Journalistiek in moeilijke tijden

De neergang van de papieren media lijkt voor de uitgeversgroepen een reden te zijn om ook te besparen op journalisten.
Ides Debruyne, medestichter van het Fonds Pascal Decroos, vindt dit een spijtige zaak en houdt een pleidooi voor onderzoeksjournalistiek.
“Ik geloof er niets van als  het Mediahuis beweert betere journalistiek te zullen brengen door journalisten te onstlaan. Het kan anders en dat bewijzen nieuwe internetinitiatieven.”
Momenteel worden de uitgevers voor honderden miljoenen gesteun, vooal via de postbedeling. “De subsidies aan de commerciële media zouden moeten ophouden en dat geld zou moeten gebruikt worden voor finnaciering van de VRT die dan wel reclamevrij zou moeten worden. Het is logisch dat de reclameinkomsten gaan naar de commerciële media. Door de afhankelijkheid van commerciële inkomsten volgt de publieke omroep momenteel ook een commerciële logica. Het feit dat noch op de VRT radio, noch op deredactie.be aan onderzoeksjournalistiek gedaan wordt is daar een illustratie van.”
Maar Debruyne is eerder pessimistisch gestemd als het over de Vlaamse beleidsmakers gaat en ziet niet veel initiatieven die goede journalistiek  stimuleren.  “De politiek slooft zich uit in het zoeken naar excuses om niets te doen terwijl ze zich zouden moeten uitsloven om juist wel iets te doen. “

de Petrol-watcher

De fameuse  energie-onafhankelijkheid van de Amerikanen: ze zijn er nog helemaal niet maar er werd onlangs wel een symbolische stap gezet toen de China de ongemakkelijke eerste werd in de lijst van grootste olie-importeurs.
De tijd van de spotgoedkope olie mag dan wel voorbij zijn, voorlopig ziet het er niet naar uit dat de wereld zonder olie en gas valt: de Amerikanen gaan de komende jaren meer produceren door/dankzij de schalie technologie, Brazilië verwacht dat het zijn productie de komende 20 jaar zal verdrievoudigen, de Saoedische olieproductie bereikte onlangs een rekord, de Canadese output -vooral uit de vervuilende teerzanden- zal sterk stijgen enz enz.. .
Het verbruik aan olie zal volgens het Internationaal Energie Agentschap de komende 20 jaar mee stijgen met de productie, met 15% tot bijna 115miljoen vaten per dag. Hoe dit te rijmen valt met de dringende nood om de CO2 uitstoot wereldwijd te doen zakken is niet duidelijk. De investeerders lijken er voorlopig nog niet van wakker te liggen.

Gemeenteraad Budget en Meerjarenbegroting

De gemeenteraad van november was een dikke boterham met vooral de meerjarenbegroting op de agenda.
Op dag één deden de schepenen hun plannen uit de doeken en mocht de oppositie al een respons geven. Op dag drie was er tijd voor vragen van de gemeenteraadsleden en daarbij ging het vooral over  het advies en de bemerkingen die de stad kan geven op het plan-MER (milieueffectenrapport) van het Oosterweelproject. Gemeenteraadsleden van de meerderheid en schepenen liepen elkaar daarbij voor de voeten om uit te leggen waarom er niet over de zaak mocht gediscussieerd worden. De slimste was echter schepen Marc Van Peel die erin slaagde de Oosterweeldiscussie af te stoppen door bij het Vlaams Blok te klagen over een naar Blok-normen onschuldig  Tweetje van het Anke Van dermeersch.
Het eigenlijk debat over de begroting was dus voor dag 2. Daarbij  was de kritiek van de oppositie niet mals maar ging ze enerzijds over de beleidslijnen en visie van het bestuur en anderzijds over spicifieke  details. Weinig technische kritiek  over belangrijke  posten van de Meerjarenbegroting. De meerderheid van haar kant stak  meer energie in het voeren van oppositie tegen de oppositie dan in het weerleggen van de geleverde kritiek. Voor het  Vlaams Blok   is het beleid van de stad niet nationaal-socialistisch genoeg, maar behalve dit en wat kritiek op de verhoogde belastingen die de stad doorvoert is het toch duidelijk dat De Winter en co  om ideologische redenen het stadsbestuur verkiezen boven hun collega’s van de oppositie.

