Weeral geen Belgische steun voor VN onderzoek naar aanval op Freegaza vloot

Maandag publiceerde de VN mensenrechten commissie een rapport naar de Israëlische aanval op, en de kaping van, de FreeGaza vloot op 31 mei jongstleden .
De rapporteurs bevestigen dat er sprake is van mensenrechten schendingen en schendingen van het internationaal recht door het Israëlische leger. Kopie HIER, (Engels).
Gisterenavond gaf de VN Mensenrechtencommissie officieel zijn goedkeuring aan het rapport. Belgie weigerde echter opnieuw een onafhankelijk onderzoek te steunen en onthield zich, deze keer in naam van de Europese Gemeenschap (kopie percommunique zitting  HIER).  De VS stemde als enige tegen.
Als reden voor de onthouding stelt Belgie dat  niet genoeg inspanningen gedaan werden om alle partijen op 1 lijn te krijgen. Daarmee wordt bedoeld dat het geen goedkeuring kan geven als de VSA tegen stemmen.
Israel en de VS willen dat Israel zelf een onderzoek voert en stuurt.
LINK: Site  rapporten VN mensenrechten commissie: HIER

Politiek, media, Helmut Lotti en de Antwerpse mobiliteitsknoop

De regeringspartijen houden de lippen op elkaar tot de ‘definitieve’ keuze tussen de verschillende varianten van het BAM tracé gemaakt is . Ze waren dus niet bereid tot een gesprek over de Antwerpse mobiliteitsknoop na de publicatie van de Leuvense studie (uitgevoerd door TML) die concludeerde dat het Meccano-tracé  beter scoort dan het BAM tracé. Wim van Hees van Ademloos kwam wel naar de studio en laat zijn licht schijnen op de situatie.
Het interview met Griet De Ceuster van TML   over de vergelijkende studie tussen de BAM- en Meccano-tracés viel in het water door technische problemen. We proberen het later opnieuw. Continue reading “Politiek, media, Helmut Lotti en de Antwerpse mobiliteitsknoop”

Ganesh te water gelaten

Ganesh Chaturthi is een feest voor de bekende olifant-achtige Hindoe-god. Hier in ’t stad viert de Indische gemeenschap mee. We spraken met mijnheer Patel en zijn assistente Anita, van de Swaminarayan Mandir-tempel (Van Breestraat). Belangrijke verschillen met wat u over dit feest op Wikipedia vindt:
a) Zo’n beeld wordt niet in het water gegóóid! Een beetje respect aub: “He’s a God.” Zo’n beeld wordt te water gelàten.
b) Het Antwerps beeld is van milieuvriendelijk materiaal gemaakt en veroorzaakt dus géén akelige dingers in ’t Schelt.
PS: Redactiedame iez is ’s avonds eens gaan kijken en keerde enige tijd later vrolijk met rode stip op het voorhoofd en zoetigheidje in de hand weer huiswaarts.

Prof. Jos Corveleyn (KUL) n.a.v. pedofilieschandalen

Jos Corveleyn is hoogleraar psychologie aan de KULeuven. Hij is werkzaam in de vakgroep klinische psychologie en doceert er onder meer dieptepsychologie en klinische godsdienstpsychologie.
We interviewden hem naar aanleiding van de heisa rond seksueel misbruik in de kerk en haar belendende percelen en het rapport van Prof. Adriaenssens.
Samengevat maakt Jos een onderscheid tussen kernpedofielen en gelegenheidspedofielen. Kernpedofielen zijn verliefd/verslingerd op het schoonheidsideaal van het prepuberale kind, gesitueerd tussen de 10 en de 12 jaar. Een gelegenheidspedofiel viert zijn (onderdrukte) lusten bot als de omstandigheden zich daar toe aandienen.
Macht en vertrouwen zijn de cruciale begrippen in deze. De concentratie van macht en vertrouwen in één persoon in een opvoedkundige/pastorale relatie t.a.v. zwakkeren is zoiets als de kat naast de melk zetten.
Bovendien is er ook een sociaal-psychologisch aspect aan verbonden: het gros van de feiten hebben plaatsgevonden in de jaren 40-50-60 van de vorige eeuw. De katholieke kerk was een triomfalistische en barokke macht in het Vlaanderen van toen. Colleges, weeshuizen, ziekenhuizen et cetera werden gedomineerd door een geestelijkheid die niet echt gescreend werd op seksuele praktijken en voorkeuren. Seksualiteit werd als iets ‘vies’ bestempeld en voorts dus onbespreekbaar.
Wat de therapie betreft: de slachtoffers moeten hun verhaal tot hun recht laten komen en au sérieux genomen worden.

Wachtnacht voor Millenniumdoelen

Op 11 september organiseert de NGO coalitie ‘2015 De Tijd Loopt’ in Gent een activiteitendag onder de noemer Wachtnacht, met als doel bevolking en politici te sensibiliseren rond de Millenniumdoelstellingen. Het wordt namelijk moeilijk om de 8 doelstellingen die de wereldleiders zich in 2000 stelden tegen 2015 te halen.
Een stand van zaken met Bogdan Vanden Berghe, algemeen coördinator van 11.11.11.

NIRAS / Greenpeace over het Kernafvalplan

link naar grotere kaart Er is nog geen beslissing genomen over wat er moet gebeuren met de 10.000 m³ langlevend en hoogradioactief nucleair afval dat nog 100.000(den) jaren radioactief zal zijn. De twee belangrijkste opties die voorliggen zijn de ondergrondse opslag in de Kempense klei, ofwel formeel beslissen om het huidig bovengronds gecontroleerd beheer verder te zetten.
Het NIRAS, de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het beheer van het afval publiceerde in juni een ‘Ontwerp van Afvalplan’ en een milieueffectenrapport  (SEA). Hierin suggereert NIRAS om te kiezen voor de ondergrondse opslag. Greenpeace vindt dat het afval  bovengronds moet opgeslagen blijven. Beide partijen zijn het er wel over eens dat er een beslissing moet genomen worden, zodanig dat een inschatting kan gemaakt worden van wat de investeringskost zal zijn van de onder- of bovengrondse berging.
We spreken met Sigrid Eeckhout van NIRAS en met Eloi Glorieux van Greenpeace.
Links: NIRAS Kernafvalplan samengevat: HIER;  Volledig (3.5Mbytes, 228p): HIER;  Samenvatting v.h. SEA: HIER
Bezwaarschrift Greenpeace tegen het Afvalplan: HIER
Continue reading “NIRAS / Greenpeace over het Kernafvalplan”