De opstand die begon met een staking op 28 april heeft een lange voorgeschiedenis. De voorbij jaren werden regelmatig syndicale en sociale leiders vermoord. In 2016 is een vredesakkoord gesloten met de FARC-guerrilla. De guerrilla zou de wapens neerleggen en de voormalige rebellen zouden in ruil burgerrechten krijgen. Dat is niet gebeurd: het grootste deel van de FACR-rebellen heeft de wapens wel neergelegd, maar de regering is haar engagementen niet nagekomen. Honderden voormalige FARC-leden zijn vermoord. In een referendum werd het vredesakkoord nipt verworpen, maar die volksraadpleging werd gekocht. We hebben veel getuigenissen van mensen uit de arme bevolkingslagen die betaald werden om (tegen) te gaan stemmen.” Continue reading “Colombia in opstand”

Braziliaanse ontbossing in Belgische supermarkten

Soy and Cattle Deforestation Tracker- Mighty Earth

Het voorbije decennium werden verschillende initiatieven genomen en charters ondertekend om een einde te maken aan ontbossing veroorzaakt door de vleesindustrie. Op het terrein is daar echter te weinig van te merken. Alleen al in Brazilië verdween tussen augustus 2019 en juli 2020 meer dan 11000 km² bos. De ngo Mighty Earth kwam recent met een nieuwe tool, de ‘Soy and Cattle Deforestation Tracker‘ (SCDT), om de ontbossing van nabij op te volgen. Hun onderzoek laat duidelijke verbanden zien tussen multinationals, illegale ontbossing en het vlees in de koeltogen van onze Belgische supermarkten. We spraken met Nico Muzi, Europe Director van Mighty Earth.
De tracker kon in de loop van 18 maanden 2000 km² ontbossing direct linken aan een tiental grote agrarische bedrijven. Met behulp van satellietbeelden van het Braziliaanse ruimte-instituut INPE analyseerde Mighty Earth de ontbossing van het Amazonegebied en de Cerrado, een tropisch savannegebied. De data van de satellietbeelden leggen ze naast de gegevens van de mega-boerderijen, die op hun beurt worden gekoppeld aan de gegevens van grote bedrijven die vlees of soja exporteren over de hele planeet. Drie bedrijven spannen de kroon met hun lage score in de SCDT: JBS, Bunge en Cargill.
Bij deze berekening wordt er rekening gehouden met verschillende criteria. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid ontbossing, maar ook specifiek naar het percentage ‘illegale’ ontbossing. Cargill alleen al is verantwoordelijk voor de ontbossing van 61 000 hectare (drie keer de totale oppervlakte van de stad Antwerpen) in 18 maanden, waarvan 10 000 ‘illegaal’. Voorts houdt de SCDT rekening met de manier hoe de bedrijven reageren wanneer een ‘illegale’ ontbossing wordt gesignaleerd en de mate van transparantie die ze hanteren. Continue reading “Braziliaanse ontbossing in Belgische supermarkten”

Peru: Bevolking doet politiek overstag gaan

Presidenteel paleis Lima (Frans-Banja Mulder, creative commons, via wikipedia)

Maandag kreeg Peru haar derde president op één week tijd. De laatste presidentiële wissel gebeurde na massaal protest van de bevolking tegen de vorige wissel een week eerder.
Het was vooral om een grootschalig anti-corruptie onderzoek  tegen te houden dat Parlementsvoorzitter Manuel Merino president Martin Vizcarra had laten afzetten.
“Ook Vizcarra zelf is betrokken in een (andere) corruptiezaak, maar hij hoopte blijkbaar dat die zaak  niet aan het licht zou komen.” zegt Alma De Walsche van MO. “Toch kon hij van steun genieten bij de bevolking omdat hij een hervormingsagenda had.” Dat er iets moet ondernomen worden is duidelijk: het land was begin 2020 al in crisis, en met bijna evenveel Covid-doden per miljoen inwoners als België is Peru het zwaarst getroffen van alle Latijns-Amerikaanse landen. Continue reading “Peru: Bevolking doet politiek overstag gaan”

Vlucht uit El Salvador

Bron: VN (publiek)

Er is een verhoogde instroom naar Europa van vluchtelingen uit El Salvador.  De Lubbeekse politicus Theo Francken verklaart de toename door  bendes van mensensmokkelaars, zonder zijn beweringen te staven. We bellen met  Arthur Debruyne, freelance journalist voor onder andere MO en De Groene Amsterdammer.  Hij werkt en woont in Mexico en bezocht afgelopen  zomer El Salvador.
Naast het aanhoudend bendegeweld wordt de vluchtelingenstroom nu versterkt door de droogte die voor falende oogsten zorgt. Nadat de VSA, dat mee aan de basis ligt van de uitstroom,  de poort gesloten heeft lijkt de emigratie nu vanuit  de nieuwe wereld terug naar  oude te gaan.

