Wie veroorzaakt de onveiligheid in Afghanistan?

Bron: wikipedia

Het lijkt erop dat de Taliban het land minder onder controle hebben dan tijdens hun eerste bestuursperiode (1996-2001). Regelmatig vinden aanslagen plaats, en niet alleen tegen mensen of instellingen die niet goed liggen bij de Taliban. Wie is verantwoordelijk?

Lailuma Sadid, de Afghaanse journaliste die nu in Brussel woont, hamert op de harde repressie door de Taliban tegen  etnische minderheden en vrouwen en ziet onvoldoende controle op de tientallen miljoenen aan steun die opnieuw het land binnenkomen. “De Taliban krijgen dat geld, er worden geen voorwaarden gesteld  en we weten niet hoe het verdeeld wordt. Sommige mensen die op de ministeries werken krijgen hun loon betaald, anderen niet. Er heerst grote onduidelijk.  Er was een enorm probleem van corruptie onder de vorige regering en nu maakt men dezelfde fout. De VN moet proberen direct kleinere projecten op te zetten met organisaties die op het terrein werken.  ” Continue reading “Wie veroorzaakt de onveiligheid in Afghanistan?”

Oekraїne duwt Afghanistan van de politieke agenda

Bron: wikipedia

We spraken over de toestand in Afghanistan met de Afghaanse journaliste en activiste Lailuma Sadid.
19 Februari:
Enkele van de door de Taliban ontvoerde vrouwen werden de afgelopen week vrijgelaten, maar echt vrij zijn ze niet: “Ze hebben eigenlijk huisarrest en mogen niet praten met de pers. De Taliban dreigt ermee hen te vermoorden als ze getuigen over wat hen overkomen is tijdens hun gevangenschap.De afgelopen week heeft de Taliban drie dokters vermoord (noot van de redactie: we vonden van dit bericht geen bevestiging) en arresteert journalisten.”
Sadid klaagt over het feit dat Afghanistan  helemaal van de agenda is verdwenen door de spanning rond Oekraїne. “De stoel van Afghanistan op de internationale veiligheidsconferentie in Munchen zal leeg  zijn dit jaar en er zal helemaal niet gesproken worden over Afghanistan. Op andere conferenties zien we hetzelfde. En als er dan toch gepraat wordt, dan blijft het bij praten, er komt geen actie.”
Maar de afgelopen week gebeurde er wel iets: onder de titel ‘het Afghaans geld geven aan de Afghaanse bevolking’ besliste president Biden om net het omgekeerde te doen en drieënhalf miljard van de zeven miljard dollar van de Afghaanse staat te blokkeren om later mogelijks uit te keren aan de Amerikaanse slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001. Lailuma Sadid: “Dit lijkt op diefstal. Het waren niet de Afghanen die de aanslagen organiseerden maar Pakistan en Saoedie-Arabië. Als ze geld willen, moeten ze dat aan hén vragen. De VS overheid zou zich moeten schamen. Tezelfdertijd ben ik bezorgd dat een deel van dat geld bij de Taliban zou terechtkomen.”

 
4 februari:
Het Europees parlement organiseerde ‘Afghan Women’s Days‘ waar Aryana Sayeed (virtueel) optrad: “Een goed initiatief dat de solidariteit creëert met de  Afghaanse vrouwen en druk zet op het Taliban regime.  Het regime heeft recentelijk een aantal jonge activistes ontvoerd. Niemand weet waar ze zijn en ze zijn niet de enigen.
“Het is belangrijk dat de Westerse hulp niet terecht komt bij de Taliban. VN observatoren moeten ter plaatse kunnen gaan om misdaden van de Taliban te rapporteren. Het is geen goed idee om Taliban een loja djirga te laten organiseren. De loja djirga is een ouderwetse ding, het is beter om een referendum te organiseren, het huidig geentraliseerd systeem van regeren werkt niet.”

Afghanistan: "De Taliban zijn niet veranderd"


 Lailuma Sadid is een Afghaanse journaliste die in Brussel belandde, er nog altijd woont en werkt, en vooral voor vrouwenrechten opkomt.
In 2002, dus na de val van het  Taliban-regime, was ze de eerste Afghaanse vrouw die weigerde een hoofddoek te dragen op TV. “Het was niet gemakkelijk. De mentaliteit van de Afghaanse mannen en maatschappij in het algemeen, blijft een probleem. Maar nu is de tijd voor verandering gekomen. Indien nu niet, wanneer dan wel? Ik blijft voor gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid vechten. De oorlog in Afghanistan duurt nu al 42 jaar en in die jaren heb ik 35 familieleden verloren, waaronder mijn vader. Miljoenen families hebben hetzelfde meegemaakt. Dat is onaanvaardbaar. Hoelang gaat dit nog duren?” Continue reading “Afghanistan: "De Taliban zijn niet veranderd"”

