Voorwaarts!? – natuurbescherming

Tweede uitzending van de herrezen Voorwaarts!? – maandelijks op de vierde zaterdag van de maand tussen drie en vier, met als onderwerp de succesverhalen uit de diverse sociale bewegingen in ons land.
We spraken met Koen Van Keer (Natuurpunt Antwerpen) over de succesverhalen van de natuurbescherming.
Deel 1:

Deel 2:

Deel 3:

Herbeluister onder het strijken ook de vorige en de oude Voorwaarts!?en, specials over allerlei maatschappelijk actieve, lokale en internationale organisaties / bewegingen / verenigingen.

Vrijspraak – humanistisch evenement

Gesprek met Nils Vandevijvere van het Huis van de Mens Antwerpen over het humanisme,  naar aanleiding van de eerste editie van het jaarlijks humanistische evenment Vrijspraak, een avond met lezingen, debat, muziek, poëzie, film en humor. Thema van dit jaar: polarisatie. Met als sprekers Johan Detraux, Dyab Abou Jahjah, Tanné Bogaerts en Hind Fraihi, en aan de artistieke kant Hind Eljadi, Nigel Williams en Unexpected Visitors.

Verkiezingen VK: (Noord-)Ierse nationalisten voor het eerst de grootste

Bron: Discogs

Enerzijds waren er in gans het land lokale verkiezingen. Anderzijds, en op de lange termijn politiek belangrijker, werd ook het  Noord-Iers parlement verkozen. Een terugblik op de verkiezingen van 5 mei in het Verenigd Koninkrijk met Kevin De Laet (van Babelonië).
“De lokale verkiezingen draaiden uit op een nederlaag voor de conservatieven. De brexit-partijen komen er op lokaal niveau helemaal niet meer aan te pas. In Schotland werden de nationalisten van de SNP en ook Labour versterkt. De SNP wordt steeds sterker en de nationalisten willen nog altijd een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid. De regering in Londen wil er niet van weten ‘want illegaal’, maar echt duidelijke regels over de zaak zijn er niet: de samenhang van Schotland en Engeland gaat terug naar de Acts of Union van de 18de eeuw. Of er een referendum komt, zal afhangen van de interne machtsevenwichten binnen het VK en ook van een eventuele internationale erkenning. De EU staat niet te springen om landen uit elkaar te zien vallen en weet niet welke houding aan te nemen tegenover een onafhankelijkheidsgezind Schotland.”
Continue reading “Verkiezingen VK: (Noord-)Ierse nationalisten voor het eerst de grootste”

Bestand Antwerpse sociale woningen zakt onder de 22.000

foto: RC

Na een persbericht van de PVDA vorige week over het falend Vlaams beleid in verband met sociale woningbouw trok ook Groen enkele dagen geleden aan de alarmbel over de toestand in Antwerpen.

Ondanks de lange wachtlijsten heeft het stadsbestuur bij haar aantreden geen engagement gemaakt om sociale woningen bij te bouwen. Nu blijkt het sociaal woonbestand zelfs af te nemen. “Voor de eerste maal sedert 2012 zakt het aantal sociale woningen in Antwerpen onder de 22.000”, zegt Groen gemeenteraadslid Karen Maes.

Het stadsbestuur stelt dat ze met ‘de renovatie van 5000 sociale woningen’ wel degelijk voldoende investeert in sociale woningbouw. Maes vindt die ambitie veel te laag gegrepen: “Mensen die op de wachtlijst staan moeten nu gemiddeld al bijna 5 jaar wachten op en sociale woning, dat is onaanvaardbaar. Bovendien blijkt dat er 70.000 duizend Antwerpenaren zijn die recht hebben op een sociale woning, dus nog veel meer dan er op de wachtlijst staan. Het is onduidelijke wat er dan eigenlijk gebeurt, want de stad geeft geen inzage in de stand van zaken van de renovatie en nieuwbouw.” Continue reading “Bestand Antwerpse sociale woningen zakt onder de 22.000”

Graan: wie exporteert en wie consumeert?

