Benoit Lannoo (CD&V) over het Bestuursakkoord van A

Deel 1: ontwikkelingssamenwerking, (sociaal) woonbeleid, sociale restaurants, GAS boetes, uiteenvallen Stadslijst.
Deel2: Van Hees en Lannoo ver coalitievorming, Lannoo over de binnenstedelijke mobiliteit, de plannen van Van Peel ivm participatie van kansarme groepen, het Opportunisme van Luc Moerkerke, het ontbreken van een schepen voor Armoedebestrijding en het campagnefilmpje van Van Peel die Bart De Wever wel even buiten ging houden.

Sociaal Beleid op Gemeentelijk Niveau

Om de nood aan een sociaal beleid op gemeentelijk niveau te onderstrepen voert “Ieder Stem Telt” aktie op 2 januari aan de Vlaamse en Brusselse stadhuizen, bij de installatie van de gemeenteraden. Ieders Stem Telt  is een verband van middenveldorganisaties waarin  onder andere Samenlevingsopbouw zit. Heidi Zwaenepoel van Samenlevingsopbouw is tegast in de studio.
“De stijgende armoede in Vlaanderen uit zich vooral, en zeker in Antwerpen, in  de woonproblematiek. Er is nood aan een Stedelijke Woonraad die alle aktoren samenzet. Alles inzetten op de (privé) koopmarkt werkt niet; anderzijds lossen meer sociale huurwoningen het korte-termijn probleem niet op.”

BAM/Meccano: hoe gaat het nu verder?

Echt gebeurd: advocaat vraagt rechtsinstantie A om een zaak niét te berechten, omdat volgens hem deze materie door rechtsinstantie B behandeld dient te worden; vervolgens ziet men bij rechtsinstantie B diezelfde advocaat verschijnen en daar beweren dat de materie hier niet aan de orde is, omdat enkel rechtsinstantie A daarvoor bevoegd is. Wim Van Hees kwam in onze studio toelichten hoe het na de verkiezingen staat met het door Ademloos opgevolgde mobiliteitsvraagstuk. Staat de gevangenis er al? Heeft de stad zich wel te bemoeien met op Vlaams niveau beslist beleid? Hoe gezond is onze stad? Er blijken verder drie Europese tijdbommen onder BAM te liggen, die we binnenkort zullen zien afgaan. Is er wel eensgezindheid binnen de N-VA – overigens de meerderheidspartij in alle betrokken gemeenten – over dit dossier? Komt er naar aanleiding van deze controverse eindelijk een algemene volksopstand?
We vergaten hem nog te vragen waar die nieuwe petitie over gaat: dat kunt u hier zelf nalezen.

Bestuursakkoord District Antwerpen- Lieve Stallaert (Groen) / Chris Anseeuw (sp.a)

Het nieuw akkoord werd gesloten tussen N-VA, Groen en Open-VLD (kopie HIER). We hebben Lieve Stallaert van Groen en Chris Anseeuw, sp.a en uittredend districtsvoorzitster, in de studio. Haar opvolgster Zuhal Demir (N-VA) was niet bereikbaar.
In deel 1 gaat het over de coaltievorming en mobiliteit. Hoe kwam Groen ertoe om in een coaltite te stappen met N-VA met wie, vooral op gebied van mobiliteit,  een akkoord onmogelijk geacht werd?
In deel 2 blijkt niet alleen de huidige maar ook al de vorige coalitie  op cultureel gebied  een Vlaams nationalistisch accent gelegd te hebben.  De mogelijkheden voor de districten om een sociaal beleid te voeren zijn beperkt tot indirecte beleidsmaatregels, bijvoorbeeld via jongerenwerking. Het vorig akkoord bevatte wel een nog luik over woonbeleid, in het nieuw akkoord is het moeilijk om significante sociale accenten te vinden.   Continue reading “Bestuursakkoord District Antwerpen- Lieve Stallaert (Groen) / Chris Anseeuw (sp.a)”

Daar gaan we weer: de volgende militaire interventie

Donderdag 20 december keurde de VN-Veiligheidsraad een resolutie goed die een militaire interventie mogelijk maakt in het noorden van Mali, dat sinds een klein jaar door bepaalde groepen onder de naam Azawad onafhankelijk verklaard is. Wie wil die interventie, wie niet, en waarom? Baz Lecocq, historicus & Sahara-specialist (UG) werpt enig licht op de zeer ingewikkelde kluwen van belanghebbende partijen in en omheen het gebied.
Nog over Azawad:
Juli 2012, met Baz Lecocq
Eind februari 2012, met Ibrahim Ag Wanasnate, MNLA-woordvoerder in België
Begin februari 2012, met Mossa Ag Attaher, MNLA-woordvoerder voor Europa
Nog interviews met Baz Lecocq:
Juli 2010, over AQMI
Mei 2010, over ’terrorisme’ in de Sahara

BZW: Bank zonder Winstoogmerk

Banken, zo hoorde ik Christine Lagarde stellen in de film Inside Job, zouden in de eerste plaats dienstverlenende instanties moeten zijn. Had ze het van Fairfin? Hun campagne over de Bank zonder Winstoogmerk sluit in ieder geval aan bij dit idee. Stijn Suijs kwam toelichten wat de bedoeling van de campagne is. We keuvelden verder over het bankwezen in het algemeen, en wat de overheid daar al dan niet mee te maken heeft / zou mogen hebben.
Start van de campagne, de opening van het Ministerie van Financiële Alternatieven, nu donderdag 19 december om 9u15 in Brussel. Meer info & campagneclip alhier.

