de strop rond de nek van Iran en de nucleaire plannen van de Saoedies

11 Europese landen, waaronder België, krijgen extra tijd voor doorvoeren van de Amerikaanse olieboycot tegen Iran. Dit is echter uitstel van executie voor Iran aangezien op 1 julie de kraan uit Iran definitief moet toegedraaid worden.
Ondertussen houdt de dreiging met een aanval op Iran door kernmachten Israël en VSA de olieprijs op een historisch hoog peil. Saoedie Arabie probeert, voorlopig zonder veel succes, de olieprijs naar beneden te praten door aan te geven dat ze nog 2 miljoen vaten per dag extra kan oppompen. 
De stijging van het eigen olieverbruik van Saoedie Arabië zelf is op de lange termijn echter onhoudbaar: als het zo verder gaat dan verbruikt de grootste olieexporteur ter wereld binnen 15 jaar zelf meer dan de helft van haar productie. Daarom kwam de  salafistsiche dictatuur onlangs met een plan om het eigen olieverbruik in te perken. Daarbij wordt gekeken naar hernieuwbare energie, maar ook naar kernenergie. De saoedies zouden tegen 2030 16 kernreactoren in dienst willen nemen…

Gaslek in noordzee geen grote olieramp maar wel kleine klimaatramp

Er lekt een gasveld van Total  in de noordzee ten westen van Aberdeen. Een vergelijking met de Deepwater Horizon ramp in de golf van Mexico is voorbarig,  zegt Jonas Helseth van de Noorse NGO Bellona, want er zijn nog geen slachtoffer gevallen en er is ook geen noemenswaardige olievervuiling. 
Maar de situatie blijft uiterst gevaarlijk aangezien het lekt in de omgeving van een brandende toorts die gas van het veld affakkelt. Total denkt dat ze de fakkel op korte termijn kan doven, maar zelfs dan zal het zeer moelijk blijven om mensen in de buurt te krijgen van het lek om de nodige werken uitvoeren.
Het gaslek mag dan wel geen olieramp zijn, het is wel een kleine klimaatramp, stelt Bellona. Het broeikaseffect van het gas is namelijk veel sterker is dan van CO2. Total schat het lek op 2 kg per seconde, maar daar zit een grote foutmarge op.  Wij berekenden dat een dergelijk, relatief klein, lek over 6 maanden toch een klimaatimpakt zou hebben die te vergelijken is met de uitstoot van 800 duizend ton CO2. (De jaarlijkse CO2 uitstoot van Belgie ligt in de orde van 120miljoen ton.)

Antwerpen minder pessimistisch over financiën dan andere gemeenten

De vlaamse vereniging voor steden en gemeenten liet weten dat haar leden sombere vooruitzichten hebben wat betreft de gemeentefinanciën. De meeste burgemeesters denken dat er zal moeten besnoeid worden in de investeringen, bijna 30% denken aan een belastingsverhoging en een gelijkaardig aantal overweegt een personeelsvermindering.
Antwerpens schepen van financiën Luc Bungeneers is minder pessimistisch: ook de Antwerpse financiën staan onder druk, maar er is een structureel evenwicht. De investeringen van de stad zullen bijna halveren na 2012 en komen op het niveau van de legislatuur 2000-2006. “De kosten voor het Oosterweelproject zoals ze nu voorzien in de plannen van de  Vlaamse regering zullen 17 miljoen € nemen van de 110 miljoen die beschikbaar is in het investeringsbudget. Maar moest een goedkoper  alternatief uit de bus komt dan komen die middelen vrij.”
Anderszijds is er van besnoeiingen in het personeel en van belastingsverhogingen tot 2018 geen sprake.  Het meerjarenplan houdt rekening met de economische stagnatie in de zin dat er de komende jaren geen stijging van de inkomsten uit de personenbelasting verwacht wordt.
We hadden het hem eigenlijk al eens gevraagd

Gevangenis Beveren opschuiven: noodzaak of tijdverlies?

