10 juni-specials: CD&V; Kristof Waterschoot


Kristof Waterschoot: “We moeten binnen Europa streven naar efficiente besluitvorming maar als dat niet lukt zullen we onvermijdelijk in een verhaal van twee snelheden terechtkomen”
Kristof Waterschoot is derde opvolger senaat voor CD&V. Opnieuw een jonge kanditaat (25) die echter snel zijn politieke sporen aan het verdienen is. We hadden een zeer lang gesprek met Waterschoot over een rits thema’s.Hij weerstaat onze aanvallen vlot, al gebeurt dat soms door langs de vragen te laveren.
En echte beroepspolitikus in de maak dus.
Tijdens het gesprek geven Ludo Mommen van CAP en Erik De Bruyn van SP-a Rood hun visie op enkele van de besproken thema’s.
Continue reading “10 juni-specials: CD&V; Kristof Waterschoot”

10-juni specials: Christine Van Broeckhoven & Dirk Van Duppen

Christine Van Broeckhoven is Antwerpse lijsttrekster voor sp.a. Dirk Van Duppen is hetzelfde voor PVDA+. Bovendien hebben beiden iets met geneeskunde, Van Broekhoven is wetenschappelijk onderzoekster aan de UA, Van Duppen is huisarts in Deurne. Reden genoeg om ze samen rond de tafel te zetten. Een gesprek met veel aandacht voor de gezondheidszorg die hen beiden nauw aan het hart ligt, maar we stellen ons ook de vraag hoe ze het werkgelegeheidsbeleid zien.

C'est quoi le Sarkozisme ?

Aux Armes etc… In Frankrijk won Nicolas Sarkozy de Franse presidentsverkiezingen. Bijgevolg zit Frankrijk nu met een migrant in het Elyzée. Een rechtse rakker die er in slaagde van Le Pen even in zijn broek te kakken te zetten door zijn kiezers af te pakken in de eerste ronde van de verkiezingen. Sarkozy staat nu niet meteen uit te blinken in zijn sociaal beleid, misschien herinnert u zich nog dat hij de Parijse buitenwijken met de hoge drukreiniger wou uitkuisen van het gespuis. En wie heeft die man allemaal op zijn kar zitten ? Fred Stroobants en onze vroeg gearriveerde studiogast Dirk Van Duppen geven hun bedenkingen en trekken de lijn door naar de Belgische politiek.

Cultuur: rotzooi in de cinema

Blijf vooral weg uit de cinema is de tip van onze cultuurredacteur. Uit pure armoede is hij dan maar naar Spiderman 3 gaan kijken die hij Waanzinnig slecht vond. Toch enkele nog enkele tips voor de cinefielen die bevrediging zoeken, waaronder deze: loop naar uw videotheek en zoek eens naar de experimentele films van Kenneth Anger. Die regisseur blijft een van de grote voorbeelden voor David Lynch of Martin Scorcese.

Cultuur: O-dierbaar Antwerpen

Hans bezocht de tentoonstelling in museum Plantin Moretus en de stadsbibliotheek. Voor de fotografie bestond interesseerde de mens zich ook al in de dieren en maakte er dan maar tekeningen van. Van de eerste olifant die naar Antwerpen kwam of van een aangespoelde walvis in Doel bijvoorbeeld. Vooral de oude boeken in de stadsbibliotheek maakten indruk op onze cultuurredacteur.

10 juni-specials: open VLD, Willem-Frederik Schiltz

De 27-jaar jonge Schiltz staat derde op de Antwerpse Open VLD kamerlijst.  Hij is politieke nieuwkomer, zoon ván en kan wel degelijk op een aantal eigen meningen betrapt worden.
Zijn interesse gaat op dit moment vooral uit naar onderwijs. Daarnaast gaat het gesprek over de verdere regionalisering en  (graai-, vermogens-, vlak- en CO2-) taksen.
Natuurlijk vroegen we hem ook waarom hij niet voor een lijst van één van de VU-erfgenamen koos, t.t.z. SP-a/Spirit of CD&V/N-VA.
“N-VA leunt te dicht aan bij CD&V. Het streven naar diversiteit is de beste garantie om problemen in de toekomst op te lossen en dat zie ik veel te weinig bij CD&V.”

10 juni-specials: Spirit, Fauzaya Talhaoui

In een uitgebreid gesprek met het Spirit-kopstuk bespreken we achtereenvolgens het “activerings”beleid, gezondheidszorg, staatshervorming, energie en milieu en gezin. Maar we beginnen met een terugblik op de voorbije Franse presidentsverkiezingen.
In het tweede deel gaat het over het Spirit standpunt ivm vermogensbelastingen en Europa. En over Groen! en de (on)zin van een klimaatminister.

10 juni-specials: PVDA+, Peter Mertens

We hebben Peter Mertens van PVDA+ te gast (lijsttrekker senaat). Het gaat onder andere over linkse frontvorming, de kiesdrempel, vermogensherverdeling en globalisering.
” De politiek is niet onmachtig in een geglobaliseerde economie. Voor de komende jaren is nog 90miljoen steun beloofd aan de patroons. Die steun moet gebruikt worden als pasmunt om de tewerkstelling te behouden.”
(met in de achtergrond de doodsklok voor een overleden fascist)

3e deel klimaatrapport verschenen

Een maand na het 2e deel, over de impakt van de klimaatwijziging, publiceerde het IPCC gisteren het 3e deel van haar vierde klimaatrapport.  Dit derde deel behandelt de vraag wat aan het klimaatprobleem kan gedaan worden en wat ons dat zal kosten (klik HIER voor een kopie van de nog niet volledig opgekuiste samenvatting).
Het rapport heeft het vooral over investeringen in hernieuwbare energie, energiebesparing en een mentaliteitswijziging die nodig zijn. Toch komt ook kenenergie in het rapport ter sprake als optie.
Terwijl we hem toch aan de lijn hadden vroegen we aan Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu om een reactie. Verder hebben we het over de zogenaamde “CO2 sequestratie”, het opslaan van CO2, als oplossing.