Regering keert kar i.v.m. Uraniumwapens

Binnenkort wordt voor de tweede keer een VN resolutie gestemd die oproept tot een update van het onderzoek naar de effekten van uraniumwapens op gezondheid. België zal zich onthouden.
In maart 2007 stemde Belgische regering als eerste ter wereld een wet tegen uraniumwapens.
Zeer eigenaardig dus dat Belgie nu niet voor deze resolutie wil stemmen. De officiële uitleg die Willem Van Den Panhuysen van Friends of the Earth kreeg, is dat Belgie een neutrale positie wil innemen op het internationaal vlak omdat  “de tijd nog niet rijp is”.
Hoe kan het dat België wel een wet tegen wapens goedkeurt maar geen onderzoek naar effekten op gezondheid van die wapens wil goedkeuren?
De nieuwe coalitie die in de Wetstraat zit ligt aan de basis van de koerswissel. Na de F16s in Afghanistan blijkt ook hier dat die huidige regering het krijgen van goede punten in de NAVO-klas toch wel zeer belangrijk vindt. De VS, Groot Brittanië, Frankrijk, veel van de oost-europese NAVO lidstaten en niet-Navo lid Israel stemden de eerste keer tegen.

Klimaatpoker en CO2 veilingen

Op 1 december start de jaarlijkse VN-klimaathoogmis, dit jaar in Poznan in Polen. Het Kioto-protocol loopt af in 2012 en er moet dus beslist worden over verdere broeikasgasreducties daarna. De onderhandelingen tussen de (ongeveer) 150 landen verlopen traag en er is nog niet veel vooruitgang geboekt.
Verder komt op 11 en 12 december de Europese raad samen. Daar moeten de regeringsleiders beslisen welke stappen ze zullen zetten.
De situatie is te vergelijken met een pokerspel waarbij de Europese speler in Poznan rond de tafel niet weet welke kaarten hij in handen heeft, dat maar helemaal op’t einde zal te horen krijgen van de regeringsleiders en ondertussen moet doen alsof hij ongelooflijk sterke kaarten heeft, zegt Bram Claeys van Bond Beter Leefmilieu (BBL). Continue reading “Klimaatpoker en CO2 veilingen”

te weinig Afganen krijgen asiel

Slechts 7.4% van de Afghanen die asiel aanvraagt in België krijgt erkenning. Veel te weinig voor mensen uit een oorlogsgebied, vindt Pol Van Camp van Recht Op Migratie, en dat komt door een te strenge  beoordeling.
Verder bespreken we de plannen van minister Arena om de asielzoekers wiens procedure al 5 jaar loopt uit de open centra te zetten. Continue reading “te weinig Afganen krijgen asiel”

Geen vooruitgang voor vrouwen in Afganistan

Jenny Van Lerberghe opende met Moeders Voor Vrede een vrouwenhuis in Afganistan in 2002. Ze komt dinsdag 2 december praten in het Huis van de Sport in Berchem (12u30-13u30, Boomgaardstraat 22, tegenover bouwerij De Koninck).
We hebben het met haar over haar werk en de toestand in Afganistan.
Continue reading “Geen vooruitgang voor vrouwen in Afganistan”

Dexia ook in Palestina niet kosjer

We hebben het met Ludo Debrabander van vrede vzw over Dexia. De bankgroep investeert blijkbaar, via zijn Israelisch filiaal,  in het bouwen van nederzettingen voor kolonisten op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.
Dat is illegaal volgens internationaal recht,  bijvb. resolutie 242 van de VN  en de conventie van Geneve. Bedrijven worden verondersteld zich hieraan te houden, ook Dexia.
Dexia wijst erop dat het maar over 0.8% van de aktiviteiten gaat, maar dat is dan 0.8% teveel, zegt Debrabander.  De VN veiligheidsraad zou de bedrijven moeten sanctioneren die  het toch doen stelt hij.
We kontakteerden Dexia voor een respons, maar die wil de polemiek (het debat?) vermijden.

Antwerpse stormvloedkering afgevoerd

Op 10 november publiceerde Knack een opiniestuk (link HIER) van ingenieur op rust Ludo Corluy.  Hij stelt dat de aanleg van de geplande stormvloedkering over de schelde niet kan als de Oosterweeltunnel volgens de BAM-plannen aangelegd wordt. Antwerpen is dus afhankelijk van potpolders en dijken om overstromingen te voorkomen. Die dijken zijn maar liefst 4 meter minder hoog dan in Holland.
We spraken met Wim Dauwe, hoofd van de Afdeling Zeeschelde van de NV Waterwegen en Zeekanaal; de dienst die verantwoordelijk is voor het beheer van de waterwegen die aan getijden onderhevig zijn. Nu blijkt dat in 2005 de Antwerpse stormvloedkering door de Vlaamse regering is afgevoerd.
Verder is het verschil in hoogte van de Hollandse en Belgische dijken te verklaren doordat de Hollandse dijken hoge zeegolven moeten weerstaan, terwijl het in Belgie gaat om hoogwaterstanden van rivieren.
Wordt ongetwijfeld  vervolgd….
Continue reading “Antwerpse stormvloedkering afgevoerd”

Wat te verwachten van Obama?

We spreken met Michael Laird, een in Antwerpen residerende Amerikaanse kunstenaar. Hij is tevreden dat met de overwinning Obama een nachtmerrie van 8 jaar voorbij is. Anderzijds waarschuwt hij voor het onterecht optimisme dat we afgelopen week in overvloed over ons uitgestort kregen.
We overlopen ook Obama’s energieplannen.

Vierkante Meter

Ook dit jaar krijgen een aantal jonge akteurs de gelegenheid om op 1 vierkante meter een voorstelling te maken in de  repetitieruimte van theatergezelschap De Tijd. We hebben Maud Vanhauwaert , 1 van de akteurs, in de studio. Ze vertelt over het project en wat zij precies zal doen.