Drughulpverlening: "Spuitenruil" in Coronatijd

Creative commons. Bron: https://opentextbc.ca

Tessa Windelinckx, Vlaams coördinator GIG gezondheidspromotie bij injecterend gebruik Vlaanderen, staat in voor de projecten ‘Spuitenruil‘ en ‘C-buddy’, nauw verbonden met Free Clinic.
Beide organisaties werken volgens het principe van ‘harm reduction’, dat erop gericht is om de schade tengevolge van druggebruik te verminderen, zowel voor gebruiker als voor de omgeving.
“Het druggebruik lijkt niet verminderd te zijn tijdens deze covid-19-periode, maar we er is ook geen duidelijke stijging.”Zowel Free Clinic als ‘Spuitenruil’ hebben ervoor gezorgd, met de nodige veiligheidsmaatregelen, dat hun werking open kon blijven. Zo werden bijvoorbeeld pasjes uitgedeeld voor cliënten, zodat zij konden aantonen dat het om een noodzakelijke verplaatsing ging. Een groot deel van het publiek heeft geen ideale thuis- of verblijfssituatie. Voor hen was het dus zeker niet evident om in lockdown te gaan. Er werd ook  ingezet op het uitbreiden van de winterwerking en van ontmoetingsplek de Nomaad. Aan mensen die de coronamaatregelen niet respecteerden, werden door de politie gasboetes uitgedeeld, zoals o.a. op het Sint-Jansplein. Uiteraard moeten de regels door iedereen gevolgd worden, maar niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde financiële draagkracht. Er werden hulpverleners ingezet om daarover te bemiddelen.
Vooralsnog zijn er geen gebruikers aangetroffen die javel probeerden te injecteren.

Hong Kong tussen China-hamer en VS-aambeeld

Hong Kong wordt de speelbal van het geostrategisch spel tussen VS en China.
Voor de VSA is Hong Kong niet langer een onafhankelijke politieke entiteit. Buitenland minister Pompeo kondigde deze week aan de preferentiële status van de stadstaat te zullen intrekken. Dat gebeurt nadat de Volksrepubliek China een ‘veiligheids’wet stemde die de mogelijkheid tot protest in Hong Kong aan banden legt.
“Hong Kong wordt een pasmunt in het spel tussen de VSA en China” stelt onze VS-corespondent Derek Monroe. “Er worden langs beide kanten complottheorieën gelanceerd in verband met de covid-19-epidemie, wat dan weer leidt tot stijgend racisme. Niet alleen tegenover Chinezen in de VSA: ook buitenlanders in China krijgen te maken met discriminatie.”
De toenemende spanning tussen de VSA en China is geen nieuw fenomeen. Het was Barak Obama die de militaire strategie van Europa naar Asie pivoteerde. De ambitie was om als beschermheer van de Oost-Aziatische landen op te treden. “Zinloos, aangezien de VSA niet langer de middelen heeft om dat te doen. Hun huidige positie is eerder te vergelijken met die van Groot-Brittanië in 1946.”

