Terugblik op enkele decennia drugs- en daklozenbeleid met Tony Van Montfoort

foto Leen

Op de eerste dag van het jaar blikken we samen met Tony Van Montfoort van de  Belangenvereniging Antwerpse Druggebruikers, activist en gebruiker, terug op enkele decennia drugs- en daklozenbeleid in Antwerpen. Er is nog heel wat werk aan de winkel. Sinds 1999 wordt er al gepleit voor het opzetten van gebruikersruimtes. In 2001 werd persoonlijk drugsgebruik uit het strafrecht gehaald in de nieuwe drugswet. Het opende perspectief, maar de verwachte vooruitgang in het beleid bleef uit. In 2007 kwam er eindelijk uitspraak in de zaak tegen Trekt Uw Plant vzw, die jarenlang gecriminaliseerd werd. Deze vereniging had de bedoeling om de teelt van cannabis, voor het eigen gebruik van haar meerderjarige leden, gezamenlijk te organiseren. Met deze uitspraak negeerden het Openbaar Ministerie én de rechtbank het politieke besluit om bezit en teelt van cannabis voor eigen gebruik niet meer te vervolgen. Dat besluit werd genomen na 8 jaar van politieke discussies en maatschappelijk debat. Het gaat hier dan ook om een politieke uitspraak.
Op de website van INPUD, International Network of People Who Use Drugs, kan je de video Taking back what’s ours zien, waar Tony aan participeert.
Een andere interessante organisatie uit Nederland is Mainline. Hun magazine richt zich primair op mensen die, samenhangend met het druggebruik, problemen op verschillende leefgebieden ervaren en daardoor in de marge van de samenleving (dreigen te) raken en/of mensen die door middelengebruik (aanzienlijke) gezondheidsrisico’s lopen. Ze geven ook trainingen, verrichten veldwerk en zetten peer-2-peer projecten op poten.
In Antwerpen heb je het succesvolle Hepatitis C project met Dr. Stefan Bourgeois in het Stuivenbergziekenhuis. Het HVC-management project werd zelfs bekroond met een award voor één van de 10 ‘best practice models’ wereldwijd. Het is een samenwerking met C-buddy, spuitenruil en MSOC  dat inzet op screening en behandeling van Hepatitis-C bij druggebruikers.
Een testlabo voor drugs is in Vlaanderen nog steeds ondenkbaar. Ooit was er wel de (ex-) gebruikersgroep Breakline die op feestjes de boodschap verspreiden je XTC-pil eerst in tweeën te breken en een kleine dosis uit te testen. Omdat drugstests op parties bij wet verboden zijn, was dat de enige manier om overdosissen terug te dringen. Vandaag zien we enkel in Brussel zo’n labo.
Het toedienen van Naloxon door niet-medisch-geschoolden, zoals bijvoorbeeld in de daklozen- en nachtopvang om sterfte door overdosis te voorkomen, is nog één van die dossiers die blijven hangen in een juridisch kluwen.
Harm reduction als ruimere visie heeft nog veel veld te winnen op het huidige war on drugs beleid.
“Harmreductionbenaderingen zijn praktisch, haalbaar, doeltreffend en kosteneffectief. Harm reduction als combinatie-interventie is niet enkel een pragmatische, uit noden gegroeide strategie, maar is tevens een evidence based strategie. Harm reduction is een verbintenis om beleid te maken en om praktijk te baseren op het sterkste bewijsmateriaal dat beschikbaar is. De meeste harmreductionbenaderingen zijn goedkoop, eenvoudig te implementeren en hebben een grote impact op de gezondheid van het individu en de gemeenschap. In een periode waar er nooit voldoende middelen zijn, worden de te behalen doelstellingen gemaximaliseerd en is er een voorkeur voor lage kosten/hoge impact projecten boven hoge kosten/lage impact interventies” (bron: dossier harm reduction VAD, Windelinckx Tessa, 2005).

