Bloed Bodem Eer en Trouw: terrorisme van Eigen Bodem

Hoor hier hoe Thomas Boutens en de zijnen al in 2006 werden opgepakt na invallen in vijf legerkazernes en huiszoekingen waarbij oorlogswapens, zelfgemaakte bommen, en ander fraais werden buitgemaakt. Hoe ver het staat met het immer lopende proces, hoe het zo ver kon komen, en hoe waakzaam we moeten zijn, wordt u uitgelegd door een lid van het Anti Fascistsich Front.
Lees meer over de zaak BBET op de site van het AFF via deze link: http://aff.skynetblogs.be/tag/bbet.
Ook over het wel en wee van menig Vlaams keuken- en huishoudfascist bericht het AFF.
Luistert en Leert!

Gay Pride Boedapest

Radio Centraal-medewerker Roger Van Loon bezocht de GayPride in Boedapest, dat op dat moment een belegerde stad leek. De felbevochten pride mocht door de stad trekken, waarvoor een volledige wijk werd afgesloten, en een cohort politie de boel controleerde. En met reden, want groepen neo-nazifiguren dreigden de pride-deelnemers in elkaar te komen rammen. Verslag van wat niet anders dan een zeer bevreemdende citytrip kan zijn geweest.

Brazilië: waar moet het naartoe?

Het was een bewogen jaar in Brazilië. Een aangekondigde prijsverhoging van het openbaar vervoer riep protest op, dat uitgroeide tot een massale uiting van onvrede over het gevoerde beleid: te weinig sociale voorzieningen, te hoge belastingen, te veel corruptie,  en dan al dat geld voor die voetbal! De mainstream media schilderden de betogers eerst af als een stelletje herrieschoppers, en toen dat niet pakte, probeerden ze hun eigen interpretatie ingang te doen vinden (het volk is tegen de regering!). De door de presidente voorgestelde maatregelen klinken goed, maar weinig mensen geloven dat er ook veel van terecht zal komen. We belden voor een samenvatting met Benjamim Taubkin in São Paulo.

EU legt eigen sponsoring bezetting Palestina aan banden

De Europese Commissie publiceerde op 19 juli een richtlijn die de Europese steun aan Israëlische investeringen in de bezette Palestijnse gebieden moet stoppen.
We praten met Lene van Vredesactie.

De stap is relatief beperkt want betreft alleen geld uit het Europees budget. Bedrijven en andere organisaties kunnen nog altijd meewerken aan de exploitatie van de bezette Westelijke Jordaanoever en van het geannexeerde Oost-Jeruzalem.
Enigzins eigenaardig, aangezien het koloniseren van bezet gebied niet kan volgens internationaal recht (Verdrag van Den Haag). De illegaliteit van de bezetting van Oost-Jeruzalem werd door VN resolutie 478 in 1980 trouwens nog eens expliciet herbevestigd. Ook de discriminatie van de Palestijnse bevolking in bezet gebied is niet gepermiteerd volgens de vierde Geneve-conventie. Die werd afgesloten na de ervaring met de Duitse bezetters tijdens de tweede wereldoorlog.
Is deze richtlijn het resultaat van politieke druk om hulp aan de bezetting te stoppen, of moet ze eerder gezien worden als een poging om investeringen in Israël zelf veilig te stellen? Verder stelt de vraag zich of beide wel kunnen gescheiden worden aangezien Israël zelf zonder verpozing doorgaat met het bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied.

Portugal: Quo vadis?

Portugal moet van Europa de buikriem nog strakker aantrekken. In die mate dat het hakbeleid van financie- minister Victor  Gaspar  zelfs voor sommigen binnen de conservatieve regering te ver ging. Zo nam buitenland-minister Paulo Portas (CDS PP) ontslag . De regeringspartijen kwamen daarna tot een akkoord.  Maar toen strooide  de Portugese president Cavaco Silva  roet in het eten.
Jan Van Criekinge doet het uit de doeken.

Egypte: waar moet het naartoe?

Het is nog niet in de sjakosj in Egypte. De roep om meer democratie van wat nu de eerste revolutie heet, werd door president Morsi niet echt beantwoord. De bevolking is helemaal voor of tegen zijn afzetting, veel dialoog valt er niet te bespeuren. Het ziet ernaar uit dat het leger momenteel de touwtjes stevig in handen heeft. We spraken met Annabell Van den Berghe , o.a. MO*-correspondente, die een paar jaar in Egypte woonde en één en ander van dichtbij meemaakte.

