Sociale dynamiek in Seefhoek

Maandag zal op het stadhuis van Antwerpen overleg plaatsvinden tussen diverse betrokkenen bij het beleid in de Seefhoek, naar aanleiding van de handtastelijkheden op 10 augustus. Handelaars besloten toen het recht in eigen handen te nemen, gefrustreerd door de hinderlijke dealers (wat natuurlijk eigenlijk Engels is voor – eum – handelaars) waar blijkbaar door de overheid niks tegen gedaan kan worden. We spraken met Nico Volckeryck van UNIZO over wat er allemaal kan en (niet) zou moeten veranderen.

Haïti onstnapt voorlopig aan orkanen en aan goed bestuur

Haïti onstnapte de afgelopen week op een haar na aan orkaan Emily, maar er blijven andere katjes te geselen: Een plan voor de heropbouw van de infrastructuur is er nog altijd niet en er wordt vooral geld geïnvesteerd in/versmost aan  tijdelijke behuizing.
De gang van zaken op politiek vlak is evenmin verfrissend met president Martelli (a.k.a. “Sweet Micky”) die louche en uiterst conservatieve figuren tot minister wil laten benoemen. Het parlement verijdelde dit tot nu toe; maar vooral om stokken in de wielen te steken, eerder dan om een oprechte bezorgdheid over het gevoerd beleid.

De geheime agenda van de kredietbeoordelaars

[object]De credit-rating agentschappen zijn, samen met hypotheekverschaffers, de hoofdverantwoordelijken voor de financiële crisis die sedert oktober 2008 de wereld in de ban houdt. Zij gaven, tot de bom barste, een heel goede score aan de beleggingsproducten naar waar de slechte hypotheken waren doorgesluisd.
De financiële hervorming die president Obama en de meerderheid van Democraten in het Amerikaans parlement vorig jaar vóór de verkiezingsnederlaag goedkeurde voorziet ook in een scherpere controle op de kredietbeoordelaars en in het beperken van hun macht.
Volgens Michael Hudson, professor economie aan de universiteit van Missouri, is dit de echte reden waarom de kredietbeoordelaars de Amerikaanse kredietwaardigheid nu (dreigen te) verlagen.

Syrisch regime verplettert protest

foto Al JazeeraNa enkele maanden relatieve radiostilte rond Syrië,  bracht de slachting door het Syrisch regime in Hama de afgelopen week het land weer onder de aandacht van de media. 

Abdul Shattour gaf  in mei achtergrond bij de situatie in zijn vaderland en is vandaag tegast voor een update.
De geloofwaardigheid die de president aan het begin van de revolutie had is ondertussen verdampt, maar een goede afloop is nog niet in zicht. Het regime is bang en ziet (in tegenstelling tot 1982) iedereen als potentiële vijand.  

Hiroshima 66 jaar – Nelly Maes

Nelly Maes, politica op relatieve ruste, is voorzitster van het Vlaams Vredesinstituut. Daarom werd ze gevraagd om vanavond de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op Japan in te leiden. We hadden het met haar over het (inter)nationale kernwapenbeleid, zin & onzin van militaire interventies, en tenslotte kort over de politieke toestand in ons land. Ze vindt de nota van formateur Di Rupo onaanvaardbaar, niet vanwege de belastingverhogingen voor de rijken, maar om wat er in de nota staat over Brussel.