Boerentoren verkocht: Wat was de rol van het Antwerps stadsbestuur?

De twee Antwerpse landmarks

Katoennatie-baas Fernand Huts koopt de Boerentoren van KBC. Het nieuws vorige week ging vooral over hoe Huts het gebouw zou omtoveren tot een cultuurtempel, maar voor Tom Cochez van Apache is de zaak toch iets complexer.
Tom Cochez: “Vooral het feit dat het Antwerps stadsbestuur de verkoop van de toren aan Fernand Huts mee regisseerde is opmerkelijk. De stad heeft wel degelijk een rol te spelen bij de verkoop van een dergelijk iconisch gebouw, maar het probleem is dat helemaal niets geweten is over wat die rol was. Al wat we weten is wat Fernand Huts ons verteld heeft, maar er is niets geweten over de prijs, over de criteria die in het contract gezet zijn of over de rol van de stad.”

“We  beweren niet dat dit een verhaal is waarin Annick De Ridder haar oude baas gesoigneerd heeft, maar juist daarom is meer openheid nodig.”

“Dit gaat in principe over een verkoop tussen  twee private partijen waarover dus niet gecommuniceerd wordt. Er zijn wel een aantal collegebesluiten waarin omschreven staat dat de stad de stad een rol te spelen heeft bij de verkoop van de Boerentoren. Daarover moet dan transparantie komen, maar de stad wil niets over haar rol in de deal communiceren.”
Schepen van stadsontwikkeling Annick De Ridder heeft jaren gewerkt voor Fernand Huts. Cochez: “We beweren niet dat dit een verhaal is waarin Annick De Ridder haar oude baas gesoigneerd heeft waardoor hij de Boerentoren heeft kunnen kopen. Maar om alle schijn van nepotisme af te blokken is het nodig dat de schepen open en transparant is over haar rol in deze zaak.”  Zeker na de recente zaken in de Dubois-wijk is meer openheid nodig: “De vergunning voor het Cobra-museum in die wijk werd door de stad ingewilligd na een negatief advies van de bevoegde ambtenaar. Verder heeft Huts in dezelfde wijk een honderdtal panden gekocht om ze om te bouwen tot appartementen. De stad Antwerpen stelt dat ze de verappartementisering wil tegenhouden, maar hier springt ze dan toch vlot om met de eigen regels om de verbouwingen van Huts te kunnen toelaten.”
 

Het Lageweg-dossier, Hoboken: schoon volk bijgestaan door vrienden van het Schoon Verdiep

Lemmerz, Lageweg, Hoboken (RC)

Erik Van der Paal probeert de nieuwssite Apache het zwijgen op te leggen via vier procedures. Formeel draaien de klachten vooral rond de verslaggeving door Tom Cochez over het dossier van de Hobokense Lageweg rond de Lemmerz-site. Nochtans komt de jeugdvriend van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en schepen Annick De Ridder daarin slechts zijdelings ter sprake.
Het dossier van de Lageweg gaat over de herontwikkeling van de site waar tot 2008 velgenfabrikant Lemmerz gevestigd was. Nu het stadsbestuur beslist heeft om een  Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te maken, komt er zicht op een opwaardering van de zone en de gronden. Het voorlopig resultaat is een dispuut tussen enerzijds Guido Dumarey, die het bedrijf in 2008 overkocht en enkele maanden later liet failliet verklaren, en anderzijds Issam Zizaoui, die de terreinen vorig jaar zou overgekocht hebben van Maxime Dumarey, de zoon van Guido Dumarey. Erik Van der Paal, de man van Fornuisgate, duikt in dit dossier op als lobbyist voor de familie Dumarey.

Tom Cochez: “We vonden het heel opmerkelijk dat twee partijen met een dergelijke voorgeschiedenis in beeld zijn bij één van de grootste vastgoedprojecten van de stad.”