Europees Burgerinitiatief voor een Onvoorwaardelijk Basisinkomen

Aan de lijn: Helga Vandenweghe, van – nee, niet van een organisatie, gewoon een geëngageerde burger die mee mobiliseert voor het initiatief in de titel. Zo’n Europees Burgerinitiatief houdt in dat men als EU-onderdaan kwesties op de agenda van de Europese Commissie kan plaatsen, als men een miljoen ondertekenaars warm weet te krijgen vanuit minstens een vierde van de lidstaten (momenteel zeven). In dit geval zijn een twintigtal landen aan het ageren om Europa de haalbaarheid te laten onderzoeken van een onvoorwaardelijk basisinkomen, iedereen Win for Life, zullen we maar zeggen. Dat klinkt van de pot gerukt, maar in Zwitserland zal hier in 2014 een heus referendum over komen, nadat in dit land de nodige stemmen zich voor zo’n referendum uitspraken. Ook elders ter wereld zijn al zo’n systemen in voege, en in de VSA scheelde het een halve eeuw geleden maar een haar. Onze sociale zekerheid garandeert ook inkomens, maar dan wel voorwaardelijk, wat een veelvoud aan statuten en een enorme administratieve opvolgings- en controlekost met zich meebrengt.
Meer informatie in het interview van juni met het Belgisch Netwerk voor het Onvoorwaardelijk Basisinkomen.
Onderteken het burgerinitiatief hier. Let op, dit is geen petitietje waar je enkel maar even moet klikken, maar een serieuze burgerbevraging. Houd je rijksregisternummer vast bij de hand.

De cannabis-opmars

Doug Fine is auteur, journalist en geitenboer. Zijn laatste passie betreft de legalisering van cannabis. Op zijn Europese ‘Pax Cannabis Tour’, die van start ging op het internationale Cannafest in Praag, kwam hij vandaag ook in Elcker-Ik zijn boek ‘Too high to fail: cannabis and the new green economic revolution’ voorstellen. Vooraf hoorden we van hem in de studio één en ander over de afbrokkelende ‘war on drugs’ in zijn thuisland. Alhoewel de federale wetgeving cannabis er nog steeds verbiedt, zijn er hoe langer hoe meer deelstaten die voor legalisering gaan, enkel voor medicinaal gebruik of zelfs op één lijn met alcohol. Alle partijen zijn het er blijkbaar over eens dat die war on drugs, in 1971 door Nixon opgestart, faalt en op veiligheidsgebied zelfs contraproductief is. Enkel het in de VSA florerende privé-gevangeniswezen vaart wel bij een repressief beleid (zie deze door Doug aangerade google-zoekopdracht). Bovendien houdt legalisering een economisch potentieel in, en kan die het land energie-onafhankelijk maken. Geruchten dat Monsanto deze veelbelovende markt zou willen inpalmen, ziet hij niet als een bedreiging: de kleinschalige kwaliteitsondernemingen kunnen die concurrentie volgens hem wel aan. Wist u trouwens dat er in Canada al een wet gestemd is tegen genetisch gemanipuleerde cannabis? Tenslotte is Doug zeer te spreken over het Belgisch cannabisbeleid – zie meer daarover bij gastorganisatie Trekt uw Plant.

N-VA: spreidstand tussen Separatisme en Ultra-Liberalisme

N-VA houdt van 31 januari tot 2 februari 2014 haar partijcongres. We overlopen een deel van de congresteksten met politicoloog Dave Sinardet.
Het discours van de partij is dat een onafhankelijk Vlaanderen voor een beter bestuur en dus meer welvaart zal zorgen dankzij het afwerpen van de niet functionerende Belgische structuren die gecontroleerd worden door de PS. En daarbij hoort dan een ultra-liberaal economisch programma. Continue reading “N-VA: spreidstand tussen Separatisme en Ultra-Liberalisme”

De Antwerpse Districten: een pleidooi voor Participatie

Politicoloog Dave Sinardet schreef samen met UA collega Wouter Van Dooren een paper die  het ontstaan en de werking van de Antwerpse districten analyseert. Hij is bij ons te gast  en we vragen hem waarom hij vindt dat de Districten geen echt succes zijn.
“De districtsgrenzen sluiten niet aan bij de socio-economische realiteit en er zijn ook heel grote verschillen in omvang tussen de districten onderling. Het geven van extra bevoegdheden aan de districten is geen goed idee omdat dat coördinatieproblemen gaat geven. Kijk maar naar Brussel. ”
“Participatie is wél een goed alternatief. Nu is er wel overleg en inspraak maar eigenlijk geen participatie. Inspraak laat toe dat de betrokkenen wat feedback geven zonder dat het bestuur daar dan rekening mee moet houden. Bij échte paticipatie start je vanaf een wit blad, vraag je vanaf het begin input aan de betrokkenen en blijf je er tijdens de verdere uitvoering de mensen bij betrekken. Dat houdt niet tegen  dat er onderlinge conflicten zullen zijn tussen die burgers en dat er keuzes zullen moeten gemaakt worden, maar het is belangrijk dat de standpunten en conflicten in een vroeg stadium duidelijk worden .”
“Het vorig bestuur onder Patrick Janssens was zeer centralistisch: de districten werden niet au sérieux genomen en er werd niet geïnvesteerd in participatie.”
“De N-VA pleitte in haar verkiezingscampagne voor de versterking van de districten, maar nu zie je dat dit niet gebeurt: op vlak van mobiliteit wordt de bevoegdheid teruggedraaid en er worden niet echt meer middelen gegeven. Er is dus fundamenteel weinig veranderd en dat zorgt bij het N-VA personeel in de destricten voor frustratie omdat hen beloofd was dat het anders zou verlopen.”
“In Gent werd er wél geïnvesteerd op lokale participatie. Daar heeft men wijkregiseurs aangesteld die directe toegang hebben tot de stad.”
Link: Paper “Moeten de Brusselse gemeenten fusioneren? Ervaringen uit Antwerpen, Wenen en Berlijn”

