de gebroken beloften van het Egyptisch leger

Amnesty International kwam afgelopen week met een rapport naar buiten dat de mensenrechtenschendingen door het Egyptisch leger sedert de val van Moebarak uit de doeken doet. 
Het begon nochtans goed want op 13 februari, juist na de afzetting van Moebarak, beloofde  de militaire leiding dat ze democratie, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid zou verdedigen. Het draaide anders uit, en dat bleek niet alleen uit de gebeurtenissen van de afgelopen week op het Tahrir plein.
Een overzicht met Karen Moeskops van Amnesty.
Amnesty roept de junta op de mensenrechtenschendigen te onderzoeken en de macht over te dragen. Verder vragen ze een meer consequente houding van de internationale gemeenschap.
Binnenkort start Amnesty ook haar eindejaarscampagne, met als hoogtepunt de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december.

't Zijn Maar Peilingen

Tussen La Libre Belgique en Le Soir woedt een bitse strijd om de bekendste politieke peiling van het land. Toch wel vreemd, want je zou toch denken dat het “maar” peilingen zijn? Niets is minder waar, schrijft Tom Cochez van Apache . We spraken met hem over het belang van peilingen voor een journalistiek medium.
Artikel “t’ Zijn maar peilingen” op Apache.

10.000 km voor het klimaat

Op zaterdag 3 december wordt er opnieuw betoogd tegen de opwarming van het klimaat. De betoging komt er naar aanleiding van de klimaattop in Durban (Zuid-Afrika). De manifestanten zullen symbolisch van (Brussel-)Noord naar (Brussel-)Zuid trekken. Allemaal samen zouden ze 10.000 kilometer afleggen; de afstand van Brussel tot Durban. Wij spraken met Sofie Sas, coordinatrice van de Klimaatcoalitie.

UNIZO Antwerpen in de bres voor heling van gestolen waar?

UNIZO Antwerpen is samen met het pro-Israel-blad Joods Actueel een actie gestart tegen een initiatief van Coordinatie Boycot Israel (COBI). UNIZO/Joods Actueel opent een lijn naar waar uitbaters van winkels en supermarkten kunnen bellen voor “advies hoe ze zich kunnen wapenen tegen de protesten”, nadat het stadsbestuur vorige week weigerde om de actie van COBI te verbieden.
UNIZO argumenteert dat COBI handelaars wil verhinderen om aan volkomen legale handel te doen. COBI wil echter geen winkels blokkeren, maar pamfletten uitdelen en inpraten op de consument.
Bovendien valt er toch wel wat te zeggen over het legaal karakter van de handel. Een deel van de zogenaamd Israëlische goederen is namelijk afkomstig uit illegale nederzettingen die Israël neerpoottte op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Confiscatie van grond en water van de bezette bevolking vormt een duidelijke inbreuk op de Conventie van Geneve. Roel Steynen van Vredesactie: “Volgens Belgisch recht gaat het dus over heling van poducten verkregen uit oorlogsmisdaden. Die goederen worden bovendien ten onrechte als Israëlische goederen onder de preferentiële handelsakkoorden in Europa ingevoerd, wat neerkomt op fraude.”
Vredesactie bezorgde gisteren een winkelmandje met ‘gestolen goederen’ aan minister Van Quickenborne. Daarin zaten o.a. producten van Sodastream en Ahava, en de Arabische snack halva van de firma Ahdut.

Gloria Arroyo, ex-presidente van de Filippijnen gearresteerd

In de Filippijnen werd de vorige presidente Gloria Arroyo vorige week gearresteerd op verdenking van verkiezingsfraude. Voor Filppijnen-kenner Wim De Ceukelaire toon deze zaak opnieuw aan hoe verziekt het Filippijns politiek systeem is. 
Daarnaast was er een ernstig probleem van politieke moorden. Zie ook onze uitzending van 5 december 2009. Alhoewel er enige verbetering te merken is wordt nog atijd gemoord met op zijn minst de goedkeuring van elementen van het leger.  De Ceukelaire doet daarom een oproep om de “stop the killings” campagne te steunen. Die campagne focust op de vrijhandelsverdragen die Europa wil asfluiten met landen waar mensenrechten ernstig geschonden worden (Filippijnen, Columbia en Guatemala).

Oosterweel dossier Plan-MER beschikbaar voor inzage/ commentaar

In maart 2010 kwamen Kris Peeters, Patrick Janssens en Bart De Wever overeen om de Lange Wapper-brug in de grond te stoppen. In september van datzelfde jaar werd, nadat uitvoerder/ coordinator BAM de technische haalbaarheid had bevestigd, het zogenaamd “Masterplan 2020”-compromis gepresenteerd als de finale oplossing voor de Antwerpse mobiliteitsknoop.
Maar er is nog een lange weg af te leggen. Zo moet er een nieuw milieu-effecten rapport opgesteld worden aangezien er ook een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan  moet komen. Continue reading “Oosterweel dossier Plan-MER beschikbaar voor inzage/ commentaar”

Relaas van een aangekondigde dood: bomen De Keyserlei gekapt


Donderdag 17 november werden, ondanks fel protest en een negatief advies van de Antwerpse districtsraad, 96 lindebomen gekapt op de De Keyserlei. Onze redactiemedewerker Luis was erbij toen de actievoerders om 5 uur ’s ochtens werden opgepakt door de politie. Daarop kwamen de bomen aan de beurt, met als gevolg een plots veel bredere en vooral kalere De Keyserlei.
Herbeluister ook onze vorige fragmentjes:
15 oktober 2011: Tom Cox (GroenOord)
21 mei: Hugo van Dienderen (Groen!)

Wouter Van Besien (Groen!) over de Begroting

De onderhandelaars, en de liberalen in het bijzonder, voerden de discussie over de begroting afgelopen week meer in de media dan aan de onderhanelingstafel.  Ook N-VA kwam aan bod, maar Goen!, de andere oppositiepartij, hoorden we amper. Dus bellen we voorzitter Wouter Van Besien.
Alhoewel hij visie mist in wat er op tafel ligt onderschrijft  hij wel twee van de belangrijkste voorstellen van Di Rupo, ttz het aanpakken van de Notionele Intrest en besparingen in de kost op de gezondheidszorg. Dat laaste dan door vermijden van overconsumptie en het goedkoper maken van medicijnen.
De rethoriek  over besparingen versus nieuwe belastingen vindt hij vals: “Zowel besparingen als belastingen zullen gevoeld worden; de vraag is ‘door wie?’
Als het aanmodderen verder duurt bestaat er een risico dat het wantrouwen in Belgisch staatspapier toeneemt, wat dan zou kunnen leiden tot het opleggen van een zakenkabinet zoals in Griekenland en Italie. Voor Van Besien zou dit een totaal verlies van de politieke klasse betekenen en hij is  daarom absoluut tegen.
Wat betreft de kap van de bomen in de De Keyserlei vindt hij dat de stad kortzichtig is en prestigearchitecten beter moet sturen.