Verkiezingen ’12: district Ekeren in beeld

In aanloop naar de verkiezingen stellen wij het rapport op van de 9 districten die Antwerpen rijk is. Voor deze bijdrage gaan we naar één van de noordelijkste districten, Ekeren, waar “bierpruuvers” wonen . In kasteel Veltwyck ontmoetten wij Ronny Kruyniers (sp.a), die al zes jaar de districtsraad voorzit. Met hem praten we over sociale woningen, overstromingen, tramhaltes en wat nog belangrijk is in Ekeren.

Oosterweel-financiering: de Hogere Boekhoudkunde en de Blanco Cheque

Met het zogenaamd “BAM-decreet” creëerde de Vlaamse regering in 2002 een vehikel (de BAM)  om de Oosterweel-verbinding te realiseren zonder dat het (direct) op de begroting zou wegen. BAM, die volledig onder de controle van de Vlaamse overheid  staat en politiek bemand is, werd voorgesteld als een de onafhankelijke partij die het project zou financieren en uitvoeren.  Europa ( INR en Eurostat) doorzagen de truuk echter.
In juli keurde het Vlaams parlement een herziening van het BAM-decreet goed die het mogelijk moet maken om het project te laten uitvoeren door NV Liefkenshoek.  NV Liefkenshoek is echter ook eigendom van de Vlaamse overheid. Dirk Peeters (Groen!) vraagt zich dan ook af of Europa het dit keer wel zal slikken: “dit is een schijnconstructie”.
Bovendien wil  de Vlaamse regering de Oosterweel-concessie aan de NV Liefkenshoek geven zonder andere offertes te vragen.
Verder vindt hij de neiging van de Vlaamse regering om alles via pps te financieren buiten de begroting een gevaarlijke piste, want de afbetalingen komen uiteindelijk toch terecht in de begroting.
Maar het meest onrustwekkend in de zaak is dat de Vlaamse Deelregering Vlaanderen volledig  borg laat staan voor de kost van het project. Het Rekenhof suggereert om op papier vast te leggen hoe ver die waarborgen gaan. De regering, bij monde van Minister Muyters, wijgert echter om dit te doen (zie 1e zin p44 van het verslag) en geeft dus een blanko cheque aan (de uitvoerder van) het project. Eventuele financiele lijken zullen  -door toekomstige bewindvoerders-   op de bevolking verhaald moeten worden; maar kunnen ook leiden tot een verlaging van de kredietwaardigheid van Vlaanderen.
Momenteel wil de Vlaamse regering de Liefkenshoektunnel zelf niet tolvrij maken omdat ze nog altijd een schuld van 200 miljoen meesleurt die men met de tolgelden wil afbetalen, aldus Dirk Peeters.
De herziening van het decreet dreigt  van de Liefkenshoektunnel echter nog tientallen jaren extra een toltunnel te maken;  want  NV Liefkenshoek met een concessie voor Oosterweel- en liefkenshoektunnels zal tol willen blijven heffen in alle tunnels. Een tolvrije Liefkenshoektunnel zou namelijk verkeer – en dus inkomsten- wegzuigen van de betolde Oosterweeltunnels.
Of hoe financiële bekommernissen het mobiliteitsbeleid volledig overschaduwen…
Dokumenten:
– Herzien BAM-Decreet: HIER
– Verslag zitting Parlement 4 Juli: HIER
– Advies Rekenhof: HIER
Continue reading “Oosterweel-financiering: de Hogere Boekhoudkunde en de Blanco Cheque”

De afkoopwet: iedereen gelijk voor de wet?

Interview met Jos Vander Velpen, advocaat en voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. We beginnen bij het begin: wat is eigenlijk een minnelijke schikking, sinds wanneer bestaat dit systeem, waarom werd het ingevoerd, en wat is eraan uitgebreid vorig jaar? Wat is er mis met deze uitbreiding? Wat heeft de bewuste omzendbrief waartegen de Liga bezwaar aantekende dààr nog aan toegevoegd, en in welke mate kunnen de daarin aangekondigde beslissingen wel met een omzendbrief genomen worden?
Het interview eindigt vrij abrupt, Radio Centraal werd getroffen door een technische storing. Anders hadden wij behulpzaam willen voorstellen om de minnelijke schikking nóg verder uit te breiden, naar het voorbeeld van de aflaten van vroeger: die kon je namelijk ook kopen voor wat je in de toekomst nog van plàn was te misdoen.

