Derek Monroe: "Europa wordt het volgend slagveld, niet Noord-Korea"

Na 8 jaar doet journalist/activist Derek Monroe opnieuw Radio Centraal aan. Een gesprek over de kikker die gekookt wordt zonder dat hij het merkt.
In 2009 hadden we het vooral over zijn activisme in consumentenzaken. Acht jaar later is de toestand er niet op verbeterd: in de VSA zetten bedrijven van langs om meer arbitrage-clausules in de ellenlange ‘algemene voorwaarden’ die de consument met een muisklik goedkeurt. Die bepalen dat ingeval van dispuut de zaak niet via een publieke rechtszaak afgehandeld wordt, maar achter gesloten deuren door private advocaten. Dit leidt tot toestanden zoals het geval van dokter Dao die met geweld uit een vlucht van United Airlines gesleept werd.  De zaak was wereldnieuws en Dao kreeg een miljoenenvergoeding.  Maar fundamenteel is er niets veranderd: de  muisklik-contracten van tientallen pagina’s met arbitrageclausules zijn de norm geworden.
Derek Monroe: “Dit maakt van justitie en recht een loterij. Dao had geluk dat hij gefilmd werd en daardoor won hij de jackpot. Maar dit heeft niets meer te maken met gerechtigheid. De bedrijven maken een kosten-baten-analyse ”
Monroe volgt ook internationale politieke dossiers op.  Momenteel richt hij zich op de demonetisering van Zweden en de militaire opbouw die er aan de gang is. Onlangs werden er militaire manoeuvres georganiseerd, er zijn plannen om de militaire dienst opnieuw in te voeren en ook Zweden meent meer publiek geld te moeten besteden aan wapenaankopen. Continue reading “Derek Monroe: "Europa wordt het volgend slagveld, niet Noord-Korea"”

Raad van State (bijna) van de baan. Wat nu met Oosterweel?

De collectieve klacht bij de Raad van State  tegen het Oosterweelproject is van de baan. Nadat stRaten Generaal in juni zijn verzet opgaf hebben de vier andere partijen dat afgelopen week ook gedaan. Ademloos , Joke Laukens uit Antwerpen en Steven Vervaet en Greet Bergmans uit Zwijndrecht.

“Wat de intendant zegt klopt niet: Ook mét een overkapping is het relevant hoeveel auto’s er op de ring rijden.”

Voor Joke Laukens was het cruciaal dat er effectief een Oosterweel Light komt met minder verkeer op de ring en kleinere knoopunten die de gemakklijker te overkappen zijn.
Naast de minder belastende versie van Oosterweel is het voor Wim van Hees (Ademloos) cruciaal dat er afgesproken is om in de toekomst mobiliteitsprojecten anders aan te pakken. “Voor de eerste keer wordt met de Regioraad op groot-Antwerps niveau tussen alle betrokken gemeenten samengewerkt. Ook de operatoren, de Lijn en de NMBS gaan samenwerken. Het toekomstverbond legt ook vast dat de overheid met de actiegroepen in overleg zal treden. Had de Raad van State het Oosterweelproject afgeschoten dat zou dat ook het einde van  het Toekomstverbond geweest zijn. ” Continue reading “Raad van State (bijna) van de baan. Wat nu met Oosterweel?”