Arthur Debruyne: “El Salvador heeft al jaren, samen met buurland Honduras,  te maken met een enorm probleem van bendegeweld en een belangrijk deel van de migratie is het gevolg van dat bendegeweld. Die bendes houden zich vooral bezig met afpersing, zelfs kleine straatverkopers moeten maandelijks beschermingsgeld ophoesten, doen  ze dan niet dan kunnen ze vermoord worden. Het moordcijfer ligt momenteel bijna op het niveau van tijdens de burgeroorlog. Er worden 70 tot 80 moorden per 100.000 inwoners, in Belgie zijn dat er 2 of 3. De VS ligt aan de basis van het geweld. Veel Salvadoranen zijn het land uitgevlucht tijdens de burgeroorlog die tot 1991 duurde. De meesten vluchtten naar de VS en velen kwamen in Los Angeles terecht, in wijken waar bendes actief waren. Toen hebben ze zelf bendes opgericht om zich te beschermen. Na de ondertekening van het vredesakkoord (in 1992, nvdr) zijn veel van de bendeleden terug uitgewezen naar El Salvador maar het land was helemaal niet klaar om die op te vangen. Bovendien circuleerden er door de oorlog heel veel wapens in het land, nog altijd trouwens. Daarnaast is er nog de armoede, het gebrek aan kansen,  allemaal factoren die ervoor zorgen dat bendevorming bestendigd wordt.”
“Sedert enkele maanden is de jonge Nayib Bukele president van El Salvador. Hij is de eerste die niet behoort tot één van de twee kampen van de burgeroorlog. Na zijn verkiezing ging het moordcijfer even naar beneden maar ondertussen zitten we weer op het ‘normaal’  peil. Het valt dus te bezien of hij iets zal kunnen veranderen.”
“Een tweede factor die de Salvadoranen doet emigreren is de klimaatverandering. Veel mensen overleven van wat ze zelf kweken maar dat wordt door de extreme droogtes van de afgelopen jaren steeds moeilijker.  De VS is de favoriete bestemming van de  Salvadoraanse vluchtelingen doordat een derde van alle Salvadoranen nu al in de VS woont. ”

Continue reading “Vlucht uit El Salvador”

Waarom ze naar Het Noorden trekken

Vrije publicatie- creatve commons/wikipedia

De afgelopen week bleek dat opgesloten vluchtelingenkinderen door de VS in  erbarmelijke omstandigheden vastgehouden worden in private gevangenissen. Ellen Verryt doet de Noord-Amerikaanse ‘vluchtelingencrisis’ uit de doeken.
“Er zijn momenteel slechts 450 asielrechters  voor gans de VS.  Trump bespaart bovendien op die administratie, waardoor er ondertussen  een achterstand is van bijna een miljoen dossiers. En dan  wordt ‘asielcrisis’ geroepen. De methode en rethoriek doen denken aan die van Theo Francken.”

“De vluchtelingencaravan zal nooit stoppen omdat ze in stand gehouden wordt door  het beleid van hetzelfde regime dat de migranten kwijt wil.”

“Nu worden de Midden-Amerikaanse landen deals met de VS opgedrongen om de vluchtelingen tegen te houden. Mexico, El Slavador, Guatemala. Daar wordt de poort gesloten in ruil voor veel geld en wapens. Wapens voor Guatemala, wapens voor het regime in Honduras… De vluchtelingencaravan zal nooit stoppen omdat ze gevoed wordt door hetzelfde regime dat de migranten kwijt wil.”
We bellen ook met Samuel Trigueros, een Hondurese dichter/activist die niet naar de VS maar naar Spanje vluchtte. Vanaf 16’20” in het geluidsbestand.

Guatemala: ¿Que occure?

v.l.n.r.: Ellen Verreyt en Carla Sandoval

De film Nuestras madres van de Belgisch-Guatemalteekse regisseur César Díaz sleepte op het filmfestival van Cannes de Caméra d’Or, de prijs voor beste debuutfilm, in de wacht. Naar aanleiding van deze prestigieuze filmprijs nodigen we Ellen Verreyt en Carla Sandoval uit. Zij hebben, net als het overgrote deel van België, de film ook nog niet gezien, maar volgen de onwaarschijnlijk getroebleerde situatie van de ‘achtertuin van de Verenigde Staten’ op.