Voorwaarts!? Transparancy International

Bijna precies twintig jaar geleden, op 8 november 1993,  richtte Peter Eigen met nog andere ex-collega’s van bij de Wereldbank uit frustratie over ‘verdwalende’ geldstromen in de ontwikkelingssamenwerking een NGO op die daar iets aan ging doen. De tijd was duidelijk rijp, want in luttele jaren tijd was het netwerk over de hele wereld uitgedijd.
Transparancy International publiceert interessante jaarlijkse  lijstjes, zoals de Corruption Perceptions Index (de nieuwe komt op 3 december). Onder andere door hun invloed kwam er op internationaal gebied al heel wat regelgeving over dit onderwerp, waaronder een VN-verdrag tegen corruptie, en ook heel wat nationale wetgevingen werden intussen aan de corruptie-gevoeligere geglobaliseerde economie aangepast.
Op internationaal en nationaal vlak werkt TI samen met zowel overheden, het maatschappelijk middenveld als de zakenwereld: ’the golden triangle’, noemt Peter Eigen dat. Het verzamelen van de nodige gegevens gebeurt o.a. ook door universiteiten.
Journalisten en wakkere burgers die mistoestanden aankaarten, zijn onontbeerlijk in het hele proces. Vandaar dat TI zich ook inzet voor een beter beschermende wetgeving voor klokkenluiders. Het is ‘dankzij’ grote schandalen zoals de Agusta-affaire bij ons of de bouwfraude bij onze Noorderburen, dat de noodzakelijke algemene verontwaardiging ontstaat om politieke veranderingen door te voeren.
We belden eerst met Max Heywood van de hoofdzetel in Berlijn, en daarna met Luc Van Liedekerke van Transparancy Belgium. De Belgische afdeling sloot o.a. aan bij de campagne rond klokkenluiders, en publiceerde vorig jaar het NIS-rapport, een evaluatie van het nationale integriteitssysteem in België.

Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u

Debating Development: eerlijke handel

De jaarlijkse debattenreeks van USOS en IOB, Debating Development, staat dit jaar net als de nieuwe 11.11.11-campagne helemaal in het teken van voedsel. Het debat van komende dinsdag kreeg als titel ‘How fair is Fair Trade food’? Gasten zijn kritische stem Sushil Mohan (Universiteit van Dundee, VK) en Max Havelaar-manager Lily Deforce. Haar konden we opbellen voor algemene achtergrond bij de evolutie van eerlijk consumeren, van fair trade koffie naar een heel breed gamma aan producten, in toenemende mate bio bovendien. Het Zuid-Zuid-verhaal speelt ook hier een steeds belangrijkere rol: langzaamaan vinden fair trade-boeren in de producerende landen zelf een lokaal publiek voor hun waren.
Alle info over en inschrijven voor deze avond alhier. Let op: begint om 19u.
Voetnoot bij het gesprek: we hadden het even over het al dan niet ggo-vrij zijn van de ijsjes van Ben & Jerry’s. Even gegoegeld achteraf: in Europa is dat inderdaad al zo, en er zijn mooie voornemens voor het aanbod in de VSA.

Faalt het Vlaams klimaatbeleid ?

In de aanloop naar de Klimaattop in Warschau stelde Greenpeace een nota op waarin de NGO punten gaf aan de drie Belgische klimaatministers die naar de top gingen. Geen enkele kwam er grandioos uit, maar Vlaams Minister Joke Schauwvliege (CD&V) was met een score van 2 op 10 gebuisd met grote onderscheiding.
We houden een debat tussen Robrecht Bothyune van CD&V en Joeri Thijs van Greenpeace. In deel 1 gaat het over het Vlaams Klimaatplan, in deel 2 over het feit dat de Gewesten nog niet in staat gebleken zijn om hun afgesproken engagement tegenover de arme landen te verdelen. Continue reading “Faalt het Vlaams klimaatbeleid ?”