Tiers Bakker (SP) over de Toeslagenaffaire die Rutte III ten val brengt

foto Leen Nicolas

Doordat daadkracht in het oog moest springen, werd de menselijke maat uit het oog verloren.
Tiers Bakker (SP, Amsterdam)
Het onderzoeksrapport ‘Ongekend onrecht‘ windt er geen doekjes om: de belastingdienst was meedogenloos in het opsporen van zogenaamde fraude in de kinderopvangtoeslag. 26.000 ouders werden slachtoffer van de belastingdienst/toeslagen tussen 2013 tot 2019, velen van hen kwamen in de schulden terecht.
Inmiddels is het Kabinet Rutte III afgetreden, 2 maanden voor de verkiezingen van 17 maart 2021. Er kwam een 26 pagina’s lange brief aan de Tweede Kamer,  die oproept voor een hervorming van de verzorgingsstaat en een nieuwe relatie met de burger. Alle documenten waarop wetgeving is gebaseerd zullen voortaan openbaar zijn.  Een staatscommissie discriminatie en racisme wordt in het leven geroepen. Hoe geloofwaardig is hun mea culpa als dezelfde kandidaten straks weer naar de stembus trekken? Mark Rutte zal de lijst gaan trekken van de VVD, Wopke Hoekstra, voormalig minister van financiën doet hetzelfde voor het CDA, enkel voor Lodewijk Asscher (sociale zaken) zoekt de PVDA nog een vervanger.
Hoe is het zover kunnen komen? Populistische drift en mediaspektakel kopt de Groene Amsterdammer.
Er ontstond een heuse fraudejacht nadat een reportage van Brandpunt Continue reading “Tiers Bakker (SP) over de Toeslagenaffaire die Rutte III ten val brengt”

Kan antidotum voor overdosis meer levens redden?

foto: Leen
Werner Bosschaerts, verbonden aan Free Clinic, vertelt over de juridische obstakels die nog van de baan moeten geruimd worden alvorens het medicijn Naloxon kan worden toegediend door niet-medisch-geschoolden. Want dat is in België bij wet verboden.
In het geval van een overdosis wordt deze opioïde antagonist al jarenlang succesvol gebruikt door hulpdiensten, in ziekenhuizen, door dokters in Free Clinic, etc. Het zou nog meer levens kunnen redden moesten de mogelijkheden voor gebruik verruimd worden,  maar daar knelt het schoentje. Men kan het een beetje vergelijken met het euthanasiedebat, waar men wil vermijden dat mensen die euthanasie toedienen om menselijk lijden te beëindigen later strafbaar bevonden worden, hoewel zij ter goeder trouw handelden.
Zo zou Naloxon, mits de nodige vorming, prima kunnen worden toegediend door familie of partners van gebruikers, hulpverleners van daklozen en nachtopvang. In een heel aantal landen is dat ook al het geval. Zo kan men het in Frankrijk onder twee vormen verkrijgen bij de apotheker; als spray en voor intraveneus gebruik. Ook in Australië heeft men jaren positieve ervaringen met het toedienen van dit antidotum.
Ademhalingsonderdrukking is één van de meest bedreigende effecten van een hoge dosis opioïden. In nood kan bij een overdosis een intraveneuze toediening van Naloxon de ademhaling herstellen en de patiënt doen ontwaken.
De werkingsduur van Naloxon is redelijk kort in vergelijking met deze van sommige andere opioïden. Het dus  zaak mensen goed voor te lichten en er op te wijzen dat ze na het toedienen nog steeds de hulpdiensten moeten contacteren. Er moet juridisch nog heel wat uitgepluisd worden voor Naloxon effectief bij ons in de apotheker verkrijgbaar zal zijn. De wil is er alvast, enkel het juridisch kader laat nog op zich wachten.

Toch Vlaamse besparingen in de zorg

Na het applaus dat de zorgsector kreeg tijdens de lockdown vreest de sector getrakteerd te worden op nog maar eens besparingen.
Dennis De Meyer, vakbondsafgevaardigde van de woonzorgcentra, en Ken Van den Heuvel, secretaris BBTK ziekenhuizen en ouderenzorg, zijn opnieuw te gast in onze studio om het over de zorgsector te hebben.
De federale overheid investeert wel 1,2 miljard, met onder andere een loonsverhoging van 6% voor welzijnswerkers, maar de woonzorgcentra vallen onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering.Wouter Beke (CD&V) kondigt twee weken later eveneens een loonsverhoging aan. Dit lijkt echter contradictorisch, omdat de Vlaamse regering  de besparingen nog steeds wil doorvoeren.
Ken Van den Heuvel (ABVV) wil dit niet over zijn kant laten gaan: “In de coronaluwere periode werden verschillende acties gevoerd aan woonzorgcentra, die op veel bijval konden rekenen. Er moet dringend schot in de zaak komen om het eisenpakket van de drie vakbonden rond de zorg door te voeren.”
Dennis De Meyer zegt dat het vijf voor twaalf is: “Met de oversterfte in sommige woonzorgcentra en een stijging van de lege bedden kreeg men de indruk dat er eindelijk ruimte was om zonder druk de job goed te kunnen uitvoeren, om er echt te zijn voor de bewoners. Het probleem is dat de bezettingsnorm van het personeel niet is aangepast aan de realiteit op de werkvloer. Met de komende hittegolf en de vakantieperiode dreigt men weer in een problematische situatie te komen. En dan mag er zeker geen sprake zijn van nieuwe besmettingen.”

