Peter De Ceulaer overleden

Diepbedroefd meldt de Algemene Vergadering van Radio Centraal het overlijden van de voorzitter van vzw Radio Centraal, Peter De Ceulaer op zaterdagochtend 30 oktober.
De asverspreiding is zaterdag 6 november om 12:45 in het Schoonselhof. Afspraak op de parking van het crematorium, Jules-Moretuslei 2.
Bereikbaar met tram 24, eindhalte Sint Bernardsesteenweg – een tien minuten te voet over de Krijgsbaan
Bloemen noch kransen:
“Sereen, kort en zonder ceremonie ter plaatse zoals Peter het zelf wou.”
Interview met Peter (2000)

Mediadebat n.a.v. 30 jaar Radio Centraal

Een gesprek over het begin van Radio Centraal, de evolutie van de media, de Jeugd Van Tegenwoordig en nog van dat…
Met gasten Jan Balliauw (mede-oprichter, nu VRT), Jan-Pieter Everaerts (Mediadoc/De Groene Belg ), Han Soete (Dewereldmorgen) en Radio Centraal medewerkers Fred Stroobant (mede-oprichter en ook VPRO), Jan Ploem (Redactie), Iez (Redactie), Pierre Elitaire (Radio Ventraal) en Luis (Redactie/Woke Up). Verder aan de telefoon Stefaan Blommaert (mede-oprichter, nu VRT) en Hans Versluys (medewerker in de begindagen, nu Stratos TV in Nieuw Zeeland)

Nieuwe bouwregelgeving binnenstad

In de wijkgazet van Sint-Andries, voornamelijk volgepend door de maatschappelijk alerte leden van het wijkcomité, verschenen twee stukken over het rijpende Ruimtelijk Uitvoerings-Plan, dat voor pakweg de komende dertig jaar zal bepalen of er b.v. een astrolabo bovenop uw huis mag. En wat met de publieke ruimte – schiet er nog groen over? Artikelschrijver Jos Thijs kwam uitleggen wat het wijkcomité van de plannen vindt.

Ontsnappend geld

Ziet u op één of ander evenement iets lopen wat lijkt op het prentje hiernaast, dan weet u na het herbeluisteren van dit gesprek precies waaraan en waaraf. Twee vakbondsmensen, Guido Deckers en Dominic Van Oosterwyck, kwamen ons uitgebreid inlichten over de onlangs gestarte campagne Laat het grote geld niet ontsnappen. Waar moet het naartoe met onze solidaire samenleving!? De campagne wordt door een breed platform gedragen, en gaat door tot het probleem is opgelost.
Meer info op www.hetgrotegeld.be.

Nota's De Wever en Di Rupo vergeleken

Hoe zit dat nu eigenlijk met die PS- en N-VA-voorstellen? Wat staat erin en was dat voorstel van Bart De Wever nu echt onaanvaardbaar? It’s complicated, maar Prof. Dave Sinardet (UA, VUB) was zo vriendelijk om er licht op te werpen.
Hij stelt dat De Wever vertrokken is van waar Di Rupo geëindigd was, en daar dan wat N-VA elementen aan toegevoegd heeft. Daarbij heeft hij er vooral voor gezorgd dat niets voor de andere Vlaamse partijen onaanvaardbaar was.
Maar in de voorstellen die De Wever doet zijn er een paar foutjes geslopen die dan telkens financieel in het nadeel voor de Franstaligen uitdraaien. Na correctie blijkt bijvoorbeeld dat zijn voorstel van de Financieringswet er niet toe leidt dat Wallonië € 90 miljoen per jaar verliest zoals eerst gesteld door N-VA, maar bijna € 500 miljoen. (Zie ook evaluatie door Prof. André Decoster van KUL, kopie HIER). Volgens Sinardet wist De Wever zelf goed genoeg dat een aantal punten in zijn voorstel niet te slikken waren voor de Franstaligen.

Mensenrechten in Saoedi Arabië: eindelijk woorden, maar wanneer daden?

Human Rights Watch publiceerde recentelijk rapporten over  Saoedi Arabië en Koeweit. We praten met Christoph Wilcke van HRW, de auteur van het rapport over Saoedi Arabië.
5 jaar geleden kondigde de Saoedische koning Abdoellah hervormingen aan. HRW constateert  echter dat er nog niet veel veranderd is: Vrouwen mogen nog altijd niet zelf beslissen waar ze gaan en staan, de sjiitische minderheid wordt gediscrimineerd en immigranten staan  rechteloos tegenover werkgevers die hen mishandelen. HRW wijst vooral op het gebrek aan penale code: Individuele rechters kunnen in de meeste gevallen gewoon zelf beslissen of en hoe iemand gestraft wordt voor een bepaalde (mis)daad.
Er komt weinig druk vanuit het Westen om de  toestand te verbeteren. “Terwijl iedere westerse politicus staat te springen om de zware mensenrechtenschendingen in Iran te veroordelen, horen we ze niets zeggen over Saoedi Arabië”, constateert Wilcke. (Eergisteren bevestigde de Amerikaanse onderminister van defensie de verkoop van voor $ 60 miljard wapens aan Saoedi Arabië, “die  een signaal uitstuurt naar landen in de regio dat we ons engagement naar de veiligheid van onze partners zullen nakomen.”)
Wilcke merkt wel dat er in Saoedi Arabië zelf een beweging op gang aan het komen is die mensenrechten aanhangt, voorlopig nog zeer pril weliswaar.

Cholera in Haïti – een nachtmerrie die vermeden kon worden

Meer dan negen maanden na de verwoestende aardbeving van 12 januari in Haïti leven 1,3 miljoen mensen in de meest erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in en rond de hoofdstad Port-au-Prince. In het volle regenseizoen, met nauwelijks sanitair of drinkwater ter beschikking in de druk bevolkte kampen vindt de oprukkende cholera-epidemie perfecte condities om zich snel te verspreiden. De besmettelijke ziekte kan bovendien op een paar uur de geïnfecteerden volledig uitdrogen en hun dood veroorzaken. Vele bestaande gezondheidsvoorzieningen werden zwaar getroffen door de aardbeving in januari, anderen konden de concurrentie met gratis gezondheidszorg niet aan en sloten noodgedwongen de deuren. Dit is het scenario voor een regelrechte nachtmerrie. Continue reading “Cholera in Haïti – een nachtmerrie die vermeden kon worden”

ExploreZone op Filmfestival van Gent

De ExploreZone is het rebelse broertje van het officiële programma van het Filmfestival van Gent. Een avontuurlijke selectie films wordt door vijf studenten gewikt en gewogen en de beste film wint de ExploreZone-award. Dit jaar viel die eer te beurt aan het Zweedse drama ‘Pure’. Jurylid Sven De Hondt brengt duiding en vertelt wat er nog meer te zien viel in Gent.