Petroleum Zuid

Wat is De Stad nu eigenlijk allemaal van plan met Petroleum Zuid? HOEZO, tóch een bedrijventerrein? Niet naar de zin van Het Petrolfront, een actiegroep met daarin Natuurpunt Hobokense Polder, Scoutsgroep Brabo-Marnix, Ademloos, Beschermcomité SOS Stadspark, De Meerlenhoveniers, Floristisch Onderzoek Natuurbehoud, Geneeskunde voor het Volk, Gezinsbond Hoboken, Natuur 2000, Omgevingsfilosofie, PVDA, Progressief Hoboken, Red de Voorkempen, stRaten-generaal, Werkgroep Wolvenberg en Wijkraad Polderstad. Morgen – zondag – zal het ideaal weer zijn voor de door hen ingerichte protestwandeling met ondertiteling. Later volgt dan nog de uitreiking van de Groene Pluim. Dit alles werd ons toegelicht door Hugo Van Dienderen, voorzitter van Groen! Plus.

En dan nu allemaal samen!


Al meer dan een jaar komt een met de weersomstandigheden variërend aantal fietsers elke laatste vrijdag van de maand om zes uur (’s avonds, ja) bij mekaar op het Theaterplein, onder die giga-hangar op de Vogelmarkt dus, om een uurtje gezellig samen te gaan rondfietsen in ’t stad. Niet zo heel gebruikelijke fietsen, aanhangbakjes met kindertjes en honden, toeters en bellen: ambiance! Wouter Dupon (géén familie van Philomeen) is er bijna altijd bij, en kwam in onze stemmige studio wat mijmeren over hoe het loopt & rolt & verder moet met de mobiliteit in de stadskern.
Blog: criticalmassantwerpen.blogspot.com

Thuiskomst in Port-au-Prince

Joris Willems, juist terug in Haïti, brengt verslag uit.
“Het leven gaat z’n gangetje. Het is vreemd hoe snel je gewend geraakt aan het puin, aan de tenten, aan wegen vol puin en stof of totaal geblokkeerde straten. Er zijn een pak meer blanken te bespeuren dan tevoren. De meesten in dikke vette 4×4’s met de ramen dicht. Ik vermoed met de airconditioning aan. Anderen zijn ongeschoren met lang haar. Weer anderen met de camera in de hand te voet op wandel. Vele individuen die snoep uitdelen en ondertussen een of andere godsdienst preken. Continue reading “Thuiskomst in Port-au-Prince”

Een ander Europa is mogelijk

Het Belgisch Sociaal Forum richt vandaag een nationale dag in, met bijzondere focus op het naderend Belgisch voorzitterschap in Europa. Het uitgelezen moment om een paar punten wat hoger op de agenda te krijgen, die van dat Europa een sociale en solidaire gemeenschap kunnen maken. Redactie-medewerkster iez loopt er rond en deelt haar indrukken met ons.
Link: Belgisch Sociaal Forum

Ossenmarkt

Sinds kort bent u niet meer de enige die de fratsen van studenten op de Ossenmarkt kan volgen met de  nodige aandacht: om de nodige overlast die eigen zijn aan het studentenleven aan te pakken staat er sinds een tijdje een camera op het roemrijke studentenplein. Niet zonder slag of stoot echter: de facebookgroep “Geen camera op de Ossenmarkt” telt al 2.113 leden, en 10 studentenverenigingen hebben hun steun toegezegd. Initiatiefnemer van dit studentenprotest is het Liberaal Vlaams Studenten Verbond (LVSV). Wij belden met de voorzitter, en buurtbewoner van de Ossenmarkt, Mathias Adriaenssens. En over een interactief gesprek gesproken: tijdens ons gesprek werd de camera geplaatst.

Polen in rouw

In één klap een hele reeks topfiguren omgekomen, het presidentiële paar op kop. Een hele schok voor Polen, ‘de zwaarste in vredestijd’, zoals premier Donald Tusk het uitdrukte. Hans De Rycker, die vóór ‘de val van de muur’ jarenlang in Polen woonde, er een gezin stichtte en daarmee later in Antwerpen kwam wonen, vertelt over de reacties ginder en hier, en hoe het nu verder moet.

Kirgizië


Bruno De Cordier van de Vakgroep Studie van de Derde Wereld (Universiteit Gent) heeft van Centraal-Azië zijn specialiteit gemaakt. Hem konden we opbellen voor toelichting & achtergronden bij de staatsgreep in Kirgizië. Wéér een lege revolutie, waarbij wat andere mensen uit toch weer dezelfde kliek de machtsposities overnemen? Of is er deze keer toch méér aan de hand?
Foto: de nieuwe president Rosa Otunbayeva