Directe actie gecriminaliseerd

‘De elf’ – de veldbevrijders die vervolgd werden na de actie in mei 2011 op een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren – zijn deze week veroordeeld tot lichtere straffen dan die half januari bij verstek werden uitgesproken, toen ze de zaal verlieten uit protest tegen het feit dat hun getuigenissen naar hun mening onvoldoende aan bod kwamen. De feiten waarvoor ze veroordeeld werden, zijn wel dezelfde gebleven. Daarbij is ook een veroordeling voor criminele bendevorming. Het is niet de eerste keer dat activisten hiervoor aangeklaagd worden, maar wel de eerste effectieve veroordeling. Roel van Vredesactie legt uit waarom dit verontrustend is, en wat het belang is van acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, op voorwaarde wel dat die kaderen binnen een bredere campagne waarbinnen eerst de wettelijk voorziene inspraakkanalen gebezigd worden (wat bij de veldbevrijders het geval was). Directe actie is altijd één van de mogelijkheden geweest van het middenveld om politieke druk uit te oefenen wanneer andere wegen doodliepen, en was ook essentieel bij het verwerven van onze nu zo vanzelfsprekende sociale zekerheden.
Eerdere interviews over de patatisten, waarvan het eerste een dubbelinterview met een veldbevrijder en iemand van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie vlak vóór de actiedag

Tweede internationale mars tegen Monsanto

Op 12 oktober, in de buurt van de wereldvoedseldag (16/10), gaat voor de tweede keer een wereldwijde mars tegen Monsanto door. Men verwacht daarmee miljoenen mensen op de been te brengen, op de vijf continenten. Hier in België wordt de actiedag in Brussel georganiseerd door Occupy Brussel. Kévin, één van de betrokkenen, kwam in Antwerpen (in het Frans) meer achtergrond geven over de onrust over gezondheidsrisico’s, bedreiging van de biodiversiteit, en bedenkelijke monopolie-posities. Ook hier, zoals op andere beleidsdomeinen, klinkt de roep om een regularisering van het lobbywerk van de grote bedrijven, dat het democratisch proces toch enigszins scheeftrekt. We noteerden in dat kader het initiatief D19-20, voor een politiek in het belang van de burger.
Voor meer informatie over de mars, en desgewenst inschrijven voor samen daarheen, kunt u volgende zaterdag 5 oktober op de Groenplaats terecht.
Enorm veel fb-events te vinden hierover, waarvan drie voor ons relevante: den internationale, die van Brussel, (waar u zich ook nog kunt aanmelden als u met de 1 of andere info-stand op het evenement aanwezig wilt zijn), en ééntje voor vertrekkers uit Antwerpen.
 
 

Debating Development met Vandana Shiva

USOS en IOB organiseren dit najaar voor de elfde keer een reeks avonden onder de titel Debating Development, acht debatten, acht weken achter mekaar. Dit jaar staat de reeks, net als de nieuwe campagne van 11.11.11, in het teken van de voedselproblematiek. Dinsdagavond 8 oktober gaan ze van start met een een avond rond het ideale landbouwmodel. Daarbij zal de Indische activiste Vandana Shiva (pro kleinschalig-biologisch) in debat gaan met Alexander Woollcombe van de Bill Gates Foundation (pro grootschalig-industrieel). Janus Verelst van USOS vertelde ook nog wat meer over de andere geprogrammeerde debatten.
Let op: de avond begint telkens al om 19u, en u behoort zich vooraf in te schrijven.

GAS-debat in 't Stad

Dinsdagavond 1 oktober vanaf 20u kunt u in Antwerpen uw vragen over het GAS-beleid stellen aan een panel van vier: Godfried Geudens, veiligheidsadviseur van Bart De Wever; Gemeenteraadslid Freya Piryns (Groen); Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten; en Koen Van Heddeghem, diensthoofd en stafmedewerker Lokale Politie. Het geheel wordt gemodereerd door Johnny Vansevenant. Ambiance verzekerd!
Dit GAS-vragenvuur kadert binnen de jaarlijkse Vredesweek. Olivier Forges, coördinator van de Vredesweek, en Tamara Laevaert van Samenlevingsopbouw Stad Antwerpen kwamen in de studio vertellen over het waarom van deze avond.
Meer info hierFacebookevent
Dit debat is er ééntje van een hele rits lokale debatten. Onder de opsomming vindt u de Zes Bekommernissen.

Freedom not Fear

Voor de vierde keer is er eind deze maand in Brussel het evenement Freedom not Fear, rond de oprukkende aantasting van onze privacy. We belden hierover met Miek Wijnberg, voorzitter van de Nederlands burgerrechtenvereniging Vrijbit, één van de vele organisaties van overal ter wereld die betrokken zijn bij de inrichtende coalitie. Zij sensibiliseren al jarenlang het publiek en lobbyen dapper tegen de grote bedrijven in, die door hun grote budgetten voor lobbywerk een onevenredige vinger in de pap hebben bij het tot stand komen van de regelgeving ter zake, o.a. op Europees niveau.