Meyrem Almaci – Onderwijs en Economie

Groen / Ludovic Bol via wikipedia

Meyrem Almaci, partijvoorzitster van Groen, pikt in op de verontrustende toestand in het onderwijs maar geeft ook haar mening over hoe de gevolgen van de coronacrisis moeten aangepakt worden. Vanwaar moet het geld komen?
Op 23 mei belden we Almaci, en we startten met het onderwijs:
“De achterstand was er al vóór corona en nu wordt die nog groter.Vlaanderen is kampioen op het vlak van onderwijsongelijkheid. Als je geen internet hebt, heb je ook geen onderwijs”.
“Er wordt veel aangekondigd, maar het is altijd too little, too late. Wij vinden bijvoorbeeld dat internet een basisdienst is, en daar moet je toch over gaan nadenken als je verder wil gaan met de digitalisering van het onderwijs.”
“Deze Vlaamse regering had gepland om 20 miljoen te besparen. Dit is nu echt niet aan de orde. Er wordt een eenmalig budget voorzien door de overheid, maar dat is een pleister op een houten been. Nu worden we geconfronteerd met de gevolgen van de jarenlange fundamentele tekorten.”
We vragen haar ook hoe de corona-factuur moet betaald worden.
Almaci: “We mogen niet opnieuw dezelfde mensen de crisis laten betalen, zoals na 2008 gebeurd is. Er moet nu effectief werk gemaakt worden van een eerlijke fiscaliteit. Een eenmalige solidariteitsbijdrage is voor ons belangrijk om te zorgen dat het niet opnieuw de zwaksten zijn die de rekening betalen. De fiscale fraude wordt op 30 miljard euro geschat. Onlangs bleek dat 172 miljard België uitstroomde naar fiscale paradijzen. Het aanpakken van fraude en gelegaliseerde praktijken om geen belastingen te betalen is noodzakelijk. We stellen voor dat aan de Hoge Raad van Financiën gevraagd wordt om een voorstel te doen gericht op de 1% of 0.1% topvermogens in ons land.”
“Het ACV deed onlangs een voorstel over de herverdeling van beschikbare arbeidstijd. Een betere combinatie van de verdeling van de tijd tussen arbeid en gezin zit bij Groen in ons DNA. Een tijd geleden hebben we een variant op het basisinkomen voorgesteld, de welvaartsgarantie, waarbij een basisinkomen gegeven wordt aan mensen wier inkomen onder het mediaan-inkomen zakt. Het voorstel van het ACV voor een collectieve arbeidsduurvermindering is een andere mogelijkheid. Het is goed dat het debat geopend is.”
“Ik maak me geen illusies, er zullen herstructureringen en faillissementen komen, maar dan moet ervoor gezorgd worden dat de arbeidsmarkt terug gezond wordt en dat de steun die door de overheid gegeven wordt effectief gebruikt wordt om duurzame jobs te creëren.”
De dag voor het telefonisch interview was Meyrem Almaci te gast in de studio. Deels ging het toen al over de zaken waar we het op zaterdag zouden hebben, maar de extra tijd gaf de mogelijkheid om dieper in te gaan op een paar andere onderwerpen.

Studio Deel 1: Een pleidooi voor een (echte) taxshift. (20min)


“Er is weinig goeds aan de coronacrisis, maar het is bemoedigend om vast te stellen dat er een draagvlak is voor een vermogensbelasting, ook bij de kiezers van andere partijen. Er is geen excuus meer.”
“Een andere oplossing op Europees niveau is wat China aan het doen is, namelijk een koolstoftaks voor producten uit landen die oneerlijk concurreren. Ook in Europa zijn er industrieën die dat wel zien zitten.”

Studio Deel 2: “We hebben geen minister van armoede maar wel vier voor mensen met tweede verblijven” (13min)


“Deze fase van de corona-crisis is extreem belangrijk voor het uitstippelen van het beleid om uit de crisis te komen. Ze kunnen geen afscheid nemen van het falend model van Johan Van Overtveldt. Wel, het model van Van Overtveldt heeft een gat van 12 miljard opgeleverd. En ondertussen weert men Vlaamse experts met wereldfaam uit de de Economic Risk Management Group

Twee zaken die moeten gebeuren om de economie uit het slop de halen na corona

Foto: RC

Interview met econoom,  Johan Seynaeve, werkzaam als inspecteur bij de belastingen.
Twee zaken zijn noodzakelijk. Enerzijds de kwijtschelding van illegitieme schulden, anderzijds het belasten van de vermogens. De voorstellen die ik nu hoor zijn postzegelgrote doekjes voor het bloeden.
Johan Seynaeve: “Al eind 2018 zag het ernaar uit dat er een conjuncturele crisis op komst was. De pandemie was dus een trigger voor die crisis. Je mag ook niet vergeten dat de economie nog verzwakt was na de crisis van 2008. Dat komt doordat de financiële injecties van 2008-2011 er alleen voor gezorgd hebben dat de zaak niet ontploft is. De overheidsschuld is massaal gestegen, wat een relancebeleid  bemoeilijkt, men heeft ook bespaard in de sociale zekerheidsuitgaven, de loonstijgingen beperkt,  enzovoort.”
“De gevolgen van de coronacrisis zijn gigantisch: een miljoen technische werklozen in België, en in de VSA spreekt men over 37 miljoen werklozen. Wereldwijd is er volgens het IMF al 9.000 miljard aan steun gegeven door de overheden, 4.400 miljard directe uitgaven en nog eens 4,6 biljoen via leningen en leengaranties. Door die massale financiële injecties hoopte men het economisch weefsel intact te houden en op een V-vormig herstel. Maar het lijkt erop dat dat niet gelukt is. Continue reading “Twee zaken die moeten gebeuren om de economie uit het slop de halen na corona”