Dumarey zegt dat de handtekening onder de koopsovereenkomst vals is, of dat de verkoop onder dwang via een homejacking afgedwongen werd. Zizaoui zou volgens  de advocaat van Dumarey ook  betrokken zijn bij cocainehandel. De advocaat van Zizaoui wijst van zijn kant op de veroordelingen die Dumarey zelf al heeft opgelopen. Continue reading “Het Lageweg-dossier, Hoboken: schoon volk bijgestaan door vrienden van het Schoon Verdiep”

Verdachte ETA-aanslag uitgeleverd aan Spanje

Maria Natividad ‘Jaione’ Jauregui, die verdacht wordt van de moord op luitenantd-kolonel Ramón Romeo Rotaeche in 1981, werd vorige week uitgeleverd aan Spanje. De uitlevering komt er nadat Spanje beloofd heeft geen gebruikt te maken van de uitzonderingswetten die een inbreuk vormen op de rechtsregels. We bellen Wim Wabben, buur van Jauregui. “Na de dood van Franco kwam er een politieke democratisering, maar het leger, justitie en het politieapparaat bleven onaangeraakt. De repressie van de Franquistische machthebbers  om de Baskische militanten de mond snoeren was begin jaren ’80 heel hard en er heerste een gespannen klimaat.”

Mawda: proces tegen politieman gaat van start

foto; karmakolle, creative commons, via .wikipedia.org/wiki, Dood_van_Mawda_Shawri

Maandag start in Bergen het proces tegen de politieman die Mawda Shawri doodschoot tijdens een achtervolging. Ook in Antwerpen wordt actie gevoerd tussen 8 en 18 uur op de Bolivarplaats aan het nieuw justitiepaleis.
De beschuldiging is ‘onvrijwillige doodslag’, maar de familie zou dit willen veranderd zien in ‘opzettelijke doodslag’.  Ook Sarah El Massaoudi van Justice pour Mawda staat achter die eis: “De trekker overhalen om te schieten op een busje vol mensen gebeurt niet per ongeluk, en je weet dat er dodelijke slachtoffers zullen vallen. ”
“Dit kadert in een groter verhaal van disproportioneel politiegeweld. … en van  etnische profilering en racisme binnen het politiekorps, want laten we eerlijk zijn: moest dit een busje met blanke mensen uit de middenklasse geweest zijn, dan zou de politie niet zo gehandeld hebben. ”
“Met sensibilisering of opleidingen alleen gaan we er niet komen. De eerste stap bestaat uit veroordelingen van politiegeweld, zoals in deze zaak. Het moet duidelijk gemaakt worden dat dit niet getolereerd wordt. Ook internationaal is het debat bezig over de rol van de politie. Zo kunnen bepaalde zaken waarvoor de politie nu uitrukt behandeld worden door bijvoorbeeld welzijns- of straathoekwerkers.”

Peru: Bevolking doet politiek overstag gaan

Presidenteel paleis Lima (Frans-Banja Mulder, creative commons, via wikipedia)

Maandag kreeg Peru haar derde president op één week tijd. De laatste presidentiële wissel gebeurde na massaal protest van de bevolking tegen de vorige wissel een week eerder.
Het was vooral om een grootschalig anti-corruptie onderzoek  tegen te houden dat Parlementsvoorzitter Manuel Merino president Martin Vizcarra had laten afzetten.
“Ook Vizcarra zelf is betrokken in een (andere) corruptiezaak, maar hij hoopte blijkbaar dat die zaak  niet aan het licht zou komen.” zegt Alma De Walsche van MO. “Toch kon hij van steun genieten bij de bevolking omdat hij een hervormingsagenda had.” Dat er iets moet ondernomen worden is duidelijk: het land was begin 2020 al in crisis, en met bijna evenveel Covid-doden per miljoen inwoners als België is Peru het zwaarst getroffen van alle Latijns-Amerikaanse landen. Continue reading “Peru: Bevolking doet politiek overstag gaan”