Foto: Bluemoose, via wikipedia ( GNU Free Documentation licentie)

De prijs van tarwe is gestegen tot $ 420 per ton, van minder dan $ 200 per ton twee jaar geleden, en niet enkel door de oorlog in Oekraïne. Een overzicht van de wereldwijde graanproductie, -handel en -consumptie, met als belangrijkste bronnen reportages van France Culture en Le Monde Diplomatique.
Oekraïne is een belangrijke graanexporteur maar staat toch ‘slechts’ op de vijfde plaats, na Frankrijk en voor Duitsland.
De stijgende graanprijzen zijn ook een gevolg van de gestegen import door China, veroorzaakt door de toegenomen  vleesproductie. China, met haar enorm globaal handelsoverschot, heeft ondertussen een jaarlijks handelstekort voor granen van bijna 90 miljard dollar.
Na de invoering van westerse sancties in 2014 is Rusland zich nog verder gaan focussen op graanproductie, waardoor het vanaf 2016 de VSA van de troon gestoten heeft als grootste exporteur.
Langs de andere kant zitten de meeste importeurs in Afrika en het Midden-Oosten. Egypte importeert de helft van de tarwe die het consumeert en meer dan 60% van die import komt uit Rusland. Indonesië in Oost-Azië is een andere grote importeur van graan, maar minder afhankelijk van Rusland en Oekraïne.

Burgerparticipatie – of toch maar niet?


Tweede gesprek met Thomas Bellinck over de campagne In My Name, vanwege het hallucinante vervolg op het verhaal.
Na ons gesprek van vorige week bleek maandag dat het aantal vereiste handtekeningen behaald was. Daarop kregen de campagnevoerders botweg te horen dat het achteraf gezien (alhoewel eerder uitdrukkelijk toegestaan) toch eigenlijk niet mogelijk was om zowel online handtekeningen als handtekeningen op papier in te dienen.

 

welKom op straat

Van 13 tot 22 mei loopt in de stad Antwerpen een actieweek onder de noemer welKOM OP STRAAT. Alle mogelijke buurtcomités, organisaties, vzw’s … die op de één of andere manier de stad graag beter zien functioneren, zouden in de loop van die week hun eigen ding doen, waarna er op zondag 22 mei een gemeenschappelijke parade volgt. We spraken met een paar deelnemende organisaties.
Intro door Tom

Kim over de Volksassemblee door Exctintion Rebellion Antwerpen

Romy over de parkeerplaatsvullende mobiele parkeenheden van Klimplant

Tom over waar Recht op Lucht mee bezig is

Omar van Tafels van Vrede

Verplichte subsidies voor CO2 uitstoot?

CO2 prijs via https://en.wikipedia.org/ (EU ETS)

Hoe moet het verder met de subsidies die lidstaten geven aan de elektriciteitsproducenten voor de CO2-uitstoot die hun elektriciteitsverbruik veroorzaakt?
Terwijl de groene en progressieve fracties de subsidiëring van de CO2-uitstoot willen afvoeren, stellen de EVP (Christendemocraten) en enkele kleinere fracties voor dat de landen zouden verplicht worden om de broeikasgasuitstoot te subsidiëren, aldus milieuorganisatie Wise Nederland. Een compensatieregeling voor de gezinnen ligt niet op tafel.  
Wise organiseert een petitie tegen het subsidiesysteem.
In principe moet de industrie een kost betalen voor de CO2 die ze uitstoot. Jaarlijks moeten ze voor die uitstoot certificaten voorleggen die moeten aangekocht worden op de Europese emissiehandelsmarkt. Een deel van de bedrijven wordt daarvoor rechtstreeks gecompenseerd met gratis uitstootrechten. De elektriciteitsproducenten krijgen die gratis rechten niet en rekenen de kost van de aangekochte certificaten door aan de verbruikers. Een aantal lidstaten (over)compenseert de CO2-kost van die industriële elektriciteitsverbruikers met een cash subsidie. Subsidiëring van de industrie door de staten is verboden in de Europese Unie, maar voor de CO2 subsidie op elektriciteit wordt een uitzondering gemaakt. Continue reading “Verplichte subsidies voor CO2 uitstoot?”