Carrotmob

De Carrotmob, een nieuwe vorm van milieuactivisme, is neergestreken in Antwerpen. Op zaterdag 29 augustus verenigden consumenten hun krachten en deden massaal hun aankopen in Tugra Market, een supermarktje in de Brederodestraat. De eigenaar belooft 50% van de dagopbrengst te investeren in milieuvriendelijke middelen. Radio Centraal sprak met Fleur en Kevin van Carrotmob over het wie, wat en waarom.
Het animatiefilmpje op carrotmob.org maakt het concept in één klap glashelder.
Hier meer over Carrotmob in Vlaanderen.

Actie "spreekrecht voor Doel"

Volgende week loopt het woonrecht voor de bewoners van Doel af. Voor alle duidelijkheid: het afbraakverbod blijft tot nader order van kracht.
De verenigde actiegroepen lanceren op op 30 augustus een campagne voor spreekrecht voor Doel. We praten met Doelenaarster Sabine Gillis. Zij is ook Consul van het in Doel pas geopend consulaat van het Hollands kunstenaarsdorp  RuigoordAja Waalwijk van Ruigoord legt uit dat de situatie van zijn dorp destijds heel gelijkaardig was met die van Doel nu.
Eerst een intro door Stef van Klokkespijs.

Greenpeace in Groenland

De Arctic Sunrise, een voormalig zeehondenjachtschip, ooit zelf nog klem gevaren door Greenpeace-activisten, is al sinds 1995 in dienst van ’t Goede Doel. Het werd omgebouwd in functie van ijselijke omstandigheden en constateerde sindsdien aan beide polen de opwarming van de aarde en de vieze gevolgen van olie-ontginning. Het schip werd ook ingezet tegen de illegale walvisjacht, en probeerde tevergeefs het Star Wars-programma te blokkeren. Momenteel vaart het een wetenschappelijk team omheen Groenland om de gevolgen van de klimaatverandering te onderzoeken. We spraken met expeditie-leidster Melanie Duchie.
Meer over de expeditie op www.greenpeace.be.

Luc Walleyn over de zaak Charles Taylor in Den Haag

Naar aanleiding van het proces rond voormalig Liberiaans president Charles Taylor had Radio Centraal een gesprek met advocaat Luc Walleyn. Momenteel vertegenwoordigt Walleyn een groep slachtoffers in de zaak Toma Lubanga Dilo voor het Internationaal Strafhof (ICC). De Congolese militieleider wordt beschuldigd van het inzetten van kindsoldaten onder de 15jaar. Continue reading “Luc Walleyn over de zaak Charles Taylor in Den Haag”

Mapuche

Vers uit Chili: Roger Moorthamer van de Latijns-Amerikaanse Federatie heeft duidelijk géén last van jetlegs, want amper weergekeerd op Belgische bodem is hij al coherent aanspreekbaar over hoe het ginder was met de Mapuche. In 1641 werd hun staat Araucanië door Spanje als onafhankelijk erkend. Maar in 1818 ontstond Chili, en dat beschouwde het Mapuche-gebied simpelweg als eigen territorium. De oorspronkelijke bevolking werd in steeds kleinere reservaatjes teruggedrongen. Dat lieten en laten ze niet zomaar over zich heen gaan. Bij een protestactie werd onlang nog jonge Mapuche gedood.

Expert Mechanism on the Rights of Indigenous Peoples

De VN-werkgroep rond Inheemse Volkeren werkte een jaar of tien, twintig aan een VN-Verklaring over de Rechten van Inheemse Volkeren, die er nu bijna twee jaar geleden dan eindelijk kwam. Vervolgens werd er een Experten-groep opgericht die beleidsadviezen moet gaan ontwikkelen naar regeringen toe over de implementatie van deze Verklaring. Want het vlot ondertekenen daarvan verplicht helemaal nergens toe. Johan Bosman, expert op het gebied van inheemsen-rechten, ging een kijkje nemen tijdens de tweede zitting van deze expertengroep, begin augustus in Genève.

The Big Ask Bis

Vorig zomer realiseerde radio- en tv-figuur Nic Balthazar op vraag van Friends of the Earth Vlaanderen een clip ter alertatie van beleidsmakers & het grote publiek rond de hoogdringendheid van de klimaatkwestie. Daar waren toen zo’n 6.000 figuranten bij betrokken, ondanks de minder toffe weersomstandigheden. Ook in andere landen werden gelijkaardige acties gevoerd onder de titel ‘The Big Ask’. In Engeland leidde dat tot het aannemen van een heuse klimaatwet. Dat moet hier ook kunnen! Tijd voor nóg een clip! Gezien de zwoelheid van deze zomer wordt er volgende zaterdag méér volk verwacht, dat mogelijk genoeg gewicht in de schaal legt om in België de gebruikelijke vage intenties in concrete beleidslijnen om te zetten.
Wilt u dit jaar meespelen in de clip? Herbeluister voor meer info ons gesprek met Nic Balthazar, of bezoek www.thebigaskagain.be

Oorlog: wat mag er (niet)?

In Genève werden in 1949 de verdragen gesloten die als de basis worden gezien van het huidig geldende Internationaal Humanitair Recht. Dat bepaalt wat in conflictsituaties wél en niét kan tegenover wie niet (meer) aan de gevechten deelneemt: burgers, en zieke / gewonde / krijgsgevangen militairen. De Europese Unie benadrukte naar aanleiding van de zestigste verjaardag van het basisverdrag nog eens het belang van deze regelgeving. Adrianne Waldt van het Rode Kruis, dat o.a. tot taak heeft op de naleving van het Internationaal Humanitair Recht toe te zien, kwam in onze stemmige studio uitleggen waarom zij daar blij mee zijn, en nog veel meer.
Lees ook het on-line artikel dat mij tot dit interview inspireerde.

Pop-up shop gespot

Wie die watertandend mooie hebbedingen toch liever niet durft/wil aanschaffen via internet, wordt in september op de wenken bediend in onze eigenste Dambruggestraat. Het artistiek laboratorium Solar Shop heeft dan een – heu – ‘project’ lopen, waarbij u al dat moois gewoon IRL kunt besnuffelen en aanschaffen. Pietro legde uit hoe dat dan in zijn werk gaat, en hoe ver het staat met de voorbereidingen.
Herbeluister ook ons knusse gesprek in de studio met Pietro, Anouk en Jan-Jan in juni.