De federale regering wil zo snel mogelijk een gevangenis bouwen in Beveren, maar die is ingepland op de plaats waar stRaten Generaal/ Forum 2020 het Meccano alternatief voorzien dat de Antwerpse mobiliteitsknoop moet ontwarren.  
StRaten Generaal vraagt  om de gevangenis een 50 meter te verplaatsen ( zie schema HIER), maar daar lijken de Vlaamse en Federale regeringen niet echt veel werk van te maken. Het gevolg is dat het Meccano alternatief onuitvoerbaar wordt. 
StRaten Generaal ging onlangs praten met ambtenaren van de Europese Commissie en die stellen dat de onze overheid de EU  regels overtreedt door een alternatief voor haar eigen plannen onmogelijk te maken. 
De houding van de Vlaamse overheid is op zijn minst eigenaardig te noemen want ze roept al twee jaar dat het Meccano-plan geen alternatief biedt voor haar eigen Masterplan 2020 op het BAM tracé en heeft ze steeds geweigerd om het mee te nemen in de gaande studies. Maar ondertussen moet het Meccano-plan wel degelijk als alternatief onderzocht worden in de komende milieu-effecten studie. Nu wordt opnieuw, deze keer in het kader andere infrastruur werken,  geweigerd om rekening te houden met het Antwerps mobiliteits-alternatief.
Volgens  Manu Claeys van stRaten generaal  stuurt de regering aan op een voldongen feit en zet ze de wettelijke procedures even aan de kant om het eerste beton van haar Masterplan snel  te kunnen gieten. De inbreuk tegen de EU regels zal  dan later wel afgekocht worden met belastingsgeld.
Maar zijn er geen goede redenen om de gevangenis te laten staan zoals gepland? Betekent verplaatsing geen uitstel van jaren en kan die  Meccano niet gewoon wat opgeschoven worden?

Gents studentenprotest tegen financiering hoger onderwijs

Gentse studenten uit de  humane wetenschappen zijn niet tevreden en gaan volgende week woensdag betogen uit onvrede met de finaciering van het hoger onderwijs. Enerzijds blijft die achter op de groei van het aantal studenten. Volgens  Nicolaas Vandeviver van StuArt  zou een half miljard extra nodig zijn om de uitgaven per student op peil te houden.
Anderzijds stelt hij dat er ook  een probleem is met de nieuwe manier om de beschikbare pot te verdelen. In 2008 werd het systeem door Frank Vandebroucke  hervormd en nu wordt bijna de helft van de fondsen verdeeld op basis van het aantal artikels dat gepubliceerd wordt. En dit benadeligt de humane wetenschappen.

Vlaams parlement pleit voor ambitieuzere klimaatdoelstelling

Deze week stemde het volledig  Vlaams parlement voor een resolutie die oproept tot een meer ambitieuze Europese klimaatdoesltelling.  Dit is niet symbolisch want het zijn de lidstaten die uiteindelijk bepalen of Europa haar engagement om de broekasgasuitstoot tegen 2020 te reduceren versterkt van 20% naar 30%.  Aangezien Brussel en Wallonie zich al achter het 30% doel geschaard hadden was het alleen Vlaanderen dat verhinderde dat Belgie dit deed (het gegeven Vlaanderen, Brussel en Wallonie zijn in de EU context niet relevant). Het is een publiek geheim dat deelpremier Kris Peeters de lokale energie-intensieve industrie meer genegen was dan de  Europese milieunormen en -doelstellingen.
Het probleem zit nu vooral bij Polen dat, om zijn kolenindustrie uit de wind te zetten, het enig EU land is dat weigert om verdere engagementen te maken op gebied van klimaat. 
Maar ook in de Belgische deelgebieden zal het bereiken van de klimaatdoesltelling niet met een intentieverklaring alleen verwezenlijkt worden. Vlaanderen is nu bezig met het opstellen van  een klimaatbeleidsplan dat strookt met de 20% ambitie en zelfs daarvoor zal men zijn nek toch moeten  uitsteken, zegt  Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu.

NATO game over op 1 april

Volgende week zondag doet Vredesactie een geweldloze humanitaire interventie in het NAVO-hoofdkwartier in Evere. Aanleiding is de  NAVO bijeenkomst in Chicago in mei waar het bondgenootschap overleg pleegt  over haar strategie en, bijna 22 jaar na de val van de muur, haar eigen noodzakelijkheid probeert te justifieren.
We bellen met Tom Cox van Vredesactie. Hij deelt het enthousiasme over de NAVO-interventie in Libie van de NAVO zelf en van  sommige  politici niet en stelt dat interventies door de NAVO weinig te maken hebben met het brengen van democratie en alles met geopolitieke strategie.
Deelnemers aan de aktie volgende week moeten niet echt vrezen voor GAS boetes. De burgemeester van Evere bleek tot nu toe iets toleranter te zijn voor burgerakties dan zijn Antwerpse evenknie.

