EU stapt mee in het VSA olieembargo tegen Iran

Of  China,  Indië en Turkije ook meestappen in het embargo is allesbehalve zeker: de Chinezen, goed voor bijna 25% van de Iraanse olieexport, hebben al aangegeven dat ze er zich niet veel van zullen aantrekken. Washington lijkt voorlopig ook nog geen drastische sancties in te stellen tegen Chinese bedrijven die goede zaken doen met Iran.
In alle geval zal de beslissing van de EU voor een bijkomend aanbod van olie naar China zorgen, en is ze dus goed economisch nieuws voor de nieuwe grootmacht.
Ook Indië toont weinig enthousiasme voor het embargo. Voor Turkije, tradioneel een goede bondgenoot van de VSA, ligt de zaak moeilijker: net zoals hun goede vrienden de Grieken hangen de Turken ook sterk af van import van de Iraanse buur.
Het zal wel nog een half jaar duren vooraleer Europa de oliekraan vanuit Iran volledig afgesloten heeft aangezien de EU de tijd wil nemen om andere leveranciers te  vinden. Maar ook om Iran toe te laten om olie te leveren aan een aantal Europese bedrijven (bijvb ENI) als afbetaling voor de schulden die Iran er nog uitstaan heeft. Tenzij de Iran zelf zou beslissen om de kraan naar Europa sneller toe te draaien.

over de aangroeiende Antwerpse bevolking, en hoe ze op te vangen

De Antwerpse bevolking groeit opnieuw, en snel:  In 2010 alleen kwamen er 14.000 inwoners bij en nu zijn we opnieuw met meer dan een half miljoen.
We bellen met Tom Meeuws van de dienst Samenleving Antwerpen over de bevolkingsaangroei. En over hoe de bijkomende vraag aan onderwijs en woningen gaat opgevangen worden.
Link: stadsatelier 18 oktober 2011

De heruitvinding van de samenleving – gesprek met Jan Blommaert

Midden oktober meldde Angela Merkel, leider van een bescheiden Europees land, dat de multiculturele samenleving failliet is. Dat is waar, zegt Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering aan de universiteiten van Tilburg en Gent, maar dat betekent niet dat links daaraan schuldig is. Blommaert kroop in zijn pen, en geeft zijn visie op de samenleving in zijn boek “de heruitvinding van de samenleving“. Wij vroegen hem waarom de samenleving heruitgevonden moet worden, welke antwoorden links heeft op de crisis, wat we met het onderwijs moeten aanvangen, en wat die mieren op de kaft van het boek doen.

Overkapping van de ring: eerste stappen of loze beloften?

Burgemeester Patrick Janssens verklaarde op Klara dat hij het overkappen van de ring een fantastisch idee vindt. Maar er zijn  financiele bezwaren en bovendien legt Europa veiligheidsregels op die het technisch heel moeilijk maken, aldus Janssens. Toch verwacht hij dat na de verkiezingen de eerste stappen zullen gezet worden in die richting en dat over 50 jaar de ring wel zal overkapt zijn.
Volgens Manu Claeys van stRaten General draait Janssens de Antwerpenaars een rad voor de ogen: “Hij weet heel goed dat juist door de keuze voor het BAM tracé de overkapping er nooit zal komen. Ter hoogte van het sportpaleis wordt dat technisch onmogelijk en op de rest van de ring zal het niet mogen wegens de Europese veiligheidsnormen. ”
“Als gekozen wordt voor het Meccano tracé kan het zwaar internationaal verkeer van de ring gehaald worden, en dan mag de overkapping wel.”
StRAten Generaal organiseert een Tunnelcongres op woensdag 7 maart in het Proviciehuis.

Hoe geslepen is de Antwerpse diamantsector?

Naar aanleiding van haar artikel met dezelfde titel bellen we Ine Renson van De Tijd.
De Antwerpse diamantsector is een heterogene groep met veel tegenstrijdige belangen. Maar als de sector belaagd wordt door de fiscus, dan wordt aan eenzelfde getrokken; en blijkbaar niet zonder succes. Het gaat zelfs zo ver dat advocaten in dienst van de van fraude beschuldigde diamantairs mee de wetten schrijven die ervoor moeten zorgen dat lopende rechtzaken snel via minnelijke schikkingen afgehandeld worden.
Vooral Antwerpse politici onderhouden goede banden met de diamantbusiness. Niet helemaal verwonderlijk aangezien de sector toch nog altijd voor 8000 directe arbeidsplaatsen zorgt.

J'accuse

J’accuse is een actie op zaterdag 28 januari waarbij burgers in naam van hun gemeente, die dat om mysterieuze redenen nalaat, klacht indienen vanwege het enorme verlies dat die gemeente geleden heeft door de capriolen van Dexia & de Gemeentelijke Holding. Tekst en uitleg door Stijn Suijs van Netwerk Vlaanderen.
Gezellig samen klacht neerleggen? Samenkomst in Antwerpen op het De Coninckplein, zaterdag 28 januari, 13u (of was het 14u? herbeluister het fragement!).

De Wereldmediatheek is dood, lang leve Sakado!

In april 2011 kregen we Geert de Belder van de Mediatheek op bezoek in onze studio, om het over de werking van de Wereldmediatheek te hebben. Begin januari bereikte ons het bericht dat diezelfde Wereldmediatheek ophield met bestaan. Dus wat? Voor een uitleg kwam Geert de Belder nog eens langs, en hij gaf toelichting bij de opvolger, Sadako.
Intussen staat een heleboel materiaal van de vroegere Wereldmediatheek te koop op de betere zoekertjessite. Voor meer info: info@sakado.be