Voorwaarts!? FIAN

Een tweetalig uitzending! Eerst praten we in het Nederlands met An-Sofie Leenknecht over wat FIAN, het Food First Information and Action Network, precies is en wat het doet. Kort: FIAN komt op voor mensen wier recht op voeding bedreigd wordt, meestal omdat ze hun grond kwijt raken, en baseert zich daarbij op het internationaal recht. Daarna bellen we Manu Eggen en gaan we in het Frans in op een paar actuele dossiers, meer bepaald de problematieken van ‘land grabbing’ en van ggo’s. Hier blijkt ook duidelijk dat FIAN niet enkel met de zielige mensen in ‘het zuiden’ begaan is, maar een globale visie heeft op een eerlijke en duurzame voedselvoorziening die ook op Europa van toepassing is.
Website van FIAN Belgium
Voorwaarts!? = uw tweewekelijkse dosis maatschappelijk engagement, zondag 17u
Alle Voorwaarts-uitzendingen op een rijtje

Klimaat kapot onderhandeld

Enkele uren vooraleer het  failliet van de internationale klimaatdiplomatie vermeden werd met een akkoord over het in leven houden van het Kioto-protocol belden we  Matthias Bienstman. Hij zit voor de Bond Beter Leefmilieu in Doha.
De verwachtingen waren laaggespannen en de media-aandacht verslapt. Doordat de resultaten van de vorige klimaatconferenties minnetjes waren, en omdat  de onderhandelaars ook deze keer geen mandaat van hun regeringen kregen om zich te engageren. Europa, ooit voortrekker, ligt zelfs intern overhoop met Polen als belangrijkste struikelblok.
Het resultaat is onderhandelingen om afspraken te maken over voorakkoorden  over engagementen tot het opstellen van een plan enz enz …. Een kat vindt er haar eigen jongen niet meer in terug, terwijl het probleem fundamenteel neerkomt op een gebrek aan politieke wil ten gevolge van de druk van de lokale industrie.
Misschien zorgt het nieuw IPCC klimaatrapport volgende jaar opnieuw voor een wake-up call. Anders wordt het wachten tot superstormen en andere klimaatgerelateerde rampen de zaak in beweging zetten; of men moet alsnog de stappen van Duitsland beginnen volgen met investeringen in een lokale groenere economie.

Bestuursakkoord in Borgerhout

De N-VA is aan de macht in heel Antwerpen. Héél Antwerpen? Nee, een klein district bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers  en dat werd met veel geween en tandengeknars onthaald door de tot oppositie gereduceerde N-VA (nochtans de grootste partij in het district). Dat de coalitie tot stand kwam mede dankzij de steun van Luc Moerkerke – het eertijdse CD &V lid die nu als onafhankelijke zetelt, zeer tot het chagrijn van Nahima Lanjri, die zich wel een heel andere toekomst in het district had voorgesteld – mocht dan al moeilijk te slikken zijn, de bitterste pil is toch wel de deelname van PVDA+ die met hun vier verkozenen de schepen van voor jeugd, diversiteit en samenlevingsopbouw, tewerkstelling en lokale economie, markten en foren mochten leveren.  Zohra Othman kwam daar een woordje over plaatsen tijdens de uitzending, samen met Ikrame Kastrit, de voorzitster van de districtraad (want in Borgerhout wordt de zitting niet voorgezeten door de voorzitter van het college). Stephanie van Houtven (schepen voor cultuur en feestelijkheden en senioren) zou er ook bij zijn maar moest zich helaas excuseren.

Klooster closed?

Met Het Klooster (fb-link) bedoelt men hier in ’t Stad al een paar jaar de oude kloostergebouwen in de Ploegstraat (achter het station), die in goede verstandhouding met de eigenaar, de provincie Antwerpen, bewoond en als atelier-ruimte gebruikt worden. Er ontstond ook een bredere sociale werking: volxkeuken, voedselbedeling … Door een groeiend onevenwicht in het percentage frisse aanpakkers <-> minder vlot/sociaal functionerenden onder de bewoners, ging de goede werking aan het wankelen. Dat komt ook omdat ‘de overheid’ geregeld mensen met wie ze zelf geen blijf weet bij onze kraakpanden komt afzetten. De regelgeving in een kraak-woongemeenschap is bovendien niet zo vanzelfsprekend afdwingbaar. Vorige week vrijdag viel de aangekondigde feestavond niet in het water, maar in het vuur: één kamer brandde volledig uit. Mogelijk betekent dat het einde van het hele project. We spraken hierover met Kristof Wynants (die overigens ook programma maakt op RC).
Nog te herbeluisteren: klooster-interviews van februari en maart 2011.