Het juridisch drijfzand van de GAS boetes

Sedert enkele jaren is Antwerpen begonnen met het opleggen van Gemeentelijke Administratieve Sancties, beter bekend als de GAS boetes. Die werden ingevoerd om zware juridische  procedures e vermijden bij de bestrijding van sluikstorters en wildpissers.
Edith Flamand van Progress Lawyers network  was deze week aanwezig op een protestactie tegen de GAS boetes. Volgens haar is er sprake van belangenvermenging:  “de gemeente is vaststeller van de inbreuk, oplegger van de sanctie en bevoordeelde van de sanktie”. Verder is verweer tegen de sanctie niet echt mogelijk aangezien je voor de ambtenaar terechtkomt die de boete heeft opgelegd. Flamand twijfelt ook aan de efficientie van het GAS boete systeem.
Maar het protest tegen de GAS boetes begon pas echt de kop op te steken toen de  stad de GAS-procedure begon te gebruiken om burgerprotest (Occupy, De Keyserlei-bomen…) Zelfs  de fietsers van de Critical Mass kregen met sancties   af te rekenen.  
Het argument dat men maar een aanvraag moet doen vooraleer men aktie voert gaat niet noodzakelijk op volgens Flamand. Ten eerste is het systeem van aanvragen bedoeld om de overlast van grotere akties te kunnen kanaliseren, niet voor beperkte samenscholingen.  Maar verder merkt ze dat in de praktijk  misbruik gemaakt wordt van de aanvraagprocedure om akties te dwarsbomen.

Nieuwe oude rector verkozen

Alain Verschoren werd onlangs herverkozen tot rector van de Antwerpse universiteit. Floris Geerts van studentenblad Dwars  vindt het een gemiste kans. Er was namelijk geen tegenkandidaat en de voorverkiezingen van de leden van het kiescollege (dat dan de rector moet kiezen) gingen niet door omdat er onvoldoende kandidaten waren.
Hij pleit voor het later plannen van de voorverkiezingen. Het genereren van meer betrokkenheid  van personeel en studenten door betere en tijdige informatie is ook nodig.
We maken van de gelegenheid gebruik om het ook over Dwars zelf te hebben.

Dirk Van der Maelen over Itinera en het Budgettair Pakt

Federaal SP.a-parlementair Dirk Van der Maelen reageerde op het Itinera-dossier van Apache met een oproep aan Itinera om klare wijn te schenken. We vragen hem wat hij daar precies mee bedoelt.
Terecht vraagt Itinera aan de overheid om transparant te zijn. Dus het minste dat Itinera kan doen is zelf transparantie geven over haar eigen manier van finacieren.”, aldus Van de Maelen. Verder noemt hij het instituut “zeer liberaal”.
We hebben we het ook over het  politiek klimaat in Europa. “30 jaar brainwashing in neoliberaal economisch denken heeft zijn gevolgen: Zelfs in linkse partijen hebben we het verhaal gehad van Blair’s ‘derde weg’en het Hollands Poldermodel. Maar we zien het tij keren. In het debat over bezuiniging/besparing hoor je toch stemmen van gerenomeerde economen die een ander beleid voorstaan. Itinera staat op dezelfde lijn van blinde besparingswoede als de Europese Commissie.”
Van der Maelen en SP.a staan skeptisch tegenover het Budgettair Pakt dat door de regeringsleiders (inclusief PS-premier Di Rupo) werd goedgekeurd  en dat later dit jaar aan  de parlementen van de lidstaten zal voorgelegd worden. “Het is te éénzijdig gericht op besparing, en heeft te weing aandacht voor groei. Bovendien is het Europees beleid onevenwichtig aangezien het sociaal luik  zeer vaag blijft en niet bindend is.”
“Voor het einde van het jaar moet over het Pakt in de Kamer gestemd worden en dat wordt een stevig debat. Ik vind dat we het Pakt niet zomaar kunnen goedkeuren.”