Tientallen Vlaamse infrastructuur-projecten op de helling

Volgens Bart Tommelein van Open-VLD en Dirk Peeters van Groen is de Vlaamse deelregering de grote projecten in het gewest aan het mismeesteren door de grondwettelijke bezwaren tegen haar procedures niet ernstig te nemen.
De Vlaamse regering vond dat het informeren van de bevolking bij de opmaak van Ruimtelijke UitvoeringsPlannen wel via een website kon gebeuren en niet langer via kranten moest. Dus werd dat in 2008 dan ook zo ingeschreven in de Vlaamse regelgeving. Al in 2011 verklaarde  de Raad van State die procedure echter ongrondwettelijk, want  niet iedereen heeft internet-toegang. Daarop liet de regering een decreet stemmen om de lopende projecten die via de verkeerde procedure verwekt waren alsnog te regulariseren.
Recentelijk floot het Grondwettelijk Hof de regering echter terug door de het bewuste artikel in de Codex te schrappen (Arrest 114) waardoor er onzekerheid ontstaat over de toekomst van een aantal grote investeringsprojecten zoals UPlace, het Schipdonkkanaal, de verbreding van de Brusselse ring, de Limburgse Noord-Zuid verbinding….. Continue reading “Tientallen Vlaamse infrastructuur-projecten op de helling”

Fietsapen: morgen slotevenement

Stijn & Liesbeth, twee overtuigde fietsers, besloten vorig jaar zomaar om eens een fietsfilmfestival te organiseren, dat ze Fietsapen doopten. Ze vonden aansluiting bij het Antwerps jaar van de sport. Morgen eindigt hun fietsfilmweek met een dagprogramma in Permeke en een avondprogramma in Klappei, waar eerder deze week al een aantal fietsfilms liep. In Permeke kunt morgen u op drie starturen (11u, 13u, 15u) een compilatie van zo’n twee uur bekijken van alle inzendingen op hun oproep om zelf een fietsfilmpje te fabriceren. Om dat initiatief te promoten, waren ze de afgelopen maanden her en der op evenementen aanwezig. U kunt ook doorlopend met uw misfunctionerende fiets langs de Fietskeuken, die voor de gelegenheid bij Permeke geïnstalleerd is. Om 17u volgt dan de plechtige uitreiking van de Gouden Banaan. Vanaf 18u receptie in Klappei, nog meer fietsfilmgedoe, en ‘afterparty’.
 

Over Soedan

Alhadi Adam Agabeldour is een Soedanese dichter en mensenrechtenactivist uit Darfur, die sinds 2009 als politiek vluchteling in Brussel verblijft. Na zijn rechtenstudie in Libië volgde hij nog een postgraduaat Internationaal Crimineel Recht in Khartoum, maar zijn masterthesis (over huurlingen) moest hij onderbreken toen de oorlog in zijn thuisgebied uitbrak. Van hieruit publiceert hij als Soedan-expert nog steeds in veel Arabische en andere media en voor internationale instellingen zoals de VN. Ook literair blijft hij productief. We hadden het met hem over de (voorgeschiedenis van) de situatie in zijn thuisland. Later deze namiddag was hij te gast in de Groene Waterman.

Frontex & the externalisation of Fortress Europe

Frontex en Fort Europa in expansie toont enerzijds de militarisering van de Europese grenzen buiten Europa door Frontex en anderzijds de mogelijkheid van een wereld zonder grenzen waar vrijheid van beweging niet alleen een basisrecht is, maar ook een basis voor ontwikkeling.  De interviews werden opgenomen in Rotterdam, Amsterdam, Parijs en Warschau in het Frans en het Engels. Deelnemers uit Koerdistan, Democratische Republiek Congo, Finland, Frankrijk, Nederland en België.  De uitzending was een samenwerking tussen Radio Centraal, Air Libre (Brussel) & Radio Patapoe (Rotterdam)
Interview met Frontex’ uitvoerend directeur Ilka Laitinen en verhalen van over de grenzen Continue reading “Frontex & the externalisation of Fortress Europe”

15 september: Propere-lucht-picknick in Albertpark

Ademloos organiseert volgende week zondag 15 september een picknick in het Albertpark om de problematiek van de luchtkwaliteit in stedelijke omgevingen onder de aandacht te brengen. Wim van Hees van Ademloos is te gast in de studio. Over het vervroegd levenseinde van de Antwerpenaar, onze deelpremier en nog veel meer van dat soort MERde.