België naar Gaza

Ook dit jaar zal een kleine vloot proberen Gaza te bereiken. Vorige keer waren er al een aantal Belgische opvarenden, dit keer zullen het er nog meer zijn. We belden Guido Gorissen van Geneeskunde voor het Volk, die zijn kajuit al gereserveerd heeft. Maar helaas, alhoewel wíj hém gereserveerd hadden, kregen we hem niet aan de lijn. Dan maar gebeld naar Ludo Keersmaekers, mede-organisator van een info-namiddag rond deze vloot, die mij met Guido Gorissen in contact had gebracht. Mijn excuses, Ludo, ik wist niet dat jij niet innig bij de vloot zélf betrokken was en stelde allerlei onmogelijke vragen. Het werd toch wel een interessante babbel.
Wie precies wil weten hoe het staat met de uitrusting en wat de concrete plannen zijn, moet vooral niét nu gaan kijken op de website belgiumtogaza, want die is duidelijk al maanden niet meer bijgehouden. Googelen is de boodschap, of, beter nog (want met hapjes en interessante ontmoetingen):
kom op zondag 8 mei naar de info-middag in Antwerpen.
Ook een goed idee: in het zoek-vak op deze bladzijde tikt u ‘Gaza’, en u herbeluistert onze Gaza-vloot-interviews van de afgelopen jaren.

Prof. Gilbert Eggermont over Nucleaire Veiligheid en -Beleid

Professor Gilbert Eggermont van de VUB (en ex SCK) is specialist nucleaire veiligheid.   In het kader van het SEPIA project publiceerde hij samen met Jan Hugé vorige maand een duurzaamheidsanalyse van kernenergie. (Kopie rapport: HIER.)

“De complexiteit van het nucleair risico is te groot om het aan de politiek over te laten die vandaag zo beïnvloedbaar is en zo oppervlakkig te werk gaat. Dat kan alleen door een sterk Europa georganiseerd worden. “

Deel 1: over de veiligheid van de Belgische, Japanse  en Noordfranse reactoren. Daarna de historiek van het Belgisch nucleair beleid (van het Kongolees uranium over de bestelling van 7 centrales tot het Iraaks kernprogramma); en  de problematiek van de verspreiding van kernwapens.
Deel 2:  eerst tsoenami-, aardbevings- en besmettingsrisico’s. Dan over wat de overheid nu, na Foekoesjima, zou moeten doen; het tekort aan kritische experts en de steun van overheidsbedrijven voor de nucleaire lobbygroep “Nucleair Forum”.
Deel 3: kort over derde en vierde generatie reactoren.

Gilbert eggermont is ook mede-auteur van “Kernenergie (on)besproken”, een geschiedenis van het maatschappelijk debat over kernenergie in België (ACCO, 2007). Continue reading “Prof. Gilbert Eggermont over Nucleaire Veiligheid en -Beleid”

Superstormen

Tsoenami’s stonden na de ramp in Japan weer in de belangstelling. In onze streken zou een ramp vanuit de zee eerder veroorzaakt worden door een Superstorm. In het ergste geval zou een superstorm in de kuststreek duizenden doden kunnen maken en tientallen miljarden schade veroorzaken.

Toon Verwaest van het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout legt uit wat superstormen zijn en welke voorbereidingen getroffen worden om een ramp te voorkomen (het Masterplan van de Kustveiligheid).

Vittorio Arrigoni (en nog 36 anderen) vermoord in Gaza

Vittorio Arrigoni werd afgelopen week ontvoerd en kort daarna vermoord teruggevonden in Gaza. Arrigoni was een vredesactivist die in 2008 op het bootje was dat de zeeblokkade van Gaza door Israel na 40jaar doorbrak. Hij verbleef sedertdien in Gaza en was aktief bij ISM, de palestijnse verzetsorganisatie.  
We bellen Inge Neefs die voor ISM in Gaza vrijwilligerswerk doet.
De moord werd opgeeist door een Salafistische organisatie maar de salafisten in Gaza ontkenden ondertussen al hun betrokkenheid. Het blijft dus onduidelijk of het om losgeslagen extremisten gaat, of de Israelische geheime dienst er voor iets tussen zit.