Voorwaarts!? Antimilitaristisch actiekamp bij GÜZ Altmark

In de jaren dertig ontstond een militair oefenterrein op de Colbitz-Letzlinger-heide, dat intussen 80.000 ha groot is en zich promoot als het modernste & grootste in Europa. Er komen dan ook soldaten uit heel wat landen, ook in NAVO-verband, bijna-praktijk-ervaring opdoen in het GÜZ (Gefechtsübungszentrum) Altmark voor ze zich ‘op het terrein’ begeven.
Dat terrein zou, o.a. volgens NAVO-studies, hoe langer hoe meer verschuiven naar de steden. Vandaar dat hier begonnen is met de aanleg van Schnöggersburg, een heuse stad, compleet met rivier, metro, stadspark, luchthaven … (kostenplaatje zo’n € 100.000), waar soldaten kunnen oefenen op specifieke strategieën en met specifieke materialen, aangepast aan de stedelijke context.
Dit soort confrontaties lijken hoe langer hoe minder met oorlog te maken hebben, eerder met het onderdrukken van burgerprotest. Met dat burgerprotest wordt dus nu alvast maar begonnen, en wel middels een internationaal antimilitaristisch actiekamp midden september, dat kadert binnen de bredere Europese campagne War Starts Here. Op het menu: twee dagen nadenken over hoe de groeiende militarisering van de maatschappij tegen te gaan, en uiteraard een actiedag.
Aan het woord (in het Engels): Karoline en Ludmilla, persspreeksters voor het actiekamp.
Voor wie plant daarheen te gaan: doe vast inspiratie op in de ‘Do it yourself’-handleiding van Vredesactie.
Ook boeiend: in de VSA wordt dit soort oefeningen onder de titel Operation Urban Warrior gewoon in bestaande steden gehouden. Soldaten trainen daarbij o.a. op het doodleuk negeren van burgers die zich op hun rechten beroepen. Kijk maar hier.
Extraatje: website van Offene Heide, een organisatie die al zo’n dertig jaar protestwandelingen organiseert omheen & op het GÜZ Altmark.
Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

Citizen journalism in action on the Assange case

Over the past  3 days,  James Albury has been reporting through  live video stream from on the Ecuadorian embassy in Londen where Wikileaks founder Julian Assange has sought refuge from the British autorities to avoid arrest and extradition to Sweden and possibly the USA.
Albury is not a professional but a citizen journalist.   He talks to us about what brought him to reporting and about the Assange case.
“What I was seeing on the main stream news about Occupy London was not fully representative for what was actally happening. Reporting through live stream on the other hand doesn’t allow to make things up. Long reporting gives context to the audience, which they are missing in the main stream media. Live streaming has the potential to revolutionise journalism.”
He does not think that the British authorities will enter the embassy to arrest Assange as this would create a precedent that could put their own diplomats into danger. The Ecuadorian authorities have invited the Swedish to question Assange under Swedish law in the Ecuadorian embassy in Londen but have not responded to,   or declined the invitation.
You can follow James’s  Tweets and Video streams.

