Crisis in het Midden-Oosten 3: een gesprek met An Muylaert

An Muylaert was in een Palestijns vluchtelingenkamp met 8 Aalsterse jongeren toen de Israelische aanval op Libanon begon.
In Deel 1 vertelt ze over het leven in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon, de steun en rechten die de Palestijnen (niet) krijgen van de Libanese staat en over hoe de Palestijnen zich voelen: Palestijn of Libanees. Luister
In Deel 2 heeft ze het over de berichtgeving van het Israelisch-Libanees konflikt in de media; en wat aan de oorsprong lag van de Israelische aanval. Begon het bij de kidnapping van Israelische soldaten. Verder bediscussieert ze met Johan Byttebier of het zin heeft om de Midden –Oosten politiek op gemeentelijk niveau te brengen.
In Deel 3 gaat het over Hezbollah en de ontmoeting met Hezbollah leider Nabil Kaouk. Hezbollah is bij ons bekend voor het afschieten van raketten op Israel maar wat doet ze in Libanon zelf?

Johan Byttebier ( Groen) neemt afscheid

Johan Byttebier, kritsch gemeenteraadslid van Groen en advocaat houdt, althans voorlopig, op met de gemeentelijke politiek.
< Deel 1: waarom stopt hij er mee? Hij komt tot een positieve einbalans van de afgelopen legislatuur en legt uit waarom hij dan toch vindt dat Groen na de verkiezingen best in de opositie gaat. Verder heeft hij het over de aan te nemen houden na de racistische aanslagen, hoe het Vlaams Blok best aangepakt wordt en waarom je ze niet aan de macht mag laten komen. In Deel 2 voelt Jan Ploem Johan Byttebier aan de tand over Groen: Gaan ze zich niet te buiten aan betutteling, durven ze wel nog genoeg duidelijk radikaal progressieve standpunten in te nemen? Wat moet gedaan worden om meer steun van de bevolking te krijgen?

Crisis in het Midden-Oosten 2

Het rommelt in het Midden-Oosten. Na de ontvoering van twee Israelische soldaten wordt Libanon zoals een Israëlisch generaal dreigde “De klok twintig jaar teruggedraaid” met massale bombardementen in het land. Wijken in Beiroet werden met de grond gelijk gemaakt door de Israelische luchtmacht. Hezbollah reageert met raketaanvallen op dorpen en steden in Israël.
Een uitgebreid hoofddstuk over de crisis in het Midden-Oosten. Gaat Israël over tot een grootschalig grondoffensief tegen Libanon of zullen deze uitstapjes op Libanees grondgebied uitzonderingen blijven ? Hoe realistisch is het om Hezbollah terug te drijven met bommen en kanonnen ? Hoe komt het dat de reacties van de Internationale gemeenschap zo gematigd blijven ten opzichte van het Israëlische offensief ? Welke uitweg is er uit dit escalerend conflict ?
In de studio: Ludo De Brabander (Vrede vzw),
Telefonisch: Luc Reychler (hoogleraar internationale betrekkingen – geweldpreventie en duurzame vredesopbouw aan de KU Leuven) Continue reading “Crisis in het Midden-Oosten 2”

Crisis in het Midden-Oosten 1

Een interview met Brigitte Hermans, medewerkster bij Broederlijk Delen dat lid is van het Actieplatform Palestina (APP), het platform van Vlaamse ngo’s en solidariteitsorganisaties die ijveren voor duurzame en rechtvaardige vrede in Israël en Palestina. Aanleiding voor het gesprek: de onophoudelijke Israëlische bombardementen in Libanon, bombardementen die niet enkel gericht zijn op Hezbollahcentra, maar ook burgerinfrastructuren viseren.Verder over hetzelfde onderwerp: Redactietijd 22 juli 2006

Tweelingbroers president en premier in Polen

De oerconservatieve tweelingbroers Lech en Jaroslaw Kaczynski beheersen nu volledig de Poolse politiek. Lech Kaczynski is sinds eind vorig jaar president en zijn broer Jaroslaw volgt nu Kazimierz Marcinkiewicz op als premier.
Nu de politieke leiding van Polen een familiale aangelegenheid is geworden, sprak Radio Centraal met zijn correspondent Bartek Lech in Warschau.
Continue reading “Tweelingbroers president en premier in Polen”

Bomspotters in actie

Exact 10 jaar geleden werd het gebruik van en het dreigen met kernwapens in strijd bevonden met het internationaal recht. Het Forum voor Vredesactie organiseerde op 8 juli  diverse acties over het ganse land. Ook Voor Moeder Aarde ondersteunt de acties die de “verjaardag van het vonnis” in het licht willen zetten. Roel Stynen van het Forum voor Vredesactie en Pol D’huyvetter van Voor Moeder Aarde.

Nieuws: Balkenende III in Nederland

Nederland heeft tot in de late herfst een nieuwe regering. Voor de derde keer op rij is J.P. Balkenende de premier. Het kabinet wordt gevormd door de christendemocraten (CDA) en de liberalen (VVD). De “links-liberalen” van D66 doen niet meer mee.
Dit zogenaamde “rompkabinet” dat geen meerderheid heeft in de Tweede Kamer zal op onderwerpen steun moeten zoeken in het parlement. Die kan al naargelang het onderwerp uit zowat alle partijen komen. D66 die vorige week Balkenende II liet vallen, heeft toegezegd steun te verlenen aan het sociaal-economische beleid van het mini-kabinet. Balkenende-light wil in september een begroting goedkeuren waarin cadeautjes voor de burger beloofd worden. Mooi meegenomen want op 22 november zijn er vervroegde verkiezingen.
Heikele dossiers of grote projecten zoals de aankoop van de Amerikaanse Joint Strike Fighter worden met omzichtigheid behandeld. De omstreden nieuwe media-wet van voormalig Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66) is afgevoerd.
Lees ook: Continue reading “Nieuws: Balkenende III in Nederland”

Extreem geweld in de Gaza

Een gesprek met het Actieplatform Palestina in verband met Israëls militaire acties in de bezette Palestijnse gebieden. Het Actieplatform is verontwaardigd omdat de Europese Unie en ook België, Israëls optreden in Gaza gedogen  omdat Hamas er aan de macht is. Het vernietigen van burgerdoelen, en het buitensporig agressief militair optreden door het Israëlische leger, vormen zonder twijfel grove schendingen van het oorlogsrecht en zullen door Palestina niet onbeantwoord blijven. De operatie brengt ook het recente akkoord tussen  Fatah en Hamas in gevaar, een akkoord dat gezien kan worden als een eerste stap in de richting van een erkenning van de staat Israël.