Afghanistan: Tijd voor meer dan een debat over buitenlandse militaire interventies

Kaboel Aug.’21 (foto: VSA overheid, publiek, via wikipedia)

Afghanistan was volop in het nieuws de afgelopen weken, maar aan introspectie over de Belgische rol in het  debacle zijn de beleidsmakers nog niet toegekomen. Voor Ludo De Brabander van Vrede is het tijd voor een parlementaire Afghanistan onderzoekscommissie. Maar ook de media hebben boter op het hoofd.

Ludo De Brabander: “Sinds 2001 heeft België  zich geëngageerd in deze oorlog. Vanaf 2003  gebeurde dit binnen het kader van de ISAF NAVO-missie, vanaf 2014 -en bijna tot het einde- gebeurde dit via de trainingsmissie  ‘Resolute Support’ .  Er zijn allerlei argumenten gebruikt om de deelname aan de oorlog goed te praten. Vooral Pieter De Crem  – defensieminister van 2007 tot 2014 – liet zich horen, maar alle andere defensieministers hebben ook boter op het hoofd.  De Crem had het voortdurend over hoe goed het ging met de mensenrechten, specifiek de vrouwenrechten, sinds de start van de NAVO-aanwezigheid. In werkelijkheid beseften experts als snel dat de oorlog uitzichtloos was en geen legitimiteit had onder de bevolking.  Nu zien we het resultaat. Er is door België zeker 500 miljoen in de oorlog gepompt. Het wordt dus tijd om te onderzoeken wat de verantwoordelijke politici wisten.”

“Op een goed blaadje staan bij de VS primeerde, en eigenlijk is dat ook zo voor veel andere Europese landen”

“Op een goed blaadje staan bij de VSA primeerde, en eigenlijk is dat ook zo voor veel andere Europese landen: de VS zet de lijnen uit binnen de NAVO en de rest volgt. Onder De Crem is de Belgische aanwezigheid vergroot tot zes gevechtsvliegtuigen en bijna 700 soldaten. Die vragen zich ondertussen af wat ze daar eigenlijk gedaan hebben. Die vraag moet beantwoord worden, want er waren duidelijke signalen dat het een zinloze en bij voorbaat mislukte oorlog was; een financieel bodemloze  put die een corrupt regime steunde.”
Continue reading “Afghanistan: Tijd voor meer dan een debat over buitenlandse militaire interventies”

Hong Kong tussen China-hamer en VS-aambeeld

Hong Kong wordt de speelbal van het geostrategisch spel tussen VS en China.
Voor de VSA is Hong Kong niet langer een onafhankelijke politieke entiteit. Buitenland minister Pompeo kondigde deze week aan de preferentiële status van de stadstaat te zullen intrekken. Dat gebeurt nadat de Volksrepubliek China een ‘veiligheids’wet stemde die de mogelijkheid tot protest in Hong Kong aan banden legt.
“Hong Kong wordt een pasmunt in het spel tussen de VSA en China” stelt onze VS-corespondent Derek Monroe. “Er worden langs beide kanten complottheorieën gelanceerd in verband met de covid-19-epidemie, wat dan weer leidt tot stijgend racisme. Niet alleen tegenover Chinezen in de VSA: ook buitenlanders in China krijgen te maken met discriminatie.”
De toenemende spanning tussen de VSA en China is geen nieuw fenomeen. Het was Barak Obama die de militaire strategie van Europa naar Asie pivoteerde. De ambitie was om als beschermheer van de Oost-Aziatische landen op te treden. “Zinloos, aangezien de VSA niet langer de middelen heeft om dat te doen. Hun huidige positie is eerder te vergelijken met die van Groot-Brittanië in 1946.”