Karel Lannoo over Kredietbeoordelaars en Dexia

Karel Lannoo, PDG van denktank CEPS, erkent dat de kredietbeoordelaars  te veel invloed hebben.
“Bovendien zijn ze niet aansprakelijk voor de gevolgen van hun adviezen. Het feit dat ze betaald worden door de bedrijven die ze beoordelen is een enorm belangenconflict en verzwakt gans het systeem. Men werkt erop, maar het systeem is in se nog niet veranderd.”
In verband met Griekenland is hij geen voorstander van Euro-obligaties en vindt hij dat de Grieken zelf maar moeten opdraaien voor de hoge kost “zolang ze niet bewezen hebben dat ze de schuld kunnen beheren”.
Over de problematiek van Dexia: “We dragen 60% van het risico omdat we ook 60% van de aandelen van de restbank in bezit hebben. Maar men heeft veel te weinig de schuldigen durven aanwijzen van het slecht beheer.”
Lannoo pleit voor een regulering van de banken op Europees niveau, in plaats van per staat. “Dat is ook de beslissing die genomen is eind juni door de Europese Raad.”  Maar dat is blijkbaar ook geen garantie aangezien de centrale regulator in de VSA daar niet heeft voorkomen dat de zaken ontspoorden.
Alhoewel in de periode tot de deregulering van de jaren ’90 het bancair van systeemschokken gespaard bleef lijkt Lannoo tegen de herinvoering van een scheiding tussen zakenbanken en investeringsbanken.  “Een spaarbank is niet noodzakelijk minder riskant dan een  bank die ook meer ‘marktgerichte’ activiteiten uitoefent. Kijk maar naar het Spaanse Bankia, dat had veel te veel belegd in 1 product, namelijk hypotheken,  waarmee het dan mis ging.”

Rood over plakborden, haar programma en samenwerking met PvdA

Rood-lijstrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen Ivo Janssen is samen met Elke Heirman  (2e plaats) en Lutgard van Doninck tegast in de studio.
Een gesprek over plakborden die het gemeentebestuur “om milieuredens” niet wil plaatsen, de bijna overdreven aandacht voor enkele van de kandidaten; maar vooral over het programma.
Rood stoort zich aan de CityMarketing door het huidig bestuur. Dat heeft voor gevolg dat de verkeerde keuzes gemaakt worden:  het geld wordt uitgegeven aan prestigeprojecten en niet aan de echte noden, aldus Rood. En wat die dan zijn leggen ze uitvoerig uit…

Verkiezingen ’12: district Wilrijk in beeld

In aanloop naar de verkiezingen stellen wij het rapport op van de 9 districten die Antwerpen rijk is.We stapten op de fiets, en reden met twee veiligheidshelmen aan naar de Bist, het prachtig heraangelegde centrale plein in Wilrijk. Daar ontmoeten we Johan Peeters (sp.a), die nog maar één jaar districtsvoorzitter is. Met hem hebben we het over de uitdagingen van Wilrijk omtrent mobiliteit, en ontdekken we de overflow aan communicatiemiddelen van het district. We praten bij over de invalswegen, en ook over het feit dat Wilrijk alles heeft, en dat het dus niet altijd betaalbaar wonen is.

Beverse gevangenis: Europa vraagt uitleg

De Vlaamse deelregering  leverde een bouwvergunning af voor een nieuwe gevangenis in Beveren,  pal op het tracé van het Meccano mobiliteits-alternatief van Forum2020/stRaten Generaal (SG).
De denktank/actiegroep vroeg  om de gevangenis 48 meter binnen het perceel op te schuiven.  De regering ging daar echter niet op in en verleende  een jaar geleden dus een bouwvergunning, echter zonder daarbij de nodige Milieu Effecten Rapportering-screening uit te voeren. Daarop diende SG een klacht in bij de Europese Commissie. De Commissie volgt en startte enkele weken geleden een inbreukprocedure tegen de Vlaamse regering. Die krijgt tot midden september om tekst en uitleg te geven.
“We hebben volledig gehandel volgens de Vlaamse wetgeving.” stelt Mark Geenen van het kabinet van minister Muyters.
De Vlaamse wetgeving was echter niet  in regel met de Europese.
“Dat klopt” erkent Geenen, “maar toen dit bekend werd heeft minister Schauvliege ogenblikkelijk een circulaire rondgestuurd. De bouwvergunning  voor de gevangenis van Beveren dateert echter al van daarvoor. We hopen dus dat de Europese Commissie de zaak met gezond verstand zal bekijken, temeer omdat de Vlaamse regering onmiddelijk actie genomen heeft.”
Volgens Manu Claeys can stRaten Generaal klopt dit niet: Hij stelt dat de vergunning pas  bijna 5 maanden ná de reprimande van Europa afgeleverd werd,  en twee weken ná de circulaire van Schauvliege.
Ondertussen komt ook de geplande ondertunneling van de R11/Krijgsbaan tussen Wommelgem en Wilrijk ook in politiek vaarwater.
Continue reading “Beverse gevangenis: Europa vraagt uitleg”