Burgemeesters vragen Fietsbrug over Bischoppenhoflaan

bron: google+ aanmerkingen

De burgemeesters van Schoten, Wijnegem en het district Deurne vragen aan de Vlaamse regering om toch een fietsbrug over de Bischoppenhoflaan aan te leggen. Toelichting door Tjerk Sekeris, de districtsburgemeester van Deurne.
Tjerk Sekeris: “In het kader van de verbreding van het Albertkanaal moeten alle bruggen verhoogd worden. Oorspronkelijk was een fietsbrug voorzien ter hoogte van de Kruiningenstraat maar die werd geschrapt toen bleek dat te weinig ruimte beschikbaar was en de hellingen van de brug daardoor te steil zouden zijn. Daarom heeft de Vlaamse Waterweg in samenspraak met de omringende gemeentes beslist om die fietsas iets naar het oosten  te verleggen, naar de Hoogmolenbrug. Naast de nieuwe autobrug komt er daar nu dus ook een (4 meter) breed apart fietspad over het Albertkanaal. Die (noord-zuid-)verbinding komt dan uit op de Bischoppenhoflaan, waar het gevaarlijk oversteken is. De Vlaamse Waterweg heeft met Lantis (BAM) ook een fietspad aangelegd over de Bremwijde, dat uitkomt op de Bischoppenhoflaan. Het is dus logisch dat dit fietspad verbonden wordt met het nieuwe fietspad over de Hoogmolenbrug, maar dan via een brug, om het kruispunt van de Bischoppenhoflaan vlot te kunnen kruisen.”
“De fietsbrug is echter geschrapt, want duur. Dat begrijp ik enigszins, maar ik pleit toch voor een brug over de Bischoppenhoflaan, omdat dit een zeer belangrijke fietsverbindingen wordt voor pendelaars tussen Antwerpen en de Voorkempen. Nu is er gewoon een conflictvrij kruispunt gepland, wat tot lange wachttijden leidt. Daarom is een fiets/voetgangersbrug over de Bischoppenhoflaan die aansluit op de districtenroute aangewezen. ” Continue reading “Burgemeesters vragen Fietsbrug over Bischoppenhoflaan”

Verdrag tegen kernwapens in werking, nu nog een publiek debat in België

B-61 bom, foto: US Air force

Op 22 januari 2021 treedt  het nieuw verdrag tegen kernwapens in werking.  “Dit is relevant, aanzien het bijvoorbeeld een impact heeft op de financiering van de kernwapenproductie die in private handen is”, zegt Ludo De Brabander van Vrede vzw. Hij pleit voor meer transparantie als het over de in België opgestelde kernwapens gaat.

“Er is nood aan een nieuwe bewustwording ter zake bij zowel politiek als media.”

De activering van het verdrag gebeurt automatisch nadat Honduras als vijftigste land het verdrag had geratificeerd. Ludo De Brabander : “Eigenlijk is dit verdrag, dat in 2017 opgesteld werd, een aanvulling op Artikel VI van het non-proliferatie verdrag (NPV of NPT). Dat stelt dat er een volledige kernontwapening moet komen, maar het bevat geen timing of modaliteiten. Dit nieuw verdrag moet dus gezien worden als een uitvoering van Artikel VI van het NPV.”
Op enkele notoire uitzonderingen na (Indië, Israël, Pakistan, Noord Korea) hebben zowat alle landen ter wereld het NPV ondertekend en geratificeerd, maar slechts 124 landen waren betrokken bij de opstelling van het nieuw ontwapeningsakkoord. Dat is te verklaren doordat de vijf oorspronkelijke kernmachten, gesteund door hun vazallen (bijvoorbeeld in NAVO-context), Artikel VI van het NPV niet wensen uit te voeren en daarom het nieuw verdrag niet zagen zitten. België was destijds één van de landen die probeerden het verdrag tegen te houden. Continue reading “Verdrag tegen kernwapens in werking, nu nog een publiek debat in België”