Politieke toestand in Haïti blijft instabiel

Volgende week zou de Haïtiaanse kiescommissie eindelijk  een “definitieve uitslag” publiceren van de chaotische verkiezingen van 28 november.
Ondanks fraude in het voordeel van de presidentskandidaat van de regeringspartij INITE, Jude Celestin, zou die toch maar als derde uit de bus gekomen zijn in de eerste ronde; na Mirlande Manigat en Michel Martelli. Daarmee zou Celestin niet eens meer   kunnen meedoen aan de tweede ronde die eind maart gepland is. Maar, ondanks druk van de organisatie van Amerikaanse staten (OAS), is het nog niet zeker of de partijdige kiescommisie  dat resultaat zal aanvaarden.
Joris Willems  merkt  op dat alleen de uitslagen van de presidentsverkiezingen door de OAS kritisch bekeken worden. Over de parlementsverkiezingen die samen met de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gehouden werden wordt niets gezegd. “Blijkbaar komen ze wel weg met de fraude tijdens de kamer- en senaatsstemmingen.”
Intussen is voormalig dictator Jean Claude “Baby Doc” Duvalier terug in het land in een poging om aan de Zwitserse autoriteiten te tonen dat hij niet vervolgd wordt in Haïti, en dus aanspraak maakt op de miljoenen die hij tijdens zijn bewind naar Zwitserse bankrekeningen versaste. Van de andere kant wordt de   democratisch gekozen (maar toch ook niet helemaal onbesproken)  oud-president Jean-Betrand Aristide nog altijd niet in Haïti toegelaten.
De bevolking is de situatie beu maar ook murw geslagen door al de miserie die ze over zich heen gekregen heeft. “De emmer is vol maar loopt blijkbaar nog niet over. Welke druppel de emmer kan doen overlopen is de vraag, maar gans de situatie rond de frauduleuze verkiezingen is een belangrijk feit dat er nog eens bovenop komt.”

Antwerpenaar maakt reportages in Boedapest

Naar aanleiding van het Europese jaar van de vrijwilliger startte de Europese Unie een project. Van elke lidstaat trok één verslaggever naar een ander land, om reportages te maken over vrijwilligerswerk. Antwerpenaar Jasper Declerq was de uitverkorene voor België. In tien dagen tijd leerde hij de vrijwilligersorganisaties, cultuur, inwoners en feestjes van Boedapest kennen. Op het einde van dit jaar worden zijn reportages, samen met dat van 26 andere reporters, aangeboden aan Europese zenders.    

Overheid moet 750.000€ betalen voor afbraak woningen Doel

De beslagrechter heeft de Vlaamse overheid tot het betalen van een forse dwangsom veroordeeld nadat de Maatschappij  LInker Scheldeoever nogmaals een aantal huizen liet afbreken. De Maatschappij Linker Scheldeoever is een politiek bemand  overheidsbedrijf onder controle van de Vlaamse Regering dat eigenaar is van de huizen die van de bewoners werden opgekocht.  Ze moet de huizen als een goede huisvader beheren. In de praktijk worden de opgekochte huizen opzettelijk verwaarloosd  zodat na verloop van tijd kan overgegaan worden tot  sloop, zegt Frie Lauwers die nog in Doel woont.
Voor de eerste keer heeft de rechter dit overheidsbeleid nu bestraft met een effectieve geldstraf.
Voor zover er nog iets te stelen valt gaan  de diefstal en het  vandalisme in Doel ondertussen door. De verantwoordelijke burgemeester van Beveren, Marc Van de Vijver, weigert in te grijpen maar installeert ondertussen wel bewakings camera’s op zijn eigen marktplein, zegt Frie Lauwers. Politiek is CD&V Deelpremier Peeters voor haar de eerste  hoofdverantwoordelijke voor de vernieling van Doel, maar ook SP-a, N-VA en het Blok gaan niet vrijuit . 
Zie ook bericht Doel 2020.

Stoffig schooltje gesloten

Op bezoek in de studio: Louise Vleminckx en Kristine Roelants van het buurtcomité SOS Zurenborg, actief in 2600, 2140 en 2018. In 2009 kreeg deze wijk de plannen voorgelegd voor een nieuwe woonwijk. Ze leggen ons uit waarom zij daar liever een ‘Park Spoor Oost’ zien: voor bewoning te veel lawaai en fijn stof (van ring, trein en electriciteitscentrale), en een sterk vervuilde ondergrond. Ook hun tweede bezwaarschrift werd ontvankelijk verklaard: het containerschooltje dat alvast werd opgetrokken, zal dus weer moeten verdwijnen. Samen met Ademloos en Straten Generaal bogen ze zich ook over het Geluidsactieplan voor Antwerpen.  Daarover kwam Guido Verbeke, secretaris van Ademloos, nog een woordje meepraten.