Basisschool Kadee Deurne tijdens en na de lockdown

foto:RC

Jan, interimdirecteur van basisschool kadee in Deurne, vertelt hoe bezorgde leerkrachten alles op alles zetten om hun leerlingen op te vangen tijdens en na de lockdown. De school telt 220 leerlingen en heeft weinig lokalen ter beschikking. Veel kinderen spreken thuis geen Nederlands of zitten in een kwetsbare thuissituatie.
“De toestand is alarmerend. Voorheen had men al te maken met lege brooddozen, nu zijn er een hoop kinderen die simpelweg van de radar verdwenen zijn.”
Om tot een oplossing te komen heeft Kadee overlegd met buurthuizen, lokale organisaties en ook met het district. De overheid bood 5 laptops aan, terwijl er 60 kinderen zijn zonder. De maandenlange lockdown en de zomervakantie zullen de situatie nog doen verslechteren. Veel gemotiveerde leerkrachten zijn dan ook bereid om zich tijdens de schoolvakantie in te zetten voor de kinderen die uit de boot vallen.

BlackRock, de stroper/boswachter van de Europese pensioenen

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Genie_Lamps_1.JPG

Fondsmanager BlackRock lijkt de bevoorrechte financiële dienstverlener te zijn van een aantal Europese overheden. Bij studiewerk voor regeringen en ECB, maar ook bij het uitwerken van de regels voor de privatisering van de Franse en Europese pensioenen zit BlackRock mee aan de pen. Een win-win-situatie voor de fondsbeheerder en voor de beleidsmakers.
Ondanks de hoge kost voor de pensioenspaarder wordt die er misschien ook beter van. Toch  zolang de financiële markten goed presteren.
BlackRock is de grootste beheerder van aandelen ter wereld. Geld dat vooral afkomstig is van Amerikaanse pensioenspaarders wordt gebruikt om aandelen van BlackRock-fondsen te kopen. Om beleggingsrisico’s te spreiden beleggen de fondsen in groepen van bedrijfsaandelen of andere financiële producten. De jaarlijkse  kost voor de spaarder is aanzienlijk, want BlackRock rekent ongeveer 2% aan voor haar diensten, wat het bedrijf jaarlijks meer dan 100 miljard dollar oplevert. Door  de concentratie van kapitaal bij de beheerder krijgt BlackRock  ook een economische machtspositie, en ze gebruikt die. De firma zit in de raad van bestuur van niet minder dan 17.000 bedrijven en studies wijzen op de kartelvorming die het gevolg is van de macht van bedrijven als BlackRock (bron: HIER).
Doordat in de meeste West-Europese landen een systeem van sociale zekerheid bestaat, speelden de aandelenfondsen er een veel kleinere rol dan in de VSA. Een uitzondering was Nederland, waar de financiële sector al decennia lang het beleid bepaalt en het pensioensysteem al 20 jaar geleden grotendeels geprivatiseerd werd. De Nederlandse pensioeninlages gaan vooral naar lokale verzekeringsmaatschappijen wat, gezien de gegarandeerde inkomsten voor de fondsbeheerder, neerkomt op een aanzienlijke subsidie voor de lokale financiële sector. Ook in België wordt door fondsbeheerders gelobbyd voor ‘een meer evenwichtige financiering‘ van de pensioenen, waarmee bedoeld wordt een systeem van kapitalisatie in aandelenfondsen.
Continue reading “BlackRock, de stroper/boswachter van de Europese pensioenen”

City Pirates


De Antwerpse organisatie City Pirates ent een maatschappelijk luik op ‘voetbal in de wijk’. Er viel de laatste maanden natuurlijk niet veel te voetballen. We spraken met Mohamed Barrie, maatschappelijk werker en coördinator van de meisjeswerking, over het ontstaan van de organisatie, de normale gang van zaken, de sportieve en sociale opvolging van hun achterban tijdens de binnenblijfperiode, en het perspectief op een gedeeltelijke / sterk beveiligde heropstart.