Corona-steun in de VS en Japan

https://www.flickr.com/photos/niaid/49534865371/

In de VSA komt er een steunpakket van meer  dan 2000 miljard dollar om de gevolgen van de corona-epedemie op te vangen. Hoe de 500 miljard in dat pakket die voorzien is voor bedrijven zal verdeeld en gecontroleerd worden is echter niet duidelijk.
Onze correspondent Derek Monroe vreest voor chaos als de toestand lang  aanhoudt omdat  de gemiddelde Noord- Amerikaan meer wapens heeft dan spaargeld. “Het steunpakket helpt maar een check van 1000 $ is in veel gevallan amper voldoende om een maand huur te betalen. Bovendien valt het te bezien hoe dat geimplementeerd zal worden. Begin jaren 2000 rolde George W Bush ook een steunpakket uit, toen kreeg iedere inwoneer een cheque thuisgestuurd die hij kon incasseren bij de bank. Nu zijn de banken gesloten.”
In Japan heeft premier Abe ook een steunpakket aangekondigd van ongeveer 600$ per iunwoners. Abe ontving de vertegenwoordigers van de supermarktketens. Die zouden graag zien dat het geld uitgekeerd wordt onder de vorm van cadeaucheques die de mensen dan bij hen moeten spenderen. Derek Monroe:” de Japanse overheid pakt crisissen zeer slecht aan. Tijdens de Foekoesjima-crisis hebben ze gegevens over bestraling proberen te manipuleren en het lijkt erop dat het met coronacrissis opnieuw gebeurd is. ”
 

Hong Kong

Onze VS correspondent was onlangs in Hong Kong en doet verslag over de toestand. Hij ziet gelijkenissen met de volksprotesten in Europa, denkt niet dat protesten in Hong Kong gedreven  worden door de VS maar eerder door de enorme verschillen in rijkdom in de stad waar een tweekamerappertement 21 jaarinkomens kost. Verder viel hem het geweld op, van beide kanten. Monroe denkt dat China niet zal tussenkomen, tot het moment dat de protesten de geloofwaardigheid van Xi Jinping zouden aantasten.

Racist China

Onze VS-correspondent Derek Monroe  bezocht China en stond versteld van het nationalistisch, zelfs vlakaf racistisch, discours en beleid van de Chinese overheid.
“Zo was China niet vijfentwintig jaar geleden. De Chinese Comministische partij is gemuteerd tot een rechts-nationalistische partij waarvan het beleid erop gericht is de ethnische Han-meerderheid aan de macht te houden en de volledige maatschappij te laten controleren onder het mom van natie-opbouw.”
De sociale controle  van de bevolking (en de minderheden in het bijzonder) door de Chinese overheid is bekend, minder in de media is de medewerking van het Westen.
Links:
ADV is een weblog van twee blanke westerlingen (VS/Zuid-Afrika) die leven en getrouwd zijn in China en een aparte kijk geven op het land.
Chinees volkslied, Laibach

Rajagopal op bezoek bij De Landgenoten

De Gandhiaanse activist Rajagopal (° 1948) wist met een aantal medestanders in de jaren zeventig een verzoeningsproces op gang te brengen in een gebied in India waar gewelddadige bendes de plak zwaaiden. Daarbij kwam hij tot het besef dat zo’n bendes uit noodzaak ontstonden, doordat de lokale bevolking beroofd werd van het land dat ze nodig hadden om te overleven. Sindsdien zet hij zich in voor landrechten.
De door hem opgerichte beweging Ekta Parishad organiseerde het afgelopen decennium twee marsen op Delhi met tienduizenden deelnemers, waarmee ze de Indiase wetgeving konden beïnvloeden. De huidige campagne van Ekta Parishad mikt op een wereldwijde participatie in 2020, en zet dus in aanloop naar dat jaar in op het smeden van banden met alle mogelijke actoren die overal ter wereld met landrechten voor de lokale bevolking bezig zijn.
In het kader daarvan is Rajagopal dit voorjaar op rondreis in Europa. Op zaterdag 15 april is hij te gast bij De Landgenoten, een Vlaamse organisatie die landbouwgrond verwerft voor bioboeren. Op het programma onder andere een panelgesprek met Rajagopal, Gie Goris (MO*) en Adje van Oekelen (De Landgenoten). Meer info over deze avond hier.
We spraken met Jacques Vellut, die sinds begin jaren zestig als ontwikkelingswerker in India actief was, Rajagopal daar leerde kennen en nog steeds bij diens werk betrokken is.

Stad presenteert 10 mobiliteitsprojecten

Op 13 januari  stelde de stad tien nieuwe mobiliteitsprojecten voor. Onder de noemer ‘Marktplaats voor Mobiliteit’ lanceerde  Antwerpen een oproep voor projecten die de overbelasting van het Antwerps wegennet moeten helpen verminderen. Van de 10 geselecteerde projecten zijn er 4 gericht op logistiek en 6 op personenmobiliteit.
De problematiek van de Antwerpse mobiliteit kwam weer volop in het nieuws deze week naar aanleiding van een studie die erop wees dat 20 tot 30.000 voertuigen uit de ochtendspits moeten gehaald worden om chaos te vermijden tijdens de geplande Oosterweel-werken.
We belden met verantwoordelijk schepen Koen kennis: Continue reading “Stad presenteert 10 mobiliteitsprojecten”