Voorwaarts!? Amnesty International

Voelt u zich ook onaangenaam gemarineerd in machteloosheid als u al dat onrecht ziet op tv? Wel, zo’n goeie vijftig jaar geleden dacht er iemand: als al die zich druk makende mensen nu hun krachten eens bundelen, dan kunnen ze er misschien ook iets aan doén. Et voilà, Amnesty International was het resultaat. Vertrokken met briefschrijfacties aan regeringen over de ‘gewetensgevangenen’ in hun land, verbreedden zowel de thematiek als de gehanteerde strategieën van de organisatie. We belden met Lore Van Welden van de Vlaamse afdeling over achtergrond, doelstellingen, structuur, financiering, huidige campagnes, en het al dan niet universele karakter van De Rechten Van De Mens. Een prachtige uitdrukking om te onthouden: Op lange termijn zeer ongeduldig zijn.
Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

Kogel door de kerk in de zoektocht naar niet-Russisch gas

Meer dan een decennium werd er onderhandeld over hoe het gas van het Shah Deniz-veld in Azerbeidjan naar Europa kan gebracht worden.  Begin juli werd gekozen voor een tracé dat niet de voorkeur geniet van Europa.
Azerbeidjan is een pseudo-democratie met een slecht mensenrechtenrapport; maar  na de gasconflicten tussen Rusland en Oekraïne werd dit een bijzaak.
In 2011 werd al besloten om de TANAP pijplijn aan te leggen tussen de Kaspische zee en west-Turkije. Er moest echter nog een keuze gemaakt worden voor een tracé van de west-Turkse grens tot westelijk Europa.
De opties waren enerzijds Nabucco-west en anderzijds het  Trans Adriatisch Pijplijn (TAP) project. De TAP zou via Griekenland en Albanië naar Zuid-Italië lopen. Europa was echter meer voorstander van het Nabucco-project  dat door Bulgarije, Roemenië en Hongarije zou lopen, de EU landen die in 2009 zonder gas gezet werden tengevolge van een conflict tussen Rusland en Oekraïne.
Enkele weken terug viel de keuze echter toch op TAP.
Nu blijkt dat het Belgische Fluxys mee zal stappen in het TAP project. Fluxys is de beheerder van het Belgisch gasnet, mede-eigenaar van gasledingen tussen Engeland en België/Holland en van LNG ternminals. Gents burgemeester Daniël Termont is voorzitter van de raad van bestuur van Fluxys dat grotendeels in handen is van de Belgische gemeenten.
Ook interressant is dat het Shah-Deniz consortium voor 10% in handen is van het Iraans staatsbedrijf NIOC.

De vijf sterren service van Electrabel

De Vlaamse energieregulator VREG deelt  sterren uit aan de energieleveranciers op basis van het aantal (on)tevreden klanten. Hoe meer klachten hoe minder sterren. De PR-jongens van Electrabel, en ook Luminus, waren er als de kippen bij om te laten weten dat ze vijf VREG-sterren gescoord hadden.
Dit is niet slecht, maar bij nader inzien toch ook weer niet zo bijzonder want gemiddeld halen de 11 leveranciers 4,2 sterren. Volgens de regulator kan de relatief goede score van Electrabel (gedeeltelijk) verklaard worden door de vele ‘passieve’ klanten van de voormalige monopolist. Die passieve klanten controleren hun facturen niet.
Maar zelfs met hun vijf sterren zijn Electrabel en Luminus geen primussen. De beste dienstverleners van de energie-klas zijn Ebem, Ecopower en Elegant, toevallig of niet, drie kleinere leveranciers.
In gerelateerd nieuws meldt de federale regulator CREG  dat een charter opgesteld werd voor goede praktijken voor prijsvergelijkingswebsites voor electriciteit en gas. Dit is nodig want seder het opensmijten van de markt is die markt een prijzensoep waarin het soms eerder een kwestie van marketing dan van prijsvergelijking is. Zo slagen sommige spelers erin  de goedkoopste te zijn door speciaal een niche te creëren die ze dan sterk adverteren. Van alle leveranciers ondertekende  tot nu toe echter alleen Elegant het charter. De andere kleine spelers (Ebem, Ecopower, Belpower en Wase Wind) doen geen prijsvergelijkingen.
Trap dus niet in de drol van de Electrabel-hond.