de Hongerende Hoorn

Kroniek van een aangekondigde hongersnood in de Hoorn van Afrika:
Laurent Bourgeois van Oxfam geeft uitleg en achtergrond bij de toestand.
En doet een oproep voor dringende giften, maar ook voor een meer fundamentele aanpak op de langere termijn.

Vervroegde verkiezingen in Spanje

Het gaat niet goed in Spanje en gisteren kondigde premier Zapatero dan aan dat hij het bijltje erbij neerlegt en  4 maanden vroeger dan gepland verkiezingen zal laten doorgaan. Een poging van de regerende PSOE om de schade in te perken.
Text en uitleg door onze Spanje-expert.  

Nog geen gerechtigheid in Sri Lanka

klik voor politieke kaart Le Monde Diplomatique Begin 2009 ging de Sri Lankese regering over tot de Endlösung van het Tamil-tijger verzet in het noorden van het paradijselijk eiland.
Bij die militaire operatie die hier amper in de media kwam werden de mensenrechten zwaar aan de laars gelapt en vielen tienduidenden doden; de meesten burgers.
De oorlogsmisdaden (ook door de Tijgers) werden gedocumenteerd in de Channel 4 reportage “Sri Lanka’s Killing Fields“.

Tot nu toe is de internationale gemeenschap doof voor de roep om gerechtigheid, en twee jaar na de feiten blijven de  misdaden gepleegd door het regeringsleger onbestraft.
In tegendeel, in het noorden heerst nu een repressief militair bestuur waarvoor  mensen nog steeds op de vlucht slaan.

Voor een historische achtergrond en duiding bij de huidige situatie nodigden we Geert Cool en Jente Somers van de LSP en Tamil solidariteit uit. Zij brachten een aantal vertegenwoordigers van de Tamilgemeenschap mee.
2000 van de voor het geweld gevluchte Tamils hebben ondertussen een onderkomen gevonden in Antwerpen.

Antwerpse jongeren bezoeken het Midden-Oosten met de 3dePartij

Negen Antwerpse jongeren bezochten begin juli Israël en de Westbank. Tijdens hun bezoek praatten ze met Vredesactivisten van beide kanten van het conflict in het Midden-Oosten. Deze reis werd georganiseerd door de 3dePartij, een privé-initiatief van 5 mensen: Karin Heremans (directrice Koninklijk Atheneum Antwerpen), Mohammed Filali (hoofddocent islam Koninklijk Atheneum Antwerpen), professor Rik Coolsaet (UGent), Simone Susskind (mensenrechten- en vredesactivisten) en Lucas Pairon (directeur muziekensemble Ictus en Music Fund). Wij belden met Lucas Pairon die ons wegwijs maakte in de 3dePartij en de reis van deze jongeren.
Foto: (c) De 3dePartij

Europese luchtvaartmaatschappijen en Israel verhinderen inleefreis Palestina

Met de Internationale Missie naar Palestina wilde men op uitnodiging van 15 Palestijnse organisaties een 10 daagse op inleefreis naar  Palestina organiseren.  Aangezien Israel de Palestijnse gebieden controleert moest de reis via Tel Aviv verlopen.
De Israelische overheid zag het initiatief als een bedrijging en verhinderde dat de 500 deelnemers op hun bestemming geraakten: Europese luchtvaartmaatschappijen weigerden passagiers in opdracht van Tel Aviv en vluchten werden vertraagd. En zij die wel Tel Aviv bereikten kregen geen vrije doorgang tot de Palestijnse gebieden (Westelijke Jordaanoever en Jerusalem) maar werden opgepakt en naar gevangenissen afgevoerd.

Voormalig Radio Centraal Redactie-medewerker Peter Terryn was erbij en vertelt over zijn wedervaren. Hij begint met een respons op de benaming “flytilla” die aan het initiatief gegeven werd. 

Jaap Kruithofprijs

Op onze nationale feestdag wordt al sinds 1992 in Gent de Prijs voor de Democratie uitgereikt. Voor de derde keer krijgt tegelijk ook een ‘radicale denker of sociale beweging’ de Jaap Kruithofprijs, om voor de hand liggende redenen zo genoemd. Dit jaar gaat die naar de veelbesproken Veldbevrijders van Wetteren. Jurylid Karim Zahidi vertelt waarom, en geeft meteen wat achtergrond bij de 22ste Gentse Feesten Debatten en de oorsprong van de Gentse feesten zelve.
Herbeluister ook onze aardappeldialogen van de week vóór en de week nà de actie.

Human Rights Watch roept op martelpraktijken georganiseerd door George Bush, Dick Cheney te onderzoeken

Afgelopen week kwam Human Rights Watch met een rapport naar buiten dat de Amerikaanse regering oproept om de martelpraktijken door de vorige regering te onderzoeken en, indien nodig, te vervolgen.

President Obama lijkt  echter niet geneigd om het zijn voorgangers lastig te maken: momenteel worden slechts twee  individuele martelzaken onderzocht en worden de organisatoren van het systeem van ontvoering en marteling buiten schot gehouden. Het gaat daarbij over vice-president Dick Cheney, defensieminister Donald Rumsfeld,  CIA chef George Tenet en voormalig president George Walker Bush zelf.
Daarom roept HRW ook buitenlandse regeringen op om actie te ondernemen.

Verdere uitleg door Wenzel Michalski van HRW.

Prof.Jean-Pascal van Ypersele (IPCC)

4 jaar na de publicatie van het klimaatrapport door het IPCC contacteren we IPCC ondervoorzitter en klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele voor een stand van zaken. Aanleiding was verder ook het verschijnen van het zogenaamde “SRREN” rapport van het IPCC over hernieuwbare energie; en natuurlijk het klimaatactiekamp.
 Een gesprek dus over -onder andere- climategate, het volgend klimaatrapport en Vlaamse daken.
SRREN-Links:  webpagina SRREN rapport, kopie samenvatting SRREN rappport, kopie volledig rapport (28Megabytes!) 
Continue reading “Prof.Jean-Pascal van Ypersele (IPCC)”

Prof.Aviel Verbruggen (UA / IPCC) over hernieuwbare energie en energiebeleid

Professor Aviel Verbruggen (ua) werkte mee aan het speciaal “SRREN” rapport van het  IPCC over hernieuwbare energie. Voor ons een goede reden om hem uit te nodigen op het klimaataktiekamp.

In Deel 1 bespreken we de conclusies van het rapport dat het vooral heeft over het potentieel van groene energie op globaal niveau; en verder de praktische haalbaarheid van hernieuwbare energiebronnen en de rol van koolstofopslag.
Deel 2 gaat vooral over het Vlaams en Belgisch beleid terzake.
” In de samenleving heb je machtsgroepen. Momenteel zijn dat vooral zij die het oud model hebben gebouwd en er hun macht uithalen. Je kunt ze niet verslaan, maar je kunt ze wel irrelevant maken. ”
“We moeten keuzes maken en met het 4e generate MYRRHA-project maken we een verkeerde en zeer dure keuze. We zouden beter het Duits voorbeeld volgen.”
Continue reading “Prof.Aviel Verbruggen (UA / IPCC) over hernieuwbare energie en energiebeleid”