Haiti update

Onze voormalige hoofdredactieur en man in Haiti Joris Willems inteviewde de Amerikaanse (assistent) professor en Haiti-kenner Mark Schuller. In het eerste deel heeft hij het over de “voedselrellen” van 2008 en legt hij uit waarom de 9000 VN soldaten zo onpopulair zijn. Ze kosten 600miljoen dollar per jaar, 20 tot 30 keer meer dan het onderwijs budget van het land, en doen niet aan echte opbouw. Op de lange termijn ondermijnt de aanwezigheid van de VN het staatsapparaat. Ook de steun van de VS aan “NGO’s ” in plaats  van aan de Haitiaanse overheid bestendigt de huidige toestand.
Ondertussen blijft de politieke spanning hoog, nadat de belangrijkste oppositiepartij Fanmi Lavalas – de partij van voormalig president Aristide- voor de tweede keer is geweigerd om deel te nemen aan de verkiezingen van april.

Lex Molenaar (GVA) over volksraadpleging Oosterweel

Lex Molenaar van de Gazet van Antwerpen vindt dat de Lange Wapper volksraadpleging best voor de verkiezingen zou plaatsgegrepen, maar waarschijnlijk lukt dat niet meer. Hij vindt dat Ademloos de handtekeningen nu zou moeten neerleggen (zelfs al is het niet zeker dat er al voldoende zijn) aangezien Patrick Janssens gezegd heeft niet moeilijk zullen te doen over het aantal opgehaalde stemmen.
“We zijn al bezig met die zaak sedert 2000 en 9 jaar verder zijn we er nog niet uit. Ik begrijp Janssens en de Vlaamse regering als ze beslissen om iets te gaan doen.”
Molenaar verwacht dat het onderzoek van de 3 Oosterweel-traces door het Brits studiebureau ARUP-SUM geen duidelijke conclusie zal opleveren, zal blijven steken in een opsomming van voor-en nadelen, en de Vlaamse regering zal laten beslissen.

VITO studie Oosterweel

Met Stijn Janssen van VITO nemen we de studie door die VITO deed in opdracht van BAM over de impact van de BAM-Oosterweelverbinding op de luchtkwaliteit in Antwerpen. (De Vlaamse regering “vergat” BAM opdracht te geven VITO ook het alternatief van Straten Generaal te laten onderzoeken.)
We hebben het over de methodiek, de evolutie van de luchtkwaliteit met en zonder Oosterweel, en  tunnel ventilatieschouwen.
Kopie studie: via BAM-website

Nieuw mediadecreet

We praten met Carl Decaluwe (CD&V, Vlaams Parlement) over het afgelopen donderdag gestemde mediadecreet.
Dat kwam er blijkbaar vooral nadat Europa de verder proliferatie van het reclamevirus in de TV-programma’s oplegde. Verder is er ook beslist geen nieuwe zendvergunningsrondes voor radios te houden in 2010 en 2013, maar die uit te stellen tot 2016. Daardoor blijft Radio Centraal langer zitten met de nadelige licentie.
Anderzijds merkt Carl Decaluwe wel op dat het veilen van radiofrequenties –zoals in Holland- voor hem geen goede optie is voor de kleine stations.
Op Vlaams niveau is er nog helemaal niets beslist over hoe de frequentieverdeling in de toekomst moet gebeuren. Momenteel wordt verder ook er geen onderscheid gemaakt tussen commerciele firma’s die “radio” maken enerzijds en echt vrije gemeenschapsradio’s anderzijds. Ook daarover is op Vlaams niveau nog niet grondig nagedacht .
Ondertussen is men in Europa echter wel bezig: op 11 februari stemde het committee van ministers van de Europese raad een verklaring die zegt dat gemeenschapsmedia een aparte behandeling en bescherming moeten krijgen (kopie HIER) . Vorig jaar stemde het cultuurcommitee van het Europees parlement een gelijkaardige verklaring (zie HIER).
Ten slotte hebben we het over de digitale radio. De doorbraak van digitale radio zal er volgens Carl Decaluwe maar komen als autoradios gedigitaliseerd zullen worden.

Vaticaanstad

Hoe zit het nu eigenlijk met Vaticaanstad? Het is het kleinste land ter wereld, met het minste aantal inwoners. In welke opzichten is het als alle andere landen? Hoe verkrijgt men de Vaticaanse nationaliteit? Pater Scholtes is kerkelijk raadgever van de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel, en is dus prima geplaatst om één en ander toe te lichten. En we kregen er, totaal onverwacht, nog een top-primeur van wereldformaat bij …

Uranium geopolitiek bekeken

Een paar vragen voor Johan Bosman van KWIA (Kollektief Werkgroepen Inheemse Aangelegenheden). Hoe zit het met de wereldvoorraad aan uranium: waar, hoeveel, wie ontgint, wie verdient en wie niet? Wat zijn de gevolgen voor de lokale bevolking?
www.wise-uranium.org
www.minesandcommunities.org
www.publishwhatyoupay.org
www.eitransparency.org
www.criirad.org
www.waronwant.org