Target practicing bij de buren

Inge Neefs is sedert november in Gaza waar ze werkt voor de ISM. Vorige week werd een 65-jarige boer doodgeschoten in Beit Hanoun nabij de Israelische grens in het noord-oosten van de Gazastrook.
Inge Neefs vertelt over hoe het Israelisch leger een sperzone instelt buiten haar grens, die niet duidelijke afbakent, en regelmatig schiet op wie zich over een imaginaire lijn begeeft.
Link : Inge Neefs’ weblog

Duivenkot vliegt buiten

De voor de Gouden Neus genomineerde vzw Het Duivenkot verliet iets vroeger dan voorzien de door hen gekraakte rijkswachtkazerne in de Korte Vlierstraat – en vooral op een iets andere wijze dan ze zich hadden voorgesteld. De twintig via een Beursvloer-match (foto) van de Kringwinkel verkregen bedden voor daklozenopvang én praktisch al hun privé-bezittingen (tandprothese!) belandden op containers. Tot nog toe is het onduidelijk waar dat allemaal voor nodig was. Maar: “We zijn goe bezig!” En vooral: we hebben behoorlijk wat dossierkennis, zoals bleek tijdens ons gesprek.
Ter afsluiting brachten Loewie Anders & de Kwiete het Duivenkotlied (Miserie oep St Andries) live in de studio. Speciaal voor onze Jan speelden ze ook nog Oorlogsgelierde, samen met andere nummers van hen hier te beluisteren.
Nota achteraf: we contacteerden na dit interview alle betrokken verantwoordelijken van ’t Stad om ook hen aan het woord te laten, maar we kregen geen reactie. Toch jammer.

mini-kernreaktoren, Bolshoi Petrol en Nabucco

We overlopen wat energienieuws van de afgelopen week:
Een rits bedrijven komen, ogenschijnlijk los van elkaar, met plannen om mini-kernreaktoren te gaan bouwen. Tot nu toe was het grootste probleem het proliferatie-risico: de al in gebruik zijnde minireaktoren van de atoomduikboten draaien op hoog-verrijkt uranium dat alleen door de militairen mag gebruikt worden.
BP is na de ramp in de Golf van Mexico op zoek naar andere oliebronnen. Via een aandelenwissel ter waarde van 16 miljard $ met Rosneft koopt BP zich nu verder in in  de Russische olievelden. Van de andere kant wordt het Russiche staatsbedrijf, met 5% van de aandelen in handen, de belangrijkste eigenaar van het geblutst Brits industrieel paradepaardje; wat in de VSA en Groot Brittannie al voor zure oprispingen zorgde. 
BP krijgt met de deal toegang tot 125.000km2 aan potentiele olievelden.
Greenpeace merkt op dat  dat oliepotentiel zich (onder andere?) in de noordelijke Karazee bevindt, een ongerept gebied.
Toevallig publiceerde BP de afgelopen week ook een inschatting van de evolutie van het toekomstig energieverbruik tot 2030 (HIER).

4×4 Ontwikkelingssamenwerking anders bekeken

De derde jaargang van deze reeks van vier  avonden rond ontwikkelingssamenwerking start volgende woensdag 26 januari. Vorig jaar hadden we van de vier inrichtende partners Dieter Goossens van de Noord-Zuid-dienst – Provincie Antwerpen daarover aan de lijn. Deze keer kregen we bezoek van Hugo De Craen van het IOB (Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -Beheer). Dat resulteerde in een korte kadering van het gebeuren en een inhoudelijke focus op elk van de vier avonden.
Meer info & inschrijven
Gesprek van vorig jaar

Werken Rubenslei gestart

De as Rubenslei-Justitiestraat-Paleisstraat wordt onder handen genomen voor de (her)aanleg van een  fietspad.

We hebben Chris Anseeuw, Antwerps districtsvoorzitter, aan de lijn over timing, overlast tijdens de werken, vertragingen en de Antwerpse wegenwerken in het algemeen.

Gemeenten weten watercollectoren niet liggen

… Dat is wat een steekproef door de vzw  ’t Uilekot uit Herzele concludeert. En dat leidt ertoe dat de overstromingspreventie niet altijd effectief is.
De infrastructuur lijdt nog altijd onder de erfenis van het verleden. Toen werd beslist al het regenwater in collectoren af te leiden, en werden geen buffers voorzien tegen overstromingen.
Het Vlaams beleid terzake kan beter en alhoewel er in principe regels zijn, kunnen die, mits de goede politieke connecties, nog altijd omzeild worden, aldus De Bodt.