Financiering ouderenzorg: "Gaat men zorgverleners ontslaan omdat er 'teveel' lege bedden zijn?"

Rugzak (wikipedia)

De Vlaamse deelregering  wil de ouderenzorg anders  financieren: in plaats van de instellingen te direct te betalen voor de zorg die ze verlenen zullen ze een som ontvangen  van de bewoner die ‘een rugzak met geld’ krijgt.  Het principe van het zogenaamd Persoonsgebonden Budget. Ken Van den Heuvel en Dennis De Meyer van de BBTK overlopen de gevolgen.
Ken Van den Heuvel: “Als de bewoner overlijdt of verhuist is het woonzorgcentrum (wzc) het geld kwijt. Om dat risico op te vangen zal het wzc proberen gebruit te maken van interims en andere .”
Het systeem zal er ook voor zorgen dat de wzc’s mensen in slechtere gezondheid zullen proberen buiten te houden. “Maar dat is nu ook al voor een stuk het geval” aldus Van den Heuvel. “Maar het nieuw systeem zal dat verder aanscherpen.”
“Momenteel zijn de wachtlijsten in de wzc’s verdwenen. Er is dus wat leegstand en dat maakt het financieel moelijker. Het probleem is dat teveel vergunningen zijn gegeven aan nieuwe wzc’s, vooral commerciële. Die commerciële wzc’s zijn ook zo ontworpen zodat ze gemakkelijkt tot appartementen kunnen omgebouwd  worden. ”
Dennis De Meyer: “In sommige vestigingen van wzc- groepen zijn er ’teveel’  lege kamers en vraagt men aan personeel om naar een andere vestiging te gaan werken.”
Van den Heuvel: “Op papier loopt er teveel personeel rond. Maar niet in de praktijk. Met het  groot aantal overlijdens ten gevolge van de corona-crisis is is er meer ‘leegstand’. Het zou cynisch zijn moest het resultaat van deze crisis zijn dat men zorgverleners moet olege bedden en bestaat het risico dat men mensen moet ontslaan. We vragen al jaren om de norm aan te passen. “

Woonzorgcentra in Corona-tijden

Tekenaar ongekend

Dennis De Meyer en Ken Van den Heuvel van de BBTK zijn actief in de ouderenzorg.
“Sommige bewoners ken je al vele jaren en dan is er een sterke band. Op een bepaald moment waren er dagelijks vier overlijdens, veel collega’s gingen huilend naar huis. ”
“We worden geconfronteerd met een ziekenhuiscontext en de mensen waren daar niet op voorbereid. De eerste weken van de lockdown werd er in de wzc’s amper gesproken over mondmaskers, en het gebruik werd beperkt, alle aandacht ging naar de ziekenhuizen. We waren er vergeten front. Toen het beschermingsmateriaal arriveerde was het al telaat. Continue reading “Woonzorgcentra in Corona-tijden”

VSA: voedselveiligheid overgelaten aan zelfregulering

Dimitris Vtsikas, pixabay.com (vrij gebruik)

Derek Monroe doet het verhaal van zijn lokale supermarkt in de buurt van Chicago die het niet nauw neemt met de regulering op voedselveiligheid.
De inspectie registreerde al tientallen klachten maar verder wordt er geen actie ondernomen. De kern van het probleem zit bij het feit dat de inspectiedienst niet gefinancierd wordt met belastingsgeld maar door de supermarkten zelf.
De falende zelfregulering van de supermarkten  in de VSA doet denken aan de zelfregulering door  de financiële sector in Holland. Wie klachten heeft over de financiële diensten moet er naar  de Ombudsman die gefinancierd wordt door de sector zelf. De verzekeraars staken jarenlang een groot deel van de geprivatiseerde pensioenbijdrage van miljoenen werknemers en zelfstandigen in eigen zak. Nadat de Woekerpolissen in 2006 een publiek schandaal werden kwam het tot een compensatie door de verzekeraars. De  Ombudsman was een belangijke speler in het tot stand komen van die regeling die zeer voordelig was voor de verzekeraars. Het totaal verlies voor de verzekerden wordt op tientallen miljarden geschat.