Ondertussen was er een nieuwe escalatie van geweld. Dat gebeurde in de nasleep van de moord van 2 Al Qassam leden door  Israel, waarna Israel een aantal keer beschoten werd vanuit Gaza. Bij die beschietingen vielen  enkele gewonden (zie ook Joodsactueel) . Tijdens de Israelische aanvallen  met drones, tanks, gevechtshelicopters  en F16’s die volgden werden 36 mensen gedood (zoek tevergeefs op Joodsactueel).

Ecolo: Uitverkoop of Fundamentalisten?

Boel binnen Ecolo toen Ecolo-minister Philippe Henry zijn akkoord gaf aan het neerpoten van het “City Mal” shopping-centre van Foruminvest in het centrum van Verviers. De locale Ecolo-afdeling kan er niet mee lachen en partijvoorzitter Javaux  werd op een taart getrakteerd. Voor Claude Eerdekens van coalitiegenoot PS is Ecolo dan weer een bende fundamentalisten.
De situatie doet denken aan die waarin Agalev zich bevond aan de vooravond van de verkiezingen in 2003.
Jan-Pieter Everaerts van De Groene Belg woont in de buurt van Verviers en geeft achtergrond. Verder breinstormen we wat over boerkas en overbevolking

Sweet Micky president Haïti

Joris Willems is speciaal voor ons vroeg uit de veren om achtergrond te geven bij de overwinning van  Michel “Sweet Micky” Martelli bij de Haïtiaanse presidentsverkiezingen. De verkiezingen waren ook de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Hij verwacht dat de nieuwe verkozenen, die uit het kamp kwamen van de vorige president René Préval, het spel wel met de nieuwe machthebber zullen meespelen.
Wat Martelli betreft blijft het raden naar wat er nu zal komen. Hij belooft veel, zonder uit te leggen van waar het geld moet komen dat nodig is om die beloftes waar te maken. Martelli werd verkozen met proteststemmen maar heeft nooit echt veel engagement getoond. In tegendeel, hij heeft de putchisten tegen voormalig president Aristide gesteund en zou voormalig dictator Jean Claude Duvalier als raadgever aanstellen. 

Europees Witboek Transport

De Europese Commissie publiceerde onlangs haar “Witboek Transport” waarin ze  haar visie van een verantwoord vervoersbeleid tot 2050 voorstelt. Het probeert vorm te geven aan de ambitie om aan de toenemende Europese transportbehoeften te voldoen zonder milieu, klimaat en gezondheid van de Europeanen naar de duvel te helpen.
We bellen Dirk Sterckx (open VLD), lid van het Commissie Vervoer van het Europees Parlement.
Continue reading “Europees Witboek Transport”

het licht uit in Japan?

Dat gebeurde toch wel in het getroffen gebied toen  33.000 megaWatt aan capaciteit uitviel op 11 maart. Dat is meer dan het dubbele van alle Belgische electriciteitscentrales samen. De meerderheid van de getroffen centrales was niet nucleair. Zuinig omgaan met stroom terwijl aan de heropstart en -bouw gewerkt wordt is de boodschap.

het Masterplan, het MER en de batterij ingehuurde advocaten

De Vlaamse regering gaat een milieucoordinator aanstellen voor het nieuw milieueffectenrapport (MER) van het Antwerps Masterplan. Dit is nodig aangezien het Masterplan grondig aangepast werd door het afvoeren van het Lange Wapper-viadukt. Verder wordt ook de aanleg van de A102 tussen Wommelgem en Ekeren gepland en in een latere fase de ondertunneling van de R11. Het MER waarvan sprake gaat echter alleen over het tunnelcomplex dat in de plaats van het viadukt zou komen.
Peter Verhaeghe van stRaten Generaal stelt dat de Vlaamse overheid een slecht project er probeert door te duwen door het in stukjes te laten passeren. Hij denkt dat dit niet zal lukken aangezien Europa de “saucissonering” van het Masterplan niet zal toelaten. Bovendien eisen de Europese regels dat alle alternatieven bekeken worden; en de Vlaamse regering heeft die alternatieven (Meccano, Arup-Sum) nooit in haar besluitvorming willen opnemen. Volgens Peter Verhaeghe zal dit leiden tot twee jaar extra vertraging voor de ontwarring van de Antwerpse verkeersknoop. Hij geeft aan dat de Vlaamse regering op een batterij ingehuurde advocaten rekent om haar plannen er toch door te krijgen.