Corona in de Horeca

foto: RC

We bellen met een aantal mensen uit de zwaar getroffen horeca. Babs van Restaurant Overzee (Zurenborg), Peter van Rood Wit (Berchem) en Yvan De Jonge van Horval.
Sinds kort is Overzee overgeschakeld op take away, maar die inkomsten zijn beperkt. Een grote zaak brengt ook hoge vaste kosten met zich mee. Babs: “Zal het wel mogelijk zijn met de afstands-regels?  Hoe moet dat voor de kleine bruine kroegen. Verschillende in- en uitgangen, plexiglas… ik zie dat niet werken? Ik hoop dat de bedrijven die de afstandsregels niet kunnen respecteren een vergoeding zullen blijven krijgen, anders is het deuren toe?”

 
Peter al 20 jaar uitbater van buurtcafé Rood-wit in Berchem vertelt hoe hij de coronaperiode doorkomt met de hinderpremie van de overheid, lage vaste kosten en 1 maand huur kwijtgescholden door de brouwerij die eigenaar van het pand is. Voorlopig lijkt het hem weinig haalbaar zijn kleine gezellige kroeg weer open te gooien, rekening houdend met alle maatregelen.”Ik vrees ervoor. Met de regels waarvan sprake is mijn rol gereduceerd tot die van een biertapmachine en is de charme van het café weg.”

 

Yvan de Jonghe (Horval): “De aanvraag voor ‘leefloon’  is met 89% gestegen doordat er veel mensen in nepstatuten zitten.  Het probleem met de horeca is dat veel mensen deeltijdse contracten hebben met op papier minder uren dan ze echt doen. Ze krijgen nu een werkloosheidsuitkering op die basis en moeten  nu met 400-500€ rondkomen. Dat lukt niet dus moeten ze naar het OCMW stappen voor een bijpassing. Er zijn nog wel wat mogelijkheden om een bijpassing te  krijgen via het systeem van werkloosheidsuitkeringen maar er is de afgelopen 3-4 jaar zwaar gesneden in die tak van de sociale zekerheid waardoor de mensen nu naar het OCMW moeten stappen”

Oosterweel / Schijnpoortweg: Ceci n'est pas le Bouwaanvraag

RC

De stad sloot zonet een samenwerkings overeenkomst af met Oosterweel-bouwheer Lantis (BAM) over de uitvoering van het project. Uit het document blijkt dat Lantis een bouwaanvraag zal indienen die nog niet definitief is. Dat maakt het voor de burger moeilijk om vragen te stellen of kritiek te uiten en is daarom juridisch risicovol, aldus Wouter Van Besien (Groen).  Lantis heeft nog altijd  geen ontwerp voor de zone van Hollandse Knoop maar wil wel beginnen bouwen.

“Ze  hadden veel sneller, duidelijker en grondiger moeten werken rond de Hollandse Knoop/ Schijnpoortweg. Het gaat erom dat er nog steeds een debat aan de gang is en men dat debat wil ontwijken.”

Van Besien: “De overeenkomst legt vast wie wat gaat doen en hoe Lantis en stad  elkander op de hoogte houden. Het probleem hier is echter dat in het akkoord staat dat de stad Antwerpen zal betrokken zijn bij ‘corrigerende bouwaanvragen’ over Oosterweel. Er ligt al een bouwaanvraag voor de Oosterweelwerken voor en die wordt binnenkort publiek gemaakt. Daarna komt er een inspraakprocedure waarbij de burger kan reageren op de plannen.  Maar in het akkoord dat ze zonet afsloten zeggen  Lantis en de stad nu al dat wat voorligt niet het definitief plan is, dat Continue reading “Oosterweel / Schijnpoortweg: Ceci n'est pas le Bouwaanvraag”

"Er groeit een besef dat we ze beter met applaus betalen en de topbonussen voor iets anders gebruiken"

We vragen Anthony De Lausnay, vakbondsafgevaardigde bij Covestro (ex Bayer): “Het is belangrijk om de beseffen dat na deze crisis een nieuwe op ons afkomt waar we de rekening zullen gepresenteeerd krijgen. We betalen nog altijd de factuur van de financiele crisis van tien jaar geleden. De staatsschuld is toen van 80 naar 100% gegaan, we hebben in indexsprong moeten slikken en de pensioenleeftijden zijn opgetrokken. We weten dus met wie we te doen hebben, Er staat ons een zware strijd te wachten.”
“Ik merk wel dat men het er op de werkvloer over eens is dat we de mannetjes met hun topbonussen Continue reading “"Er groeit een besef dat we ze beter met applaus betalen en de topbonussen voor iets anders gebruiken"”