Dirk Avonts (Groen): "Kris Peeters zal met betere papieren moeten komen"


De poging eind vorig jaar om het inloopcentrum voor daklozen  De Vaart uit te besteden aan G4S liep vast doordat de procedures niet gevolgd werden. Het stadsbestuur geeft echter niet op en donderdag werd opnieuw beslist om De Vaart, het Zorghostel en Zorgaanbod door de multinational te laten uitbaten.
Maar ook de tegenstanders laten de zaak niet op zijn beloop: Groen dient opnieuw klacht in bij de gouverneur. We bellen met Groen OCMW raadslid Dirk Avonts.Avonts: “N-VA gaat ervan uit dat je hoe dan ook tot een beter resultaat komt als je de vrije markt op de zorg loslaat. Dat klopt natuurlijk niet; men wil gewoon een politiek statement maken.”
“Nu blijkt dat G4S geen band heeft met de experten naar wie ze verwijst, terwijl de beoordeling die gebeurd is er onterecht vanuit gaat dat die er wel is. Die beoordeling is gebeurd door een jury die bestaat uit leden van de OCMW-administratie. De meerderheid kent de namen van die juryleden en je krijgt een zekere zelfcensuur. Je merkt dat de maatschappelijk assistenten  in de comités van het OCMW voorstellen doen in de richting die N-VA graag zou hebben. Ik kan me dus inbeelden ze bij het opstellen van een ranking ook rekening houden met hun toekomst, hun job, bevordering … Dat is menselijk, maar niet objectief.”
CD&V gaat volledig mee met het beleid van de liberale partners. Opvallend, want tezelfdertijd is Kris Peeters contacten aan het leggen met sp.a en Groen voor een eventuele linkse coalitie na 2018. Peeters is lijsttrekker voor  CD&V bij de verkiezingen volgend jaar.
Dirk Avonts: “Er is geen enkele bijsturing van de kant van CD&V. Het is aan CD&V om een eigen beleid te voeren. Als je naar links wilt lonken, zul je toch met betere papieren moeten komen. Ik zou daden willen zien, maar er is nog tijd om een paar daden te stellen die ons wat kunnen verleiden.”

Geen tijden om ziek te worden

De PVDA protesteert tegen de diverse maatregelen die Maggie De Block als Minister van Volksgezondheid neemt om het budget in evenwicht te houden. Zo worden geneesmiddelen duurder, worden langdurig zieken aangepakt en wordt er bespaard op de wijkgezondheidcentra. Dokter Dirk van Duppen, voorzitter van Geneeskunde voor het Volk dat 11 van zulke centra uitbaat, reageert scherp op de maatregelen van De Block.
UPDATE: Intussen heeft Minister De Block aangekondigd dat voor bepaalde patiënten maagzuurremmers en neussprays wel blijven terugbetaald.

De vermarkting van de sociale sector: "Het gaat over macht"

Naar aanleiding van de uitbesteding van het inloopcentrum voor daklozen ‘De Vaart’ aan multinational G4S hebben we een gesprek met voormalig Antwerps OCMW-voorzitster Monica De Coninck (sp.a). De Coninck is gemeenteraadslid en interpelleerde tijdens de afgelopen gemeenteraad over de ‘vermarkting’ van de Antwerpse sociale sector.

“Ik vermoed dat G4S haar opdracht zwaar aan het onderschatten is, tenzij die er vooral uit bestaat om de daklozen van de straat te halen en daarmee uit.”

RC: U stelde op de gemeenteraad dat de procedure voor de uitbesteding van De Vaart amateuristisch is verlopen. Waarom?
Monica De Coninck: “De doelstelling moet zijn dat de daklozen goed opgevangen worden en hun problemen proberen op te lossen. Het mag niet de doelstelling zijn om eraan te verdienen. Er moet kwaliteit geleverd worden. Of dat het geval is, kan je aftoetsen door jezelf de vraag te stellen of je als dakloze zou vinden dat je daar goed behandeld wordt.”
“Mijn belangrijkste kritiek op de oefening die het OCMW gedaan heeft, is dat men een projectoproep gedaan heeft waarbij de kwantitatieve criteria niet goed omschreven zijn, bijvoorbeeld hoeveel mensen zullen geholpen worden per jaar.  Maar bovendien zijn de kwalitatieve criteria al evenmin omschreven. Men had eerst moeten evalueren wat er nu gebeurt door het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) en met hen gaan praten. Dan bepalen waar je naartoe wilt en dán vragen aan organisaties om voorstellen te doen.”
“De kans is groot dat G4S sterk is op gebied van veiligheid. Maar het begeleiden van mensen is een andere zaak. Je moet dus medewerkers hebben met ervaring, vooral oudere mensen met wat levenswijsheid. We zien in het juryverslag dat G4S geroemd wordt omdat het jonge medewerkers heeft en veel vrijwilligers, waardoor de personeelskost laag ligt. Uit het verslag blijkt dus dat de partijen die nu zeggen dat mensen moeten werken tot hun 67ste, dat niet menen, want die oudere werknemers kosten te veel.”
RC: Volgens schepen en OCMW-voorzitter Fons Duchateau heeft G4S  de laatste jaren wel degelijk goed gekwalificeerd personeel aangeworven. Continue reading “De vermarkting van de sociale sector: "Het gaat over macht"”