Norman Finkelstein in Antwerpen

Norman Finkelstein is joods-Amerikaans historicus/politicoloog (zIjn ouders overleefden de uitroeing van de joden in Polen). Hij is vooral bekend vanwege zijn kritiek op de Israelisch-Amerikaanse Palestina-politiek, en klaagt het misbruik aan van de Nazi-holocaust door de  pro-Israel lobby .
Op 20 mei kwam hij spreken in de Groene Waterman. We registreerden een deel van zijn uiteenzetting (in ’t engels) die hij gaf voor een bont gezelschap van orthodoxe  joden tot NSV-ers.  Continue reading “Norman Finkelstein in Antwerpen”

Oosterweel: Stijgende kosten en MER-gesjoemel?

Allereerst legt Manu Claeys van stRaten generaal (SG) uit wat het Oosterweelproject inhoudt en waarom hij een alternatief tracé wil, meer noordelijk (details zie verder).
Op 18 maart verdedigde BAM, de bouwheer, zijn zaak in het vlaams parlement. Manu Claeys reageert op de kritiek van BAM op het alternatief tracé.
Verder hebben we het met SG over het Milieu Effecten Rapport, dat gecoordineerd werd door een personeelslid van BAM. Dat is in strijd met het milieudecreet.
Minister  Crevits weigert om over deze zaak te spreken.
Parlementslid Jan Peumans (N-VA) volgt het dossier en is niet tevreden met de gang van zaken.
Het zou wel eens kunnen dat dit project in plaats van het Project Van De 21ste Eeuw, de Stommiteit Van De 21ste Eeuw wordt
Verder hebben we het met Peumans nog even over BHV.
Zie ook onze uitzendingen van 29/12/2007 en 14/04/2007 over het dossier.
Continue reading “Oosterweel: Stijgende kosten en MER-gesjoemel?”

Microkredieten

Oikocredit is een organisatie die investeert in microkredieten. Op 18 mei organiseert  Oikocredit in het Zuiderpershuis een optreden van de Filippijnse jongerengroep Akbay-Preda. Zij behoren tot de Preda Foundation die kindermisbruik  bestrijdt in de Filippijnen.
Bert Van Thienen van Oikocredit praat met ons over zijn organisatie, over microkredieten en over de link met Akbay-Preda.

Peter Tom Jones over biobrandstof

Peter Tom Jones, klimaatpublicist (auteur van o.a terra incognita), verbonden aan de KU Leuven, over het gevaar van grootschalige productie van biobrandstoffen.
VN-rapporteur Ziegler spreekt van het ‘recht op voedsel’ en wil een moratorium van 5 jaar voor de productie van biobrandstof. Inmiddels zijn er wetenschappelijke bewijzen dat biobrandstoffen van de 1ste generatie (uit voedselgewasen als mais, soja, suikerriet of oliepalmen) een teleurstellende energie en CO2 balans hebben.
Bovendien veroorzaakt het gebruik van deze brandstof een stijging van de voedselprijzen.
Wat met de Europese klimaatdoelstelling voor 2020 die het gebruik van de  1ste generatie biobrandstoffen zelfs wil doen toenemen?  Biedt verder onderzoek naar de 2de generatie biobrandstoffen hier een uitkomst?