Lobby voor de oorlog

Gesprek met Bas Matthynssens van Vredesactie over de door hen uitgewerkte lobbytoer. Daarbij kuiert men door Brussel langsheen de belangrijkste beslissingsorganen omtrent oorlog & vrede, en bemerkt dat de grote wapenbedrijven daar knus bij op schoot zitten en zelfs uitdrukkelijk mee het beleid bepalen. Op 12 november kunt u gratis meewandelen, de achtergrondbrochure lezen kunt u nu al.

Kunst in Cuba: tentoonstelling "7 Ma y60"


Art12, een zogeheten “promogalerie”, geeft deze maand vier hedendaagse, Cubaanse kunstenaars de kans om voor de eerste keer een expositie te houden. Onder de titel “7 Ma y60”, geven de 4 kunstenaars een impressie van de hedendaagse kunstscène in Cuba. Afgelopen vrijdag (21/10) opende de expositie in de aanwezigheid van de Cubaanse ambassade en wij waren daarbij.
Nog te bezoeken tot 27 november in de Lange Nieuwstraat 17. Alle dagen geopend tussen 14 en 18h.

Studentenprotest in Chili: senaat binnengevallen

Het is hommeles in Chili: deze week zijn kwade studenten, gesteund door arbeiders en ecologisten, de senaat binnengestormd toen het kabinet van Onderwijs zat te vergaderen. Het protest dat in mei van start ging bereikt stilletjes aan een hoogtepunt met wekelijkse stakingen, betogingen, en de traditionele ludieke actie. De jonge studenten, onder aanvoering van studentenleidster Camila Vallejo Dowling (zie foto) zijn vastberaden om hun acties verder te zetten. Onze huis-Chileen Luis geeft een woordje uitleg.
Filmpje van de bestorming van de senaat:
 

Libië na Gaddafi

Gesprek met Marc Vandepitte naar aanleiding van zijn artikel over de tien mythes rond het gebeuren in Libië, her en der en te vinden op het www. Hilarisch is vooral de media-fraude op de BBC (zie filmpje hieronder), waar bij gebrek aan jubelende massa’s bij de val van Tripoli dan maar beelden uit India getoond werden met, jawel ‘Live uit Tripoli’ erbovenop. Waar moet dat naartoe!?
 

Ook in Haiti nieuwe premier

Haïti heeft eindelijk een nieuwe premier. Het wordt Garry Conille, een lieveling van de het buitenland zonder mandaat van de kiezer waar Joris Willems niet echt warm van wordt.
Ondertussen werd het mandaat van de zeer onpopulaire VN-troepen (Minustah) verlengd en pleiten sommigen, waaronder de populitische president, voor het heroprichten van het Haïtiaans leger.  Er is sprake van een start met 500 man. Ook een geheime dienst vindt president Martelli en zijn raadgever, de zoon van ex-dictator Jean-Claude “Baby Doc” Duvalier,  een nodig symbool van de Haïtiaanse souvereiniteit.

Arcelor Mittal ook door Vlaanderen gesubsidueerd

Een ontluisterend rapport door de Britse NGO Sandbag doet uit de doeken hoe een aantal bedrijven honderden  miljoenen euros verdienen door het verkopen van CO2 emissierechten. Ze hebben die uitstootrechten gekregen  van de overheden in de diverse Europese landen om hen minder gevoelig te maken voor de concurrentie uit het  buitenland.
In de praktijk blijken de overheden nogal gul geweest te zijn terwijl de crisis voor een verminderde uitstoot zorgde. Het gevolg is een gigantisch overschot aan emissierechten voor een aantal bedrijven. Sandbag schat dit overschot op 240 miljoen ton CO2 voor de periode 2008-2010.
De grootste winnaar in dit spel is de staalreus Arcelor Mittal die deze week de sluiting van de Luikse hoogoven(s) aankondigde. Ook Vlaanderen lijkt gul te zijn geweest. Continue reading “Arcelor Mittal ook door Vlaanderen gesubsidueerd”

Kiesintenties 2012

Een peiling door de Gazet van Antwerpen bevestigd ook voor Antwerpen het De Wever effect voor  N-VA. Vooral het blok verliest aan  N-VA; maar ook  CD&V en VLD bloeden en zakken bijna tot in de marginaliteit.
” De Antwerpenaar wil polarisatie” zegt Lex Molenaar van GvA in een gesprek dat geplaagd wordt door een telefoonlijn die slechter is dan onze verbinding met Haiti.

Financiële toestand Antwerpse gemeenten gaat achteruit

Afgelopen maandag presenteerde Dexia de staat van de financiën van de Antwerpse gemeenten, exclusief de stad Antwerpen. Die is niet dramatisch maar dit jaar is er toch een duidelijke stijging van het tekort.
Uitgaven stijgen in 2011 meer dan de vorige jaren door de hogere inflatie, terwijl de inkomsten niet volgen. Inkomsten uit belastingen stijgen minder door de slabakkende economie. En er is ook het verlies aan inkomsten uit “eigen middelen” (dividenden, huurgelden…). Niet alleen het Dexia dividend verdwijnt, ook de inkomsten uit intercommunales nemen af.
Op de langere termijn wordt het moeilijk om de uitgaven in de hand te houden omdat de door de gewesten gepluimde federale overheid pensioen- en andere kosten begint door te schuiven naar de gemeenten.
Gezien de komende verkiezingen volgend jaar is de kans echter klein dat nu ingegrepen wordt. Maar na 2012 is het mogelijk dat de nieuwe coalities “ontdekken” dat er een probleem is en de snoeischaar bovengehaald wordt.
De directe impact van het Dexia debacle op de jaarrekeningen is relatief beperkt aangezien de wegvallende dividenden al grotendeels geanticipeerd werden. Maar een eventueel failissement van de Gemeentelijke Holding wordt toch een zware dobber voor een aantal gemeenten die veel aandelen van de Holding in hun balans  hebben. Die zullen in dat geval een stuk van hun spaarpot zien verdampen.

Verontwaardigd Antwerpen

Terwijl vanuit Antwerpen de meeste verontwaardigden per fiets & trein naar Brussel onderweg waren, maakten anderen zich op om een actie te houden op de De Keyserlei. In de eerste plaats was dit een protest tegen de geplande kap van de lindebomen daar, maar anderssoortig verontwaardigden over het gebrek aan democratie in ons land werden er ook verwacht. Een korte toelicht door Tom Cox van GroeNoord.